Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir vėl ne taip „suprato“: ŽIV atvejų Lenkijoje padaugėjo, bet ne dėl ukrainiečių

Propagandos kanalai rado naują priežastį kaltinti pabėgėlius iš Ukrainos – „ŽIV infekcijos protrūkį“. Neseniai tuo gąsdino Estijoje, pastaruoju metu bauginančios statistikos rado Lenkijoje, tačiau išvados daromos manipuliuojant informacija. Estijoje iš tiesų buvo užregistruotos kelios dešimtys užsikrėtusiųjų, bet tik ketvirtis procento nuo visų atvykėlių, o Lenkijoje tiesiog pradėta aktyviau testuoti.
Statistiką ir komentarus apie ŽIV propagandiniai tinklalapiai interpretavo savaip
Statistiką ir komentarus apie ŽIV propagandiniai tinklalapiai interpretavo savaip / Ekrano nuotr. iš ren.tv

Per 10 mėnesių – beveik 2 tūkst. atvejų

Pastarosiomis savaitėmis rusiškuose tinklalapiuose pasipylė žinutės bauginančiomis antraštėmis: „Lenkijoje skamba pavojaus signalas dėl infekcijos po ukrainiečių pabėgėlių antplūdžio“, „Pabėgėliai iš Ukrainos sukėlė rekordinį ŽIV protrūkį Lenkijoje“, „ŽIV protrūkis Lenkijoje siejamas su ukrainiečių pabėgėlių antplūdžiu“.

Jose pasakojama, kad „Lenkijoje užfiksuotas rekordinis ŽIV infekcijos atvejų skaičius dėl ukrainiečių pabėgėlių antplūdžio“, jis esą sutapo būtent su jų banga.

„Iki spalio pabaigos nustatyta 1 910 naujų ŽIV infekcijos atvejų. Tokios nerimą keliančios statistikos Lenkijoje dar nebuvo", – cituojama „Wirtualna Polska“ žurnalistė Katarzyna Prus.

Ligos plitimo greitis esą kelia ypač didelį susirūpinimą – naujų užsikrėtimų skaičius augantis geometrine progresija. K.Prus paminėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos tyrimų instituto duomenis, kad vien nuo liepos pabaigos užregistruota beveik tūkstantis ligos atvejų.

Infekcinių ligų specialistė Joanna Zaikowska esą taip pat mano, kad ŽIV atvejų padaugėjo dėl ukrainiečių pabėgėlių antplūdžio. Pacituoti jos žodžiai, kad „daugelis ukrainiečių atvyksta pas mus tęsti gydymo“.

Įtraukė ir seną statistiką

Šiose žinutėse cituojamas „Wirtualna Polska“ straipsnis buvo paskelbtas tinklalapyje „abcZdrowie“ . Antraštė taip pat skelbia: „Rekordinis ŽIV infekcijų skaičius“. Ukrainiečiai pabėgėliai nei joje, nei pačiame tekste nenurodyti kaip pagrindinė suprastėjusios statistikos ar infekcijos plitimo priežastis.

Ekrano nuotr. iš politcentr.ru/Statistiką ir komentarus apie ŽIV propagandiniai tinklalapiai interpretavo savaip
Ekrano nuotr. iš politcentr.ru/Statistiką ir komentarus apie ŽIV propagandiniai tinklalapiai interpretavo savaip

Rašinyje išties nurodyta, kad „iki spalio pabaigos nustatyta 1 910 naujų ŽIV atvejų“ ir kad „tokios nerimą keliančios statistikos Lenkijoje dar nebuvo“.

Iki šiol rekordiniai metai pagal šį rodiklį buvo 2019-ieji, kai nustatyta 1 615 naujų užsikrėtusiųjų – maždaug tiek pat, kiek pernai iki rugsėjo pabaigos (1 678 atvejai).

„Susirūpinimą gali kelti ir naujų atvejų skaičiaus didėjimo tempas“, – pažymėjo autorė K.Prus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto duomenimis, pernai vien iki liepos pabaigos buvo užregistruoti 1 056 nauji užsikrėtimo atvejai (2021 m. tuo pačiu metu – 561).

Minėta J.Zajkowska, Balstogės universitetinės klinikinės ligoninės Infekcinių ligų ir neuroinfekcijų skyriaus profesorė, paaiškino tokios situacijos priežastis: „Per visą pandemijos laikotarpį ŽIV tyrimai buvo labai riboti.

Taip pat skaitykite: Internete paplito melagiena apie pabėgėlių užmuštą paauglį, policija ją paneigė

Viena vertus, pacientai patys nepateikdavo ataskaitų, kita vertus, daugelis diagnostikos vietų dirbo ne visu pajėgumu. Tai reiškia, kad aptikta daug mažiau ligų.“

Pernai testavimo aktyvumas grįžo į ankstesnį lygį, todėl atskleidė visapusiškesnį ŽIV paplitimo vaizdą. J.Zajkowskos teigimu, į pernykštę statistiką įtraukti ir tie žmonės, kurie užsikrėtė anksčiau. Kitaip tariant, skaičiai rodo tik didesnį realų sergančiųjų, o ne pačių užsikrėtimų (infekcijos plitimo realiu metu) skaičių.

Taip pat skaitykite: Kai nemoki kalbų: „suprato“, kad svastiką Vokietijos pievoje išpjovė ukrainiečiai

Tik pačioje rašinio pabaigoje užsiminta, kad statistika galėjo suprastėti ir dėl pabėgėlių. Tačiau jie nepaminėti kaip pagrindinė ŽIV atvejų daugėjimo ar tolesnio ligos platinimo Lenkijoje priežastis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasaulinės kovos su AIDS dienos minėjimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasaulinės kovos su AIDS dienos minėjimas

„Pas mus atvyksta daug piliečių iš Ukrainos, kurie nori tęsti gydymą“, – pažymėjo medicinos mokslų daktarė Aldona Kowalczuk-Kot iš Balstogės universitetinės klinikinės ligoninės Infekcinių ligų ir hepatologijos skyriaus, kuriame veikia ŽIV infekuotų pacientų konsultacijų ir diagnostikos centras.

Apie šiuos žmones pranešama atsakingai tarnybai kaip apie naujus pacientus, todėl jie įtraukiami į naujų atvejų statistiką.

Jungtinių Tautų duomenimis, Lenkijoje iki šiol užregistruota daugiau nei 1,5 mln. pabėgėlių iš Ukrainos (iš viso Europoje – bemaž 8 mln.).

Estus gąsdino ir prostitucija

Neseniai panašių pranešimų būta apie Estiją. Buvo paskelbta, esą šios šalies politikai „skambina pavojaus varpais dėl ukrainiečių pabėgėlių antplūdžio“, nes dėl to „grįžta ŽIV“. Ši informacija, nors ir pagrįsta atskirais patikimais faktais, pateikta iškraipant kontekstą.

„ŽIV grįžta. Infekcinės ligos, kurios, kaip manėme, Estijoje buvo išnaikintos, grįžta iš Ukrainos. Ne, jos grįžta, nes atvyksta dešimtys tūkstančių žmonių", – tinklalapis „Cargrad“ citavo Estijos parlamento narį, partijos EKRE pirmininko pavaduotoją Martą Helme.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos karo pabėgėliai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos karo pabėgėliai

Čia ir kituose tinklalapiuose (čia, čia) taip pat užsiminta apie nuogąstavimus, kad ukrainietės moterys ims verstis prostitucija, nes neturi reikiamos kvalifikacijos kitam darbui.

Bet šiame ir kituose pranešimuose buvo nutylėtos kelios svarbios detalės. Pavyzdžiui, kad Estijos parlamento (Riigikogu) pirmininkas Jüri Ratas kolegos pareiškimą pasmerkė.

Socialinio draudimo departamento patarėjos pagalbos prekybos žmonėmis aukoms klausimais Triinu Joosep žodžiais, kuriais buvo paremtas teiginys apie prostituciją, ukrainiečių apgyvendinimo vietose buvo pastebėti „įtartini vyrai“.

Tačiau propagandiniuose pranešimuose nebuvo paminėta, jog net cituotuose Estijos žiniasklaidos rašiniuose buvo nurodyta, kad „iki šiol prostitucija dėl karo pabėgėlių nepadidėjo“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniuje minima pasaulinė kovos su AIDS diena
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniuje minima pasaulinė kovos su AIDS diena

Be to, abejotinas net pats M.Helme teiginys, kad „ŽIV grįžta“. 2020 m. Estijos žiniasklaida pranešė, kad, palyginti su kitomis Europos šalimis, sergamumas ŽIV, tenkantis vienam gyventojui, Estijoje buvo itin didelis, o viena iš priežasčių buvo nurodyta kaimynystė su Rusija.

„Didžiausia viruso grėsmė į Estiją atkeliauja iš Rusijos, kur vien per pastaruosius metus užsikrėtė apie milijoną žmonių“, – tuomet radijui „Kuku“ sakė Tartu universiteto infekcinių ligų docentė Pilleriin Soodla.

Per pirmą praėjusių metų pusmetį Estijoje buvo užregistruoti 135 nauji užsikrėtusieji ŽIV, kiek daugiau nei pusė iš jų – 77 – buvo atvykėliai iš Ukrainos. Tačiau 40 ukrainiečių infekcija buvo patvirtinta jau anksčiau. Tuo metu Estija jau buvo sulaukusi 30 tūkst. pabėgėlių, tad infekuotieji sudarė vos 0,26 proc. jų.

Todėl kol kas nėra pagrindo ŽIV plitimo Estijoje problemą sieti su Ukrainos pabėgėliais. Taip pat nėra įrodymų, kad ukrainiečių pabėgėlių antplūdis į Estiją kaip nors paveikė prostitucijos problemą šalyje.

Prieš metus Ukrainoje buvo užregistruoti 132 239 žmonės, infekuotieji ŽIV.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius