Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kai nemoki kalbų: „suprato“, kad svastiką Vokietijos pievoje išpjovė ukrainiečiai

Draudimas Vokietijoje viešai demonstruoti svastiką ir Rusijos kartojamas mitas, esą Ukrainoje gyvuoja nacizmas, buvo sulipdyti į melagieną. Socialiniuose tinkluose paplito istorija, esą ukrainiečiai pabėgėliai pievoje išpjovė nacių simbolį. Tai nėra tiesa – kaltininkas greičiausiai buvo vietos gyventojas, o įsikišus policijai neleistinas „piešinys“ buvo pakoreguotas.
Žolėje išpjautą svastiką galima pastebėti tik iš oro
Žolėje išpjautą svastiką galima pastebėti tik iš oro / Ekrano nuotr. iš bild.de

Ėmė platinti rusakalbiai

Gandas, jog ukrainiečiai pabėgėliai Vokietijos žemę ėmė žymėti neleistinais ženklais, pasklido liepos pradžioje.

„Pirmiausia padėsime Ukrainos naciams, sakydami, kad ten nėra jokio nacizmo, o tada nuoširdžiai stebėsimės, iš kur Brandenburgo priemiestyje (tokio nėra – Brandenburgas yra žemė, o miestas Brandenburgas prie Havelio yra už maždaug 160 km nuo vietovės, kur įvyko minimas incidentas – red. past.) atsirado svastika, nes į šalį tiesiog įsileidome kelis pabėgėlius iš šios Ukrainos.“

Tokio turinio įrašai atsirado kai kuriose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose (čia, čia). Jie didelio dėmesio nesulaukė. Užtat „Telegram“ kanale, pavadintame prokremliško Rusijos žurnalisto, aktyvaus propagandos skleidėjo Vladimiro Solovjovo vardu (tiesa, panašu, kad iš tiesų ne jo), po kelių dienų buvo peržiūrėtas daugiau nei 3 tūkst. kartų.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Gandą, esą Vokietijoje draudžiamą svastiką išpjovė ukrainiečiai pabėgėliai, ėmė skleisti rusakalbiai
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Gandą, esą Vokietijoje draudžiamą svastiką išpjovė ukrainiečiai pabėgėliai, ėmė skleisti rusakalbiai

Juos iliustravo Vokietijos leidinio „Bild“ žurnalisto Juliano Roepke įrašo socialiniame tinkle „Twitter“ ekrano nuotrauka. Joje matyti ne tik trumpas komentaras apie iškeltą baudžiamąją bylą, bet ir nenurodytoje vietovėje greta lauko esanti didžiulė svastika. Atrodo, lyg nacių ženklas būtų „nupieštas“ sutrypus žemę, tačiau įvairiuose šaltiniuose skelbiama, kad jis atsirado nupjovus žolę.

Daugiau informacijos žurnalistas nepateikė, bet pridėjo nuorodą į savo su kolegomis parašytą žinutę.

„Šis ženklas pribloškia: Brandenburgo lauke galima pamatyti didžiulę svastiką! – tekstą pradėjo autoriai. – Ypač klastingą: uždraustas nacių simbolis gali būti aiškiai matomas tik iš paukščio skrydžio.

VIDEO: Vokietijoje greičiausiai vietos gyventojas pievoje išpjovė svastiką, bet internete paplito melagiena, esą tai padarė ukrainiečiai

Jei stovėsite tiesiai priešais, bus daug sunkiau iššifruoti, ką slepia žalia juosta. Simbolis, matyt, buvo nušienautas. Kieno – neaišku! Taip pat nežinoma, nuo kada ten galima jį pamatyti.“

Nei rašinyje, nei J.Roepke komentare apie ukrainiečius pabėgėlius neužsiminta, priešingai, pažymėta, kad nežinoma, kieno darbas yra svastika.

Brandenburgo policija apie ją sužinojo tik iš „Bild“ ir išsiuntė sraigtasparnį įsitikinti įstatymo pažeidimu. Svastikos esą nebebuvo matyti. J.Roepke parodė, kaip ženklas atrodė po paros – žurnalistai rado šviežiai nupjautą žolę.

Visame pasaulyje atpažįstamas nacių simbolis buvo uždraustas nuo pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos 1945-aisiais. Tas, kas jį viešai demonstruoja, baudžiamas laisvės atėmimu iki trejų metų. Tiesa, svastiką ar SS simboliu tapusius runų ženklus leidžiama naudoti meno tikslams.

Kaltininkas – tikriausiai vietos gyventojas

Dėl to J.Roepke, kuris yra pilotas mėgėjas ir kuriam neleistiną ženklą parodė kartu virš laukų skridęs keleivis, kreipėsi į Brandenburgo policiją. Šios atstovai patvirtino gavę informacijos apie įstatymo pažeidimą ir paskelbė pradėję tyrimą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Gandą, esą Vokietijoje draudžiamą svastiką išpjovė ukrainiečiai pabėgėliai, ėmė skleisti rusakalbiai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Gandą, esą Vokietijoje draudžiamą svastiką išpjovė ukrainiečiai pabėgėliai, ėmė skleisti rusakalbiai

Nei pareigūnai, nei kitos žiniasklaidos priemonės nepatvirtino, kad svastiką pievoje išpjovė ukrainiečiai pabėgėliai ar kad jie būtų su tuo kaip nors susiję.

19x19 m dydžio ženklas atsirado Niderfinove – apie 600 gyventojų turinčiame kaime, kuris yra ankstesnės Rytų Vokietijos teritorijoje.

„Bild“ kalbinti kaimo gyventojai spėjo, kad svastiką pievoje galėjo išpjauti kaimynas – 36-erių Stefanas B., su tėvais gyvenantis šalia jos. Esą vien jie galėjo netrukdomi pasiekti lauką.

Vienas iš pašnekovų prisiminė, kad vyrukas kartais lange iškabindavo Trečiojo Reicho karo laikų vėliavą. Be to, kartais skraidindavo droną, tad galėjo jį pasitelkti taisyklingai formai išgauti.

Ekrano nuotr. iš bild.de/Kilus triukšmui, buvo nupjauta daugiau žolės ir svastika išnyko
Ekrano nuotr. iš bild.de/Kilus triukšmui, buvo nupjauta daugiau žolės ir svastika išnyko

Policija patvirtino didžiausiam šalyje naujienų portalui „T-Online“, kad šis jaunas vyras įtariamas kaip kaltininkas. Kaimynai portalui pasakojo, esą Stefaną B. siutino kylančios produktų, dujų ir elektros kainos, tad jis pažymėjo pievą svastika protestuodamas prieš federalinę vyriausybę.

Tiesa, pranešta, kad nėra jokių duomenų apie ekstremistines vyro pažiūras praeityje, jis nėra padaręs jokių politiškai motyvuotų nusikaltimų. Gyventojai spėjo, kad tai tebuvusi kvaila kaimyno išdaiga. Nė vienas iš kalbintųjų nepaminėjo, kad svastiką žolėje būtų išpjovę ukrainiečiai ar kiti pabėgėliai.

Tai – jau ne pirmas kartas, kai internete paplinta melagienos apie nusikalstamą pabėgėlių iš Ukrainos elgesį Vokietijoje. Pirmomis karo savaitėmis viena moteris paskelbė, esą atvykėliai užmušė paauglį rusą.

Vėliau buvo skleidžiama melagiena, esą ukrainiečiai pabėgėliai sudegino juos priglaudusių vokiečių namą, bandydami sudeginti Rusijos vėliavą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius