Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įšalusioje Norvegijos šiaurėje – nerimas dėl Rusijos

Lapkričio saulė Norvegijos šiaurėje jau šalta, bet dar minkšta. Šiaip čia paprastai tylu, bet pastaraisiais mėnesiais ramybę čia drumsčia JAV jūrų pėstininkai, kurie ledo ir sniego apsuptyje mokosi kautis stingdančiame šaltyje. Priežastis, žinoma, – Rusija, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
JAV jūrų pėstininkai Norvegijos šiaurėje
JAV jūrų pėstininkai Norvegijos šiaurėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kokia šalis pietryčiuose?“ – 20 karių maskuojamomis uniformomis grupei klausimą tiesiog išrėkia štabo seržantas Danielis Croakas.

„Rusija!“ – kartu sušaukia kariai, susirinkę į pratybas pušyne prie Setermueno miestelio.

Amerikiečiai mokosi kautis sniegynuose

Ši amerikiečių karių grupė – tik dalis iš 650 JAV jūrų pėstininkų, neseniai kartu su trimis tūkstančiais NATO narės Norvegijos karių dalyvavusių bendrose karinėse pratybose.

Arktyje karinių manevrų daugiau ir kitoje pusėje. Keli šimtai kilometrų už Setermueno, Kolos pusiasalyje, kuris yra Rusijos Šiaurės laivyno namai, Maskva modernizuoja šalies karines pajėgas.

Ten pastarosiomis savaitėmis surengtos didelės povandeninių laivų pratybos – bent jau taip pranešė Norvegijos žvalgyba, kuri, beje, nekomentavo sensacingų pranešimų apie esą šalies teritorijoje slapta išsilaipinusius rusų karius.

„Nenaudokite savo GPS. Sistemos gali būti blokuojamos“, – per tą patį trumpą JAV karių susibėgimą sukarksi D.Croakas, o šis įspėjimas susijęs su NATO kaltinimais Rusijai, esą ši šalis praeityje kelis kartus blokavo GPS signalą Norvegijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV jūrų pėstininkai Norvegijos šiaurėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV jūrų pėstininkai Norvegijos šiaurėje

Auganti įtampa kelia nerimą vietos norvegams, gyvenantiems, pavyzdžiui, Kirkeneso miestelyje, kuris maždaug tris dešimtmečius stengiasi stiprinti bendradarbiavimą su Rusija.

Kirkeneso žmonės gali laisvai kirsti sieną – jiems nereikia vizos. Daug norvegų vyksta į kaimyninį rusišką Nikelio miestelį, kad ten įsipiltų daug pigesnio benzino. Nikelyje gatvių pavadinimai svečių iš Norvegijos patogumui rašomi ir kirilica, ir lotyniškai.

„Man nepatinka, kad karių abiejose sienos pusėse vis daugiau. Nenorime, kad situacija taptų grėsminga“, – „Reuters“ teigė vienas laivų statyklos „Kimek“ Kirkenese savininkų Eirikas Wikanas, daugiausia pajamų gaunantis iš darbo su rusiškais laivais.

Daug norvegų vyksta į kaimyninį rusišką Nikelio miestelį, kad ten įsipiltų daug pigesnio benzino. Nikelyje gatvių pavadinimai svečių iš Norvegijos patogumui rašomi ir kirilica, ir lotyniškai.

„Čia, šiaurėje, mes kartu stengiamės sumažinti įtampą ir nenorime būti įtampos dalimi“, – pridūrė E.Wikanas.

Rusiškas miestelis Norvegijoje

Maždaug trečdalis iš 180 „Kimek“ darbuotojų – rusai, o 22 jų dirba Rusijos uostamiestyje Murmanske.

Mechanikas Nikolajus Čaginas, kilęs iš Severodvinsko, Kirkenese darbuojasi nuo 2006 metų ir džiaugiasi: „Čia nėra problemų, su kuriomis susidurdavau Rusijoje. Turiu gerą darbą, normalų atlyginimą.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kirkenese dirbantis rusas mechanikas Nikolajus Čaginas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kirkenese dirbantis rusas mechanikas Nikolajus Čaginas

Kirkenese jau apie 10 proc. visų gyventojų yra atvykę iš Kolos pusiasalio Rusijoje. Trupė „Samovar“ rengia spektaklius tiek Norvegijoje, tiek Rusijoje, o rusas choreografas Nikolajus Ščetnevas Kirkenese jaučiasi kaip namuose ir planuoja išsirūpinti norvegišką pasą.

„Kirkenesas yra rusiškas miestas Norvegijoje“, – pripažino Rune Rafaelsenas, Soir Varangerio komunos, į kurią įeina ir Kirkenesas, meras.

Tiesa, šiemet jis skelbė pavojų dėl sieros dioksido, į miestelį atkeliaujančio būtent iš Rusijos – Nikelio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stebėjimo bokštas Norvegijos ir Rusijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stebėjimo bokštas Norvegijos ir Rusijos pasienyje

„Aš nenorėčiau, kad palei sieną atsirastų daugiau tankų“, – pridūrė R.Rafaelsenas, nors taip pat teigė, kad Norvegijos narystė NATO jam garantuoja ramų darbą.

Ir kalbasi, ir rengia pratybas

Rusija kratosi kaltinimų, esą būtent ji atsakinga už augančią įtampą. Maskvos teigimu, padėtį kaip tik aštrina į Norvegijos šiaurę atvykę JAV jūrų pėstininkai, kuriuos Kremlius mato kaip iššūkį šalies interesams.

Vis dėlto Osle nerimas dėl Rusijos užmačių išaugo dar 2014 metais, kai Rusija aneksavo Krymą, o netrukus Arkties regione surengė dideles karines pratybas, kuriose dalyvavo ir laivai, gebantys nešti balistines raketas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasienyje patruliuojantys Norvegijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasienyje patruliuojantys Norvegijos kariai

„Taip Maskva pasiuntė aiškią žinią: nebandykite jungtis prie NATO priešraketinės gynybos sistemos“, – tvirtino generolas leitenantas Rune Jakobsenas, vadovaujantis Norvegijos ginkluotųjų pajėgų operacijų vadavietei.

Tiesa, R.Jakobsenas pripažino, kad Rusijos pajėgos ties siena su Norvegija elgiasi ne taip agresyviai, kaip kitose paribio su NATO šalimis vietose, pavyzdžiui, Baltijos jūroje.

Kariškis pastarosiomis savaitėmis bandė numalšinti įtampą. Jis susitiko su Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) skyriaus Koloje vadovu, taip pat Kirkenese surengė derybas su Rusijos Šiaurės laivyno naujuoju vadu Aleksandru Moisejevu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV jūrų pėstininkai Norvegijos šiaurėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV jūrų pėstininkai Norvegijos šiaurėje

„Esame maža šalis ir ribojamės su supervalstybe, tad reikia ieškoti tinkamo balanso tarp atgrasymo ir saugumo užtikrinimo“, – teigė R.Jakobsenas.

Savo ruožtu Norvegijos kariuomenės Šiaurės brigados, kurios bazė – Setermuene, vadovas generolas Larsas Lervikas pridūrė, kad pratybos reikalingos: „Jei dirbame kartu, kartu ir kovosime – jei prireiks.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius