Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai „Hamas“ kovotojai Izraelį atakavo iš Ukrainos gautais ginklais?

Į savaitgalį prasidėjusį karą Izraelyje įsitraukė ir melagienų skleidėjai. Nepraėjus nė parai internete, daugiausia – rusiškuose tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose, imta platinti žinia, neva „Hamas“ atakoms panaudojo NATO ukrainiečiams perduotus ginklus. Paskelbtas net įrašas, kuriame kažkas arabiškai padėkoja už ginklus ir nurodo dalinį, iš kurio jie tariamai gauti. Tačiau, spėjama, filmuota Rusijoje, o ši galėjo kovotojams perduoti ginklus, perimtus kaip karo trofėjų.
Rusijos žiniasklaidoje platinama melagiena apie „Hamas“ tariamai Ukrainos perduotus ginklus
Rusijos žiniasklaidoje platinama melagiena apie „Hamas“ tariamai Ukrainos perduotus ginklus / Ekrano nuotr. iš bloknot.ru

Pasakojimai skiriasi: nuo dovanos iki sulaikymo

Informacija apie neva Ukrainos šiai teroristinei organizacijai perduotus ginklus pasirodė netrukus vos prasidėjus sekmadieniui, nepraėjus nė parai nuo pirmųjų atakų.

„Hamas“ padėkojo Kyjivui už tai, kad pardavė jiems NATO ginklų Izraeliui pulti“, – vienas pirmųjų pranešė portalas pravda.ru.

Ekrano nuotr. iš topcor.ru/Rusijos žiniasklaidoje platinama melagiena apie „Hamas“ tariamai Ukrainos perduotus ginklus
Ekrano nuotr. iš topcor.ru/Rusijos žiniasklaidoje platinama melagiena apie „Hamas“ tariamai Ukrainos perduotus ginklus

Trumpoje žinutėje skelbiama, esą „Gazos Ruože valdantis palestiniečių islamistų judėjimas ir politinė partija „Hamas“ padėkojo Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio režimui už tai, kad pardavė jiems NATO ginklų“.

„Dauguma prieštankinių granatsvaidžių, panaudotų operacijoje „al-Aqsa Flood“, buvo perduota ukrainiečių“, – cituojami „Telegram“ kanalai iš Vidurio Rytų.

Tekste taip pat nurodyta, kad internete pasirodė ir kovotojų padėkos vaizdo įrašas. Jį galima rasti, pavyzdžiui, šiame kanale platformoje „YouTube“. Kanalas sukurtas tik prieš gerus keturis mėnesius, bet jame jau paskelbta daugiau nei 300 vaizdo įrašų apie Rusiją, karinius konfliktus, perversmus, o pastarąją parą – ir apie „Hamas“ veiksmus prieš Izraelį.

Taip pat skaitykite: „Hamas“ prieš Izraelį: kur slypi dešimtmečius rusenančio konflikto priežastys?

11 sekundžių trukmės įraše rodomi įvairių ginklų fragmentai, girdėti už kadro arabiškai kalbantis vyras. Jau pirmame sakinyje galima atpažinti Ukrainos ir Mukačevo – Užkarpatėje esančio miesto, kurio dalinys tariamai perdavė ginklus, – pavadinimus.

Iš įrašo sunku suprasti, kada ir kur filmuota, ar kalbantysis tikrai yra „Hamas“ kovotojas ar bent kaip nors susijęs su šia grupuote.

Sekmadienį ši žinia išplito ne tik socialiniuose tinkluose ir ne vien rusiškuose, bet ir įvairiuose rusiškuose portaluose bei tinklalapiuose. „Ant „Hamas“ granatsvaidžių yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Mukačevo dalinio ženklas“, „Vakarų Kyjivui tiekti ginklai atsidūrė Gazos Ruožo palestiniečių grupuočių rankose“, „Hamas“ kovotojai Izraelį atakavo ginklais, pirktais iš Ukrainos“, – skelbė jų antraštės.

Kai kurie tinklalapiai aiškino, esą „Hamas“ paveldėjo ginklus iš Ukrainos, naudojasi ne tik jos patirtimi, bet ir ginkluote.

„Ukrainos prezidentas šiuo klausimu yra bene paskutinis patarėjas, į kurį verta įsiklausyti. Įdomu tai, kad (Izraelio premjeras Benjaminas) Netanyahu paklausė V.Zelenskio, iš kur „Hamas“ gavo Ukrainos ginklų?“ – ironizuota propagandiniame „Telegram“ kanale „Ostaško“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

Žinutėse buvo pridėta, esą kovotojai buvo sulaikyti su ginkluote (beje, tariamai sovietų gamybos) prie greta Gazos esančio Aškelono miesto. Kartu skelbiama, neva ginklai buvo įsigyti juodojoje rinkoje. Tiesa, sulaikymas kiek nedera su pranešimais apie „Hamas“ padėkas už ginkluotę ar minėtu vaizdo įrašu.

Šia informacija dalytasi ne vien rusiškuose tinklalapiuose.

Rusijos dezinformacijos kampanija?

Izraelio žiniasklaidoje nėra jokių pranešimų, kad buvo sulaikyti „Hamas“ kovotojai su ukrainietiškais ginklais ar kad jie tokius naudojo. Pirminiai pranešimai apie tariamai iš ukrainiečių gautus ginklus yra anoniminiai, nepatvirtinti jokių oficialių šaltinių.

Ukrainos Gynybos ministerijos Karinės žiniasklaidos centras vaizdo įrašą įvertino kaip keliantį daug abejonių.

„Ukrainiečiai negalėjo to padaryti, nes mūsų Vakarų partneriai atidžiai stebi ginklus ir karinę techniką, kurią mums tiekia kovai su Rusijos agresoriumi“, – teigiama centro įraše „Telegram“.

Taip pat skaitykite: BBC: kaip „Hamas“ surengė žaibišką išpuolį, kurio niekas nelaikė įmanomu

Jo ekspertų vertinimu, vaizdo įrašą galėjo paskubomis nufilmuoti vienas iš Rusijos informacinių ir psichologinių operacijų centrų. „Taip rusai bando teisintis ir sukuria iliuziją, kad yra nesusiję su teroristais iš „Hamas“.

Na, mes žinome apie aukštų Rusijos Federacijos pareigūnų susitikimus su teroristinių organizacijų lyderiais ir nariais. Teroristai jau seniai bendradarbiauja su teroristais“, – pakomentavo centro atstovai.

Ukrainos gynybos žvalgybos teigimu, teroristų grupuotei ginklus, perimtus per kovas Ukrainoje, perdavė rusų pajėgos. Rusija šiuo metu esą ruošia plataus masto Ukrainos diskreditavimo Vidurio Rytuose kampaniją.

Teigiama, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji valdyba jau perdavė „Hamas“ kovotojams trofėjinių ginklų, paimtų per kovas Ukrainoje, pagamintų JAV ir Europos Sąjungos šalyse.

Pagal rusų planą, kitas žingsnis esą turėtų būti netikri kaltinimai Ukrainos kariuomenei dėl tariamo nuolatinio vakarietiškų ginklų pardavimo teroristams. Kaip Kremliaus dezinformacijos kampanijos dalis, šios klastotės turėtų tapti Vakarų žiniasklaidos „demaskavimų“ ir „tyrimų“ serijos pagrindu.

Pabrėžiama, kad provokacija apie tariamai „Hamas“ kovotojams perduotus ginklus siekiama diskredituoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir visiškai sustabdyti Vakarų sąjungininkų tiekiamą karinę pagalbą.

Karo studijų instituto (ISW) ekspertai taip pat skelbia, kad Kremlius „Hamas“ ataką prieš Izraelį naudoja siekdamas skatinti informacines strategijas, kuriomis siekiama sumažinti JAV ir Vakarų susidomėjimą ir paramą Ukrainai.

Ginklų fiziškai neįmanoma perduoti

Karo ekspertas pulkininkas Petro Černikas įsitikinęs, kad „Hamas“ atakos negalėjo įvykti be Rusijos žvalgybos tarnybų pagalbos.

„Teroristinė organizacija „Hamas“ užpuolė šalį, o Izraelis įžengė į labai rimtą karinės konfrontacijos fazę, – Karinės žiniasklaidos centrui teigė karininkas. – Noriu pabrėžti, kad „Hamas“ nebūtų įvykdę šios atakos be visapusės paramos, pirmiausia iš Rusijos žvalgybos tarnybų ir pagrindinio Izraelio antagonisto Irano.

Esu šimtu procentų tikras, kad jie buvo šios operacijos kaltininkai. Tačiau yra viena svarbi detalė: rusai pradėjo aktyviai skleisti dezinformaciją. Jie teigia, kad „Hamas“ yra apsiginklavę Ukrainos perduotais ginklais ar kad Ukraina kažkaip perduoda ginklus, gautus iš sąjungininkų.

Tai iš esmės neįmanoma. Pirma, geopolitiniu požiūriu Izraelis yra strateginis Ukrainos sąjungininkas, nepaisant to, kad Ukrainai ginklų tiesiogiai neteikia. Tačiau yra patikimos informacijos, kad pagalbos paketai yra siunčiami.“

P.Černiko žodžiais, Izraelio ginklai bus tiekiami Europai, o europiniai – Ukrainai. Viena iš dabartinio išpuolio priežasčių buvo sugriauti šį planą.

„Izraelio modelis laikomas veikiančiu Ukrainos modeliu. Izraelis yra strateginis JAV sąjungininkas, o JAV – strateginis Ukrainos sąjungininkas. Todėl teigti, kad teoriškai galėtume parduoti tokius ginklus, negalima“, – aiškino jis.

Ginklus reikėtų gabenti jūra arba sausuma, o tai neįmanoma: „Negalime nieko panašaus padaryti per Iraną, nes šiai šaliai įvedėme sankcijas mažiausiai 50 metų. Per kitas šalis – Egiptą, Siriją ar Jordaniją taip pat neįmanoma, nes mums reikėtų atitinkamų priemonių, logistikos maršrutų.

Todėl bet kokia informacija, susijusi su ginklų pardavimu „Hamas“, yra ne kas kita, kaip informacinė-psichologinė operacija.“

15min verdiktas: melas. Netiesa, kad „Hamas“ atakoms prieš Izraelį panaudojo NATO ukrainiečiams perduotus ginklus. Juos, gautus kaip karo trofėjus Ukrainoje, galėjo perduoti Rusija. Pastaroji, kaip teigiama, suinteresuota tokiu būdu diskredituoti paramą iš Vakarų gaunančią Ukrainą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius