Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Izraelio Aukščiausiasis Teismas ėmėsi B.Netanyahu politinę ateitį nulemsiančios bylos

Izraelio Aukščiausiasis Teismas antradienį susirinko spręsti, ar parlamento narys, kuriam oficialiai pareikšti kaltinimai, gali formuoti vyriausybę.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši byla gali nulemti ministro pirmininko Benjamino Netanyahu perspektyvas pratęsti savo politinę karjerą po kovą įvyksiančių rinkimų.

Jeigu teismas nuspręs, kad B.Netanyahu negali formuoti naujos vyriausybės, šis verdiktas gali išprovokuoti konstitucinę krizę Izraelyje ir dar pabloginti jau dabar pakankamai įtemptus santykius tarp vyriausybės ir teismų.

Tikėtina, kad trijų narių teisėjų kolegija iškart nepriims nutarties ir paves šį klausimą spręsti visos sudėties teismui, turinčiam 15 narių. Bet kokiu atveju teismas pirmą kartą nagrinės tokio pobūdžio klausimą.

Izraelio įstatymai numato, kad ministrai ir merai turi atsistatydinti, jeigu jiems yra oficialiai pareiškiami kaltinimai. Tačiau įstatymai neapibrėžia, kaip turėtų būti elgiamasi, kai kaltinimai pareiškiami pareigas einančiam ministrui pirmininkui.

Nėra jokių suvaržymų B.Netanyahu dalyvauti kovo 2 dieną vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose – jau trečiuose per trumpesnį nei vienerių metų laikotarpį. Tačiau keliamas klausimas, ar pergalės atveju jam galėtų būti pavesta formuoti naują vyriausybę.

Turint galvoje netvirtą teisinį pagrindą, teismas gali nuspręsti, kad toks scenarijus yra hipotetinis, ir atidėti bylos nagrinėjimą, kol iš tiesų susiklostytų tokia padėtis.

Premjeras trijose atskirose bylose kaltinamas korupcija, pradedant brangių dovanų priėmimu ir baigiant siūlymais keisti galiojančių įstatymus mainais į palankų nušvietimą žiniasklaidoje.

B.Netanyahu planuoja siekti, kad parlamentas suteiktų jam teisinę neliečiamybę. Tai reikštų potencialaus teismo proceso atidėjimą iki rinkimų, po kurių premjeras viliasi suformuoti daugumą parlamente turėsiančią valdančiąją koaliciją, kuri apsaugotų jį nuo baudžiamojo persekiojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius