Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 01 /17:55

JAV patvirtino planą, kaip smogs Irano taikiniams kitose šalyse

JAV kariai Sirijoje
JAV kariai Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

JAV patvirtino planą smogti Irano taikiniams Sirijoje ir Irake

17:31

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje

JAV patvirtino planus smogti Irano taikiniams Sirijoje ir Irake, „CBS News" pranešė pareigūnai.

Pasak pareigūnų, smūgiai bus vykdomi kelias dienas, o jų pradžios laiką greičiausiai nulems oro sąlygos.

Tai įvyko po to, kai sekmadienį Jordanijoje, netoli sienos su Sirija, per drono ataką žuvo trys JAV kariai.

JAV dėl šio išpuolio apkaltino Irano remiamą kovotojų grupuotę.

Islamo pasipriešinimo Irake grupuotė, kuriai, kaip manoma, priklauso kelios Irano revoliucinės gvardijos ginkluotos, finansuojamos ir apmokytos sukarintos pajėgos, buvo pareiškusi, kad yra atsakinga už šį smūgį.

Iranas neigė bet kokį savo vaidmenį vykdant išpuolį karinėje bazėje, per kurį žuvo trys ir buvo sužeistas 41 JAV karys.

Naujausios žinios

08:42

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Policija išlaisvino Turkijos įkaitus, kai užpuolikas buvo vonios kambaryje

00:15

Vietos pareigūnas teigia, kad Turkijos policija išlaisvino grupę įkaitų, kuriuos netoli Stambulo esančioje gamykloje, priklausančioje JAV plataus vartojimo prekių milžinei „Procter & Gamble“, paėmė palestiniečius palaikantis šaulys.

„Kai jis išėjo į tualetą, mūsų saugumo pajėgos surengė operaciją, nenukentėjus įkaitams“, – žurnalistams sakė vietos gubernatorius Seddaras Javuzas ir pridūrė, kad užpuolikas buvo sulaikytas.

Izraelio pajėgos išardė „Hamas“ Chan Juniso brigadą

23:49

Izraelio pajėgos išformavo „Hamas“ brigadą Gazos pietiniame Chan Juniso rajone, pranešė Izraelio gynybos ministras Yoav Gallant.

„Įgyvendiname savo užduotis Chan Junise, taip pat pasieksime Rafą ir pašalinsime mums grėsmę keliančius teroro elementus“, – sakė jis pareiškime.

Chan Junisas yra ta vieta, kur Izraelis pastarosiomis savaitėmis sutelkė savo puolimą prieš „Hamas“.

„AP“/„Scanpix“/Chan Juniso miestas Gazos Ruože
„AP“/„Scanpix“/Chan Juniso miestas Gazos Ruože

 

„Hamas“ gavo Paryžiaus pasiūlymą dėl paliaubų

23:15

„Hamas“ gavo Paryžiaus paliaubų pasiūlymą dėl ugnies nutraukimo ir įkaitų paleidimo Gazoje, tačiau nepateikė atsakymo nė vienai iš šalių, „Reuters“ sakė islamistų judėjimo politinio biuro vadovo patarėjas žiniasklaidai.

„Sakome, kad dabartinis derybų etapas yra nulinis, ir kartu negalime sakyti, kad pasiekėme susitarimą“, – sakė Taheras al-Nono.

Šią savaitę suintensyvėjus kovoms, diplomatinės pastangos pasiekti paliaubas palestiniečių anklave paspartėjo.

IDF/Izraelio kariai apsupo Chan Junisą Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai apsupo Chan Junisą Gazos Ruože

Kataro ir Egipto tarpininkai pateikė „Hamas“ pirmąjį konkretų pasiūlymą dėl ilgesnio kovų sustabdymo, dėl kurio praėjusią savaitę Paryžiuje vykusiose derybose susitarta su Izraeliu ir JAV.

Deryboms artimas palestiniečių pareigūnas „Reuters“ sakė, kad tekste numatytas pirmasis 40 dienų etapas, per kurį kovos būtų nutrauktos, o „Hamas“ išlaisvintų likusius civilius gyventojus iš vis dar laikomų įkaitų.

Tolesniuose etapuose būtų perduodami Izraelio kariai ir žuvusių įkaitų kūnai.

„Hamas“: derybos vyksta, bet dar nėra pasirašytas susitarimas

22:31

„Hamas“ pareigūnas agentūrai „Reuters“ sakė, kad derybos dėl paliaubų susitarimo su Izraeliu pasistūmėjo į priekį, tačiau dar nėra baigtos.

„Negalime sakyti, kad dabartinis derybų etapas yra nulinis, ir kartu negalime teigti, kad pasiekėme susitarimą“, – sako pareigūnas.

Pareigūnas sako, kad šis klausimas vis dar nagrinėjamas ir nė vienai šaliai nebuvo duotas atsakymas.

JAV veiksmai „apsaugos laivybos laisvę“ Raudonojoje jūroje

21:30

Per kelias pastarąsias akimirkas JAV centrinė vadovybė pateikė daugiau informacijos apie incidentus aplink Raudonąją jūrą.

Joje teigiama, kad JAV pajėgos susikovė su vienu bepiločiu orlaiviu ir jį numušė virš Adeno įlankos, apie sužeistuosius ar žalą nepranešta.

Vėliau tą pačią dieną pajėgos surengė smūgius ir Raudonojoje jūroje sunaikino Irano remiamų husių sprogstamąją nevaldomą antvandeninę transporto priemonę (USV). 

 „JAV Centrinės vadovybės veiksmai padės apsaugoti laivybos laisvę, o tarptautiniai vandenys taps saugesni ir patikimesni JAV karinių jūrų pajėgų laivams ir prekybos laivams“, – priduriama pareiškime.

 

Ar palestiniečiai tikrai suvaidino sužalojimus ir dar nufilmavo, kaip tai daro?

21:08

Internautai nepaliauja ieškoti įrodymų, kad žmonių žūtys ir sužeidimai Gazos Ruože yra vaidinami. Aukos vaidinimu apkaltinta ir mergaitė, viename vaizdo įraše sėdinti ant neštuvų bei grimuojama. Ji iš tiesų vaidino, bet ne televizijos reportaže ar dokumentikoje, o menininko sukurtame filmuke, kuriame parodyti palestiniečių išgyvenimai karo metu.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Kadrai su filmuko apie karą Gazos Ruože kūrimo užkulisiais tapo proga palestiniečius vėl apkaltinti aukų vaidinimu
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Kadrai su filmuko apie karą Gazos Ruože kūrimo užkulisiais tapo proga palestiniečius vėl apkaltinti aukų vaidinimu

Apsigavo net premjero atstovas

Dviem klipais, kuriuose matyti grimuojama mergaitė, – 45 sek. ir beveik minutės trukmės – pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Kaip „vargšai paslestiniečiai" kuria propagandinius feikus, – prie vieno iš jų pakomentavo moteris. – Populiarioje „Twitter“ (dabar „X‘) paskyroje „Radio Genoa“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame palestiniečiai ruošiasi filmuoti propagandinį vaizdo įrašą su tariamai „nukentėjusiais“ vaikais.

Plačiau skaitykite ČIA.

J.Bidenas ketina taikyti sankcijas Izraelio naujakuriams Vakarų Krante

20:54

Prezidentas Joe Bidenas išleido įsaką, kuriuo siekiama taikyti sankcijas žydų kolonistams, užpuolusiems palestiniečius okupuotame Vakarų krante.

J.Bideno įsaku sukuriama finansinių sankcijų ir vizų apribojimų sistema asmenims, kurie, kaip nustatyta, užpuolė ar įbaugino palestiniečius arba užgrobė jų turtą, pareiškė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džeikas Sulivanas.

„Šiandienos veiksmais siekiama skatinti taiką ir saugumą tiek izraeliečiams, tiek palestiniečiams“, – sakė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

JAV vadovas ir kiti pareigūnai ne kartą įspėjo, kad Izraelis turi imtis veiksmų, kad sustabdytų Izraelio naujakurių smurtą prieš palestiniečius Vakarų krante.

Vakarų Krante, kuris kartu su Gazos Ruožu yra viena iš teritorijų, kuriose palestiniečiai siekia valstybingumo, pastaraisiais mėnesiais smurto protrūkiai buvo itin dideli.

Kataras: „Hamas“ pateikė „pirminį teigiamą patvirtinimą“ dėl paliaubų plano

20:43

Islamistų grupuotė „Hamas“ davė „pirminį teigiamą patvirtinimą“ dėl pasiūlymo nutraukti kovas Gazos Ruože ir paleisti įkaitus, ketvirtadienį pranešė Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Paryžiuje vykusiame susitikime pavyko konsoliduoti pasiūlymus (...). Šį pasiūlymą patvirtino Izraelio pusė, o dabar turime pirminį teigiamą patvirtinimą iš „Hamas“ pusės“, – sakė Majedas al Ansari, turėdamas omenyje Kataro, Jungtinių Valstijų, Izraelio ir Egipto pareigūnų susitikimus Prancūzijos sostinėje sekmadienį.

Anksčiau šią savaitę Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras derybas pavadino konstruktyviomis, tačiau atkreipė dėmesį į „didelius trūkumus, kuriuos šalys toliau aptars“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas išreiškė viltį, kad susitarimas bus pasiektas, ir sakė žurnalistams, kad „buvo atliktas labai svarbus ir produktyvus darbas. Ir yra tam tikra reali viltis, kad bus einama į priekį“.

Kataro premjeras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani, kurio vyriausybė lapkritį padėjo tarpininkauti sudarant ankstesnes paliaubas, teigė, kad per Paryžiuje vykusias derybas buvo padaryta didelė pažanga.

Šeichas M. bin A. al Thani patvirtino, kad buvo susitarta dėl paliaubų plano, pagal kurį pirmiausia būtų paleistos įkaitės moterys ir vaikai, o į apgultą Gazos Ruožą taip pat patektų pagalba. Šeichas pridūrė, kad dabartinis pasiūlymas „gali lemti nuolatines paliaubas ateityje“.

Buvęs Izraelio premjeras teigia, kad reikia skubiai paleisti įkaitus

20:20

Buvęs Izraelio Ministras Pirmininkas pareiškė, kad „visiškai pritaria“ susitarimui, pagal kurį įkaitai Gazoje bus paleisti kuo anksčiau.

Ehudas Barakas sakė „Sky News“ žurnalistui Markui Austintui, kad šiuo metu įkaitus reikia paleisti „skubiau“.

„Bet kokių „Hamas“ karinių pajėgumų panaikinimas gali užtrukti metus, tačiau per metus galime neturėti gyvų įkaitų“, – sakė jis.

„Jei tai reiškia, kad turėsime dešimt savaičių nutraukti ugnį, man tai nerūpi“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ehudas Barakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ehudas Barakas

Paklaustas, kiek arti Izraelis yra iki „Hamas“ likvidavimo, jis pridūrė, kad šalis yra „palyginti arti to, kad užtikrintų, jog „Hamas“ negalėtų valdyti Gazos Ruožo“.

Jis taip pat sakė „pritariantis“ galimiems JAV smūgiams Sirijai ir Irakui.

JAV įvedė sankcijas naujakuriams Vakarų Krante dėl išpuolių prieš palestiniečius

19:55

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį dėl smurto prieš palestiniečių civilius Vakarų Krante įvedė sankcijas keliems ekstremistiškai nusiteikusiems žydų naujakuriams, pranešė pareigūnai.

Tai retas JAV žingsnis, nukreiptas prieš izraeliečius, kol vyksta karas su islamistų grupuote „Hamas“.

Prezidentas Joe Bidenas taip pat išleido įsaką, kuriuo nustatė veiksmų dėl išpuolių ir, jo teigimu, teroro aktų Vakarų Krante, kur, kol vyksta atskira karinė kampanija Gazos Ruože, naujakuriai smurtavo prieš palestiniečius, planą.

Majdi Mohammed / AP
Majdi Mohammed / AP

JAV paskelbs apie pirmines sankcijas keturiems asmenims. Bet koks jų turtas Jungtinėse Valstijose bus užblokuotas, o amerikiečiams bus uždrausta su jais vykdyti finansinius sandorius.

Tai pirmoji finansinė sankcija prieš naujakurius, nors J.Bideno administracija anksčiau paskelbė, kad atsisakys išduoti vizas su smurtu susijusiems ekstremistams.

Ketvirtadienį J.Bidenas vyksta į Mičigano valstiją, lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose vaidinsiančią svarbų vaidmenį ir gyvenamoje didelės arabų kilmės amerikiečių bendruomenės, kurioje auga pyktis dėl J.Bideno paramos Izraeliui. Vieno Detroito priemiesčio meras nepritaria prezidento pozicijoms dėl karo.

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas, aiškindamas sankcijas, sakė, kad J.Bidenas nuolat reiškė Izraeliui susirūpinimą dėl naujakurių smurto.

„Šie veiksmai kelia didelę grėsmę taikai, saugumui, stabilumui Vakarų Krante, Izraelyje ir Vidurinių Rytų regione“, – teigė pareigūnas, laikydamasis įprastos anonimiškumo sąlygos.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./ Joe Bidenas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./ Joe Bidenas

„Jie taip pat trukdo galiausiai sukurti nepriklausomą Palestinos valstybę, kuri egzistuotų greta Izraelio valstybės, o kartu ir ilgalaikę taiką bei stabilumą tiek palestiniečiams, tiek izraeliečiams“, – sakė jis.

2023 metais Izraelio naujakuriai okupuotame Vakarų Krante nužudė mažiausiai 10 palestiniečių ir padegė dešimtis namų – žmogaus teisių grupės „Yesh Din“ duomenimis, šie metai buvo žiauriausi per visą naujakurių išpuolių istoriją.

Pagal tarptautinę teisę neteisėtomis laikomose nausėdijose Vakarų Krante tarp maždaug trijų milijonų palestiniečių gyvena apie 490 tūkst. naujakurių.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengtame išpuolyje prieš Izraelį žuvo 1 163 žmonės, daugiausia civiliai, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti naujausiais oficialiais ketvirtadienį pateiktais duomenimis.

Izraelio kariuomenė į išpuolį atsakė žiauriu puolimu, per kurį, „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Gazos Ruože žuvo mažiausiai 27 019 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Turkų policija: netoli Stambulo užpuolikas paėmė įkaitų, protestuodamas prieš karą Gazoje

19:54

Protestuodamas prieš karą Gazos Ruože užpuolikas ketvirtadienį netoli Stambulo esančioje Jungtinių Valstijų kosmetikos milžinei „Procter & Gamble“ (P&G) priklausančioje gamykloje įkaitais paėmė kelis žmones, pranešė vietos policijos atstovas.

Jis naujienų agentūrai AFP sakė, kad nėra aišku, kiek žmonių laikoma gamykloje, esančioje didžiausio Turkijos miesto rytiniame pakraštyje.

Gamyklos darbuotojams atstovaujanti profsąjunga teigė, kad užpuolikas įkaitais paėmė septynis žmones, ir pridūrė, kad likusieji gamyklos darbuotojai buvo paleisti.

P&G atstovas spaudai sakė, kad įmonėje dirba 500 žmonių keliomis pamainomis, o tai reiškia, kad ne visi jie dirbo išpuolio metu.

„Šiandien evakuavome savo gamyklą Gebzėje ir bendradarbiaujame su vietos pareigūnais, kad išspręstume neatidėliotiną saugumo situaciją“, – teigiama AFP išplatintame bendrovės pareiškime ir priduriama, kad ji neturi informacijos apie užpuoliko motyvus.

dpa/Scanpix/Gazos Ruožas po Izraelio atakos
dpa/Scanpix/Gazos Ruožas po Izraelio atakos

„P&G“ darbuotojų ir mūsų partnerių saugumas yra mūsų svarbiausias prioritetas“, – pridūrė Sinsinatyje, Ohajuje, įsikūrusi bendrovė.

Privati naujienų agentūra DHA paskelbė internete plačiai paplitusią nuotrauką, kurioje įtariamas užpuolikas laikė ginklą, o prie krūtinės buvo prisisegęs, kaip atrodo, mirtininko liemenę.

Vyras stovėjo šalia palestiniečių vėliavos piešinio ir raudona spalva ant sienos užrašytų žodžių „už Gazą“. AFP negalėjo iš karto patikrinti šios nuotraukos patikimumo.

„Tai tiesa“, – sakė policijos atstovas spaudai, paprašytas patvirtinti žiniasklaidos pranešimus, kad išpuolis susijęs su Gazos Ruožu.

Vaizduose iš įvykio vietos matyti, kad policija aplink didžiulę gamyklą, kurioje daugiausia gaminama kosmetika, įrengė kordoną.

Turkijos žiniasklaida pranešė, kad į įvykio vietą buvo išsiųstos specialiųjų operacijų pajėgos ir medikai.

Ketvirtadienį islamistų grupuotės „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per beveik keturis mėnesius trunkantį palestiniečių kovotojų ir Izraelio karą žuvo mažiausiai 27 019 žmonių.

Ministerijos pranešime teigiama, kad nuo to laiko, kai Izraelis pradėjo puolimą, atsakydamas į precedento neturintį „Hamas“ išpuolį Pietų Izraelyje spalio 7 dieną, Gazos Ruože buvo sužeisti apie 66 139 žmonės.

„Hamas“ išpuolio prieš Izraelį metu žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis sako, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 28 žuvusių belaisvių kūnus.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tapo vienu iš griežčiausiai iš musulmonų pasaulio atstovų kritikuojančių Izraelį dėl masinių nuostolių, patirtų vykdant atsakomąją kampaniją prieš „Hamas“ kovotojus.

Jis yra pavadinęs Izraelį „teroristine valstybe“, o Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu palygino su Adolfu Hitleriu.

Amerikiečių gyvybes nusinešęs dronas buvo pagamintas Irane

17:55

„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinių Valstijų karinė bazė
„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinių Valstijų karinė bazė

JAV vertinimu, dronas, kuriuo savaitgalį buvo atakuota amerikiečių karinė bazė Jordanijoje, buvo pagamintas Irane.

JAV prezidentas Joe Bidenas yra sakęs, kad laiko Iraną atsakingu už drono smūgį, per kurį sekmadienį žuvo trys amerikiečių kariai ir dar kelios dešimtys buvo sužeisti, „ta prasme, kad jie tiekia ginklus“ kaimyniniame Irake įsikūrusiai proiraniškai kovotojų grupuotei „Kataib Hezbollah“.

JAV pareigūnai, kalbėję su „Reuters“ su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad JAV įvertino, jog Iranas pagamino droną, tačiau neatskleidė detalių apie drono modelį.

Nors pirminiai požymiai rodė, kad dronas greičiausiai buvo iranietiškas, oficialus įvertinimas buvo atliktas tik neseniai, atgavus drono fragmentus.

 

JAV patvirtino planą smogti Irano taikiniams Sirijoje ir Irake

17:31

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje

JAV patvirtino planus smogti Irano taikiniams Sirijoje ir Irake, „CBS News" pranešė pareigūnai.

Pasak pareigūnų, smūgiai bus vykdomi kelias dienas, o jų pradžios laiką greičiausiai nulems oro sąlygos.

Tai įvyko po to, kai sekmadienį Jordanijoje, netoli sienos su Sirija, per drono ataką žuvo trys JAV kariai.

JAV dėl šio išpuolio apkaltino Irano remiamą kovotojų grupuotę.

Islamo pasipriešinimo Irake grupuotė, kuriai, kaip manoma, priklauso kelios Irano revoliucinės gvardijos ginkluotos, finansuojamos ir apmokytos sukarintos pajėgos, buvo pareiškusi, kad yra atsakinga už šį smūgį.

Iranas neigė bet kokį savo vaidmenį vykdant išpuolį karinėje bazėje, per kurį žuvo trys ir buvo sužeistas 41 JAV karys.

Izraelio kariuomenė prognozuoja: karas tęsis visus metus

16:07

„Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelio kariai Gazos Ruože
„Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelio kariai Gazos Ruože

Izraelio gynybos pajėgos paskelbė, kad išvedė 55-ąją brigadą iš Gazos Ruožo ir ją Chan Juniso rajone pakeitė kitos pajėgos.

Pastarosiomis savaitėmis atsargos desantininkų brigados kariai veikė Chan Juniso rajone, nukovė ne vieną dešimtį „Hamas" smogikų, aptiko ir išardė apie 70 tunelių šachtų, rašoma kariuomenės pranešime.

Pasak jo, minėtoji brigada taip pat aptiko dvi raketų paleidimo aikšteles, kurias „Hamas“ naudoja raketoms į Izraelį šaudyti.

Pastarosiomis savaitėmis Izraelis iš Gazos Ruožo išvedė didžiąją dalį savo rezervistų pajėgų, palikdamas nuolatinę kariuomenę tęsti kovą su „Hamas“.

Kariuomenės pareigūnai teigia, kad Izraelio gynybos pajėgos siekia išleisti rezervistus, kad padėtų atsigauti Izraelio ekonomikai ir suteiktų jiems pertrauką prieš tai, kai jie greičiausiai vėl bus pašaukti į kariuomenę.

Jų nuomone, kovos Gazos Ruože tęsis visus metus, be to, baiminamasi, kad dėl kasdienių „Hezbollah“ atakų situacija šiaurėje gali paaštrėti.

Protestas prieš Izraelį Turkijoje: vyras įsiveržė į gamyklą ir paėmė įkaitų

16:01

Turkijos Kokelio mieste nežinomas asmuo įsiveržė į pagrindinį amerikiečių kompanijos „Procter and Gamble“ gamyklos pastatą ir paėmė įkaitų, skelbia turkų leidinys „Hurriyet“.

Teigiama, kad į įvykio vietą buvo išsiųstos specialiosios policijos pajėgos.

Anot leidinio, ketvirtadienį apie 15 val. vietos laiku nežinomas asmuo su ginklu rankoje įsiveržė į pagrindinį gamyklos pastatą. Tvirtinama, kad protestuodamas prieš Izraelio atakas Gazos Ruože įtariamasis paėmė fabriko darbuotojus įkaitais.

Gavus pranešimą, į vietovę buvo išsiųstos gausios policijos ir medikų pajėgos. Į regioną taip pat išvyko Kokelio gubernatorius Seddaras Yavuzas.

Prie gamyklos buvo dislokuota speciali policija.

Gatvė, kurioje yra gamykla, buvo uždaryta transporto priemonėms ir pėstiesiems.

Jemeno ministras ragina ES didinti spaudimą husių judėjimui: jie mano, kad turi dievišką teisę valdyti šalį

15:03

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Husiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Husiai

Jemeno užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paragino Europos Sąjungą didinti spaudimą Irano remiamiems husiams, kurie puola komercinius laivus Raudonojoje jūroje – gyvybiškai svarbioje pasaulio prekybos arterijoje.

Išpuoliai sutrikdė laivybą ir paskatino JAV ir Didžiąją Britaniją smogti husių taikiniams Jemene.

27 valstybių narių ES siekia iki vasario vidurio pradėti savo Raudonosios jūros karinio jūrų laivyno misiją, kad padėtų apsaugoti ten esančius laivus.

Prieš derybas su ES pareigūnais žurnalistams sakė Saudo Arabijos remiamos Jemeno Adeno vyriausybės užsienio reikalų ministras Ahmedas Awadas bin Mubarakas: „Vien tik smūgių husių grupuotės nariams nepakaks. Mums reikia vidutinės trukmės ir ilgalaikių sprendimų. ES laikosi netinkamo požiūrio. Ji turi daryti didesnį spaudimą husių grupuotės nariams, pavyzdžiui, paskelbti juos teroristine grupe. Jų argumentas yra tas, kad jei jie tai priims, tai pablogins humanitarinę padėtį. Tačiau šis požiūris nepasiteisino. Husiai vis dar šantažuoja tarptautinę bendruomenę, o humanitarinė padėtis nepagerėjo. Husiai niekada nesiliaus... Jie laikosi ideologijos, kad kaip grupė turi dievišką teisę (valdyti) Jemeną.“

A.Mubarakas pridūrė, kad jie taip pat yra Irano regioninės strategijos dalis. Jis paragino ES labiau remti Jemeno institucijų, pavyzdžiui, pakrančių apsaugos tarnybos, kūrimą, o humanitarinę pagalbą teikti per Adeno centrinį banką.

Jis teigė, kad tai, jog Vakarai neranda „aiškaus kelio“, kaip užbaigti konfliktą Gazoje ir užtikrinti teisingumą palestiniečiams, stiprina „visas ekstremistų grupuotes mūsų regione“.

Karo Gazoje metu žuvo mažiausiai 27 tūkst. žmonių

14:14

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad per jų kovotojų ir Izraelio karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 27 019 žmonių. 

Ministerijos pranešime priduriama, kad nuo spalio 7 dienos išpuolio palestiniečių anklave buvo sužeisti maždaug 66 139 žmonės.

„Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį metu žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 28 žuvusių belaisvių kūnus.

JAV federalinis teisėjas: Izraelis, tikėtina, vykdo genocidą, tad J.Bidenas turi keisti požiūrį

12:42

dpa/Scanpix/Gazos Ruožas po Izraelio atakos
dpa/Scanpix/Gazos Ruožas po Izraelio atakos

Jungtinių Valstijų federalinis teismas pareiškė, kad Izraelio karas prieš „Hamas“ grupuotę Gazos Ruože „yra skirtas visai tautai išnaikinti, todėl jam, tikėtina, taikomas tarptautinis genocido draudimas“, skelbia „Times of Israel“.

Peticiją pateikė organizacija „Defense for Children International – Palestine“ ir palestiniečių teisių gynimo grupių bei Gazos Ruože ir JAV gyvenančių palestiniečių vardu apkaltino JAV vyriausybę „nesugebėjimu užkirsti kelią Izraelio vyriausybės vykdomam genocidui prieš juos, jų šeimas ir 2,2 mln. palestiniečių Gazos Ruože ir bendrininkavimu jį vykdant“. Ji ragina vyriausybę blokuoti pagalbą Izraeliui.

Pati peticija atmesta dėl jurisdikcijos

Atmesdamas peticiją dėl jurisdikcijos, JAV Šiaurės Kalifornijos apygardos apylinkės apygardos teismas savo sprendime ragina JAV prezidento Joe Bideno administraciją „ištirti savo nesiliaujančios paramos karinei blokadai prieš palestiniečius Gazoje rezultatus“.

Teisėjas Jeffrey White‘as sprendimą grindžia „neginčijamais“ septynių palestiniečių giminaičių, žuvusių per karą, liudijimais, taip pat „ekspertų išvadomis, pateiktomis per posėdį dėl šių prašymų, ir įvairių Izraelio vyriausybės pareigūnų pareiškimais“.

Jis taip pat remiasi neseniai priimtu Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimu neatmesti Pietų Afrikos Respublikos bylos, kurioje Izraelis kaltinamas „genocidu“.

„Kiekvieno asmens pareiga yra pasipriešinti dabartinei Gazos Ruožo apgulties situacijai, – rašo teisėjas.

JAV spaudžia sudaryti ilgalaikes paliaubas, kad būtų sudarytos sąlygos užbaigti karą Gazoje

12:08

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Izraelio kariai apžiūri požeminį "Hamas" tunelį Gazos Ruože
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Izraelio kariai apžiūri požeminį "Hamas" tunelį Gazos Ruože

Pasak derybose dalyvaujančių JAV ir arabų šalių pareigūnų, JAV derybininkai siekia sudaryti paliaubų susitarimą, kuris galėtų sustabdyti karą Gazos Ruože pakankamai ilgam, kad būtų sustabdyta Izraelio karinė jėga ir sudarytos sąlygos sudaryti ilgalaikes paliaubas.

Izraelis ir „Hamas“ svarsto trijų dalių susitarimą, pagal kurį įkaitai Gazoje būtų paleisti pradedant šešių savaičių paliaubomis, kaip teigiama susitarimo projekte, kurį šią savaitę Paryžiuje parengė tarptautinės žvalgybos vadovai. Vėlesniais etapais taip pat būtų nutrauktos kovos ir paleista daugiau įkaitų, skelbia laikraštis „The Wall Street Journal“.

JAV derybininkai, vadovaujami Centrinės žvalgybos agentūros direktoriaus Williamo Burnso, teigia, kad Izraeliui būtų sunku po ilgos pertraukos atnaujinti karą dabartiniu intensyvumu, sakė pareigūnai. JAV taip pat pranešė kolegoms derybininkams, kad Izraelis svarsto idėją pereiti prie etapo, kai bus paleisti visi įkaitai ir kai bus apribotos pagrindinės operacijos, įskaitant oro smūgius Gazos Ruože, pridūrė pareigūnai.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras neatsakė į prašymą pakomentuoti, ar svarsto tokią galimybę.

„Mūsų tikslas – ilgesnė pertrauka, – sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby. – Kiek ilgai, tai diskusijų dalis, bet ilgiau nei lapkričio mėnesį, kai buvo maždaug savaitė.“

J.Kirby teigė, kad „niekas kol kas nešoka „pergalės šokio“, tačiau administracija tikisi, kad visos pusės sutiks sustabdyti kovas, kad iš Gazos Ruožo būtų išvežti įkaitai, o į jį įvežta daugiau humanitarinės pagalbos.

Norint pasiekti tokį susitarimą, reikėtų įveikti vidinius nesutarimus ir įsisenėjusius nesutarimus tarp kariaujančių pusių. Arabų šalių pareigūnai teigė, kad dėl šių kliūčių greitas susitarimas yra mažai tikėtinas, tačiau užsiminė, kad jas įveikus susitarimas galėtų būti sudarytas per savaitę ar 10 dienų.

Paryžiuje vykusiame uždarame susitikime dalyvavo Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ direktorius Davidas Barnea, kuris iš esmės pasisakė už susitarimo metmenis, sakė su derybomis susipažinę asmenys. Nuo paskutinio karinių veiksmų nutraukimo abiejų šalių derybos buvo atsidūrusios aklavietėje.

Abiejų šalių noras net svarstyti susitarimo metmenis rodo, kad derybose įvyko nedidelis, bet reikšmingas poslinkis. Tai taip pat rodo, kad Izraelis ir „Hamas“ patiria spaudimą, nes karas Gazos Ruože tęsiasi jau penktą mėnesį, o regionas atsidūrė ant plataus masto konflikto slenksčio.

Izraelis, pasiryžęs išnaikinti „Hamas“, susiduria su stiprėjančiais kai kurių izraeliečių raginimais užbaigti karą, kad būtų sugrąžinta daugiau kaip 100 įkaitų, o J.Bideno administracija vis labiau pavargsta nuo konflikto aukų. Vašingtono sąjungininkai arabų valstybėse reikalauja visam laikui nutraukti karą, pareikalavusį dešimčių tūkstančių gyvybių.

„Hamas“ teigė, kad įkaitus norėtų paleisti tik mainais į karo pabaigą, o Izraelis sakė, kad su tuo nesutiks. Dabartinis pasiūlymas atspindi bandymą sumažinti atotrūkį ir laimėti laiko deryboms dėl ilgalaikių paliaubų, taip veiksmingai sustabdant konfliktą, teigia su derybomis susipažinę pareigūnai. Jie pridūrė, kad „Hamas“ derybininkams nurodė, jog būtų lankstūs dėl paliaubų trukmės, jei tik turės garantijas dėl ilgalaikių paliaubų.

Numatomi trys etapai

Remiantis susitarimo projektu, kurį laikraščiui „The Wall Street Journal“ perskaitė derybose dalyvavę pareigūnai, pirmajame etape Izraelis šešias savaites, kol „Hamas“ rinks įkaitus, kuriuos ketinama paleisti, nutrauks visas karines operacijas Gazos Ruože, įskaitant stebėjimą dronais. Civiliai įkaitai, įskaitant pagyvenusius žmones, ligonius ir vaikus, būtų išlaisvinti. Gazos Ruože civiliai gyventojai galėtų laisvai judėti po visą ruožą, o pagalba taip pat galėtų pasiekti visas jo dalis.

Jei šis etapas būtų sėkmingas, prasidėtų antrasis, kurio metu „Hamas“ išlaisvintų Izraelio kareives, sakoma projekte. Į Gazos Ruožą patektų daugiau humanitarinės pagalbos, o pagal susitarimą būtų užtikrintas ligoninių, vandens tiekimo paslaugų ir kepyklų veikimas.

Trečiajame galimų paliaubų etape „Hamas“ paleistų karius vyrus ir atiduotų žuvusių įkaitų kūnus, teigiama projekte. Kovotojų grupuotė, JAV įtraukta į teroristinių organizacijų sąrašą, dėl šalyje galiojančių šaukimo į kariuomenę taisyklių kariais laiko visus tam tikro amžiaus izraeliečius. Be to, „Hamas“ pareikalavo grąžinti palestiniečių, nužudytų per spalio 7 d. „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, kūnus, sakė derybininkai.

Manoma, kad šis paskutinis susitarimo etapas bus pavojingiausias, nes „Hamas“ lyderiai Gazoje gali pasilikti nedidelę grupę įkaitų kaip derybų garantus ir gyvuosius skydus, o Izraelio vadovai gali atsisakyti paleisti aukšto rango palestiniečių kalinius.

Po Izraelio smūgių Irano revoliucijos gvardija iš Sirijos atšaukia savo karininkus

11:49

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano revoliucijos gvardija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano revoliucijos gvardija

Irano revoliucijos gvardija dėl daugybės mirtinų Izraelio smūgių sumažino savo aukšto rango karininkų dislokavimą Sirijoje ir, siekdama išsaugoti savo įtaką šioje šalyje, labiau remsis sąjungininkų šiitų sukarintomis pajėgomis, „Reuters“ pranešė penki su tuo susipažinę šaltiniai.

Gvardijos pajėgos Sirijoje patyrė vieną iš didžiausių smūgių nuo tada, kai prieš dešimtmetį atvyko padėti prezidentui Basharui Assadui Sirijos kare. Nuo gruodžio mėn. per Izraelio smūgius žuvo daugiau kaip pusė tuzino jų narių, tarp jų vienas iš gvardijos vyriausiųjų žvalgybos generolų.

Kadangi griežtosios linijos šalininkai Teherane reikalauja atsakomųjų veiksmų, Irano sprendimą atšaukti aukšto rango karininkus iš dalies lėmė jo nenoras tiesiogiai įsitraukti į Artimuosiuose Rytuose vykstantį konfliktą, teigia trys šaltiniai.

Nors šaltiniai teigia, kad Iranas neketina pasitraukti iš Sirijos, kuri yra svarbi Teherano įtakos sferos dalis, šis persigalvojimas rodo, kaip regione klostosi karo Gazoje pasekmės.

Husių raketa taip priartėjo, kad JAV karo laivas turėjo ją numušti specialiu ginklu

10:41

Paulas Farley/Wikipedia/JAV karo laivas „USS Gravely“
Paulas Farley/Wikipedia/JAV karo laivas „USS Gravely“

Antradienį į Raudonąją jūrą paleista husių priešlaivinė sparnuotoji raketa priartėjo prie JAV karinio jūrų laivyno eskadrinio minininko per kilometrą – pakankamai arti, kad amerikiečių karo laivas panaudotų savo artimojo reagavimo ginklų sistemą (angl. close-in weapon system, CIWS) – paskutinę gynybos liniją.

Dauguma raketų numušamos toliau. Tai yra arčiausiai amerikiečių karinio laivo priartėjusi husių raketa, sakė keturi JAV pareigūnai televizijai CNN.

JAV Centrinė vadavietė, arba CENTCOM, antradienį iš pradžių nurodė, kad apie 23.30 val. vietos laiku husiai iš Jemeno Raudonosios jūros link paleido vieną prieštankinę sparnuotąją raketą ir ją numušė laivas „USS Gravely“.

Pranešimų apie žalą ar sužeistuosius negauta. CENTCOM atmetė „Business Insider“ prašymą suteikti papildomos informacijos apie antradienį numuštą raketą.

Jau kelis mėnesius Irano remiami sukilėliai nepaliaujamai apšaudo pagrindinius vandens kelius prie Jemeno krantų vienkartiniais atakos dronais ir raketomis. Daugelį šių grėsmių numušė JAV karo laivai, o kartais ir Didžiosios Britanijos ar Prancūzijos pajėgos, nors kai kurie husių šaudmenys pataikė į regione plaukiojančius komercinius laivus. Karo laivams smūgių nebuvo suduota.

JAV „Arleigh Burke“ klasės eskadriniai minininkai turi bent vieną CIWS, kurioje įrengta artimo nuotolio, radaru valdoma automatinė 20 mm patranka, galinti iššaudyti iki 4500 šaudmenų per minutę ir turinti veiksmingą atstumą iki maždaug dviejų jūrmylių.

Prieš įjungiant laivo CIWS, įjungiami tokie pajėgumai kaip karo laivo SM-2 arba SM-3 perėmėjai. Jie paleidžiami iš vertikalaus paleidimo sistemos elementų, o po to perima ir naikina ore esančias grėsmes. Pasak ginklo gamintojos „Raytheon“, SM-3 „smogia į grėsmes tokia jėga, kaip 10 tonų sunkvežimis, važiuojantis 600 mylių/h greičiu“.

Karo laivai taip pat gali naudoti specialų mechanizmą, kuris suklaidina raketos radarą.

Izraelis gali bandyti sabotuoti derybas dėl įkaitų ir apkaltinti „Hamas“

09:59

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu gali sugriežtinti savo viešą retoriką apie raudonąsias linijas, susijusias su galimu susitarimu dėl įkaitų, siekdamas priversti „Hamas“ grupuotę nutraukti derybas, o tai leistų Izraeliui tęsti karą ir suversti kaltę dėl derybų žlugimo teroristinei grupuotei, skelbia Izraelio leidinys „Haaretz“, cituodamas neįvardytą derybose dalyvaujantį pareigūną.

B.Netanyahu pastarosiomis dienomis, spaudžiamas savo kraštutinių dešiniųjų politinių sąjungininkų, kartojo, kad joks susitarimas dėl įkaitų nepadės užbaigti karo, išvesti Izraelio gynybos pajėgų karių iš Gazos Ruožo ar paleisti tūkstančių palestiniečių saugumo kalinių.

„Hamas“ primygtinai reikalavo, kad bet koks susitarimas užbaigtų karą.

Pasak „Haaretz“, pastarojo meto B.Betanyahu retorika nustebino kai kuriuos derybų pareigūnus.

Trečiadienio vakarą premjeras pareiškė, kad susitarimas su „Hamas“, kuriuo siekiama išlaisvinti daugiau kaip 100 Gazos Ruože vis dar laikomų įkaitų, nebus pasiektas „bet kokia kaina“.

„Dirbame, kad pasiektume papildomą mūsų belaisvių išlaisvinimo pagrindą, bet pabrėžiu: ne bet kokia kaina“, – pabrėžė jis, šalyje tęsiantis protestams dėl įkaitų išlaisvinimo.

Šeimos ir kiti protestuotojai toliau ragina dirbti dėl nelaisvėje tebeesančių asmenų šūkiais "grąžinkite juos namo dabar“. 

Daugelis jų vakar išėjo į Jeruzalės gatves, o kiti bandė blokuoti į Gazos Ruožą gabenamos pagalbos srautą, kol įkaitai bus grąžinti.

B.Netanyahu: į JT agentūrą visiškai infiltravosi islamistų grupuotė „Hamas“

09:29

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ rėmėjai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ rėmėjai

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį pareiškė, kad į Jungtinių Tautų agentūrą palestiniečiams remti (UNRWA) visiškai infiltravosi islamistų grupuotė „Hamas“.

Pareiškimas pasirodė kelioms šalims sustabdžius finansavimą UNRWA dėl Izraelio teiginių, kad 12 agentūros darbuotojų dalyvavo Izraelio karą su „Hamas“ išprovokavusiose šios palestiniečių grupuotės spalio 7 dienos atakose.

„Į UNRWA visiškai infiltravosi „Hamas“, – JT ambasadorių susitikime Jeruzalėje sakė B.Netanyahu. Jis pridūrė: „Mums reikia, kad UNRWA pakeistų kitos JT agentūros ir kitos pagalbos agentūros.“

B.Netanyahu kalbėjo UNRWA pareiškus, jog nepaprastai svarbu atlikti nepriklausomą tyrimą dėl Izraelio kaltinimų, kad 12 jos darbuotojų dalyvavo „Hamas“ surengtuose beprecedenčiuose spalio 7 dienos išpuoliuose Izraelyje.

Po šių kaltinimų svarbūs donorai, tarp jų Jungtinė Karalystė, Vokietija, Japonija ir Jungtinės Valstijos, paskelbė stabdantys pabėgėlių agentūros UNRWA finansavimą.

„Ji [UNRWA] tarnavo „Hamas“, jos mokyklose ir daugeliu kitų dalykų“, – sakė B. Netanyahu susitikime, kurio vaizdo įrašą paskelbė vyriausybės spaudos tarnyba.

„Tai sakau su dideliu apgailestavimu, nes tikėjomės, kad atsiras objektyvi ir konstruktyvi pagalbą siūlysianti institucija. Šiandien Gazos [Ruože] mums reikia tokios institucijos, tačiau UNRWA nėra tokia institucija“, – pareiškė Izraelio premjeras.

Nusileisti nesiruošia: JAV pajėgos Jemene sunaikino 10 husių dronų ir kitų taikinių

09:24

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotr.

Jungtinių Valstijų pajėgos Jemene sudavė smūgius 10 atakos bepiločių orlaivių ir antžeminę valdymo stotį, priklausančią Irano remiamiems husių sukilėliams, pranešė JAV Centrinė vadovybė (CENTCOM).

Smūgiai buvo nukreipti prieš „husių bepiločių orlaivių antžeminę valdymo stotį ir 10 husių vienkartinių bepiločių orlaivių“, kurie „kėlė neišvengiamą grėsmę prekybos laivams ir JAV karinių jūrų pajėgų laivams regione“, – rašoma pranešime.

Praėjusią naktį žiniasklaidos grupė CNN praėjusią naktį taip pat pranešė, kad amerikiečių eskadrinin minininkas „USS Gravely“ Raudonojoje jūroje sunaikino husių raketą.

Teigiama, kad smūgio metu ji buvo vos už 1,6 km nuo amerikiečių laivo.

Pasak CNN, tai naujausia husių ataka prieš eskadrinį JAV minininką Raudonojoje jūroje. Jai atremti „USS Gravely“ pasitelkė artimojo reagavimo ginklų sistemą (angl. Close-in weapon system, CIWS), skirtą oro ir priešraketinei gynybai artimoje zonoje.

Vienas iš CNN televizijos kanalo šaltinių pažymėjo, kad tai, jog „USS Gravely“ nepavyko numušti raketos anksčiau, nereiškia, kad husių atakos tapo sudėtingesnės. Pastarąjį kartą „USS Gravely“ husių raketas numušė 8-12 km atstumu.

Pirmiej Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos smūgiai Jemeno husių sukilėliams, kurie nuo lapkričio mėn. vykdo teroristinius veiksmus Raudonojoje jūroje ir kenkia pasaulinei prekybai, tapo atsaku į husių išpuolius.

Baltieji rūmai: prie išpuolio prieš amerikiečių karius prisidėjo ne viena grupuotė

09:13

„Consolidated News Photos“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby
„Consolidated News Photos“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby

Jungtinių Valstijų žvalgybos duomenimis, išpuolyje prieš JAV karinę bazę Jordanijoje dalyvavo ne viena, o kelios islamistų grupuotės, spaudos konferencijos vaizdo formatu metu pareiškė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos koordinatorius Johnas Kirby.

„Manome, kad išpuolį Jordanijoje suplanavo, išteklius ir pagalbą suteikė grupuotė „Islamo pasipriešinimas Irake“, kuriai priklauso daug grupių, įskaitant „Kataib Hezbollah“, – pažymėjo jis.

Pasak J.Kirby, tokios išvados padarytos remiantis JAV žvalgybos padalinių kruopščiai surinktais ir išanalizuotais duomenimis.

Sausio 28 d. bepilotis lėktuvas atakavo JAV karinę bazę Jordanijos šiaurės rytuose, netoli sienos su Sirija. Pentagono duomenimis, per išpuolį buvo sužeista daugiau kaip 40 amerikiečių karių.

Pentagono vadovas Lloydas Austinas pagrasino, kad už ataką bus atsakyta „patogioje vietoje, patogiu laiku“. Tuo tarpu Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad už išpuolį atsakingas Iranas. Amerikos vadovas pažymėjo, kad jau nusprendė dėl atsakomųjų priemonių.

Trečiadienį Irano remiama Irako ginkluota grupuotė „Kataib Hezbollah“ paskelbė stabdanti visas savo karines operacijas prieš JAV karius Artimuosiuose Rytuose, esą siekdama išvengti eskalacijos po išpuolio Jordanijoje.

„Haaretz“: Izraelio kariuomenė neteisėtai degina namus Gazos Ruože

07:50

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

Pastarosiomis savaitėmis Izraelio kariai, vykdydami tiesioginius vadų įsakymus, pradėjo padeginėti namus Gazos Ruože, neturėdami tam būtino teisinio leidimo, pranešė Izraelio laikraštis „Haaretz“.

Per pastarąjį mėnesį kareiviai šiuo būdu sunaikino kelis šimtus pastatų. Po to, kai statinys padegamas kartu su viskuo, kas jame yra, jam leidžiama degti tol, kol jis tampa neeksploatuojamas. 

Reaguodama į pranešimą, IDF pareiškė, kad pastatai griaunami tik patvirtintomis priemonėmis ir kad bet kokie kitokiais būdais vykdomi veiksmai bus išnagrinėti.

Paklaustas apie naująją praktiką, Izraelio kariuomenės vadas sakė, kad statiniai deginimui atrenkami remiantis žvalgybos duomenimis. 

Trys pareigūnai, vadovaujantys kovoms Gazos Ruože, „Haaretz“ patvirtino, kad namų padeginėjimas tapo įprasta praktika. Iš pradžių ši praktika buvo taikoma tik tam tikrais atvejais, tačiau karui tęsiantis ji tapo vis labiau įprasta.

Pastaruoju metu Gazos Ruože dislokuoti Izraelio kariai socialinėje žiniasklaidoje rodė save deginant namus Gazos Ruože – kai kuriais atvejais keršydami už kolegų kareivių žūtį ar net už patį spalio 7 d. išpuolį.

Iki praėjusio mėnesio kariuomenės kovinės inžinerijos korpusas statiniams griauti dažniausiai naudojo minas ir sprogmenis, o kai kuriais atvejais – sunkiąją techniką, pavyzdžiui, buldozerius D9. Padeginėti ne kovotojams civiliams priklausančius namus vien tik bausmės tikslais draudžia tarptautinė teisė.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius