Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
01 20 /23:12

Izraelis smūgiavo Sirijoje: Irano gvardijos žvalgybos vadas ir jo pavaduotojas negyvi

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
VIDEO: Sirijos žiniasklaida: Izraelio aviacija smūgiavo gyvenamajam pastatui Damaske

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis smūgiavo Sirijoje: Irano gvardijos žvalgybos vadas ir jo pavaduotojas negyvi

13:29

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje

Irano žiniasklaida pranešė, kad šeštadienį per Izraelio smūgį Damaske žuvo Irano Revoliucinės gvardijos žvalgybos vadas Sirijoje, jo pavaduotojas ir dar du gvardijos nariai.

„Revoliucinės gvardijos Sirijos žvalgybos vadas, jo pavaduotojas ir dar du gvardijos nariai žuvo Izraeliui užpuolus Siriją“, – pranešė Irano naujienų agentūra „Mehr“, cituodama informuotą, bet neįvardytą šaltinį.

Kiek anksčiau Revoliucinė gvardija patvirtino, kad per smūgį Sirijos sostinėje žuvo keturi jos nariai.

Oficialioji Sirijos naujienų agentūra SANA pranešė, kad per, kaip ji pavadino, „Izraelio agresiją“ buvo taikytasi į gyvenamąjį namą Damasko Mezės rajone.

Anot karą Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), Izraelio išpuolis buvo įvykdytas itin saugomoje teritorijoje, kurioje gyvena gvardijos lyderiai ir Iraną remiančių palestiniečių grupuočių lyderiai.

Naujausias Izraelio smūgis įvykdytas praėjus keturioms dienoms po to, kai Revoliucinė gvardija pareiškė užpuolusi Izraelio žvalgybos būstinę Irako šiaurinės Kurdistano provincijos sostinėje Arbilyje.

Irako valdžios institucijų duomenimis, per incidentą žuvo keturi civiliai ir dar šeši buvo sužeisti.

Naujausios žinios

09:06

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

PSO: trys iš keturių palestiniečių Gazos Ruože yra priversti palikti savo namus

23:12

Trys iš keturių Gazos Ruožo palestiniečių dėl Izraelio smūgių yra priversti palikti savo namus, šeštadienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija.

 

Žuvo 4 palestiniečiai

22:14

Izraelio apšaudymas Džabalijos pabėgėlių stovyklos rytuose nusinešė 4 palestiniečių gyvybes, dar 21 žmogus buvo sužeistas, pranešė Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugija.

Internete paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip po smūgių stovyklos darbuotojai gydo sužeistus palestiniečius. 

 

Į  JAV vadovaujamos koalicijos bazę Irake paleista raketų

19:02

Į JAV vadovaujamos koalicijos pajėgų naudojamą karinę bazę Vakarų Irake šeštadienį buvo paleista keliolika raketų, naujienų agentūrai AFP pranešė JAV gynybos šaltinis ir Irako policija.

„Į Al-Asado oro bazę buvo nutaikyta 15 raketų“, paleistų iš Anbaro provincijos, kurioje yra įsikūrusi ši karinė bazė, agentūrai AFP pareiškė vienas šio Irako regiono policijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano dronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano dronas

Jis sakė, kad priešlėktuvinės gynybos sistemos numušė 13 raketų, bet „dvi nukrito ant oro bazės“.

Vienas JAV gynybos pareigūnas, taip pat pageidavęs likti nežinomas, patvirtino, kad „raketos padarė žalos Al-Asado oro bazei“, ir pridūrė, kad kartu su koalicijos ir Irako pajėgomis atliekamas bendras žalos vertinimas.

Amerikiečių pareigūnas teigė, kad, pirminiais duomenimis, buvo sunkiai sužeistas vienas Irako saugumo pajėgų narys.

Išpuolis prieš oro pajėgų bazę įvykdytas Artimuosiuose Rytuose didėjant įtampai po spalio 7 dieną prasidėjusio Izraelio ir „Hamas“ karo.

Šeštadienį per smūgį Damaskui, dėl kurio Teheranas apkaltino Izraelį ir pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų, žuvo penki Irano Islamo Revoliucinės gvardijos korpuso nariai. 

Antradienį iraniečių valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Irano revoliucinė gvardija pirmadienio vakarą raketomis atakavo kelis teroristiniais pavadintus taikinius Sirijoje ir Irako autonominiame Kurdistano regione.

Atakos sunaikino „šnipų būstinę“ ir „prieš Iraną nukreiptų teroristinių grupuočių susirinkimą“ Irako Kurdistano sostinėje Arbilyje, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA, citavusi Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) pareiškimą.

Nuo spalio vidurio įvykdyta dešimtys išpuolių prieš JAV ir koalicijos pajėgas Irake ir Sirijoje, dislokuotas šiose šalyse kovai su grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistais.

Dėl daugumos jų atsakomybę prisiėmė „Islamo pasipriešinimas Irake“ – ginkluotų grupuočių darinys, kuris nepritaria JAV paramai Izraeliui, kariaujančiam Gazos Ruože.

Vašingtonas keletą kartų buvo surengęs atsakomuosius smūgius.

Irake yra maždaug 2,5 tūkst. amerikiečių karių, o Sirijoje – apie 900.

Irano Revoliucinė gvardija: per smūgį Damaskui žuvo penki gvardijos nariai

18:36

Irano Islamo Revoliucinės gvardijos korpusas pranešė, kad šeštadienį per Izraelio smūgį Damaskui žuvo penki jo nariai, nors anksčiau skelbė apie keturis žuvusiuosius.

„Vienas iš sužeistųjų per sionistinio režimo [Izraelio] ataką“ mirė nuo patirtų sužalojimų, sakoma Irano gvardijos pareiškime, kurį paskelbė naujienų agentūra „Mehr“.

Kiek anksčiau Revoliucinė gvardija skelbė, kad per smūgį Sirijos sostinėje žuvo keturi jos nariai. Pasak „Mehr“ cituoto informuoto, bet neįvardyto šaltinio, tai buvo „Revoliucinės gvardijos Sirijos žvalgybos vadas, jo pavaduotojas ir dar du gvardijos nariai“.

Oficialioji Sirijos naujienų agentūra SANA pranešė, kad per, jos žodžiais, Izraelio agresiją buvo taikytasi į gyvenamąjį namą Damasko Mazeho rajone.

Anot karą Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), Izraelio išpuolis buvo įvykdytas itin saugomoje teritorijoje, kurioje gyvena gvardijos lyderiai ir Iraną remiančių palestiniečių grupuočių lyderiai.

Naujausias Izraelio smūgis įvykdytas praėjus keturioms dienoms po to, kai Revoliucinė gvardija pareiškė užpuolusi Izraelio žvalgybos būstinę Irako šiaurinės Kurdistano provincijos sostinėje Arbilyje.

Irako valdžios institucijų duomenimis, per tą incidentą žuvo keturi civiliai, o dar šeši buvo sužeisti.

Tuo tarpu Iranas šeštadienį pareiškė pasiliekantis teisę imtis atsakomųjų veiksmų po Izraelio smūgio Damaskui.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani pasmerkė „dažnus Sirijos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimus ir eskaluojamus agresyvius bei provokacinius išpuolius“, kuriuos vykdo Teherano priešas Izraelis.

„Irano Islamo Respublika pasilieka teisę tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje imtis atsakomųjų veiksmų“ dėl naujausio smūgio Sirijos sostinei, sakė N.Kanani.

Izraeliui pastarosiomis savaitėmis buvo priekaištaujama dėl intensyvinamų smūgių Irano ir jo sąjungininkų – palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ rėmėjų – aukšto rango veikėjams Sirijoje ir Libane, nes baiminamasi, kad konfliktas Gazos Ruože gali išplisti visame regione.

Šaltiniai: IDF vadai mano, kad įkaitų išlaisvinimas nesuderinamas su tikslu sunaikinti „Hamas“

18:04

Socialinių tinklų nuotr./„Hamas“ perduoti įkaitai
Socialinių tinklų nuotr./„Hamas“ perduoti įkaitai

Aukšto rango Izraelio pajėgų vadai mano, kad du Izraelio tikslai – sunaikinti „Hamas“ ir išlaisvinti įkaitus – yra nesuderinami, rašo „The New York Times“.

Keturi aukšto rango vadai, kalbėdami su anonimiškumo sąlyga, laikraščiui sakė, kad „du tikslai – išlaisvinti įkaitus ir sunaikinti „Hamas“ – dabar yra nesuderinami“.

Laikraštis mini, kad peržiūrėjo Izraelio mūšio planus nuo pat karo pradžios ir kad šiuo metu IDF kontroliuoja mažesnę, nei iš pradžių buvo numatyta, Gazos Ruožo dalį.

Ši lėta pažanga privertė kariuomenės vadus išreikšti nusivylimą politine vadovybe „ir privertė juos padaryti išvadą, kad daugiau kaip 100 Izraelio įkaitų, vis dar esančių Gazos Ruože, laisvę galima užtikrinti tik diplomatinėmis, o ne karinėmis priemonėmis“.

Paprašytas pakomentuoti pranešimą, Izraelio ministro pirmininko biuras atsakė: „Ministras pirmininkas labai ryžtingai vadovauja karui su „Hamas“, pasiekęs precedento neturinčių laimėjimų“.

IDF atsisakė komentuoti.

Iranas kaltina Izraelį dėl mirtino smūgio: pasiliekame teisę atsakyti

17:04

Iranas kaltina Izraelį dėl mirtino smūgio Damaske ir sako, kad „pasilieka teisę atsakyti“ po to, kai Islamo revoliucijos gvardijos korpusas pranešė, kad žuvo keturi jo nariai.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani sako, kad Teheranas atsakys „tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje“, ir pasmerkė „agresyvių ir provokuojančių atakų eskalavimą“, kurį vykdo Teherano priešas Izraelis.

VIDEO: Irano smūgis Damaske: nukentėjo Irano ir Sirijos pajėgų kariai

B.Netanyahu J.Bidenui pareiškė prieštaraujantis palestiniečių suverenitetui Gazos Ruože

16:59

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šeštadienį pareiškė, kad dieną anksčiau kalbėdamasis telefonu su JAV prezidentu Joe Bidenu pasakė, jog nepritaria palestiniečių suverenitetui Gazos Ruože.

Dviejų valstybių lyderiai penktadienį pirmą kartą per beveik mėnesį kalbėjosi telefonu, o J.Bidenas po pokalbio sakė, kad, jo nuomone, vis dar įmanoma, jog B.Netanyahu gali sutikti su tam tikra palestiniečių valstybės forma.

„Pokalbyje su prezidentu J. Bidenu ministras pirmininkas B.Netanyahu pakartojo savo politiką, kad sunaikinus „Hamas“, Izraelis turi išlaikyti Gazos Ruožo saugumo kontrolę, kad užtikrintų, jog Gazos Ruožas nebekeltų grėsmės Izraeliui, o tai prieštarauja Palestinos suvereniteto reikalavimui“, – sakoma šeštadienį paskelbtame B.Netanyahu biuro pareiškime.

Ketvirtadienį B. Netanyahu atmetė palestiniečių suvereniteto okupuotame Vakarų Krante galimybę, pareiškęs, kad tai nesuderinama su Izraelio poreikiu turėti „visos teritorijos į vakarus nuo (Jordano) upės saugumo kontrolę“.

Po penktadienį įvykusio pokalbio J.Bidenas sakė, jog gali būti, kad B. Netanyahu pritartų tam tikram vadinamajam dviejų valstybių sprendimui, apie kurį jau dešimtmečius kalbama kaip apie būdą sumažinti įtampą Artimuosiuose Rytuose.

„Egzistuoja kelios dviejų valstybių sprendimų rūšys. Yra nemažai šalių, kurios yra Jungtinių Tautų narės ir kurios (...) neturi savo kariuomenių“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose teigė prezidentas. 

„Taigi, manau, kad yra būdų, kaip tai galėtų pasiteisinti“, – pridūrė jis. 

Tačiau kovotojų grupuotės „Hamas“ aukšto rango pareigūnas šeštadienį atmetė J.Bideno pareiškimus apie tai, kad žydų valstybė gali sutikti su palestiniečių valstybės įkūrimu.

„Iliuzija, kurią Bidenas skelbia apie palestiniečių valstybę ir jos ypatumus, mūsų žmonių neapgauna“, – išplatintame pareiškime nurodė „Hamas“ politinio biuro narys Izzatas al Rishqas. 

„Bidenas yra visateisis genocido karo dalyvis, ir mūsų žmonės iš jo nesitiki nieko gero“, – pridūrė jis. 

B.Netanyahu, kuris yra pažadėjęs sunaikinti „Hamas“ ir demilitarizuoti Gazos Ruožą, vis labiau priešinasi JAV spaudimui įgyvendinti planą, į kurį būtų įtrauktas kokios nors formos Palestinos valstybės sukūrimas.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės duomenimis, žuvo 24 927 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Per Izraelio smūgį Damaske žuvo mažiausiai 10 žmonių

16:20

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Izraelio smūgis Damaske
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Izraelio smūgis Damaske

Per Izraelio smūgį Damaskui šeštadienį žuvo mažiausiai 10 žmonių, pranešė karo stebėtojas, pateikęs naujausius duomenis. 

Tarp žuvusiųjų – Irano Revoliucinės gvardijos Sirijos žvalgybos vadas ir jo pavaduotojas.

„Žuvusiųjų skaičius išaugo nuo šešių iki dešimties, kai buvo rasti po griuvėsiais vis dar įstrigę kūnai“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Naujausias Izraelio smūgis įvykdytas praėjus keturioms dienoms po to, kai Revoliucinė gvardija pareiškė užpuolusi Izraelio žvalgybos būstinę Irako šiaurinės Kurdistano provincijos sostinėje Arbilyje.

Irako valdžios institucijų duomenimis, per incidentą žuvo keturi civiliai ir dar šeši buvo sužeisti.

Per daugiau nei dešimtmetį trunkantį pilietinį karą Sirijoje Izraelis surengė šimtus oro antskrydžių prieš savo šiaurinę kaimynę, daugiausia taikydamasis į Libano grupuotės „Hezbollah“ kovotojus ir kitas Irano remiamas pajėgas, taip pat į Sirijos kariuomenės pozicijas.

Izraelis retai komentuoja atskirus oro antskrydžius kaimyninėje šalyje, tačiau ne kartą yra sakęs, kad neleis savo nuožmiam priešui Iranui, kuris remia Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybę, plėsti savo pozicijų šioje šalyje.

„Hamas“ netiki J.Bideno pažadais dėl palestiniečių valstybės sukūrimo

15:31

dpa/Scanpix/Gazos Ruožas
dpa/Scanpix/Gazos Ruožas

Aukšto rango kovotojų grupuotės „Hamas“ pareigūnas šeštadienį atmetė JAV prezidento Joe Bideno pareiškimus apie tai, kad žydų valstybė gali sutikti su palestiniečių valstybės įkūrimu.

Penktadienį JAV prezidentas pareiškė, kad vis dar įmanoma, jog Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sutiks su tam tikra palestiniečių valstybės forma.

„Iliuzija, kurią Bidenas skelbia apie palestiniečių valstybę ir jos ypatumus, mūsų žmonių neapgauna“, – išplatintame pareiškime nurodė „Hamas“ politinio biuro narys Izzatas al Rishqas. 

„Bidenas yra visateisis genocido karo dalyvis, ir mūsų žmonės iš jo nesitiki nieko gero“, – pridūrė jis. 

Po pokalbio su Izraelio premjeru J. Bidenas nurodė, kad B. Netanyahu gali pritarti tam tikros formos dviejų valstybių sprendimui. 

„Egzistuoja kelios dviejų valstybių sprendimų rūšys. Yra nemažai šalių, kurios yra Jungtinių Tautų narės ir kurios (...) neturi savo kariuomenių“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose teigė JAV vadovas. 

Valstybių lyderiai pasikalbėjo telefonu po to, kai B. Netanyahu atmetė JAV raginimus mažinti karinio puolimo Gazos Ruože mastą ar imtis žingsnių dėl palestiniečių valstybės įkūrimo po karo.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės duomenimis, žuvo 24 927 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Per karą Gazoje žuvo 25 tūkst. žmonių

14:15

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žuvusieji Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žuvusieji Gazos Ruože

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį pranešė, kad per spalio 7 dieną prasidėjusį palestiniečių kovotojų grupuotės ir Izraelio karą žuvo mažiausiai 24 927 žmonės. 

Ministerijos pranešime teigiama, kad per pastarąją parą užregistruoti 165 žuvusieji, o iš viso per tris kovos mėnesius Gazos Ruože buvo sužeisti 62 388 žmonės.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

Atsakydamas į tai, Izraelis pažadėjo sunaikinti grupuotę ir pradėjo nesiliaujantį bombardavimą bei sausumos invaziją, dėl kurių didelė Gazos Ruožo dalis virto griuvėsiais.

Izraelis smūgiavo Sirijoje: Irano gvardijos žvalgybos vadas ir jo pavaduotojas negyvi

13:29

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje

Irano žiniasklaida pranešė, kad šeštadienį per Izraelio smūgį Damaske žuvo Irano Revoliucinės gvardijos žvalgybos vadas Sirijoje, jo pavaduotojas ir dar du gvardijos nariai.

„Revoliucinės gvardijos Sirijos žvalgybos vadas, jo pavaduotojas ir dar du gvardijos nariai žuvo Izraeliui užpuolus Siriją“, – pranešė Irano naujienų agentūra „Mehr“, cituodama informuotą, bet neįvardytą šaltinį.

Kiek anksčiau Revoliucinė gvardija patvirtino, kad per smūgį Sirijos sostinėje žuvo keturi jos nariai.

Oficialioji Sirijos naujienų agentūra SANA pranešė, kad per, kaip ji pavadino, „Izraelio agresiją“ buvo taikytasi į gyvenamąjį namą Damasko Mezės rajone.

Anot karą Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), Izraelio išpuolis buvo įvykdytas itin saugomoje teritorijoje, kurioje gyvena gvardijos lyderiai ir Iraną remiančių palestiniečių grupuočių lyderiai.

Naujausias Izraelio smūgis įvykdytas praėjus keturioms dienoms po to, kai Revoliucinė gvardija pareiškė užpuolusi Izraelio žvalgybos būstinę Irako šiaurinės Kurdistano provincijos sostinėje Arbilyje.

Irako valdžios institucijų duomenimis, per incidentą žuvo keturi civiliai ir dar šeši buvo sužeisti.

Patvirtinta, kad per oro smūgį Damaske žuvo keturi Irano revoliucijos gvardiečiai

13:26

Iranas patvirtino, kad per šeštadienio raketų smūgį Damaskui žuvo keturi jo Revoliucinės gvardijos nariai. Taip pat žuvo keli Sirijos ginkluotųjų pajėgų nariai, sakoma Irano revoliucijos gvardijos korpuso pareiškime, apie kurį pranešė „Al Jazeera“.

„Nusikalstamas sionistinis režimas vėl ėmėsi smurto prieš Sirijos sostinę Damaską, o per okupacinio režimo naikintuvų antskrydį žuvo keli Sirijos pajėgų kariai ir keturi Irano Islamo Respublikos kariniai patarėjai“, – sakoma pareiškime.

Irano valstybinė televizija pavadino tai „teroristine“ Izraelio ataka.

Irano valstybinis naujienų tinklas „Press TV“ paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje, pasak jo, matyti „dideli sugriovimai“, kuriuos šeštadienį sukėlė smūgis.

VIDEO: Irano smūgis Damaske: nukentėjo Irano ir Sirijos pajėgų kariai

 

Irano žiniasklaida patvirtino: per smūgį Damaske žuvo du aukšto rango gvardijos karininkai

12:23

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje

Per numanomą Izraelio smūgį Sirijos sostinei Damaskui žuvo du aukšto rango Irano kariniai patarėjai, praneša Irano žiniasklaida.

„Du aukšto rango Irano patarėjai buvo nukankinti per šiandienos sionistinio režimo [Izraelio] ataką Damasko Mezės rajone“, – teigė Irano naujienų agentūra „Mehr“, cituodama informuotą, bet neįvardytą šaltinį.

Valstybinė „Press TV“ pranešė tą pačią informaciją ir pridūrė, kad abu žuvusieji buvo Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpuso nariai.

Izraelis smūgiavo gyvenamajam pastatui Sirijos sostinėje: keli Irano gvardiečiai negyvi

12:00 Atnaujinta 12:25

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje

Didėjant įtampai Artimųjų Rytų regione, šeštadienį Izraelis pataikė į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Išpuolis buvo nukreiptas prieš gyvenamąjį namą Damasko Mezės rajone, tai buvo Izraelio agresijos rezultatas“, – teigė Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA. 

Šiame Damasko rajone įsikūrusios Jungtinės Tautos, įvairios ambasados ir maitinimo įstaigos.

VIDEO: Izraelis smūgiavo gyvenamajam pastatui Sirijos sostinėje: nukauti Irano gvardiečiai

Žuvo Islamo revoliucijos gvardijos korpuso nariai

 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo į gyvenamąjį pastatą Sirijos sostinėje

Keturi Islamo revoliucijos gvardijos korpuso nariai, įskaitant informacijos padalinio vadovą, žuvo per numanomą Izraelio smūgį Damaskui, praneša „Reuters“, remdamasi šaltiniais Siriją remiančiame aljanse.

Vėliau Irano žiniasklaida pranešė apie du žuvusius aukšto rango Irano pareigūnus.

Irano remiamos grupės Artimuosiuose Rytuose pareigūnas „The Associated Press“ sakė, kad pastate dirbo Revoliucijos gvardijos pareigūnai, ir pridūrė, kad „Izraelio raketos“ sunaikino visą pastatą.

„Vakariniame Mezės rajone aiškiai girdėjau sprogimą ir mačiau didelį dūmų debesį“, – naujienų agentūrai AFP teigė vienas gyventojas. 

„Garsas buvo panašus į raketos sprogimą, o po kelių minučių išgirdau greitosios pagalbos automobilių garsus“, – pridūrė jis.

Įvykio vietoje buvęs AFP korespondentas sakė, kad sugriuvęs pastatas buvo aptvertas, į įvykio vietą atvyko greitosios pagalbos automobiliai.

Jis teigė, kad gelbėjimo tarnybos ieško išgyvenusių žmonių.

Karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad per šį smūgį žuvo penki žmonės.

„Izraelio raketų smūgis buvo nukreiptas į keturių aukštų pastatą, per kurį žuvo penki žmonės (...) ir buvo sugriautas visas pastatas, kuriame posėdžiavo Iranui prijaučiantys lyderiai“, – nurodė SOHR, remdamasi šaltinių tinklu Sirijoje.

Toje teritorijoje gyvena Islamo revoliucijos gvardijos korpuso ir Iraną remiančių palestiniečių grupuočių lyderiai

Anot organizacijos, Izraelio išpuolis buvo įvykdytas itin saugomoje teritorijoje, kurioje gyvena Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) ir Iraną remiančių palestiniečių grupuočių lyderiai.

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas) pridūrė, kad Izraelis neabejotinai taikėsi į aukšto rango šių grupuočių narius.

Spalio 7 dieną prasidėjus karui tarp žydų valstybės ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“, Izraelis suintensyvino smūgius prieš Damaską.

Praėjusių metų pabaigoje per Izraelio aviacijos smūgį žuvo IRGC aukšto rango generolas, pranešė karinės pajėgos.

Razi Moussavi buvo vienas labiausiai patyrusių Islamo Revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC) užsienio pajėgų patarėjų Sirijoje.

Šis generolas aktyviai veikė srityje, susijusioje su logistine parama pasipriešinimo ašiai Sirijoje. 

Per daugiau nei dešimtmetį trunkantį pilietinį karą Sirijoje Izraelis surengė šimtus oro antskrydžių prieš savo šiaurinę kaimynę, daugiausia taikydamasis į Libano grupuotės „Hezbollah“ kovotojus ir kitas Irano remiamas pajėgas, taip pat į Sirijos kariuomenės pozicijas.

Izraelis retai komentuoja atskirus oro antskrydžius kaimyninėje šalyje, tačiau ne kartą yra sakęs, kad neleis savo nuožmiam priešui Iranui, kuris remia Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybę, plėsti savo pozicijų šioje šalyje.

Sirijos žiniasklaida: Izraelio aviacija smūgiavo gyvenamajam pastatui Damaske

10:20

Sirijos valstybinė žiniasklaida teigia, kad per oro antskrydį sostinėje Damaske nukentėjo gyvenamasis namas. Manoma, kad taip smūgiavo Izraelio oro pajėgos.

Vaizdo įraše matyti, kaip Mezzos rajone į orą kyla didelis dūmų pliūpsnis.

Izraelis kol kas to nepatvirtino.

VIDEO: Sirijos žiniasklaida: Izraelio aviacija smūgiavo gyvenamajam pastatui Damaske

Atakuota Sirija ir anksčiau

Paskutinį kartą apie Izraelio atakas Sirijoje skelbta sausio pradžioje.

Tąkart Sirijos kariuomenės pareiškime buvo sakoma, kad Izraelio aviacijos smūgis iš Golano aukštumų, nukreiptas į pozicijas Damasko apylinkėse, padarė materialinės žalos.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad naktį, atsakydama į ankstesnius raketų paleidimus, surengė smūgį Sirijos kariniams objektams, pataikydama į, jos teigimu, „Sirijos kariuomenės karinę infrastruktūrą“.

Anksčiau Izraelis taip pat yra surengęs daug smūgių „Hezbollah“ grupuotės pozicijoms Libano pietuose.

J.Bidenas siūlo B.Netanyahu kitokios Palestinos valstybės formą: „Būna šalių, kurios neturi savo kariuomenių“

10:06

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė, kad vis dar įmanoma, jog Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sutiks su tam tikra palestiniečių valstybės forma. 

Šie komentarai nuskambėjo po to, kai penktadienį abu vadovai pirmą kartą po beveik mėnesio pertraukos surengė derybas.

Valstybių lyderiai pasikalbėjo telefonu po to, kai B. Netanyahu atmetė JAV raginimus mažinti karinio puolimo Gazos Ruože mastą ar imtis žingsnių dėl palestiniečių valstybės įkūrimo po karo.

Pokalbio metu J. Bidenas pažymėjo, kad, nepaisant Izraelio ministro pirmininko pastabų, gali būti, jog B. Netanyahu pritartų tam tikram vadinamajam dviejų valstybių sprendimui, apie kurį jau dešimtmečius kalbama kaip apie būdą sumažinti įtampą Artimuosiuose Rytuose.

„Egzistuoja kelios dviejų valstybių sprendimų rūšys. Yra nemažai šalių, kurios yra Jungtinių Tautų narės ir kurios (...) neturi savo kariuomenių“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose teigė prezidentas. 

„Taigi, manau, kad yra būdų, kaip tai galėtų pasiteisinti“, – pridūrė jis. 

Paklaustas, ką galėtų pasiūlyti Izraelio ministras pirmininkas, J. Bidenas atsakė, kad apie tai informuos.

J. Bidenas ir B. Netanyahu paskutinį kartą kalbėjosi praėjusių metų gruodžio mėnesio pabaigoje ir nuo to laiko tarp jų įsivyravo tyla, dėl kurios kilo daug klausimų apie nesutarimus.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės duomenimis, žuvo 24 762 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Ketvirtadienį Izraelio premjeras pareiškė, kad jo šalis „turi kontroliuoti visos teritorijos į vakarus nuo Jordano upės saugumą“. 

„Tai būtina sąlyga, kuri prieštarauja (palestiniečių) suverenumo idėjai“, – viešai pareiškė B. Netanyahu.

Vašingtonas savo ruožtu pabrėžia, kad, jo nuomone, palestiniečių valstybės sukūrimas yra vienintelis būdas užtikrinti ilgalaikį Izraelio saugumą.

JAV skelbia apie naujausius smūgius prieš Jemeno husių sukilėlius

08:36

JAV kariuomenė penktadienį sudavė kelis smūgius Irano remiamiems Jemeno husiams, taikydamasi į raketų paleidimo įrenginius, kuriuos sukilėliai ruošėsi panaudoti atakuodami laivus Raudonojoje jūroje, pranešė Baltieji rūmai.

Šiuo metu Vašingtonas siekia sumažinti husių karinius pajėgumus. Tačiau, nepaisant savaitę trunkančių smūgių, sukilėliai vis dar planuoja tęsti išpuolius ir žada toliau taikytis į prekybinius laivus.

Husiai teigia, kad išpuolius Raudonojoje jūroje vykdo solidarizuodamiesi su palestiniečiais Gazos Ruože, kur Izraelis kariauja su kovotojų grupuote „Hamas“. Be to, Jemeno sukilėliai pareiškė, kad JAV ir Jungtinės Karalystės laivus taip pat laiko teisėtais taikiniais.

„Šį rytą JAV pajėgos surengė tris sėkmingus savigynos smūgius prieš husių taikinius Jemene“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

„Tai jau ketvirtas prevencinis veiksmas, kurio JAV kariuomenė per pastarąją savaitę ėmėsi prieš husių raketų paleidimo įrenginius, kurie buvo pasiruošę pradėti atakas“, – nurodė jis. 

„Šie veiksmai buvo (...) atlikti savigynos tikslais, tačiau jie taip pat padeda užtikrinti saugesnius tarptautinius vandenis tiek kariniams laivams, tiek prekybinei laivybai“, – pridūrė atstovas spaudai. 

Praėjusią savaitę amerikiečių ir britų karinės oro pajėgos pradėjo oro kampaniją prieš husių sukilėlius. Jos metu buvo smogta į beveik 30 objektų Jemene, panaudojant daugiau kaip 150 šaudmenų.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas sako, kad su užpultais laivais susijusios dešimtys šalių.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius