-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis buvo deportavęs krikščionis, kuriems IS nupjovė galvas

Trys iš krikščionių, kuriems „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai nupjovė galvas, anksčiau gyveno Izraelyje. Tačiau Tel Avivas juos deportavo, rašo Creede'as Newtonas iš „The Daily Beast“.
„Islamo valstybės“ džihadistai įvykdo egzekuciją krikščionims
„Islamo valstybės“ džihadistai įvykdo egzekuciją krikščionims / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

IS išplatintoje vaizdo medžiagoje įvykdomos egzekucijos grupei žmonių – buvo manoma, kad jie visi yra krikščionys iš Etiopijos, o žiauri egzekucija įvykdyta Libijoje.

Tačiau mažiausiai trys aukos – pabėgėliai iš Eritrėjos, kuriuos iš savo šalies deportavo Izraelis. Juos atpažino eritrėjietis Mesi Fashiya, kuris dirba vertėju Izraelio nevyriausybinėje organizacijoje, kuri dirba su pabėgėliais ir migrantais. Vienas iš aukų buvo jo giminaitis.

M.Fashiya Izraelio laikraščiui „Ha’aretz“ sakė, kad jo pusbrolis buvo deportuotas iš Izraelio atgal į Ruandą, kuri jo nepriėmė. Iš ten jis išvyko į Sudaną, o iš Sudano – į Libiją.

„Ori deportacija“?

Tik pirmąja vardo raide – T. – identifikuojamas vyro pusbrolis iš Izraelio išvyko pagal programą, kuria siekiama nelegalius migrantus į kai kurias šalis išsiųsti oriai – jiems padedama susitvarkyti kelionės dokumentus, įsigyti bilietus, skiriama finansinė parama iki 3,5 tūkst. JAV dolerių, taip pat – ir vaikams. 

Tačiau tai – oficiali Izraelio pozicija. „Per pastaruosius kelerius metus matome, kad valdžios politika prieglobsčio prašytojų atžvilgiu blogėja“, – sako Hagaras Shechteris, nevyriausybinės organizacijos „Assaf“, kuri pabėgėliams teikia teisinę pagalbą, atstovas.

Pasak H.Shechterio, Izraelis yra patenkinęs tik 0,17 proc. prašymų dėl prieglobsčio. 

„Assaf“ neseniai paskelbė išsamią ataskaitą, su kokiais neįtikėtinais sunkumais susiduria pabėgėliai, kai iš Izraelio deportuojami į trečiąsias šalis. Organizacijos teigimu, pabėgėliai patiria didelį spaudimą, prieš juos naudojamos netinkamos priemonės, kuriomis jie priverčiami išvykti iš šalies.

Pasak H.Shechterio, Izraelis yra patenkinęs tik 0,17 proc. prašymų dėl prieglobsčio. 

Didelė dalis pabėgėlių Izraelyje yra siunčiami į Holoto stovyklą Negevo dykumoje, kurioje gyvenimo sąlygos – itin prastos.

T. taip pat ten buvo patekęs. M.Fashiya teigia, kad patirtis stovykloje jo pusbrolį atpurtė nuo tolesnio žygio dėl prieglobsčio gavimo. „Izraelio pareigūnai jam sakė, kad jam būtų geriau, jeigu išvyktų. Aš jo prašiau to nedaryti. Jis mums net nepasakė, kad pasirašė dokumentus“, – pasakojo jo pusbrolis.

Izraelis ir daugelis ES valstybių turi pripažinti, kad klaikiai nesusitvarko su daugeliu krizių regione.

Galutinis tikslas – Europa?

M.Fashiya taip pat teigė tikintis, kad T. iš Libijos norėjo laivu pasiekti Europą. Viduržemio jūra virsta masine kapaviete – šiemet joje paskendo apie 1,5 tūkst. migrantų, kurie mėgino iš Šiaurės Afrikos pasiekti Europą. Dauguma jų plaukia iš Libijos.

Neįmanoma žinoti, ar T. ir dar du eritrėjiečiai būtų pasiekę Europą, ar būtų dingę pražūtinguose Viduržemio jūros vandenyse. Tačiau yra žinoma tai, kad prieš IS pjautuvui perrėžiant kaklus eritrėjiečių, kurie didelę dalį gyvenimo gelbėjosi nuo karo ir smurto, jie buvo turtingoje valstybėje, kuri save laiko žmogaus teisių oaze regione, rašo C.Newtonas.

Izraelis ir daugelis ES valstybių turi pripažinti, kad klaikiai nesusitvarko su daugeliu krizių regione. Kol to nebus, bus ir daugiau tragedijų, ir begalės priežasčių neturtingų Viduržemio jūros valstybių pykčiui, teigia C.Newtonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius