-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau melagienų herojus: žurnalistai necitavo Sergejaus Surovikino užgauliojimų

Internete plinta tariamai generolo Sergejaus Surovikino ištarta rasistinė, antisemitinė ir homofobiška citata apie ukrainiečius. Tačiau neseniai Rusijos pajėgų Ukrainoje vadu paskirtas generolas taip viešai nekalbėjo – britų dienraščio „The Guardian“ įrašo „Twitter“, kuriame pacituota užgauli frazė, ekrano nuotrauką kažkas sukūrė kompiuteriu.
Sergejus Surovikinas
Sergejus Surovikinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Iškilo po tilto susprogdinimo

Net žinant Rusijos paniekinantį požiūrį į užpultus ukrainiečius ir kad S.Surovikinas yra užsitarnavęs tiesmuko bei brutalaus karininko reputaciją ir pravardę „generolas Armagedonas“, tariamai jo ištarti žodžiai šokiruoja.

„N*gerių, žydų ir homoseksualų imperija vienijasi prieš Šventąją Rusiją. Jei pralaimėsime, jūsų sūnūs bus iškastruoti, Maskva taps Kongu, o Rusija nustos egzistuoti.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netikro įrašo ekrano kopija paplito internete
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netikro įrašo ekrano kopija paplito internete

Tokius esą šauktiniams kariams ištartus žodžius tariamai pacitavo populiarus Jungtinės Karalystės dienraštis „The Guardian“.

Sprendžiant iš platinamoje ekrano nuotraukoje matomos informacijos, frazė buvo paskelbta jo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Įrašas esą buvo patalpintas spalio 9-osios pavakarę – prieš pat 17 val. Ekrano nuotraukos padarymo metu juo esą jau buvo pasidalijęs 41 žmogus, beveik 350 buvo paspaudę „patinka“.

Ši nuotrauka netruko paplisti socialiniuose tinkluose. „Susipažinkite su naujuoju Rusijos kariniu lyderiu Ukrainos fronte“, – pakomentavo ja pasidalijusi „Facebook“ vartotoja.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikro įrašo ekrano kopija paplito internete
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikro įrašo ekrano kopija paplito internete

„Tik įsivaizduokite, jis yra Rusijos generolas, ne psichiškai nesveikas keistuolis“, – paaiškino kitas. „Mano angliškai kalbantiems draugams, kad suvoktų, su kuo pasaulis turi reikalą“, – pridėjo trečias.

Naujos pareigos S.Surovikinui, kuris iki tol keturis mėnesius vadovavo kariuomenės pietiniam flangui „specialiojoje operacijoje“, buvo patikėtos šio „įrašo“ paskelbimo išvakarėse – spalio 8-ąją.

Šis pokytis įvyko iškart po sprogimo ant Krymo tilto – pagrindinės Rusijos kelių ir geležinkelių jungties su aneksuotu pusiasaliu.

Ne tik dėl šio sutapimo laike – galima spėti, kad ukrainiečius generolas užgauliojo pirmoje savo kalboje kariams, – ekrano nuotraukoje matomas įrašas atrodo kaip tikras. Panaudotas leidinio pavadinimas „The Guardian“ (kaip tik taip – be papildomų žodžių, pavyzdžiui, „dienraštis“, „laikraštis“ arba „Guardian“ be artikelio – vadinama jo paskyra), matyti toks pats logotipas.

Ta pati S.Surovikino nuotrauka buvo panaudota prie daugelio tekstų apie jo paskyrimą Rusijos pajėgų Ukrainoje vadu. Šis portretas nėra naujas – TASS fotografas Sergejus Bobylevas jį padarė 2020 m. birželio 20 d. per karinio parado, skirto 75-osioms sovietų pergalės prieš nacius Antrajame pasauliniame kare metinėms, repeticiją.

Pražiūrėjo svarbias detales

Bet įrašas, kuriuo dalijamasi internete, nėra autentiškas. Tai galima suprasti ir be didelės analizės, užtenka patyrinėti, kaip jis atrodo.

Visų pirma – kaip parašytas dienraščio oficialios paskyros „Twitter“ pavadinimas. Ekrano nuotraukoje po „The Guardian“ matyti @guardian – tai yra paskyros „adresas“ šiame socialiniame tinkle. Kaip tik pagal jį galima patekti į leidinio paskyrą. Bet joje po @guardian pridėta ir „official“ – kitaip tariant, pažymėta, kad tai tikrai yra oficiali dienraščio paskyra.

„The Guardian“ paprastai dalijasi nuorodomis į savo straipsnius, taigi įrašuose matyti didelė nuotrauka, straipsnio pavadinimas, kurį paspaudus galima patekti į patį tekstą, ir trumpa frazė iš straipsnio arba apie jį.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Taip atrodo „The Guardian“ įrašai „Twitter“
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Taip atrodo „The Guardian“ įrašai „Twitter“

Bent pastaruoju metu nebuvo tokių įrašų, kaip su S.Surovikino citata, – kad būtų paskelbta žmogaus nuotrauka ir jo žodžiai be nuorodos į straipsnį.

„Twitter“ paieškos langelyje įvedus keletą žodžių iš generolo tariamai pasakytos frazės, neišmetamas joks panašus įrašas, juoba paskelbtas britų leidinio. Pasiūloma tik pora įrašų, kuriuose komentuojama ekrano nuotrauka su karininku (beje, išreiškiant abejonę, kad tai tikriausiai yra melagiena).

Į akis krenta ir gramatikos klaida, į kurią dėmesį atkreipė ir internautai. Įrašas pradedama žodžiais „Russian’s new military commander in Ukraine…“ (angl. „Rusijos naujasis karinis vadas Ukrainoje…“ Žodis Russian’s parašytas netaisyklingai – turėtų būti arba Russia’s (Rusijos), arba russian (rusiškas, rusų, Rusijos).

Šiame kontekste russian vartojamas kaip būdvardis, tad prie jo raidė S su apostrofu, rodanti kilmininko linksnį, nerašoma.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ jokių įrašų su Sergejaus Surovikino tariamai pasakytais žodžiais nėra
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ jokių įrašų su Sergejaus Surovikino tariamai pasakytais žodžiais nėra

Be to, dalijamasi tik įrašo ekrano nuotrauka, bet ne nuoroda į patį įrašą ar straipsnį, kuriame būtų pacituoti toks S.Surovikino teiginys.

S.Surovikino žodžiai neabejotinai būtų patraukę bent Ukrainos žurnalistų dėmesį, tačiau interneto paieškos sistema neranda nei straipsnių (taip pat ir rusiškų) apie užgaulų pareiškimą, nei „The Guardian“ įrašo apie jį.

Dienraščio atstovai Graikijos faktų tikrinimo tinklalapiui „Ellinika Hoaxes“ nurodė, kad platinama melagiena apie jų įrašą socialiniame tinkle: „Niekada nebuvo tokio „Guardian“ įrašo ar istorijos iš ekrano nuotraukos, kuria dalijamasi. Pranešėme apie įrašą ir paprašėme jį pašalinti.“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ jokių įrašų su Sergejaus Surovikino tariamai pasakytais žodžiais nėra
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ jokių įrašų su Sergejaus Surovikino tariamai pasakytais žodžiais nėra

Taigi britų dienraštis „The Guardian“ socialiniame tinkle „Twitter“ neskelbė įrašo su cituotais S.Surovikino žodžiais. Ekrano nuotrauka, kuri platinama internete, buvo sukurta kompiuteriu. Internete nerandamas ir patvirtinimas, kad generolas būtų viešai sakęs ką nors panašaus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius