Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 17 /12:15

JAV diplomatė: Ukrainos smūgiai kariniams objektams Kryme yra teisėti

Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland pareiškė, jog JAV laikosi nuomonės, jog Krymas, kurį 2014 m. aneksavo Rusija, artimiausioje ateityje bent jau turėtų būti demilitarizuotas, ir pabrėžė, jog Vašingtonas remia Ukrainos atakas prieš karinius taikinius pusiasalyje, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.
Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland
Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland / „Reuters“/„Scanpix“

Krymą ir jo teritorijoje esantį Sevastopolio uostą, kuriame bazuojasi Rusijos Juodosios jūros laivynas, Vakarų ir Rusijos diplomatai laiko didžiausiu Ukrainos karo židiniu.

„Nesvarbu, ką ukrainiečiai nuspręstų dėl Krymo, kalbant apie tai, kur jie nuspręs kariauti ir t. t., Ukraina nebus saugi, jei Krymas nebus bent jau demilitarizuotas“, – sakė V.Nuland Vašingtone įsikūrusiam Carnegie tarptautinės taikos fondui.

Paklausta apie karo Ukrainoje eskalavimo pavojų, V.Nuland teigė, kad Rusija turi daugybę karinių objektų, kurie yra labai svarbūs konfliktui.

„Tai teisėti taikiniai, Ukraina į juos smogia, ir mes tai palaikome“, – sakė diplomatė.

Ukraina teigia norinti susigrąžinti visą Rusijos, kuri praėjusių metų vasario mėn. pradėjo plataus masto invaziją į kaimyninę šalį, aneksuotą teritoriją. Rusija ne kartą yra pareiškusi, kad bet kokie smūgiai Krymui būtų labai pavojingi ir keltų didelį karo eskalavimo pavojų.

Į paviešintą V.Nuland pareiškimą sureagavo Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Dmitrijus Novikovas, sakydamas, jog tai yra „gryna provokacija“.

„Kiekvienas toks pareiškimas yra pretekstas eskalacijai ne tik Ukrainoje, bet ir aplink ją. Vis daugiau valstybių yra priverstos nustatyti savo poziciją dėl to, kas iš tikrųjų vyksta Europos centre. Kuo daugiau tokių provokuojančių pareiškimų, o V.Nuland pareiškimas yra gryna provokacija, tuo labiau mes nutolstame nuo konflikto sprendimo“, – D.Novikovą citavo Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Tass“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova per kas savaitę organizuojamą trumpą spaudos konferenciją pareiškė, jog laikas „konstatuoti JAV dalyvavimą konflikte Ukrainoje“, paskelbė „Tass“.

„JAV milžiniškais kiekiais tiekia ginklus, žvalgybinę informaciją, tiesiogiai dalyvauja planuojant karines operacijas, rengia Ukrainos ginkluotas formuotes.“

Ji išreiškė pasipiktinimą, kad Amerika kurso „Kyjivo režimą“ toliau eskaluoti ir tiesiogiai „perkelti karą į mūsų šalies teritoriją“.

Pasak ministerijos atstovės, dėl šios priežasties ir buvo pradėta „specialioji karinė operacija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius