Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV generolas pasiūlė Lietuvą išmesti iš NATO: nauja rusų melagiena

Dėl tranzito į Kaliningradą ribojimų įsiutę Rusijos propagandininkai ėmė skleisti žinią, neva vienas JAV generolų pasiūlė išmesti Lietuvą iš NATO, ar bent jau pristabdyti šalies narystę aljanse. Tokia žinutė platinama ir 15min portalo vardą imituojančiame melagienų puslapyje 20min.lt.
Karinių orkestrų festivalis „Military Tattoo Lithuania 2022“
Karinių orkestrų festivalis „Military Tattoo Lithuania 2022“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„USA kariuomenės brigados generolas Robertas Džefersonas BBC televizijos eteryje pasiūlė „laikinai apriboti“ Lietuvos teises NATO rėmuose. Priešingu atveju Vilniaus pozicija dėl prekių tranzito blokados į Kaliningrado sritį gali sukelti plataus masto konfliktą tarp Šiaurės Atlanto aljanso ir Rusijos“, – skelbiama skleidžiamoje melagienoje (kalba netaisyta).

Anksčiau ši melagiena nuskambėjo propagandininko Vladimiro Solovjovo kuriamoje laidoje „Vakaras su Vladimiru Solovjovu“ Kremliaus ruporu laikomame televizijos kanale „Rossija1“.

Apie tai, kad „vienas toks trijų žvaigždučių generolas Robertas Džefersonas“ neva pasiūlė laikinai sustabdyti Lietuvos narystę NATO, laidoje kalbėjo Maskvos valstybinio universiteto Pasaulio politikos fakulteto dekanas Andrejus Sidorovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Solovjovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Solovjovas

Lietuvių skleidžiama melagiena gerokai paprastesnė ir nesunkiai atskiriama nuo oficialių šaltinių.

Melagienoje teigiama, kad generolas tvirtino, jog rusų karinė jėga didesnė nei gali atrodyti, o tai neva jis sužinojo „pravedęs daugybę sudėtingiausių kampanijų simuliatoriuose ir žaidimuose“.

Naujienų straipsnį primenančiame įraše taip pat tvirtinama, kad Lietuva gali būti išmesta iš Europos Sąjungos (ES). Skleidžiamoje dezinformacijoje ji vadinama „JevroSajūzu“.

Tą neva tvirtinantys ekspertai „iš Bulgarijos, Vengrijos ir Prancūzijos“ neįvardijami.

Neegzistuojantis generolas

„Robertu Džefersonu“ pristatomas asmuo iš tiesų yra aukšto rango JAV karininkas – Robertas Neleris, anksčiau jis vadovavo jūrų pėstininkų korpusui.

Naudojama nuotrauka užfiksuota 2015 metais.

Pentagono ir JAV pozicijoms R.Neleris atstovauti negalėjo, nes šiuo metu jau yra išėjęs į pensiją. Be kita ko, jis nėra pateikęs pareiškimų apie galimą Lietuvos narystės kariniame aljanse pristabdymą.

Skleidžiamoje dezinformacijoje įvardijamas JAV generolas R.Džefersonas neegzistuoja – žinių apie tokį asmenį neaptikta jokiuose oficialiuose šaltiniuose.

Nepatikrino šaltinių

Platindami šią žinutę propagandininkai nemenkai apsigavo, mat pirminis jos šaltinis – Rusijos satyrinių naujienų svetainė „Panorama“.

Nors panorama.pub puslapyje aiškiai nurodoma, kad kuriamos naujienos – satyrinio pobūdžio ir neturėtų būti vertinamos rimtai, periodiškai jos atsiduria Rusijos naujienų svetainėse, o kartais net išplinta po visą pasaulį, kaip nutiko ir šįkart.

Šis satyrinis puslapis interneto erdvėje pasirodė maždaug 2017 metų pabaigoje.

Projekto aprašyme pažymima: „Įkurtas 1822 metais ir nuo tada veikė kaip Grafo Rabinovičiaus asmeninė naujienų tarnyba“.

Šalia visų straipsnių matomas užrašas smulkesniu šriftu, kad informacija puslapyje yra išgalvota, tą leidžia suprasti ir prierašas prie pagrindinio logotipo: „satyrinis žurnalas“.

Panorama.pub autorių sukurtos naujienos ne kartą buvo palaikytos tikra informacija, jas citavo didžiausios naujienų agentūros ir televizijos kanalai.

2017 metų pradžioje leidinys „Novyje Izvestja“ patikėjo, kad po rusų sportininkų olimpinių dopingo skandalų šios šalies moksleivius imta įtarti nesąžiningu elgesiu tarptautinėje fizikos olimpiadoje.

Kliuvo ir kaimynams latviams – pasklidus panorama.pub sukurtai žinutei, kad po koncerto Ventspilyje buvo sulaikyti, o vėliau deportuoti iš šalies Rusijos balalaikų orkestro nariai, teisėsaugą užplūdo žurnalistų prašymai pakomentuoti incidentą.

Portale panorama.pub publikuotu straipsniu, kad Turkmėnistano prezidentas laimėjo nacionalinį programavimo čempionatą, prieš porą metų socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo Ingrida Šimonytė.

Portalui LRT.lt I.Šimonytė sakė, kad straipsnio ir puslapio pobūdis jai buvo žinomas, tačiau pasidalyti žinute nusprendė dėl to, jog net ir būdama neteisinga, ji gerai iliustruoja dabartinę situaciją Turkmėnistane.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Interviu su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Interviu su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte

Kaip skelbia naujienų portalas „Meduza“, panorama.pub puslapis suklaidino ne vieną įtakingą Rusijos žiniasklaidos priemonę, taip pat ir valstybines naujienų agentūras.

Kaip interviu „Meduzai“ teigė panorama.pub autoriai, kuriems tai esą buvo laisvalaikio projektas, kurį laiką redakcija džiaugėsi išplitusiomis melagienomis, vėliau juos apėmė priešingi jausmai, matant, kaip atsainiai informaciją tikrina tiek Rusijos žiniasklaida, tiek skaitytojai.

Ne pirmas kartas

Maskvos valstybinio universiteto Pasaulio politikos fakulteto dekanas A.Sidorovas „Panoramos“ išgalvotas naujienas platino jau anksčiau.

2021 metų kovą toje pačioje laidoje „Vakaras su Vladimiru Solovjovu“ politologas tvirtino, kad Europos Parlamentas pareikalavo, jog animacinio filmo „Maša ir lokys“ kūrėjai įtrauktų netradicinių seksualinių orientacijų veikėjus.

Sulaukęs kritikos A.Sidorovas tuomet atsiprašė ir tvirtino, kad klaida įvyko dėl to, kad prieš eterį skaitė naujienas telefone.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius