Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: bendrame kape Darfūre užkasti 87 Sudano sukarintų pajėgų išžudyti žmonės

Viename bendrame kape Darfūre yra užkasti mažiausiai 87 žmonės, kuriuos, kaip manoma, praėjusį mėnesį nužudė Sudano sukarintos Greitojo palaikymo pajėgos (RSF) ir jų sąjungininkai, ketvirtadienį paskelbė Jungtinės Tautos.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „AFP“/„Scanpix“

Balandžio 15 dieną Sudane prasidėjo Abdel Fattaho al Burhano vadovaujamos reguliariosios kariuomenės ir jo buvusio pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo vadovaujamų RSF susirėmimai.

Kovos išprovokavo humanitarinę krizę, žuvo tūkstančiai žmonių, o milijonai gyventojų buvo priversti bėgti iš namų. Kruviniausias smurtas vyko dideliame vakariniame Darfūro regione prie Čado sienos.

Aukos buvo išžudytos Vakarų Darfūro valstijos sostinėje al Geneinoje birželio 13–21 dienomis, o RSF liepė vietos gyventojams užkasti jas už miesto, nurodė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR).

Kai kurios aukos yra iš ne arabų etninės grupės masalitų; tarp nužudytųjų yra septynios moterys ir septyni vaikai, nurodė OHCHR ir pridūrė, kad RSF atsisakė deramai palaidoti nužudytuosius.

JT nurodė jau gavusi pranešimų, kad arabų sukarintos pajėgos taikosi į masalitų vyrus, ir sakė, kad konfliktas įgavo etninį aspektą.

OHCHR pridūrė, kad kai kurie žmonės mirė dėl negydytų sužeidimų, o kiti tapo smurto, prasiveržusio birželį nužudžius Vakarų Darfūro gubernatorių Khamisą Abdullah Abakarą, aukomis.

JT žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas sakė esąs priblokštas to, kaip beširdiškai ir nepagarbiai buvo elgiamasi su mirusiaisiais, jų šeimomis ir bendruomenėmis.

„Privalo būti atliktas spartus, nuodugnus ir nepriklausomas tyrimas (...) Atsakingieji privalo būti patraukti atsakomybėn“, – sakė jis ir paragino konflikto šalis sudaryti sąlygas ieškoti žuvusiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius