Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 06 18 /14:39

Jungtinės Tautos skelbia: 60 milijonų žmonių buvo priversti palikti namus dėl karų ir persekiojimo

Šiandien paskelbtoje Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros (UNHCR) ataskaitoje pažymima, kad dėl karo, konfliktų ir persekiojimo perkeltų asmenų skaičius pasaulyje pasiekė patį aukščiausią lygį ir sparčiai didėja.
Pabėgėliai Europoje
Pabėgėliai Europoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagal Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros Pasaulinių tendencijų ataskaitą savo namus priverstų palikti žmonių skaičius labai padidėjo: 2014 m. pabaigoje priverstinai perkeltų žmonių buvo 59,5 mln., palyginti su 51,2 mln. 2013 m. pabaigoje ir 37,5 mln. prieš dešimtmetį. Tai pats didžiausias padidėjimas per metus nuo 2013 m.

Pagrindinė perkeltųjų asmenų pagausėjimo nuo 2011 m. priežastis – Sirijoje kilęs karas. Šis karas yra didžiausias priverstinio asmenų perkėlimo kaltininkas visame pasaulyje. 2014 m. kiekvieną dieną vidutiniškai 42 500 žmonių tapdavo pabėgėliais, prieglobsčio prašytojais arba šalies viduje perkeltais asmenimis.

Šių asmenų skaičius vien per ketverius metus padidėjo keturis kartus. Šiuo metu vienas iš 122 asmenų pasaulyje yra arba pabėgėlis, arba šalies viduje perkeltas asmuo, arba prieglobsčio prašytojas. Jei šie žmonės būtų vienos šalies gyventojai, tai ši šalis būtų 24 pagal dydį pasaulyje.

„Vyksta didelės permainos, pasaulis nesuvaldomai juda link naujos eros, kai priverstinio asmenų perkėlimo problema ir šios problemos sprendimas tampa pačiu svarbiausiu dalyku“, – pareiškė Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių komisaras Antonijas Guteresas.

„Pasibaisėtina, kad tie, kurie pradeda konfliktus, vis dažniau lieka nenubausti. O tarptautinė bendruomenė yra visiškai nepajėgi sutelkti savo jėgas, kad sustabdytų karą ir įtvirtintų bei išsaugotų taiką.“

„Pasibaisėtina, kad tie, kurie pradeda konfliktus, vis dažniau lieka nenubausti. O tarptautinė bendruomenė yra visiškai nepajėgi sutelkti savo jėgas, kad sustabdytų karą ir įtvirtintų bei išsaugotų taiką.“

Pagal Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros ataskaitą regionuose auga pabėgėlių ir šalies viduje perkeltų asmenų skaičius. Per paskutinius penkerius metus šiose šalyse kilo arba paaštrėjo mažiausiai 15 konfliktų: aštuoni konfliktai Afrikoje (Dramblio Kaulo Krante, Centrinės Afrikos Respublikoje, Libijoje, Malyje, šiaurės rytų Nigerijoje, Pietų Sudane ir šiais metais Burundyje); trys Viduriniuose Rytuose (Sirijoje, Irake ir Jemene); vienas Europoje (Ukrainoje) ir trys Azijoje (Kirgizijoje, keliose Mianmaro vietose ir Pakistane).

Tik keli iš šių konfliktų buvo išspręsti, o dėl daugelio kitų vis daugiau gyventojų yra priversti palikti savo namus. 2014 m. tik 126 800 pabėgėlių galėjo grįžti į savo gimtąsias šalis. Šis skaičius pats mažiausias per 31 metus.

Dėl dešimtmečius trunkančios įtampos ir konfliktų Afganistane, Somalyje ir kitose šalyse milijonai žmonių yra priversti keliauti iš vienos vietos į kitą ir labai dažnai ištisus metus likti visuomenės nuošalyje ir kankinančioje nežinioje, kaip ilgai jiems teks būti pabėgėliais ar šalies viduje perkeltais asmenimis.

Dėl dešimtmečius trunkančios įtampos ir konfliktų Afganistane, Somalyje ir kitose šalyse milijonai žmonių yra priversti keliauti iš vienos vietos į kitą ir labai dažnai ištisus metus likti visuomenės nuošalyje ir kankinančioje nežinioje, kaip ilgai jiems teks būti pabėgėliais ar šalies viduje perkeltais asmenimis.

Pasaulinių konfliktų pasekmės ir jų sukeltos kančios akivaizdžios – vis daugiau pabėgėlių, ieškodami prieglobsčio, leidžiasi į pavojingas keliones laivais Viduržemio jūra, per Adeno įlanką, Raudonąja jūra ir Pietryčių Azijos vandenimis.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros Pasaulinių tendencijų ataskaitoje nurodoma, kad vien tik per 2014 m. naujai perkelti asmenys sudarė 13,9 mln. Tai keturis kartus daugiau nei 2010 m. 2014 m. pasaulyje pabėgėlių skaičius išaugo iki 19,5 mln. nuo 16,7 mln. 2013 m.

Šalies viduje perkeltų asmenų skaičius padidėjo iki 38,2 mln. nuo 33,3 mln. 2013 m. žmonių, laukiančių pabėgėlių statuso suteikimo, skaičius išaugo 1,8 mln., palyginti su 1,2 mln. 2013 m.

„Kadangi trūksta lėšų ir nėra nusistovėjusios tarptautinės nukentėjusiųjų nuo karo apsaugos praktikos, žmonės, kuriems reikia palaikymo, pagalbos ir prieglobsčio, paliekami likimo valioje“, – sakė A. Guteresas.

„Precedento neturintis masinis asmenų perkėlimas reikalauja neeilinio humanitarinio atsako ir naujo tarptautinio įsipareigojimo, kaip toleruoti ir apsaugoti žmones, paliekančius konflikto zonas ir bėgančius nuo persekiojimo.“

Sirija užima pirmą vietą pasaulyje pagal šalies viduje perkeltų asmenų (7,6 mln.) ir pabėgėlių (3,88 mln. 2014 m. pabaigoje) skaičių. Antroje ir trečioje vietoje yra Afganistanas (2,59 mln.) ir Somalis (1,1 mln.).

Smarkiai augant perkeltų asmenų ir pabėgėlių skaičiui, turtingos šalys jų priima daug mažiau nei mažiau turtingos šalys. Beveik devyni iš dešimties pabėgėlių (86 %) atvyko į mažiau ekonomiškai išsivysčiusius regionus ir šalis. Ketvirtis visų pabėgėlių atvyko į šalis, kurios įtrauktos į Jungtinių Tautų mažiausiai išsivysčiusių šalių sąrašą.

''Norime atkreipti dėmesį į sparčiai didėjančius pabėgėlių skačius pasaulyje. Asmenų, priverstų palikti savo namus dėl konfliktų ar persekiojimo,  skaičius jau artėja 60 mln. Nors šių asmenų Lietuvoje nėra daug, šis precendento neturintis masinis asmenų pasitraukimas pasaulio mastu reikalauja ir iš Lietuvos humanitarinio atsako, kaip toleruoti ir apsaugoti žmones, paliekančius konflikto zonas ir bėgančius nuo persekiojimo'', – sakė Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro biuro atstovė  Lietuvoje Renata Kuleš.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius