-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip gimsta melagienos: rodė karo baisumą, bet buvo apkaltinta vaidinusi auką

Ukrainietė, paviešinusi žuvusios moters nuotrauką ir įspėjusi, kad gali atsidurti jos vietoje, buvo priversta aiškintis, kad pati yra gyva ir nevaidino karo aukos. Tai buvęs bandymas atkreipti dėmesį į okupantų žiaurumą. Nepaisant to, Rusijos propaganda sugebėjo apversti jos idėją aukštyn kojomis ir paskelbti, esą mergina suvaidino savo pačios mirtį tariamai nuo rusų karių rankų.
Nuotraukas Nastia Savčyšyn paskelbė norėdama atkreipti dėmesį į taikių gyventojų žudynes
Nuotraukas Nastia Savčyšyn paskelbė norėdama atkreipti dėmesį į taikių gyventojų žudynes / Ekrano nuotr. iš „Instagram“

Įvertino kaip pigų ažiotažą

Neseniai Rusijos valstybinė televizija „Pirmasis kanalas“ parodė reportažą apie Anastasiją (Nastią) Savčyšyn. Trumpas pasakojimas iliustruotas dviem merginos paviešintomis nuotraukomis, kuriose matyti ji, daranti asmenukę prieš veidrodį, ir ant žemės gulintis kūnas.

Šalia matyti įrašas iš socialinio tinklo, kuriame cituojami esą jos žodžiai: „Sveikas, pasauli! Aš – Nastia Savčyšyn, gyvenau Bučoje. Abiejose nuotraukose – aš. Taikos metu mėgau keliauti. Mane nužudė Rusijos kariai už tai, kad esu ukrainietė.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Rusijos televizija Nastios Savčyšyn žinutę apvertė aukštyn kojomis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Rusijos televizija Nastios Savčyšyn žinutę apvertė aukštyn kojomis

Televizija tai įvertino kaip propagandą ir pigų ažiotažą (laidos vedėja pavartojo rinkodaros žargoną hype – taip vadinamas intensyvus, įspūdingas ko nors reklamavimas ir iš to gimęs žmonių susijaudinimas, nekantrus laukimas, noras tą daiktą turėti, kur nors sudalyvauti, patirti ir pan.).

Taip pat skaitykite: Rusų propagandininkai apsigavo: panaudojo kadrus iš rusiško serialo užkulisių

„Kai kas apie Ukrainos propagandos lygį ir tai, kas vadinama „pigiu ažiotažu“, – iš ekrano aiškino laidos vedėja. – Mergina tinklaraštininkė nusprendė suorganizuoti savo mirtį prieš fotoaparatą. Žinoma, tariamai Rusijos kariuomenės rankomis.

Paveikslas išėjo natūralus. Kijevui simpatizuojantys žurnalistai patikėjo ir iškart pradėjo kopijuoti nuotrauką, pridėdami už širdies griebiančius užrašus.“

Tinklaraštininkės nuotraukos sulaukė didžiulio dėmesio ir socialiniuose tinkluose. Žmonės aiškino, esą mergina „numirė ir kitą dieną prisikėlė“, norėjusi taip sulaukti dėmesio.

Vienas prancūzakalbis „Twitter“ vartotojas, pasidalijęs „jaunos ukrainietės, kuri nusifotografavo kaip mirusi ir socialiniuose tinkluose paskelbė pranešimą apie rusų įvykdytą „nužudymą“ Bučoje, bet paskui tai paneigė“, pakomentavo, kad ji taip „bandė pateisinti savo dalyvavimą išgertuvėse“.

Taip pat skaitykite: Rusija skelbia melagienas apie vaizdus iš Bučos: klaidingai teigia, kad žuvusysis judina ranką

Tai tėra dalis propagandinio naratyvo, esą žudynių netoli Kyjivo esančioje Bučoje aukos tebuvo aktoriai, o pranešimai apie ten padarytus karo nusikaltimus buvo perdėti.

„Kiekvienas gali būti aukų vietoje“

Šios nuotraukų interpretacijos yra klaidingos. Nors nuotraukos yra tikros ir pirmoje ji vilki panašią palaidinę, kaip gulinčioji ant žemės, ji nebuvo mirusi ir niekur netvirtino, kad pati buvo negyva.

Be to, daugumoje įrašų matomi komentarai prie fotografijų buvo pakoreguoti nuotraukų redagavimo programomis. Pati mergina tiksliai tokių frazių prie atvaizdų nerašė.

Abi nuotraukas – savo, darančios asmenukę, ir ant žemės gulinčio kūno – N.Savčyšyn dar balandžio 4 d. paviešino socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Instagram“ (beje, pastarajame nebeliko ne tik jos įrašų su nuotraukomis, bet ir apskritai paskyros).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nuotraukas Nastia Savčyšyn paskelbė norėdama atkreipti dėmesį į taikių gyventojų žudynes
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nuotraukas Nastia Savčyšyn paskelbė norėdama atkreipti dėmesį į taikių gyventojų žudynes

Prie nuotraukų ji angliškai parašė: „Sveikas, pasauli. Mano vardas – Nastia. Aš esu ukrainietė. Kairėje – mano nuotrauka. Bet mano nuotrauka ir dešinėje. Kiekvienas iš mūsų galėtų būti išprievartautas ir nužudytas. Tiesiog dėl to, kad yra ukrainietis.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pirmasis Nastios Savčyšyn įrašas „Facebook“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pirmasis Nastios Savčyšyn įrašas „Facebook“

Tiesa, kitą dieną prierašą ji kiek patikslino, taip pat išvertė jį į ukrainiečių kalbą: „Sveikas, pasauli. Mano vardas – Nastia.

Aš esu ukrainietė. Kairėje – mano nuotrauka. Dešinėje nuotraukoje galėjau būti aš. Galėjo būti bet kas iš mūsų. Išprievartautas ir nužudytas rusų tiesiog dėl to, kad yra ukrainietis.“

Greičiausiai frazė „mano nuotrauka ir dešinėje“ originaliame N.Savčyšyn įraše ir pagimdė melagieną. Tačiau abiejuose teksto variantuose – ir originaliame, ir pakoreguotame ji rašė „galėjo būti bet kuris iš mūsų“.

Be to, nei vienas, nei kitas variantas nesutampa su tekstu, kurį prie nuotraukų rodė Rusijos televizija ir kurį platina socialinių tinklų vartotojai.

Taip pat skaitykite: Rusija skelbia melagienas apie vaizdus iš Bučos: klaidingai teigia, kad žuvusysis judina ranką

Vos patikslinusi šį įrašą N.Savčyšyn paskelbė dar vieną, kuriame pakartojo, kad tai nebuvo jos negyvos nuotrauka. Mergina patikino esanti gyva ir sveika, pažymėjo apgailestaujanti, kad jos žinutė buvo interpretuota klaidingai.

Kai kurie žmonės, anot jos, klaidingai suprato, išvertė ir papildė jos ankstesnį įrašą. „Aš gyva, su manimi viskas OK!“ – rašė ji. – Įrašo tikslas buvo padėti užsieniečiams suprasti situaciją Ukrainoje ir pagreitinti karo pabaigą!“

Dar vėliau N.Savčyšyn pasidalijo panašiais kelių kitų merginų įrašais ir paaiškino jų idėją: „Dalyvavau „flash mob“, kuriame pasakojama, kad kiekvienas iš mūsų gali būti Bučos ir kitų miestų aukų vietoje!“

Nuotraukos patvirtina žudynes buvus

Rusijos kariams pasitraukus iš Bučos, žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose pasirodė daugybė nuotraukų bei vaizdo įrašų, liudijančių okupantų žiaurumą ir ten vykdytas taikių gyventojų žudynes.

Šie vaizdai įkvėpė suorganizuoti internete vadinamąjį flash mob’ą: rodyti juos socialiniuose tinkluose, greta pridedant savo nuotrauką ir prirašant tokį tekstą, kaip N.Savčyšyn įraše.

Kitaip tariant, žmonės ėmė ne tik rodyti karo aukų atvaizdus, bet ir įspėti, kad jų vietoje gali atsidurti bet kas. Taip jie norėjo atkreipti dėmesį į įvykius Bučoje ir kviesti nutraukti karą. Todėl kartu jie rašė ir grotažymes #GenocideOfUkrainians, #RussiaWarCrimes, #Bucha, #RussiaUkraineWar, #UkraineUnderAttack.

Kaip tik šio flash mob’o dalis buvo nuotraukos, kuriomis pasidalijo N.Savčyšyn. Dar daugiau jų galima rasti čia, čia.

Taip pat skaitykite: Kraupių Bučos skerdynių liudijimai: nuolat girdėjosi, kaip šaudomi žmonės

Rusija neigia, kad jos kariai Bučoje vykdė karo nusikaltimus. Bet kompanijos „Maxar Technologies“ padarytos palydovų nuotraukos, kurias paskelbė JAV dienraštis „The New York Times“, taip pat Latvijoje veikiančio portalo „Meduza“ paskelbti vaizdo įrašai rodo, kad nužudytųjų kūnai gatvėse gulėjo dar tuomet, kai mieste šeimininkavo okupantai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius