Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltina JAV prezidentą abejingumu: ką jis iš tiesų sakė apie mokykloje įvykusias šaudynes?

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame netrukus po šalį sukrėtusių šaudynių mokykloje užfiksuotas JAV prezidentas su šypsena kalba apie tai, kaip mėgsta ledus. Prezidento oponentai užsipuolė jį, kad šis yra „nejautrus“ ir „nesusivokiantis aplinkoje“. Tačiau, nors kalbos įžanga ir nebuvo pati tinkamiausia, vėliau J.Bidenas paragino riboti prekybą ginklais šalyje.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „AP“/„Scanpix“

Balandžio 29 dieną JAV vėl sukrėtė šaudynės mokykloje Našvilyje, Tenesio valstijoje.

Našvilio privačioje krikščioniškoje mokykloje moteris mirtinai sužeidė šešis žmones – tris suaugusiuosius ir tiek pat vaikų.

Incidentas įvyko mokykloje, kurioje auklėtiniai mokosi iki šeštos klasės. Žuvo dvi devynerių metų mergaitės, devynerių metų berniukas, du mokytojai ir mokyklos prižiūrėtojas.

Per išpuolį žuvusi Audrey Hale buvo ginkluota dviem automatiniais šautuvais ir pistoletu, kai įžengė į nedidelę krikščionišką mokyklą, kurioje mokosi apie 200 mokinių ir kurią šaulė kadaise lankė pati.

Policija nustatė, kad šaulė yra moteris, socialinėje žiniasklaidoje naudojusi vyriškus įvardžius, kad turėjo mokyklos planus ir paliko manifestą, rodantį, kad ji planavo daugiau išpuolių.

„Audrey iš penkių skirtingų vietos ginklų parduotuvių teisėtai nusipirko septynis šaunamuosius ginklus“, – žurnalistams sakė Našvilio policijos viršininkas Johnas Drake'as.

„Ji buvo prižiūrima gydytojų dėl emocinio sutrikimo... Jos tėvai manė, kad ji neturėtų turėti ginklų. Paaiškėjo, kad ji namuose slėpė kelis ginklus“ – sakė jis.

Šis incidentas visoje šalyje vėl įplieskė diskusijas dėl ginklų draudimo.

Remiantis „Education Week“ surinktais duomenimis, iki šių metų kovo 23 d. JAV įvyko 12 šaudynių mokyklose, per kurias žuvo ar buvo sužeisti žmonės.

VIDEO: JAV mokykloje moteris sušaudė 6 žmones – vaizdo kameros užfiksavo, kaip ji patenka į mokyklą

Ką pasakė prezidentas?

JAV prezidentas J.Bidenas užsitraukė politinių oponentų ir socialinių tinklų vartotojų kritikos laviną dėl savo pirmojo viešo pareiškimo po šaudynių.

„Mano vardas yra Joe Bidenas. Esu daktarės Jill Biden vyras. Valgau „Jeni“ ledus – šokoladinius“, – pirmadienio popietę, prieš sakydamas kalbą apie „liguistą“ ir „širdį draskantį“ šaudymą, šmaikštavo jis.

Baltųjų rūmų Rytų salėje susirinkusi minia nusijuokė.

„Nusileidau, nes išgirdau, kad yra šokoladinių ledų. Beje, viršuje turiu pilną šaldytuvą, – pasakė jis ir sulaukė dar daugiau juoko. – Manote, kad juokauju? Nesijuokiu.“

Vėliau, prabilęs apie Našvilio šaudynes, prezidentas pavadino šį įvykį „baisiausiu košmaru“ ir pridūrė, kad „turime sustabdyti smurtą naudojant ginklus“.

„Tai drasko mūsų bendruomenes“, – sakė jis. J.Bidenas paragino Kongresą priimti jo siūlomą ginklų draudimo pataisą.

Apie ką buvo kalba?

Vaizdo medžiaga yra autentiška. J.Bidenas savo kalbą pirmadienį pradėjo būtent šiais žodžiais, kaip patvirtina oficiali kalbos stenograma.

Tačiau daugumoje pranešimų praleidžiamas J.Bideno pastabų kontekstas. Jo kalba nebuvo skirta šaudymui aptarti, ji buvo skirta visai kitam renginiui.

Kaip matyti iš oficialios renginio stenogramos, prezidentas iš tikrųjų kalbėjo Baltuosiuose rūmuose vykusiame Smulkiojo verslo administracijos organizuotame moterų verslo aukščiausiojo lygio susitikime.

Susitikimas nebuvo skirtas aptarti įvykusioms šaudynėms arba ginklų prekybos ribojimams.

Iš renginio vaizdo įrašo matyti, kad jis buvo linksmai pristatytas moterų verslo lyderių auditorijai. Taigi, jo įžanginis žodis buvo toks pat nuotaikingas.

Kalba verslo renginyje buvo pasakyta praėjus vos kelioms valandoms po įvykusių šaudynių ir tai buvo pirmasis oficialus J.Bideno pasirodymas po incidento. Tuo metu vis dar vyko nelaimės aplinkybių tyrimas.

Be to, kai kurie socialinių tinklų vartotojai dalijasi tik J.Bideno kalbos pradžios ištrauka, pamiršdami paminėti, kad vėliau šalies vadovas užsiminė apie šaudynes.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Pirmoji reakcija – per atstovę spaudai

Prieš J.Bideno pasirodymą moterų konferencijoje Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre kreipėsi į vietoje dirbančius žiniasklaidos atstovus.

Vos pasisveikinusi, ji prabilo apie Našvilio tragediją ir perdavė J.Bideno poziciją šiuo klausimu.

„Sulaukėme skaudžios žinios apie dar vieną nekaltų moksleivių sušaudymą, šį kartą Našvilyje, Tenesio valstijoje.

Prezidentas buvo informuotas apie situaciją, o mūsų komanda palaiko ryšį su Teisingumo ministerija ir vietos pareigūnais.

Norime išreikšti prezidento padėką pirmiesiems pareigūnams įvykio vietoje ir pasimelsti už visas šeimas, nukentėjusias nuo šių šaudynių.

Nors dar nežinome visų šio naujausio tragiško šaudymo detalių, žinome, kad per dažnai mūsų mokyklas ir bendruomenes niokoja ginkluotas smurtas.

Mokyklos turėtų būti saugi erdvė, kurioje mūsų vaikai galėtų augti ir mokytis, o pedagogai – mokyti.

Kaip visi žinote, prezidentas J.Bidenas ėmėsi daugiau veiksmų nei bet kuris kitas prezidentas istorijoje ginklų saugumo srityje. (...)

Jo manymu, to nepakanka. Turime padaryti daugiau. Ir jis nori, kad Kongresas imtųsi veiksmų, nes to jau gana“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Baltųjų rūmų atstovė spaudai.

„Scanpix“ / „Cover Images“ nuotr./Karine Jean-Pierre
„Scanpix“ / „Cover Images“ nuotr./Karine Jean-Pierre

Paragino atsisakyti automatinių ginklų

Kovo viduryje J.Bidenas gedėjo kartu su masines šaudynes Los Andželo priemiestyje išgyvenusiais azijiečių kilmės amerikiečiais ir pasinaudojo savo ribotais įgaliojimais sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę, kartu spausdamas Kongresą „padaryti ką nors didelio“.

Iš keleto tuomet J.Bideno priimtų priemonių svarbiausia buvo vykdomasis įsakas, kuriuo sugriežtinamos pirminių patikrinimų taisyklės.

J.Bideno įsakyme generaliniam prokurorui nurodyta imtis griežtesnių priemonių prieš pardavėjus, kurie neatlieka patikrinimų, taip pat paaiškinti, kas gali būti laikomas prekiautoju.

123RF.com nuotr./AR-15
123RF.com nuotr./AR-15

Po naujausių šaudynių Našvilio mokykloje JAV prezidentas pareiškė, kad dauguma amerikiečių mano, jog turėti karinius šautuvus, kurie reguliariai naudojami tokioms žudynėms, yra „absurdiška“.

„Dauguma amerikiečių mano, kad turėti užtaisomuosius ginklus yra absurdiška, tai beprotiška idėja. Jie tam nepritaria“, – sakė jis žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

J.Bidenas išreiškė pasipiktinimą, kad Kongresas nenutrauks pusiau automatinių šautuvų, tokių kaip populiarusis AR-15, teisėto laikymo, ir teigė esąs bejėgis padaryti daugiau.

„Pasinaudojau visomis savo vykdomosios valdžios galiomis, kad pats galėčiau ką nors padaryti dėl ginklų. Kongresas turi imtis veiksmų, – sakė jis. – Aš nieko negaliu padaryti, tik maldauti Kongreso, kad jis veiktų protingai“, – ragino JAV vadovas.

„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Nesutaria dėl ginklų draudimo

J.Bideno siekis uždrausti ginklus turi mažai šansų sulaukti pritarimo Kongrese, kur respublikonai tam priešinasi.

Šių metų vasario mėnesį televizijos „ABC News“ ir laikraščio „Washington Post“ apklausos duomenimis, 47 proc. amerikiečių pritaria, o 51 proc. nepritaria draudimui – nuo panašios apklausos 2019 metais parama sumažėjo devyniais punktais.

Praėjus dviem dienoms po Našvilio šaudynių tragedijos, Kapitolijuje įsiplieskė karštos diskusijos dėl ginklų kontrolės.

Demokratų atstovas, ginklų kontrolės šalininkas Jamaelis Bowmanas kolegas pavadino bailiais, ignoruojančiais susišaudymų statistiką mokyklose.

VIDEO: Pamatykite: JAV kongresmenai susivaidijo dėl ginklų kontrolės – ir bijo šaudynių, ir nori ginklų mokytojams

„Visi jie bailiai! Jie visiškai nieko nedarys, kad išgelbėtų mūsų vaikų gyvybes“, – įstatymų leidėjams išeidinėjant iš salės sakė jis.

Tačiau respublikonas Tomas Masis, pirmininkaujantis ginklus remiančių įstatymų pataisoms, įsivėlė su J.Bowmanu į diskusiją ir paklausė, apie ką jis čia kalba.

Vėliau respublikonų atstovas T.Masis demokratui ėmė įrodinėti, kad mokytojai turėtų galimybę su savimi neštis ginklus.

Paviešintame vaizdo įraše matoma, kaip kongresmeno atsakymo įsiutintas J.Bowmanas jam atkirto: „Nešiotis ginklus? Daugiau ginklų – daugiau mirčių!“

Respublikonų ir ginklų teisių gynėjų tvirtinimu, mokytojų apginklavimas veiktų kaip atgrasymo priemonė.

Tuo tarpu demokratai ir ginklų saugumo aktyvistai tiki, jog tokie įstatymai tik padidins smurto mokyklose atvejų skaičių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius