TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 30 /23:58

Rusija ruošiasi kovai Sjevjerodonecke: stiprina pozicijas, teritoriją užminuoja

Po tariamų išpuolių prieš laivus Sevastopolio įlankoje, Kryme, Rusija sustabdė dalyvavimą susitarime dėl grūdų eksporto iš Ukrainos uostų. Jungtinių Tautų generalinis sekretorius paragino Rusiją ir Ukrainą atnaujinti sandorį, pagal kurį iš Ukrainos eksportuota daugiau kaip 8 mln. tonų grūdų ir dėl kurio sumažėjo pasaulinės maisto kainos. Rusija teigia, kad britų specialistai padėjo surengti dronų ataką Sevastopolyje.
Ukrainiečių išminuotojas
Ukrainiečių išminuotojas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Sevastopolyje šeštadienį aidėjo sprogimai, Maskvos primesti pareigūnai tvirtina atrėmę dronų ataką ir pareiškė, kad vienas iš jos laivų patyrė „nedidelę“ žalą
  • Rusijai sustabdžius dalyvavimą susitarime, sustojo Ukrainos grūdų eksportas laivais
  • Ukrainos užsienio reikalų ministras D.Kuleba pastebi, kad trauktis iš susitarimo Rusija planavo jau seniai, o negalinčių išvykti laivų su grūdais eilė susidarė dar rugsėjo mėnesį, Kremliui ėmus vilkinti procesą
  • Atleistą Rusijos generolą A.Lapiną pakeis A.Mordvichevas, vadovavęs operacijai Mariupolyje
  • Per apsikeitimą belaisviais su Rusija į namus grįžo 52 ukrainiečiai

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:16

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

JT, Turkija ir Ukraina sutarė dėl 14 laivų judėjimo Turkijos vandenyse

23:57

„Reuters“ rašo, kad JT, Turkija ir Ukraina sutarė dėl 14 laivų judėjimo Turkijos vandenyse plano pagal susitarimą dėl grūdų eksporto.

Pranešama, kad delegacijos sutiko pirmadienį atlikti 40 laivų, išplaukiančių iš uosto, patikrinimus. 

Apie šiuos planus informuota Rusiją. Pastarosios valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ nurodė, kad Kyjivo, Ankaros ir JT sprendimai Maskvos niekaip neįpareigoja. 

V.Zelenskis apie Maskvos kaltinimus: dėl šių ligonių pasaulis vėl atsidūrė ant sunkios krizės slenksčio

23:29

V.Zelenskis sekmadienio vakariniame kreipimesi sureagavo į Rusijos kaltinimus, esą Juodosios jūros laivyno laivus Sevastopolyje ukrainiečiai dronais atakavo iš civilinio laivo, naudojami grūdų tiekimui. 

Rusijos kaltinimus Ukrainos prezidentas pavadino absurdiškais ir priminė kitus iš Maskvos nuskambėjusius kaltinimus, prasilenkiančius su loginiu mąstymu. 

„Ką išgirdo pasaulis? Esą kažkas iš grūdų vežėjų paleidžia dronus. Iš pradžių jie kalbėjo apie karo paukščius, paskui apie karo vabzdžius, o dabar apie karo grūdus, kviečius žudikus, nuo kurių skęsta rusų admirolai. Ką galiu pasakyti? Tikrai ligoti žmonės, tačiau dėl šių ligonių pasaulis vėl atsidūrė ant sunkios maisto krizės slenksčio“, – kalbėjo jis. 

V.Zelenskis pabrėžė, kad Rusija yra vienintelė kaltininkė dėl to, kad maisto produktai brangs didžiulėje teritorijoje nuo Vakarų Afrikos iki Rytų Azijos, o Etiopijos, Jemeno ar Somalio gyventojams vis dar katastrofiškai trūksta maisto.

„Žinoma, partneriai bando įtikinti teroristinę valstybę šiek tiek pristabdyti šantažą. Tačiau ar tai realu? Kol kas faktai rodo, kad Rusijos vadovybė labiau suinteresuota gilinti maisto krizę nei įgyvendinti pasirašytus dokumentus. Beje, tai yra atsakymas visiems, kurie kalba apie derybas su Rusija“, – sakė prezidentas.

15min primena, kad Rusijos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų Vasilijus Nebenzia šią savaitę nepagrįstai pareiškė, esą Ukrainoje rasta dronų, kurie turėjo pernešti užkrėstus uodus. Tai jis pasakė JT Saugumo Tarybos posėdyje.

Rusijai vienu iš pretekstų užpulti Ukrainą buvo ten esą kuriamas biologinis ginklas. Jau karo metu propaganda „atrado“ tariamai kovai ruošiamus karius-mutantus. Minint 8 mėnesius nuo plataus masto invazijos pradžios, paskelbta apie dar vieną grėsmę – Kyjivo esą ruošiamą „nešvarios“ bombos sprogimą.

Plačiau apie tai skaitykite: Rusijos provokacijos dėl „nešvarios bombos“ tikėtasi seniai: propaganda – pagal scenarijų

Uždraudus sunkvežimių eismą Krymo tiltu, Mariupolyje prasidėjo chaosas

22:28

Ukrainos miesto Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka „Telegram“ kanale rašo, kad po Krymo tilto sprogimo uždraudus sunkvežimių eismą mieste prasidėjo chaosas:

„Per miesto centrą į Magušą važiuoja vilkikai su cisternomis ir sunkvežimiai su žmonėmis. Visi su ženklu V. Nuo šiandien okupantų įrangos judėjimą lydi mobiliųjų patikros punktų įrengimas ir operatyvinės priemonės, skirtos “švarinimui„ – atsitiktiniams dokumentų ir telefonų patikrinimams.“

Dėl išaugusio sunkiasvorės okupantų technikos skaičiaus mieste padaugėjo nelaimingų atsitikimų. 

Jis taip pat pasidalijo keliomis suniokoto miesto nuotraukomis.

Rusija ruošiasi kovai dėl Sjevjerodonecko: stiprina pozicijas, teritoriją užminuoja

21:48

Sjevjerodonecko karinės ir civilinės administracijos vadovas Oleksandras Striukas Ukrainos žiniasklaidai pasakojo, kad mieste padaugėjo mobilizuotų ir kitų Rusijos dalinių. Anot jo, mieste buvo surengti mokymai. 

„Jiems mokyti buvo surengta net kažkas panašaus į stovyklą. <...> Mieste yra papildomos darbo jėgos, kuri yra ruošiama arba mokoma“, – O.Striuką cituoja „Ukrainska Pravda“.

Jis taip pat pasakojo, kad priešas ruošiasi miesto gynybai, užminuoja teritoriją.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai Sjevjerodonecke
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai Sjevjerodonecke

„<...> Jie tikriausiai sukels rimtų problemų mūsų kariuomenei, kadangi viskas aplinkui užminuota, statomos kai kurios gynybinės linijos ir betoninės konstrukcijos. Didžiausią grėsmę kelia visų aplinkinių vietovių kasyba. Tai sunkiausia, su kuo mums teks susidurti“, – sakė jis.

Pasak jo, kolaborantai, atvykę dirbti okupacinei administracijai, iš dalies ją paliko, o Rusijos atstovai, jau išvyko iš miesto/

O.Striuko teigimu, Sjevjerodonecko bendruomenėje liko apie 10 tūkst. gyventojų, o pačiame mieste – apie 7-8 tūkst.

Ar europiečių parama Ukrainai išgyvens žiemą?

21:05

Europai įžengus į žiemą, kai kol kas vyrauja švelni temperatūra, bet sparčiai auga infliacija, vis labiau nerimaujama dėl politinės kainos, kurią gali lemti ekonominis pastangų sulaikyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną poveikis.

Nors dujų kainos buvo šiek tiek sumažintos, Europai gresia recesija, o kai kurie teigia, kad Europos centrinio banko intervencija gali būti perteklinė, rašo Euobserver.com.

Europiečiai „nesutaria dėl ilgalaikių tikslų“, susijusių su Rusijos įsiveržimu į Ukrainą, parodė Europos užsienio santykių tarybos (ECFR) birželį atlikta apklausa.

Gegužės mėnesį atlikta ES Eurobarometro apklausa parodė, kad 80 proc. europiečių pritaria ekonominėms sankcijoms, o 59 proc. yra patenkinti ES atsaku.

123RF.com nuotr./Ukraina
123RF.com nuotr./Ukraina

Liepos mėn. dienraščio „Bild am Sonntag“ užsakymu atlikta „Insa“ apklausa atskleidė, kad 74 proc. respondentų tikisi ekonomikos nuosmukio, o 83 proc. mano, kad kainos ir toliau kils.

Apklausa taip pat parodė, kad 47 proc. respondentų atsakė, jog Vokietija sankcijomis labiau kenkia sau nei Rusijai. Tik 12 proc. teigė, kad Rusija nukentės labiau.

Plačiau skaitykite ČIA.

Maskva žada palaikys ryšius su Turkija ir JT dėl grūdų susitarimo, tačiau sprendimą žada po „tyrimo“ Sevastopolyje

20:59 Atnaujinta 00:10

Maskva artimiausiu metu planuoja palaikyti ryšius su Turkija ir Jungtinėmis Tautomis dėl situacijos, susijusios su „grūdų“ sandoriu, sekmadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrejus Rudenka, rašo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Tikriausiai ketiname palaikyti ryšius su JT ir Turkija – Stambulo susitarimo šalimis. Manau, kad šie kontaktai bus užmegzti artimiausiomis dienomis“, – sakė jis.

Pasak jo, kalbėti apie galimybę Rusijai grįžti prie „grūdų susitarimo“ neva bus galima po to, kai bus atliktas išsamus Sevastopolio įvykių tyrimas. 

Rusija apkaltino Ukrainą surengus užpuolį Sevastopolio uoste, kur yra Rusijos Juodosios jūros laivyno laivų. Kyjivas šios informacijos nepatvirtino.

Atleistą Rusijos generolą A.Lapiną pakeis A.Mordvičiovas, vadovavęs operacijai Mariupolyje

20:06

Rusijos portalas lenta.ru skelbia, kad iš pareigų atleistą generolą pulkininką Aleksandrą Lapiną, vadovavusį Rusijos pajėgų Centro grupei, pakeis generolas leitenantas Andrejus Mordvičiovas. 

Žiniasklaidoje vakar pasirodė informacija, kad A.Lapinas buvo atleistas, tačiau oficiali jo pasitraukimo versija – „atostogos“. Teigiama, esą generolas kariams vadovavo nuo vasario, tad jam „duota laiko pailsėti“.

Plačiau apie A.Lapino atleidimą skaitykite – Atleistas Rusijos pajėgoms Lymane vadovavęs generolas: to reikalavo R.Kadyrovas

15min fotomontažas/Andrejus Mordvičiovas ir Aleksandras Lapinas
15min fotomontažas/Andrejus Mordvičiovas ir Aleksandras Lapinas

Ukrainos žvalgyba skelbia, kad A.Mordvičiovas vadovavo Rusijos ginkluotųjų pajėgų Pietų karinės apygardos 8-ąjai armijai ir vadovavo Mariupolio užėmimo operacijai, kurios metu tyčia masiškai buvo apšaudomi gyvenamieji namai. 

„Dėl to miestas buvo beveik visiškai sugriautas, o civilių aukų skaičius buvo beprecedentis pokario Europos istorijoje“, – apie generolo vaidmenį kare rašo Ukrainos žvalgyba. 

Be to, A.Mordvičiovo įsakymu pavaldžios karinės pajėgos blokavo bet kokios humanitarinės pagalbos, įskaitant maistą ir vandenį, pristatymą į Mariupolį.

„Tokie Rusijos generolo veiksmai šiurkščiai pažeidžia humanitarinės teisės normas ir tiesiogiai atitinka „genocido“ apibrėžimą“, – nurodo žvalgyba.

Taip pat skaitykite ČIA.

Rusija ruošiasi išvesti artilerijos dalinius iš Chersono srities dešiniojo kranto

19:27

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vakarinėje suvestinėje rašoma, kad Rusija nenutraukia puolimo Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis. 

„Okupacinė valdžia laikinai okupuotoje Chersono srities teritorijoje stengiasi sukurti sąlygas, netinkamas vietos civiliams gyventojams kontroliuojamoje teritorijoje. Štai Naujojoje Kachovkoje nuo šių metų spalio 29 d. atjungta prieiga prie interneto ir per garsiakalbius skleidžiama informacija apie būtinybę per 48 valandas palikti regioną dėl tariamos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų raketų atakų grėsmės“, – nurodo štabas. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos

Vietos ligoninių medicinos personalui ir miesto operatyvinėms tarnyboms taikomas vadinamasis evakuacijos prioritetas. Be to, okupacinė valdžia išleido dekretą, įpareigojantį verslininkus parduoti visus maisto produktus ir uždaryti parduotuves bei turgavietes. 
nuo 2022 m. lapkričio 1 d.

„Remiantis turima informacija, priešas imasi parengiamųjų priemonių išvesti artilerijos dalinius iš Chersono srities dešiniojo kranto, o vėliau juos gali perkelti į kitas sritis“, – teigia Ukrainos kariuomenė.

Rusijai sustabdžius susitarimą dėl grūdų tiekimo, įstrigo 218 maisto produktus gabenančių laivų

18:53

Ukrainos infrastruktūros ministerija skelbia, kad dėl Rusijos sprendimo nutraukti grūdų susitarimą įstrigo 218 laivų. Tarp šių laivų yra: 

  • 95 pakrauti laivai, kurie jau išplaukė iš Ukrainos uostų ir laukia patikrinimo, kad galėtų būti išsiųsti galutiniam vartotojui
  • 101 laivas, laukiantis patikrinimo, kad galėtų įplaukti į Ukrainos uostus
  • 22 pakrauti laivai laukia, kol galės išplaukti iš Ukrainos uostų.

„Kartu atkreipiame dėmesį, kad faktinė Rusijos Federacijos vykdoma “grūdų koridoriaus„ blokada prasidėjo rugsėjo mėnesį. Tai pasireiškė dirbtiniu vėlavimu ir patikrinimų skaičiaus mažinimu, dėl kurio susidarė 176 laivų su 2,1 mln. žemės ūkio produktų eilė. Taigi tampa akivaizdu, kad Rusija ketina sukelti masinį badą skurstančiose Afrikos ir Azijos šalyse, taip pat sukelti didelį maisto trūkumą pasaulyje“, – rašo ministerija.

Remiantis pranešimu, nuo susitarimo pradžios iš Ukrainos eksportuota 9 mln. tonų maisto produktų, didesnė jų dalis iškeliavo į Afrikos ir Azijos šalis.
 

Turkija žada tęsti Ukrainos grūdų laivų patikras Stambule

18:24

Turkija ketina tęsti grūdus iš Ukrainos gabenančių laivų patikrinimus Stambule, sekmadienį pranešė šalies gynybos ministerija.

Tokį pareiškimą Ankara išplatino po to, kai Rusija šeštadienį pranešė stabdanti savo dalyvavimą susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, kaltindama tariamas dronų atakas prieš rusų laivus okupuotame Kryme.

„Šiandien ir rytoj planuojama tęsti Stambule laukiančių grūdais pripildytų laivų patikrinimą“, – sakoma ministerijos pranešime.

Plačiau skaitykite ČIA.

NATO ragina Rusiją skubiai atnaujinti grūdų susitarimą

17:39

Sekmadienį NATO paragino Maskvą skubiai atnaujinti JT pasiektą susitarimą, kuris suteikė Ukrainai galimybę atnaujinti grūdų eksportą per Juodąją jūrą.

NATO atstovė spaudai Oana Lungescu sakė:

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos grūdai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos grūdai

„Prezidentas Putinas turi nustoti maistą naudoti kaip ginklą ir nutraukti neteisėtą karą prieš Ukrainą. Raginame Rusiją persvarstyti savo sprendimą ir skubiai atnaujinti susitarimą, kad maistas pasiektų tuos, kuriems jo labiausiai reikia.“

Rusija teigia, kad laivyną Sevastopolyje atakavę dronai turėjo Kanadoje pagamintų dalių

17:34 Atnaujinta 17:54

Rusija sekmadienį pareiškė, kad kai kurie bepiločiai orlaiviai, panaudoti puolime prieš jos laivyną Sevastopolyje, turėjo „Kanadoje pagamintus navigacijos modulius“.

Kaip pranešė Rusijos gynybos ministerija, jūroje rasta skraidyklių nuolaužų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos Juodosios jūros karinis laivynas Sevastopolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos Juodosios jūros karinis laivynas Sevastopolyje

Ji taip pat nurodė, kad specialistai „atliko Kanadoje pagamintų navigacijos modulių, sumontuotų nepilotuojamose jūrų transporto priemonėse, analizę“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Turkai tikisi, kad netrukus „Bayraktarai“ galės atakuoti Rusijos dronus kamikadzes

17:32

Apie tai spaudos konferencijoje sakė „Baykar“ generalinis direktorius Halukas Bayraktaras, rašo Turkijos portalas „Daily Sabah“.

„Netrukus mūsų „Bayraktar TB2“ ir „Akincis“ bus aprūpinti raketomis „oras-oras“, kuriomis bus galima smogti ne tik dronams, bet ir priešo lėktuvams... atliekame bandymus“, – kalbėjo jis.

Bepilotis taktinis kovinis lėktuvas „Bayraktar“ / Scanpix nuotr.
Bepilotis taktinis kovinis lėktuvas „Bayraktar“ / Scanpix nuotr.

Parodoje „SAHA Expo“ Turkijos raketų ir raketų milžinė „Roketsan“ ir „Baykar“ pasirašė sutartį dėl priešlėktuvinės raketos „Sungur“ integravimo į kovą su bepiločiais orlaiviais.

Iš Rusijos sprunka tarnautojai: vien iš turnyro Kirgizijoje negrįžo apie dešimt futbolo sąjungos darbuotojų

17:23

„Nastojaščeje vremia“, remdamasis Rusijos leidiniu „Verstka“ rašo, kad dėl mobilizacijos Rusijos vyriausybės ir Maskvos pareigūnai bėga į užsienį. Kai kuriuose Maskvos savivaldybės biuro skyriuose trūksta 20-30 proc. darbuotojų. Pareigūnai išvyksta atostogų ir negrįžta, teigė laikraščio šaltiniai.

Žurnalistai taip pat teigia, kad iš turnyro Kirgizijoje negrįžo mažiausiai dešimt Rusijos futbolo sąjungos darbuotojų.

„Verstka“ vyriausioji redaktorė Lola Tagajeva interviu išsamiau papasakojo apie pabėgusius pareigūnus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Pasak jos, stebint situaciją galime suprasti, kad jokių išlygų dėl mobilizacijos pareigūnams nėra. Žinoma, anot jos, kalbama ne apie aukštas pareigas užimančius pareigūnus, o įprastus valstybės tarnautojus. 

„Suprantu, kad visi tiesiog paniškai bėga. Mūsų šaltinių teigimu, jie išvyksta ir apsimeta, kad toliau dirba nuotoliniu būdu. Tai tęsiasi tol, kol paaiškėja, kad asmuo negali atvykti į biurą“, – pasakojo ji ir pridūrė:

„Niekas net tinkamai neatsisveikina. Jie palieka neplautus puodelius [darbe]. Viskas gana chaotiška. Svarbiausia – pabėgti.“

Plačiau skaitykite ČIA. 

15min primena, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu per televiziją transliuotame susitikime su prezidentu V.Putinu pareiškė, kad šalis per daugiau nei mėnesį mobilizavo 300 000 rezervistų, kurie prisijungė prie Maskvos vykdomo karo Ukrainoje. Anot jo, planuotas skaičius pasiektas. 

J.Prigožinas prašo Rusijoje blokuoti „Youtube“

16:10

Rusijos žiniasklaidos kanalas „Dožd“ skelbia, kad V.Putinui artimas oligarchas ir privačios karinės grupuotės „Wagner“ įkūrėjas J.Prigožinas pareikalavo, jog generalinė prokuratūra šalyje „įvertintų“ „Youtube“ veiklą ir „apsvarstytų galimybę pripažinti JAV bendrovę „Google LLC“ nepageidaujama.“

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Pasak J.Prigožino, pradėjus „specialiąją operaciją“ (taip Rusijoje vadinamas jos pačios pradėtas karas Ukrainoje) prasidėjo „plataus masto informacinis karas“, kuriame per „Youtube“ skleidžiama tariama dezinformacija, nukreipta prieš Rusiją ir jos valdžią. 

Kaip alternatyvą „YouTube“ J.Prigožinas savo pareiškime nurodė rusiškas „VK“, „Rutube“, „Odnoklassniki“. 

Okupantai Melitopolyje įvedė karinę cenzūrą, tikrins telefonus, o už „proukrainietišką“ turinį baus

15:19

Tikrasis Rusijos šiuo metu užimto Melitopolio meras „FreeDom TV“ eteryje pasakojo, kad okupacinės pajėgos čia vykdo informacinę blokadą. 

„Okupantai įvedė karinę cenzūrą – jie tikrins gyventojų telefonus ir aiškinsis, su kuo ir kaip žmogus bendrauja, kur ir kokias naujienas skaito. Jei okupantai, „tikrindami“ telefoną, pamatys proukrainietišką informacijos šaltinį, gyventojui bus skirtos baudos. Pakartotinio patikrinimo atveju – „baudžiamoji atsakomybė“. Kitaip tariant, Rusijos kariuomenė įkiš žmogų į rūsį“, – sakė meras. 

Jis priminė, kad jau nuo pirmųjų Melitopolio ir kitų Zaporižios srities teritorijų okupacijos dienų rusai blokavo Ukrainos telekomunikacijų operatorius, interneto tiekėjus, televizijos ir radijo transliacijas.

Derybose dėl apsaugos zonos Zaporižios AE daroma pažanga, bet vargu ar procese dalyvaus JT taikdariai

14:55

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi interviu Italijos leidiniui „Agenzia Nova“ sakė, kad derybose dėl apsaugos zonos sukūrimo šalia Rusijos užimtos Zaporižios atominės elektrinės (AE) pavyko pasistūmėti į priekį, tačiau mažai tikėtina, kad šiame procese dalyvaus JT taikdariai. 

„Padarėme pažangą, nors derybos vis dar vyksta ir galutinis sprendimas dar nepriimtas“, – sakė jis, patikslindamas, kad dar per anksti pateikti konkretų tvarkaraštį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia

„Tiesioginei JT intervencijai reikia Saugumo Tarybos, kurioje Rusija turi veto teisę, pritarimo: dabar manau, kad tai mažai tikėtina“, – sakė jis.

Ukrainos kariai Luhansko srityje sunaikino Rusijos specialiųjų pajėgų dalinį

14:50

Ukrainos kariai Luhansko srityje sunaikino Rusijos specialiųjų pajėgų dalinį, pranešė ukrainiečių žurnalistas Romanas Cymbaliukas.

Pasak jo, tai Rusijos 24-osios nepriklausomos specialiųjų pajėgų brigados dalinys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

„Žuvo 8 žmonės (tarp jų Maksimas Mirošas ir Denisas Kušnariovas) ir 14 sužeistų (tarp jų Aleksandras Beliakovas, Aleksandras Dobryninas ir Vitalijus Burdovas)“, – sakė žurnalistas, kurį cituoja UNIAN.

Lenkija su Europos partneriais yra pasirengusi padėti Ukrainai gabenti būtiniausias prekes

14:41

Lenkija pareiškė, kad kartu su Europos partneriais yra pasirengusi toliau padėti Ukrainai gabenti būtiniausias prekes po to, kai Rusija pasitraukė iš susitarimo dėl grūdų, sekmadienį pranešė Varšuvos užsienio reikalų ministerija.

Rusijos sprendimas atsisakyti Jungtinių Tautų tarpininkaujamo susitarimo, pagal kurį Ukraina galėjo eksportuoti grūdus per Juodąją jūrą, yra „dar vienas įrodymas, kad Maskva nenori laikytis jokių tarptautinių susitarimų“, pridūrė ministerija socialiniame tinkle „Twitter“.

D.Kuleba: Rusija seniai planavo pasitraukti iš susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto

13:38

Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba sekmadienį pareiškė, kad Maskva jau seniai planavo pasitraukti iš susitarimo, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš karo draskomos šalies.

Jis taip pat sakė, kad rusų kariuomenės kaltinimai Kyjivui dėl „masinės“ dronų atakos prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuotame Kryme yra melagingas pretekstas.

„Sustabdžiusi savo dalyvavimą grūdų sandoryje dėl melagingos dingsties, kad už 220 km nuo grūdų koridoriaus įvyko sprogimai, Rusija užblokavo 2 mln. tonų grūdų 176 jūroje jau esančiuose laivuose – jų pakaktų pamaitinti daugiau kaip 7 mln. žmonių. Rusija tai suplanavo iš anksto“, – parašė D.Kuleba savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Kuleba
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Kuleba

„Dabartinė eilė su grūdais Juodojoje jūroje susidarė nuo rugsėjo, kai Rusija pradėjo sąmoningai vilkinti koridoriaus funkcionavimą ir siekė sužlugdyti susitarimą. Sprendimą atnaujinti bado žaidynes Rusija priėmė jau seniai, o dabar bando jį pateisinti“, – pridūrė jis.

Taip pat skaitykite ČIA.

Ukrainos karys mirties Rusijos nelaisvėje Olenivkoje išvengė tik per stebuklą

13:22

Ukrainos jūrų pėstininko Michailo Dianovo nuotrauka iš Mariupolio „Azovstal“ gamyklos apskriejo visą pasaulį. Karį lūžusia ranka paskutinėmis pasipriešinimo Mariupolyje dienomis užfiksavo kitas miesto gynėjas – „Azov“ pulko karys, fotografas Dmytro Kozackis. M.Dianovo istoriją Ukrainos televizijai „24 kanalas“ papasakojo dukra Jekaterina. Anot jos, tėtis tik per plauką išvengė mirties Olenivkoje, kur Rusija laikė Ukrainos karo belaisvius.

Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje

2022 m. liepos 29-osios naktį Donecko srityje esančiame Olenivkos kalėjime nugriaudėjo sprogimai. Čia tuo metu turėjo būti laikomas ir M.Dianovas, tačiau jį išgelbėjo lūžusi ranka, pasakojo Jekaterina.

Pasak merginos, ji ir šeima dar ilgai nežinojo, ar tėtis nežuvo per sprogimą.

„Prireikė tikrai daug laiko, kol sužinojome, kad tėčio ten nėra. Išėjęs į laisvę tėtis papasakojo, kad tuo metu gulėjo ligoninėje. Jo ranka išgelbėjo jį nuo teroristinio išpuolio“, – dalijosi ji.

VIDEO: ⚡⚡ Відверте інтерв'ю з донькою захисника "Азовсталі" МИХАЙЛА ДІАНОВА

Plačiau skaitykite ČIA.

Po nesėkmės Sevastopolio uoste Rusija stiprina gynybą

12:50

Rusija stiprina priešlėktuvinės ir priešlaivinės kovos priemones Kryme, rašoma Ukrainos karinių jūrų pajėgų „Telegram“ kanale. Teigiama, kad toks sprendimas priimtas po to, kai šeštadienį per dronų ataką Sevastopolio uoste nukentėjo Rusijos Juodosios jūros laivyno minų traleris „Ivanas Golubecas“.

Ukrainos karinio jūrų laivyno duomenimis, Juodojoje jūroje budi 3 priešo sparnuotųjų raketų „Kalibr“ nešėjai..

Azovo jūroje priešas ir toliau kontroliuoja jūrinius ryšius, budi iki 3 laivų ir katerių. Viduržemio jūroje dabar yra 13 priešo laivų, įskaitant 5 „Kalibr“ sparnuotųjų raketų nešėjus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maskvos karinis laivas Sevastopolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maskvos karinis laivas Sevastopolyje

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų strateginių ryšių valdyba pranešė, kad sprogimas galėjo apgadinti kelis Rusijos okupuotame Sevastopolyje esančius laivus.

Dėl incidento Maskva kaltina Ukrainą, tačiau Kyjivas to nepatvirtino. Pietų operatyvinė vadovybė pareiškė, kad sprogimus Sevastopolyje galėjo sukelti nepavykęs priešlėktuvinių raketų paleidimas.

S.Haidajus: Rusija gali tik pristabdyti Ukrainos kontrpuolimą Luhansko srityje

11:28 Atnaujinta 13:42

Ukrainos Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus teigia, kad Rusijos karinė vadovybė siekia sustabdyti Ukrainos kariuomenės judėjimą Luhansko srityje.

Pasak S.Haidajaus, kurį cituoja portalas „Unian“, jei Ukrainos ginkluotosios pajėgos užimtų Kreminos-Svatovės ruožą, okupantams grėstų viso regiono logistikos „žlugimas“. 

„Jei viskas užminuota, užduotis tikriausiai yra sustabdyti judėjimą į priekį. Jie puikiai žino, kad jei jiems nepavyks apginti šios gynybos linijos nuo Svatovės iki Kreminos, jau yra tiesioginis kelias į Starobelską. Iš ten jie kontroliuoja visos Luhansko srities tiekimo grandines“, – paaiškino jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą

Jis pažymi, kad okupantai tegali „pristabdyti“ Ukrainos pajėgas. Pavyzdžiui, Kreminos-Svatovės ruože priešas užminuoja upių krantus, greitkelius, kelius ir susprogdino nedidelį tiltą. Kovos tęsiasi prie Bachmuto, reguliariai apšaudoma Bilohorivka. 

„Jie valandų valandas apšaudo, bombarduoja tam tikrą teritoriją, o paskui bando pasiųsti ten 20-30 žmonių, kad ištirtų padėtį, ar kas nors liko po apšaudymo, ar jie gali išlaikyti gynybą, ar yra galimybė ten įsitvirtinti“, – apie priešo taktiką pasakojo jis.

S.Haidajus taip pasidalijo nuotraukomis, rodančiomis, kad Rusijos pajėgos sunaikino tiltą prie Krasnoričerskės. 

JK žvalgyba: pasikeitę „Wagner“ standartai – kariauti priima ŽIV ir hepatitu C sergančius kalinius

11:20

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija naujausioje apžvalgoje pastebi, kad Rusijos oligarchas Jevgenijus Prigožinas internete patvirtino, kad jo privati karinė kompanija „Wagner Group“ pakeitė savo standartus ir įdarbino rusų nuteistuosius, sergančius sunkiomis ligomis, įskaitant ŽIV ir hepatitą C.

„Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą “Wagner Group„ vaidmuo labai pasikeitė. Ankstesniuose konfliktuose ji laikėsi gana aukštų verbavimo standartų, o daugelis jos narių anksčiau tarnavo kaip profesionalūs Rusijos kariai.

Rimtų sveikatos problemų turinčių kalinių priėmimas rodo, kad dabar pirmenybė teikiama skaičiui, o ne patirčiai ar kokybei“, – teigiama apžvalgoje. 

Joje taip pat atkreipiamas dėmesys, kad J.Prigožinas neseniai aptarė planus sukurti 200 km ilgio gynybinę liniją Rytų Ukrainoje. Šiam tikslui įgyvendinti reikėtų didelės darbo jėgos, pastebima apžvalgoje.

Tikėtina, kad dalis nuteistųjų pradžioje bus naudojami šios linijos įrengimui. 

ES ragina Rusiją atšaukti sprendimą nebedalyvauti susitarime dėl Ukrainos grūdų eksporto

11:11

Europos Sąjunga sekmadienį paragino Rusiją atšaukti savo sprendimą sustabdyti dalyvavimą itin svarbiame Ukrainos grūdų eksporto susitarime.

„Rusijos sprendimas sustabdyti dalyvavimą Juodosios jūros susitarime kelia pavojų pagrindiniam grūdų ir trąšų, kurių labai reikia pasaulinei maisto krizei, kilusiai dėl jos karo su Ukraina, spręsti, eksporto maršrutui“, – tviteryje rašė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„ES ragina Rusiją atšaukti savo sprendimą“, – pridūrė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

Vaizdo įraše – šeštadienio sprogimai Sevastopolio uoste

10:50

Rusija pareiškė, kad jos sprendimas pasitraukti iš JT sudaryto grūdų eksporto susitarimo buvo priimtas po Ukrainos išpuolio prieš jos Juodosios jūros karinio jūrų laivyno bazę Sevastopolyje ankstyvą šeštadienio rytą.

Socialinėje žiniasklaidoje buvo rodomi sprogimų netoli Krymo uosto ir Krymo uoste kadrai, o Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad įvyko „devynių bepiločių orlaivių ir septynių autonominių jūrinių dronų“ ataka, kuri prasidėjo 4.20 val. ryto.

Ministerijos atstovas iš pradžių sakė, kad nedidelę žalą patyrė minų traleris „Ivanas Golubecas“, tačiau kiti šaltiniai nurodė, kad galėjo nukentėti ir flagmanas „Admirolas Makarovas“, rašo „The Guardian“. 

Ukraina jau kelis mėnesius patiria mirtinus tolimojo nuotolio raketų smūgius, tačiau pastarąjį mėnesį atakos suintensyvėjo, nes Rusija į Ukrainos miestus ir infrastruktūrą paleido šimtus Irane pagamintų bepiločių orlaivių „Shahed-136“.

Rusijai sustabdžius dalyvavimą susitarime, sustojo Ukrainos grūdų eksportas laivais

10:02

Rusijai dėl tariamų dronų atakų prieš jos laivus okupuotame Kryme sustabdžius savo dalyvavimą svarbiame susitarime, pagal kurį buvo leistas gyvybiškai svarbus ukrainietiškų grūdų gabenimas jūra, sekmadienį sustojo Ukrainos grūdų eksportas laivais.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms liepą pasiektas susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų. Susitarimas turėjo būti atnaujintas lapkričio 19-ąją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos grūdai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos grūdai

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Šeštadienį Maskva pareiškė stabdanti savo dalyvavimą, rusų kariuomenei apkaltinus Kyjivą „masine“ dronų ataka prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuotame Kryme. Ukraina visa tai pavadino „melagingu pretekstu“.

Susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto koridoriaus logistiką koordinuojantis Jungtinis koordinavimo centras (JCC) pareiškime nurodė, kad sekmadienį neplanuojamas joks laivų eismas.

„JCC nebuvo pasiektas bendras susitarimas dėl spalio 30 dieną įplaukiančių ir išplaukiančių laivų judėjimo“, – teigiama pranešime.

„Daugiau nei dešimt išvykstančių ir atvykstančių laivų laukia, kol galės įplaukti į koridorių“, – priduriama jame.

Ukraina ir JT ragino, kad susitarimas liktų galioti.

Plačiau skaitykite ČIA.

JAV pasmerkė Rusijos pasitraukimą iš grūdų susitarimo

09:57

Jungtinės Valstijos apkaltino Rusiją „maistą paverčiant ginklu“ po to, kai Maskva paskelbė nedelsiant stabdanti grūdų eksporto susitarimą, pagal kurį iš Ukrainos buvo eksportuota daugiau kaip 8 mln. tonų grūdų ir kuris sumažino sparčiai kylančias pasaulines maisto kainas, įgyvendinimą.

Agentūra „Associated Press“ pranešė, kad Rusijos gynybos ministerija kaip tariamą šio žingsnio priežastį nurodė Ukrainos dronų ataką šeštadienį prieš Rusijos Juodosios jūros laivyno laivus, prišvartuotus prie okupuoto Krymo krantų. Ukraina kaltinimus surengus minėtą išpuolį paneigė. 

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Antony Blinkenas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Antony Blinkenas

JAV prezidentas Joe Bidenas Rusijos sprendimą pavadino „grynai piktybiniu“, o valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Maskva maistą paverčia ginklu. 

Vašingtone A.Blinkenas pareiškė, kad susitarimo stabdymas – apgailėtinas veiksmas ir paragino „visas šalis išlaikyti šią esminę, gyvybes gelbstinčią iniciatyvą“.

Ukrainos kariuomenė: per parą žuvo beveik 1 tūkst. Rusijos karių

09:50

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas rašo, kad praėjusią parą žuvo 950 Rusijos karių. Nuo karo pradžios šis skaičius siekia 72 150. 

„Tai buvo gera diena, okupantai patyrė didžiausius nuostolius Donecko ir Lymano kryptimis“, – rašoma pranešime. 

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta. 

Prie Chersono Rusija ruošiasi gintis, iš Grozno perkėlė apie 100 „Rosgvardijos“ karių

09:15

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad Rusija stengiasi išlaikyti laikinai užgrobtas teritorijas, taip pat tęsia puolimą Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis. 

Apžvalgoje rašoma, kad Rusija ir toliau dislokuoja savo dalinius Baltarusijos teritorijoje. 

„Spalio 26 d. į Bresto geležinkelio stotį atvyko ešelonas karinės technikos iš Rusijos. Vadinamieji „Kadyrovcai“ atvyksta kartu su Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų kariais. Be to, rusų kariai buvo pastebėti gyvenvietėse tarp Bresto ir Malortos miestų. 
Vis dar kyla grėsmė, kad iš Baltarusijos Respublikos teritorijos bus vykdomi raketų smūgiai ir naudojami bepiločiai orlaiviai“, – nurodo štabas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai Sjevjerodonecke
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai Sjevjerodonecke

Jo duomenimis, prie Chersono Rusija ruošiasi gynybai, prie Kalančako gyvenvietės pastebėta apie šimtas iš Grozno atvykusių „Rosgvardijos“ karių. Be to, nurodo štabas, Rusija „evakuoja“ belaisvius iš kolonijos nr. 90, esančios Chersone, ir čia apgyvendina savo karinį personalą bei įrangą. 

JAV ekspertai: Ukraina galėjo atakuoti fregatą Sevastopolyje, bet tai – proporcingas ir net santūrus atsakas į Rusijos išpuolius

08:22

Naujausioje apžvalgoje Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiantis Karo studijų institutas (ISW) rašo, kad tikėtina, jog spalio 29 d. Ukrainos pajėgos „bepilotėmis antžeminėmis transporto priemonėmis netoli Sevastopolio atakavo Juodosios jūros laivyno „Grigorovič“ klasės fregatą.“ 

Išpuoliai prieš karo laivus karo metu yra teisėti karo veiksmai, o ne teroristiniai išpuoliai, kaip bando įtikinti Rusija, rašoma toliau. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Juodosios jūros laivyno laivams padaryta žala šiuo metu neaiški. Rusijos gynybos ministerija teigė, kad ataka padarė nedidelę žalą vienam minų traleriui ir apsauginiam barjerui pietinėje įlankoje, tačiau, panašiai kaip ir kreiserio „Maskva“ atveju, nepripažino žalos minėtai fregatai. 

Juodosios jūros laivynas turi tris „Grigorovič“ klasės fregatas, kurios visos gali šaudyti sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“, nurodo ekspertai. Jų teigimu, jeigu Kyjivas įsakė surengti šią ataką – tai būtų proporcingas, netgi santūrus atsakas plataus masto Rusijos strateginio bombardavimo kampanijai, per kelias pastarąsias savaites nukreiptai prieš civilius taikinius visoje Ukrainoje.

ISW atkreipė dėmesį į pasirodžiusią informaciją, kad Kremlius atleido Centrinės karinės apygardos vadą generolą pulkininką Aleksandrą Lapiną iš „centrinės“ pajėgų grupės Ukrainoje vado pareigų. 

„ISW negali nepriklausomai patvirtinti pranešimų apie Lapino atleidimą, tačiau prieštaringų pranešimų srautas gali reikšti, kad Kremlius stengiasi kontroliuoti informaciją apie savo aukščiausiąją karinę vadovybę. Anksčiau Kremlius susilaikė nuo diskusijų apie vadovybės pokyčius iki sėkmingo Ukrainos kontrpuolimo Lymane, po kurio Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas oficialiai pakeitė Vakarų ir Rytų karinių apygardų vadus. Tikėtina, kad V.Putinas viešai pertvarkė apygardų vadus, norėdamas juos paversti atpirkimo ožiais dėl Rusijos karinių nesėkmių Charkivo srityje ir Lymane“, – rašoma apžvalgoje. 

Plačiau skaitykite ČIA.

Paskutinis atnaujinimas 2022-10-30 08:22

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius