Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21 /2022 11 22

PSO įspėja: ši žiema Ukrainoje kels pavojų milijonų žmonių gyvybei

Trys ketvirtadaliai Rusijos gyventojų pritaria valstybės vykdomam agresyviam karui Ukrainoje. Tokie skaičiai yra Kremliaus propagandos rezultatas, skelbia Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba. O Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas abejoja, kad karas su Rusija bus baigtas 2023 m. pavasarį. Anot jo, tai skamba „labiau kaip svajonė.“
Legendinė Čornobajivka po rusų pabėgimo
Legendinė Čornobajivka po rusų pabėgimo / „Scanpix“/AP nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ukrainos parlamento žmogaus teisių įgaliotinis sekmadienį paneigė, kad Kyjivo pajėgos nužudė rusų karo belaisvius, teigdamas, kad Ukrainos kariai gynėsi nuo rusų, kurie apsimetė pasidavę
  • Rusijos specialiosios tarnybos Baltarusijos teritorijoje planuoja teroro aktus svarbiuose infrastruktūros objektuose ir šalia Lietuvos, Astrave, esančioje Baltarusijos atominėje elektrinėje, perspėja Ukrainos karinė žvalgyba
  • Sekmadienį užfiksuota mažiausiai 12 artilerijos smūgių į Zaporižios atominės elektrinės teritoriją. Rusija ir Ukraina dėl šio apšaudymo apkaltino viena kitą
  • Ukraina iš Prancūzijos gavo dvi zenitinių raketų sistemų „Crotale“ baterijas dangui apsaugoti
  • Vakarų bandymai įtikinti Ukrainą derėtis su Maskva po Kyjivo karinių pergalių virtinės prilygsta prašymams kapituliuoti, naujienų agentūrai AFP sakė ukrainiečių prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas

Svarbiausias sekmadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis: pasaulis turėtų pripažinti Rusiją teroristine valstybe, nes ji tokia ir yra

00:38

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vakariniame kreipimesi sakė, kad pasauliui laikas pripažinti Rusiją teroristine valstybe, nes ji tokia ir yra.

Jis taip pat sakė, kad savo kalboje NATO Parlamentinėje Asamblėjoje kalbėjo apie Ukrainos indėlį ginant laisvę ir Europos vertybes.

„Raginau Aljanso šalis imtis konkrečių veiksmų, kad būtų įgyvendinta Ukrainos taikos formulė, galinti patikimai užtikrinti taiką ir teisingumą Ukrainai ir visai euroatlantinei bendruomenei. Taip pat paraginau visų NATO valstybių narių parlamentus pagaliau nuspręsti pripažinti Rusiją teroristine valstybe. Tikiu, kad palaipsniui pasieksime šį rezultatą – taip Rusija bus suvokiama pasaulyje. Būtent tokia ji ir tapo. Teroristinė valstybė“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

 

Melas, kad Ukrainos nebeliko žlugus SSRS: ji jau nuo 1945 m. yra Jungtinių Tautų narė

23:32

Propaganda nesiliauja kartoti prieš karą skleisto naratyvo – esą Ukraina formaliai nėra valstybė. Ji anksčiau egzistavusi tik kaip SSRS dalis, o pastarosios teises perėmė Rusija, tad ši tariamai gali teisėtai savintis ir kaimynų teritoriją. Socialiniuose tinkluose plinta ir buvusiam Jungtinių Tautų vadovui Ban Ki-moonui priskiriama citata, esą Ukraina tesanti Rusijos administracinis rajonas. Tokių žodžių jis nesakė, o Ukraina yra visuotinai pripažinta nepriklausoma šalis.

Plačiau skaitykite čia.

Po apšaudymų Zaporižios atominėje elektrinėje kol kas saugu

23:06

Pirmadienį JT branduolinės priežiūros tarnybos nepriklausomų inspektorių grupė pranešė, kad po savaitgalį vykusio apšaudymo Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje „nėra jokių tiesioginių branduolinės saugos ar saugumo problemų“, teigiama oficialiame pranešime.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi pareiškime teigė, kad grupė pirmadienį įvertino objekto žalą ir padarė išvadą, kad „nepaisant apšaudymo intensyvumo – pagrindinė įranga liko nepažeista ir nėra jokių tiesioginių branduolinės saugos ar saugumo problemų“.

Antradienį – elektros tiekimo nutraukimai

22:31

Antradienį vėl planuojami elektros energijos tiekimo nutraukimai bus taikomi visuose Ukrainos regionuose, pranešė energetikos bendrovė „Ukrenergo“.

Ji pažymėjo, kad Ukrainos energetikos sistema vis dar nėra atsigavusi po šešių raketų smūgių bangų ir negali veikti visu pajėgumu.

„Mes ir toliau darome viską, ką galime, kad atkurtume tvarų energijos tiekimą jūsų namams“, – sakoma pranešime.

 

Ukrainos fotožurnalistas – apie dienas Mariupolyje, kaltės jausmą ir bandymus jį diskredituoti

21:31

„Informacija yra svarbesnė nei duona“, – interviu 15min teigė Ukrainos fotožurnalistas Jevhenijus Maloletka. Jo nuotraukos iš Mariupolio šių metų pavasarį apskriejo visą pasaulį ir sukrėtė daugelį žmonių. Tačiau viešėdamas Vilniuje jis teigė norįs kuo greičiau sugrįžti į tėvynę ir toliau fiksuoti Ukrainoje vykstantį karą.

35-erių J.Maloletka karo įvykius Ukrainoje fiksuoja ne vienerius metus. Jis pats dalyvavo dar Maidano įvykiuose prieš devynerius metus.

Prieš prasidedant plataus masto invazijai, fotožurnalistas teigė jau jautęs, kad kažkas netrukus įvyks. Tačiau, kaip ir nemažai žmonių, jis nesitikėjo, kad rusai bandys pulti sostinę Kyjivą.

Kuo jis tikrai tikėjo – kad Rusija bandys užimti Mariupolį. Taigi su savo dviem kolegomis dieną prieš invaziją nusprendė vykti būtent į šį miestą, iš kurio po 20 dienų žurnalistams teko trauktis, nes rusai vis labiau jį kontroliavo.

Interviu skaitykite čia.

Elektros energijos sutrikimai – iki kovo

20:45

Energijos tiekėjo YASNO generalinis direktorius Sergejus Kovalenko teigia, kad Ukrainai greičiausiai teks gyventi su nuolatiniais elektros energijos tiekimo sutrikimais bent iki kovo pabaigos.

Jis taip pat nurodė, kad šiuo metu per 900 tūkst. klientų neturi elektros energijos.

 

Šarvuočiai Ukrainai

20:10

Liuksemburgas pareiškė, kad Ukrainai atsiųs papildomų šarvuočių.

Apie tai pranešė Liuksemburgo gynybos ministras François Bauschas.

 

PSO įspėja apie milijonų ukrainiečių „gyvybei pavojų keliančią“ žiemą

19:30 Atnaujinta 20:11

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį įspėjo, kad, Rusijai sudavus virtinę raketų smūgių Ukrainos elektros tinklui, ateinanti žiema „kels pavojų“ milijonų ukrainiečių „gyvybei“.

„Ši žiema Ukrainoje kels pavojų milijonų žmonių gyvybei“, – pareiškė žurnalistams PSO Europos regiono biuro direktorius Hansas Kluge, lankydamasis Kyjive.

„Paprastai tariant, pagrindinis šios žiemos klausimas bus, kaip ją išgyventi“, – pridūrė jis.

Žala, kurią patyrė Ukrainos energetikos infrastruktūra dėl daugybės raketų smūgių, „jau daro triuškinamą poveikį sveikatos priežiūros sistemai ir žmonių sveikatai“, – sakė H.Kluge.

Anot jo, nuo vasario, kai Rusija pradėjo savo invaziją, PSO yra užfiksavusi daugiau kaip 700 atakų prieš Ukrainos sveikatos priežiūros įstaigas.

Jis pabrėžė, kad yra „akivaizdžiai pažeidžiama“ tarptautinė humanitarinė teisė.

„Tęsiamos atakos prieš sveikatos priežiūros ir energetikos infrastruktūrą reiškia, kad šimtai ligoninių ir sveikatos priežiūros įstaigų nebegali veikti visu pajėgumu“, – sakė H.Kluge.

„Mūsų skaičiavimais, dar 2–3 mln. žmonių paliks savo namus ieškodami šilumos ir saugumo“, – įspėjo jis.

„Jiems grės išskirtinės sveikatos problemos, įskaitant kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip COVID-19, plaučių uždegimas, gripas, taip pat didelė difterijos ir tymų rizika nepakankamai vakcinuotų gyventojų grupėse.“

Ukrainos sostinės gyventojai ir šalies valdžia ruošiasi „blogiausiai žiemai gyvenime“

18:58

Ukrainos sostinėje Kyjive, kur dažnai dingsta elektra, vienas daugiaaukštis daugiabutis su vaizdu į miestą – kaip ir daugelis kitų – atrodo tarsi atsidūręs mirties spąstuose. Nėra šviesos, vandens ir galimybės pasigaminti maisto. Neveikia liftas, kuriuo būtų galima pabėgti iš 21-ojo aukšto, jei smogtų Rusijos raketa. Net vėl atsiradusi elektra niekada nedega ilgai.

„Rusijos smūgiai bloškia Ukrainą į akmens amžių“, – sako Anastasija Pyroženko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketomis apšaudytas Kyjivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketomis apšaudytas Kyjivas

Per pastarąsias 24 valandas jos 26 aukštų daugiabutyje elektra buvo atsiradusi tik pusvalandžiui. A. Pyroženko sako, kad „karinės gyvenimo sąlygos“ ją ir jos vyrą privertė palikti savo butą. 

„Mūsų pastatas aukščiausias rajone ir yra puikus taikinys rusų raketoms, todėl palikome savo butą ir persikraustėme pas tėvus... Ruošiamės blogiausiai žiemai savo gyvenime“, – sakė 25 metų moteris.  

Padėtis Ukrainos sostinėje ir kituose didžiuosiuose miestuose smarkiai pablogėjo po to, kai antradienį buvo įvykdyta didžiausia raketų ataka prieš šalies energetikos sistemą.

Ukrainos valstybinė elektros tinklų operatorė „Ukrenerho“ nurodo, kad apie 40 proc. ukrainiečių patiria sunkumų dėl mažiausiai 15 visoje šalyje pažeistų svarbių energetikos mazgų.

„Ukrenerho“ įspėjo, kad elektros tiekimo sutrikimai gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, ir pridūrė, kad „šią žiemą mums reikia atsparumo ir drąsos“.

Plačiau skaitykite čia.

Tarptautinei Ukrainos mokyklai oficialiai leista veikti Klaipėdoje

17:26

Klaipėdoje įsikūrusiam Tarptautinės Ukrainos mokyklos padaliniui oficialiai leista veikti ir gauti valstybinį finansavimą.

„Šiandien jau pasirašytas ministrės įsakymo pakeitimas dėl sutikimo Tarptautinei Ukrainos mokyklai vykdyti programą ir Klaipėdos padalinyje“, – BNS informavo švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės atstovas spaudai Dainoras Lukas.

Mokykla vykdė veiklą ir iki šiol, tačiau nepatvirtinus jai leidimo vykdyti ugdymą pagal Ukrainos švietimo programą, įstaiga negalėjo gauti mokinio krepšelio lėšų.

Tarptautinė Ukrainos mokykla veikia ir Vilniuje. Abiem padaliniams anksčiau buvo kilę problemų teikiant ministerijai įvairius dokumentus, gaunant higienos pasą.

Įstaigos pateiktais duomenimis, iš viso dviejuose padaliniuose mokosi apie 1200 moksleivių: per 700 – Vilniuje ir apie 500 – Klaipėdoje. Anksčiau skaičiuota, kad iki mokslo metų pabaigos Tarptautinė Ukrainos mokykla iš viso galėtų gauti apie 2,5 mln. eurų mokinio krepšelio lėšų.

Klaipėdos padalinys įsikūręs buvusio Galvanausko mokymo centro patalpose Alyvų gatvėje, Vilniuje – buvusiose Vilniaus kolegijos patalpose Studentų gatvėje.

Abiejuose padaliniuose visi moksleiviai ir dauguma mokytojų yra ukrainiečiai.

Norvegija skirs Ukrainai beveik 200 mln. eurų gamtinių dujų įsigijimui

16:44

Norvegijos finansų ministras Trygvė Slagsvoldas Vedumas pirmadienį pasirašė susitarimą dėl 2 mlrd. Norvegijos kronų finansavimo Ukrainos aprūpinimui gamtinėmis dujomis artėjančią žiemą, skelbiama Norvegijos vyriausybės tinklapyje.

Finansavimas bus vykdomas per Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką (ERPB), o dokumentą jo vardu Osle pasirašė pirmasis viceprezidentas Jurgenas Rigterinkas.

„Artėjant žiemai Rusija naudoja energiją kaip ginklą ir, siekdama užgniaužti Ukrainos pasipriešinimą, taikosi į ypatingos svarbos infrastruktūrą. Rusijos veiksmai yra rimtas tarptautinės teisės pažeidimas bei sukelia rimtų sunkumų Ukrainos žmonėms. Todėl Norvegijos parama siekiant užtikrinti energijos išteklių tiekimą yra gyvybiškai svarbi Ukrainai“, – sakė Norvegijos užsienio reikalų ministrė Anniken Huitfeldt.

Liepos mėnesį Norvegijos premjeras Jonas Gahras Storė paskelbė, jog 2022-2023 metais jo valstybė skirs Ukrainai 10 mlrd. kronų, iš jų 2 mlrd. kronų – gamtinių dujų įsigijimui.

„Ukraina kreipėsi į Norvegiją, prašydama paramos gamtinių dujų pirkimams žiemą. Laikas yra labai svarbus, todėl džiaugiamės, kad ERPB bus mūsų partneris tai vykdant. Svarbu, kad parama būtų teikiama per gerą reputaciją turinčią tarptautinę organizaciją, kuri užtikrintų veiksmingą ir skaidrų finansavimo panaudojimą“, – pranešime cituojamas Norvegijos finansų ministras.

Nurodoma, kad oficialus šių dujų gavėjas bus Ukrainos nacionalinis energetikos holdingas „Naftohaz“, o mokėjimai bus atliekami tiesiogiai Europos tiekėjams, gavusiems išankstinį pritarimą ir pateikusiems sąskaitas už pristatytus dujų kiekius.

Savo ruožtu ERPB tinklapyje paskelbtame pranešime teigiama, kad Norvegija, kaip viena iš steigėjų ir patikima finansinė donorė, sutiko skirti Ukrainai šį 2 mlrd. Norvegijos kronų grantą kaip 300 mln. eurų ERPB paskolos bendrovei „Naftogaz“ papildymą.

ERPB yra įsipareigojęs 2022-2023 metais suteikti Ukrainai 3 mlrd. eurų vertės finansavimo paketą jos ekonomikos funkcionavimui Rusijos brutalaus karo sąlygomis užtikrinti.

Ukraina ragina civilius gyventojus žiemai palikti išvaduotas teritorijas

16:01

Ukrainos valdžios institucijos pradėjo evakuoti civilius gyventojus iš neseniai išvaduotų teritorijų Chersono ir Mykolajivo srityse, nes baiminasi, jog infrastruktūrai padaryta žala yra pernelyg didelė, kad žmonės galėtų ištverti artėjančią žiemą, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Dviejų pietinių regionų, kuriuos pastaraisiais mėnesiais nuolat apšaudydavo Rusijos pajėgos, gyventojams buvo patarta persikelti į saugesnes vietoves šalies centrinėje ir vakarinėje dalyse, sakė Ukrainos premjero pavaduotoja Iryna Vereščuk.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apšaudytas Charkivas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apšaudytas Charkivas

Vyriausybė suteiks „transportą, apgyvendinimą, medicininę priežiūrą“, sakė ji.

Evakuacija pradėta praėjus kiek daugiau nei savaitei po to, kai ukrainiečiai atkovojo Chersono miestą ir aplinkines teritorijas.

Šios teritorijos išvadavimas yra didelis karinis laimėjimas, tačiau pradėta evakuacija parodo, su kokiais sunkumais prasidėjus žiemiškiems orams Ukraina susiduria po Maskvos kariuomenės smūgių šalies energetikos infrastruktūrai.

Rusija iš oro atakavo Ukrainos energetinę sistemą ir kitą infrastruktūrą ir tai nulėmė plataus masto elektros tiekimo sutrikimus. Sostinėje Kyjive ir kituose miestuose prasidėjus šalčiams ir sniegui milijonai ukrainiečių liko be šilumos, elektros ir vandens.

Pasak Ukrainos energetikos operatorės „Ukrenerho“ vadovo Volodymyro Kudryckio, prognozuojama, kad pirmadienį 15-oje Ukrainos regionų elektros nebus keturias valandas ar ilgiau.

Dėl Rusijos raketų smūgių pastarosiomis savaitėmis nukentėjo daugiau kaip 40 proc. šalies energetikos objektų.

Prokurorai: po Rusijos atsitraukimo Chersone rastos keturios kankinimo vietos

14:09

Ukraina pirmadienį pranešė, kad Chersono mieste nustatė keturias vietas, kuriose Rusijos pajėgos kankino belaisvius prieš Maskvai anksčiau šį mėnesį išvedant karius iš šio pietinėje šalies dalyje esančio miesto.

Generalinė prokuratūra pareiškime nurodė, kad pareigūnai rado ir patikrino „keturias patalpas“, kur Rusijos kariai „neteisėtai kalino žmones ir žiauriai juos kankino“.

Nuo Rusijos kariuomenės atsitraukimo lapkričio 11-ąją, po aštuonis mėnesius trukusios miesto okupacijos, Kyjivas kaltina Maskvos pajėgas vykdžius „siaubingo“ masto nusikaltimus.

Rusijos pajėgos Chersono sulaikymo centruose ir vienoje policijos nuovadoje įsteigė „pseudoteisėsaugos agentūras“, sakoma Generalinės prokuratūros pareiškime.

Jame nurodoma, kad buvo rasta guminių policininko lazdų, medinė lazda, kaitinamoji lempa ir „prietaisas, kuriuo okupantai kankindavo civilius elektra“.

„Teisėsaugos pareigūnai toliau renka įrodymus“ apie Rusijos kariškių nusikaltimus, sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad Rusijos valdžia taip pat paliko šių vietų administravimą patvirtinančių dokumentų.

Praėjusią savaitę Ukrainos ombudsmenas Dmytro Lubynecas kankinimų mastą Chersone pavadino „tiesiog siaubingu“.

Praėjusią savaitę naujienų agentūra AFP kalbėjosi su Chersono gyventoju, papasakojusiu, kad jis kelias savaites buvo sulaikytas ir kad Rusijos bei prorusiškos pajėgos jį mušė ir kankino elektrošoku.

„The Times“ atskleidė Chersono dirigento nužudymo istoriją

12:42

Britų laikraštis „The Times“ išsiaiškino Chersono muzikos ir dramos teatro dirigento Jurijaus Kerpatenkos, kuris prieš pat mirtį atsisakė bendradarbiauti su Rusijos okupacine valdžia, nužudymo detales. Žurnalistai apklausė J.Kerpatenkos kaimynus ir rado tiesioginių įvykio liudininkų.

Pasak kaimynų, rugsėjo 28 d. 7 val. ryto šeši vyrai rusiškomis karinėmis uniformomis užėjo į namą, kuriame gyveno J.Kerpatenka, pareikalavo, kad jis atidarytų buto duris. Viena iš dirigento kaimynių, 75 metų pensininkė, išgirdo triukšmą ir nutarė pasižiūrėti, kas vyksta. Kariškiai jai liepė uždaryti duris, ir tada jie jos nelies. Netrukus kaimynė išgirdo šūvius, o po kurio laiko, vėl atidariusi duris, pamatė ant grindų šalia savo buto gulintį kruviną J.Kerpatenkos kūną.

Facebook nuotr./Jurijus Kerpatenka
Facebook nuotr./Jurijus Kerpatenka

Be to, kaimynai pasakojo, kad tuo metu, kai buvo nužudytas dirigentas, prie namo stovėjo dar keli rusų kariai, kurie buvo nukreipę ginklus į langus.

Liudininkai taip pat teigia, kad po nužudymo J.Kerpatenkos kūnas iki vidurdienio gulėjo laiptinėje. Vėliau jis buvo išvežtas ir niekas iki šiol nežino, kur jis yra.

Rusijos gynybos ministerija ir Rusijos valdžios institucijos kol kas nekomentavo „Times“ straipsnio.

 

Rusai apšaudė išlaisvintą Chersoną, yra sužeistųjų

12:36

Chersone rusų kariuomenė smogė civilinei infrastruktūrai. Pranešama apie sužeistus civilius.

Regiono tarybos pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurijus Sobolevskis apie tai paskelbė savo „Facebook“ puslapyje, neatskleisdamas daug detalių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Chersone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Chersone

„Vėl turime smūgius į Chersoną, vėl per civilinę infrastruktūrą. Yra sužeistų civilių, teikiama medicininė pagalba“, – rašė jis. 

„Suspilne Chersonas“ pranešė apie seriją sprogimų deokupuotame mieste, prasidėjusį 11 val.

12.50 val. „Hromadske“, remdamasi Nacionalinės policijos vyriausiojo direktorato Chersono regione duomenimis, pranešė, kad per apšaudymą buvo sužeistų ir žuvusių.

Užminuotą saugumo tarnybos pastatą Chersone gali tekti susprogdinti

12:30

Saugumo tarnybos pastatą Chersone gali tekti susprogdinti. Tokią prielaidą išsakė operatyvinės vadovybės „Pietūs“ atstovas Vladyslavas Nazarovas.

Jo teigimu, prieš pasitraukdami rusai užminavo visus pastato kabinetus.

„Daugelio tokių radinių neįmanoma pašalinti. Todėl kai kuriais atvejais išminavimas yra neįmanomas, o vienintelė išeitis – susprogdinti užminuotą pastatą“, – rašė jis savo „Telegram“ kanale.

V.Nazarovas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota po spausdintuvu viename iš kabinetų paslėpta mina.

Anksčiau Ukrainos išminuotojai dėl tų pačių priežasčių susprogdino Nacionalinės policijos pastatą Chersono srityje.

Lenkija nori dislokuoti oro gynybos sistemas „Patriot“ pasienyje su Ukraina

12:05

Ministro Pirmininko pavaduotojas, Lenkijos gynybos ministerijos vadovas Mariuszas Blaszczakas sakė sveikinantis kolegos iš Vokietijos siūlymą Lenkijos teritorijoje pastatyti papildomus „Patriot“ oro gynybos sistemos įrenginius. Apie tai praneša RMF24.

Jis sakė, kad pirmadienį pokalbio metu siūlys jas pastatyti prie sienos su Ukraina.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Lenkijos krašto apsaugos ministras Mariusz Blaszczak
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Lenkijos krašto apsaugos ministras Mariusz Blaszczak

„Džiaugiuosi galėdamas pasveikinti Vokietijos gynybos ministrės pasiūlymą mūsų šalyje pastatyti papildomus „Patriot“ oro gynybos sistemos įrenginius. Šios dienos telefoninio pokalbio metu su Vokietijos puse pasiūlysiu sistemą dislokuoti netoli sienos su Ukraina“, – sakė M.Blaszczakas.

„Mes pasiūlėme Lenkijai paramą užtikrinant oro erdvės saugumą – su mūsų naikintuvais „Eurofighter“ ir „Patriot“ oro gynybos sistemomis“, – anksčiau sakė Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht.

Melitopolio meras: mieste terorizuojami ir kankinami žmonės

11:27

Okupantai į Melitopolio kankinimų stovyklas atveža naujai mobilizuotus žmones, kad išmokytų juos mušti civilius.

Vietos gyventojų kankinimai stiprėja, kai kurie gyventojai kankinimų kamerose laikomi jau aštuonis mėnesius, apie tai pranešė Melitopolio meras Ivanas Fedorovas.

Pasak jo, jis bendravo su Melitopolio gyventojais, kurie neseniai buvo paleisti iš nelaisvės.

„Rašistai į kankinimų kamerą pradėjo vesti vadinamuosius mobikus, kad ant sugautų gyventojų galėtų treniruotis mušti civilius gyventojus. Tardymai elektros šoku tapo reguliarūs. Yra pavyzdžių, kai moterys devynias dienas buvo laikomos jūriniame konteineryje“, – sakė jis.

I.Fedorovas pridūrė, kad laikinai okupuotose teritorijose, ypač Melitopolyje, didėja teroras ir prievarta prieš civilius gyventojus.

Meras pažymėjo, kad propagandistai okupuotose teritorijose keičia savo retoriką, teigdami, kad Melitopolis dabar yra naujas strateginis ir logistikos centras, kurio niekas neatiduos.

„Ukrenergo“: Ukraina pasiruošusi visiškam elektros atjungimui

10:31

Ukrainoje visiškai įmanomas elektros energijos tiekimo išjungimas, tačiau net ir visiškas jos nebuvimas kurį laiką neturėtų būti laikomas „pasaulio pabaiga“, teigė „Ukrenergo“ vadovas Volodymyras Kudryckijus.

Anot jo, visiškas elektros tiekimo išjungimas nebūtinai įvyks šį sezoną. Jei taip atsitiks, nedelsiant prasidės atstatymo darbai, siekiant atkurti elektros tiekimą ukrainiečiams.

Anot V.Kudryckijaus, sunku prognozuoti elektros energijos tiekimo nutraukimo trukmę, jei ji įvyks, nes viskas priklausys nuo žalos infrastruktūrai pobūdžio ir masto.

„Tai gali būti trukmė, panaši į tą, kuri buvo po paskutinės masinės atakos, gali būti ilgesnė, gali būti trumpesnė“, – sakė „Ukrenergo“ vadovas.

Šiuo metu Ukrainos energetikai yra baigę mokymus ir žino, kaip elgtis, jei Ukrainoje dingtų elektros energijos tiekimas, kad kuo greičiau viskas būtų atkurta.

Kaip pažymėjo V.Kudryckijus, po paskutinės masinės Ukrainos energetikos struktūros atakos lapkričio 15 d. buvo galima atlikti remontą, siekiant stabilizuoti situaciją.

Lenkijos prokuratūra nesutiks įtraukti Ukrainos į raketos sprogimo Pševoduvo kaime tyrimą

10:21

Lenkijos prokuratūra nesutiks įtraukti Ukrainos pusės į raketos sprogimo Pševoduvo kaime, per kurį žuvo du vyrai, tyrimą. Apie tai praneša „Rzeczpospolita“.

„Tokios teisinės galimybės nėra, tai prieštarautų tvarkai, jau nekalbant apie tyrimo, svarstančio visas įmanomas versijas, tarp jų ir tai, kad galėjo nukristi priešlėktuvinė raketa iš Ukrainos, interesus“, – sako su byla susipažinę leidinio šaltiniai

Anot leidinio, stebina visuomenę klaidinančių politikų elgesys, kurie teigia, kad tyrime jau dalyvauja ne tik ukrainiečiai, bet ir amerikiečiai. Nieko panašaus nevyksta.

Žinia, kad Ukrainos ekspertai penktadienio popietę atvyko į Pševoduvą, pasklido po visą žiniasklaidą. Vakare Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė atitinkamą įrašą.

Gabrielės Navickaitės  / 15min nuotr./Tolumoje matosi Pševoduvo kaime nukritusios raketos sprogimo vieta – grūdų saugyklos. Lenkija, 2022 m. Lapkričio 16 d.
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Tolumoje matosi Pševoduvo kaime nukritusios raketos sprogimo vieta – grūdų saugyklos. Lenkija, 2022 m. Lapkričio 16 d.

„Ukrainos specialistai jau dirba tragedijos, kurią sukėlė Rusijos raketinis teroras prieš Ukrainą, vietoje. Esu dėkingas Lenkijos pusei, kad suteikė jiems prieigą. Mes ir toliau tęsime bendradarbiavimą atvirai ir konstruktyviai, kaip artimi draugai darytų“, – rašė jis.

Ukrainos tyrėjai atvyko į Pševoduvą pasibaigus Lenkijos tyrėjų atliktai apklausai ir galėjo pamatyti įvykio vietą – raketos liekanas, tačiau jokių procedūrinių veiksmų nebuvo imtasi, nes tai neįmanoma pagal įstatymą.

Žiniasklaida: Rusija bando paversti okupuotą Melitopolį karine baze

10:01

Per praėjusią savaitę Rusija į laikinai okupuotą Zaporižios srities Melitopolį atvežė šimtus naujų mobilizuotų okupantų. Užpuolikai miestą paverčia karine baze.

Kaip praneša „RIA-Melitopol“, Melitopolyje vyksta karinės ligoninės išplėtimas. Vienoje iš buvusių vaikų sanatorijų visos patalpos pertvarkomos į palatas.

„Yra informacijos, kad buhalterija, ūkio grupė, administracija yra konsoliduojami, siekiant atlaisvinti patalpas sužeistiesiems“, – rašoma pranešime.

„RIA-Melitopol“ taip pat sužinojo, kad iš Krymo į Melitopolį buvo nuvežta daugiau nei 100 vienetų „greitųjų“ specialiųjų mašinų. Automobiliai nauji, su visa reikialinga įranga. Dar vienos tokių automobilių partijos laukiama okupuotame mieste iš Rostovo prie Dono.

Generalinis štabas: sekmadienį Rusijos pajėgos surengė išpuolius prie 10 Donecko srities gyvenviečių

07:56

Per pastarąją parą Rusijos pajėgos surengė išpuolius prie 10 Donecko srities gyvenamųjų vietovių, pranešė ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė priešo atakas Bilohorivkos, Bachmuto, Marijinkos, Kurdiumovkos, Novomychailivkos, Podgorodnės, Pervomajsko, Spornoje, Jakovlivkos ir Stelmachovkos rajonuose, sakoma Generalinio štabo suvestinėje.

„Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis priešas sutelkia pagrindines pastangas puolamiesiems veiksmams vykdyti“, – sakoma pranešime.

V.Zelenskis: sekmadienį Rusija Ukrainos rytuose sudavė 400 smūgių

07:51

Sekmadienį Rusijos pajėgos Ukrainos rytuose sudavė beveik 400 smūgių, vykdydamos artilerijos kampaniją, sekmadienį vakare sakė Ukrainos prezidentas Volodymyrą Zelenskis.

„Įnirtingiausi mūšiai, kaip ir anksčiau, vyksta Donecko srityje. Nors šiandien dėl pablogėjusių oro sąlygų atakų buvo mažiau, Rusijos apšaudymų kiekis, deja, išlieka itin didelis“, – sakė V.Zelenskis.

Imago / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
Imago / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Luhansko srityje kovodami pamažu judame į priekį. Šiuo metu nuo dienos pradžios rytuose buvo surengta beveik 400 artilerijos atakų“, – sekmadienį vakare sakė Ukrainos prezidentas. 

Rusija, pasitraukusi iš Chersono, perkėlė karius, kad sustiprintų pozicijas rytinėje Donecko ir Luhansko srityse.

Analitikai: karo tinklaraštininkai Rusijoje tapo autoritetingu balsu karo klausimais

07:28

Naujausioje analizėje JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai aptaria didėjančią karo tinklaraštininkų bendruomenės įtaką Rusijoje. Tinklaraštininkai vis kritiškiau komentuoja karo eigą.

Pranešama, kad jų bendruomenę sudaro daugiau kaip 500 nepriklausomų autorių ir ji tapo autoritetingu balsu Rusijos karo klausimais.

Bendruomenė laikosi stipriai prokarinių ir rusų nacionalistinių pažiūrų ir yra susipynusi su žymiais rusų nacionalistiniais ideologais. Glaudūs tinklaraštininkų ryšiai su ginkluotosiomis pajėgomis – Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis, Čečėnijos specialiaisiais daliniais, „Wagner“ grupės samdiniais ar įgaliotomis formuotėmis – suteikė šiai bendruomenei autoritetingą balsą Rusijos informacinėje erdvėje, kuris, ko gero, yra garsesnis už Rusijos gynybos ministerijos balsą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gynė karinius tinklaraštininkus nuo gynybos ministerijos išpuolių ir saugojo jų nepriklausomybę, nors visoje Rusijoje didino priespaudą ir cenzūrą.

Anot ISW analitikų, Kremlius leido nuolat augančiai neoficialiai karinių tinklaraštininkų bendruomenei įgyti beveik oficialią, bet nepriklausomą poziciją.

Rusijos karo tinklaraštininkai nėra tik karo palaikytojai – jie tampa atskira grupe, turinčia savitą balsą Rusijoje, tačiau, anot ekspertų, ši bendruomenė nėra visiškai atskirta nuo Rusijos vyriausybės. 

Atskiri tinklaraštininkai dabar užima oficialias pareigas Kremliuje.

Kai kurie Rusijos karo tinklaraštininkai palaiko glaudžius ryšius su žymiais nacionalistiniais ideologais.

Tikėtina, kad tinklaraštininkų bendruomenės reikšmė yra tiesioginis Kremliaus nesugebėjimo sukurti veiksmingą „Telegram“ naudojimą rezultatas, kurį lėmė bendras V.Putino nesugebėjimas paruošti savo žmones rimtam ir užsitęsusiam karui. 

V.Putinas ir toliau remia nepriklausomus tinklaraštininkų pranešimus.
 

V.Zelenskis teigia, kad nuo karo pradžios Rusija panaudojo daugiau nei 4700 raketų smūgiams prieš Ukrainą

07:19

Rusija nuo karo pradžios jau panaudojo daugiau kaip 4700 raketų kare Ukrainoje, sekmadienį pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Šimtai mūsų miestų tiesiog sudegė. Žuvo tūkstančiai žmonių. Šimtai tūkstančių buvo prievarta deportuoti į Rusiją. Milijonai žmonių paliko Ukrainą ir išvyko į kitas šalis, bėgdami nuo karo“, – sakė jis kreipdamasis į Tarptautinės frankofonijos organizacijos narius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Ukrainos taikos formulė yra labai aiški, ir kiekvienas jos punktas buvo kruopščiai parengtas, – sakė jis. – Radiacinė ir branduolinė sauga. Maisto saugumas. Energetinis saugumas. Visų kalinių ir tremtinių paleidimas. JT chartijos įgyvendinimas ir Ukrainos teritorinio vientisumo bei pasaulio tvarkos atkūrimas. Rusijos kariuomenės išvedimas ir karo veiksmų nutraukimas. Teisingumo atkūrimas. Kova su ekocidu. Eskalacijos prevencija. Karo pabaigos fiksavimas.“

V.Zelenskis pakvietė pasaulio lyderius „pasirinkti tą taikos formulės elementą, kurį jie gali padėti Ukrainai įgyvendinti“.

Intensyvūs mūšiai Luhansko regione: Ukraina sunaikino Rusijos konvojų

07:17

Luhansko srityje tęsiasi smarkios kovos su Rusijos okupantais. 

Kaip pranešama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo rytiniame pranešime, Luhansko srityje, Sirotino kaimo apylinkėse, patvirtintas Rusijos okupacinių pajėgų kolonos sunaikinimas. Informacija apie priešo nuostolius tikslinama.

„Laikinai okupuotose Luhansko srities teritorijose toliau vykdomas priverstinis vietos gyventojų perkėlimas. Visų pirma Bilovodsko gyventojai buvo priverstinai perkelti į Luhansko miestą“, – pažymėjo Generalinis štabas.

Analitikai apskaičiavo, kiek įrangos Rusijos kariuomenė prarado Ukrainoje

06:46

Nuo plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios Rusijos kariuomenė neteko mažiausiai 8044 technikos vienetų.

Apie tai pranešė projektas „Oryx“. Analitikai į skaičiavimus įtraukė tik transporto priemones, kurių nuostoliai patvirtinti nuotraukomis ir vaizdo įrašais, rašo „Unian“.

Pranešama, kad sunaikinta 4927, sugadinta 198, palikta 300 ir konfiskuota 2619 įrangos vienetų.

Analitikų duomenimis, Rusijos kariuomenė jau neteko 1504 tankų (862 iš jų sunaikinti, 522 perimti), 718 šarvuotų kovos mašinų (439 sunaikintos, 245 perimtos) ir 1748 pėstininkų kovos mašinų (1078 sunaikintos, 553 perimtos).

Be to, nuo vasario 24 d. Rusijos pajėgos neteko 154 daugkartinių raketų paleidimo įrenginių ir 80 žemė-oras raketų sistemų. 

Ukrainoje likviduotas aukščiausio rango Pskovo desantininkų karininkas

06:44

Ukrainos kariai likvidavo Rusijos oro desantininkų 76-osios divizijos štabo viršininko pavaduotoją Sergejų Nikuliną.

Pasak OSINT eksperto Iraklio Komachidzės, kurį cituoja „Unian“, rusai prieš dvi dienas išplatino informaciją apie Pskovo oro desanto divizijos ryšių skyriaus viršininko, štabo viršininko pavaduotojo pulkininko leitenanto Sergejaus Nikulino likvidavimą.

OSINT nuotr./Sergejus Nikulinas
OSINT nuotr./Sergejus Nikulinas

Nekrologe nėra duomenų apie aukšto rango rusų okupanto likvidavimo aplinkybes ir datą. Tačiau „Unian“ skelbia, kad 76-oji divizija jau kelis mėnesius „laikė liniją" Ukrainos Chersono regione.

 

Vokietija siūlosi Lenkijai suteikti priešlėktuvinių raketų „Patriot“ oro erdvei apsaugoti

06:38

Vokietija pasiūlė Lenkijai perduoti priešraketinės gynybos sistemą „Patriot“, kad padėtų jai apsaugoti savo oro erdvę, žiniasklaidai sakė gynybos ministrė Christine Lambrecht, pranešė „Reuters“.

Anksčiau Vokietijos vyriausybė jau buvo pareiškusi, kad pasiūlys naikintuvus „Eurofighter“ patruliuoti Lenkijos oro erdvėje po incidento dėl numuštos raketos Lenkijos Pševoduvo kaime netoli sienos su Ukraina.

„Mes pasiūlėme Lenkijai paramą oro erdvės saugumo srityje, pasitelkdami savo naikintuvus „Eurofighter“ ir oro gynybos sistemas „Patriot“, - sakė Ch.Lambrecht.

Vokietija šiuo metu turi 12 „Patriot“ zenitinių raketų, iš kurių dvi dislokuotos Slovakijoje.

 

Rusijos pajėgos apšaudė gyvenamąjį namą Charkivo srityje, po griuvėsiais gali būti žmonių

06:36

Pirmadienio naktį Rusijos pajėgos apšaudė gyvenamąjį namą Kupjansko rajone Charkivo srityje, pranešė Ukrainos prezidentūra, skelbia „Unian“.

„Ševčenkovo gyvenvietė, Kupjansko rajonas – rusai vėl apšaudė gyvenamąjį namą. Po griuvėsiais gali būti žmonių“, – rašoma pranešime.

Paskutinis atnaujinimas 2022-11-21 06:36

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius