-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 12 07 /2022 12 08

V.Zelenskis: išlaisvintos 1888 gyvenvietės, dar beveik tiek pat – okupuotos

Kyjivas teigia, kad Rusijai liko raketų dar keliems masiniams raketų smūgiams į Ukrainą. Pavyzdžiui, kaip sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, priešas turi mažiau nei 13 proc. „Iskander“ raketų, nors turėtų turėti bent 25-30 proc. „The New York Times“ rašo, kad Rusija panaudojo naujai pagamintas raketas lapkričio 23 dieną.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Vengrija užblokavo didžiulį ES pagalbos Ukrainai paketą, kurio vertė 18 mlrd. eurų
  • V.Zelenskis teigia, kad šalies pajėgos išlaisvino 1888 gyvenvietes, tačiau dar beveik tiek pat okupuota
  • NATO vadovas J.Stoltenbergas pareiškė, kad sąlygų taikaus karo Ukrainoje sprendimui „dabar nėra“, todėl sąjungininkai turėtų ir toliau aprūpinti Ukrainą ginkluote. Be to, pasak jo, Rusija bando „įšaldyti“ karą prieš „pradėdama didesnio masto puolimą pavasarį“
  • Ukraina susigrąžino iš nelaisvės dar 60 karių
  • Briuseliui toliau imantis veiksmų prieš Kremliaus karą Ukrainoje, Europos Komisija trečiadienį pasiūlė nustatyti sankcijas Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, trims bankams ir virtinei pareigūnų

Svarbiausias antradienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:07

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

Ukrainoje – oro pavojus

00:38

Pranešama, kad apie vidurnaktį keliuose Ukrainos regionuose paskelbtas oro pavojus. 

Įspėjami Mykolajivo, Chersono, Odesos, Kryvyj Riho, Čerkasų, Zaporižios, Donecko, Dniepropetrovsko sričių gyventojai.

V.Zelenskis su kariuomenės vadais aptarė situaciją fronte

23:27

Dėl Rusijos kariuomenės apšaudymo Kurachovėje, Donecko srityje, šiandien žuvo 10 žmonių, daug sužeista, vakariniame kreipimesi sakė Ukrainos lyderis V.Zelenskis.

Jis taip pat pasakojo, kad šiandien vykusiame susitikime su kariuomenės vadais aptarė padėtį fronte ir situaciją energetikos sektoriuje. 

 

Rusija tęsia civilinių objektų apšaudymus

22:46

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vakarinėje suvestinėje rašoma, kad per dieną dėl Rusijos raketų smūgių apgadinti gyvenamieji pastatai ir kiti civiliniai objektai Žitomyro ir Zaporižios srityse.

Donecko srities Kurachovo miesto gyvenamieji rajonai buvo apšaudomi iš kelių paleidimo raketų sistemų.

Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis Rusijos kariuomenė susitelkė į puolimo operacijas, kitose srityse daugiausiai dėmesio skiriama gynybai, vyksta pozicinės kovos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai

Per šią dieną, remiantis pranešimu, Ukrainos aviacija surengė 11 smūgių į Rusijos pozicijas ir personalo koncentracijos zonas.

 

Vokietija Ukrainai perdavė šarvuočių

22:19

Per pastarąją savaitę Ukraina iš Vokietijos gavo dar 20 šarvuočių „Dingo“ ir du tankų vilkikus „Oshkosh M1070“.

Tai rodo oficiali informacija Vokietijos vyriausybės interneto svetainėje.

Iš viso Ukrainai perduota 50 vokiškų šarvuočių „Dingo“ – tiek pat, kiek buvo žadėta anksčiau, ir 12 vilkikų M1079 „Oshkosh“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Vokietijos vyriausybė taip pat pranešė apie 18 savaeigių 155 mm haubicų RCH, 80 pikapų, 90 kovos su dronais jutiklių ir slopintuvų, septynių sunkvežimių 8x6 ir kt. priemonių perdavimą.

Anksčiau skelbta, kad Vokietijos vyriausybė nori suteikti Ukrainai daugiau savaeigių artilerijos sistemų „Gepard“, skirtų apsisaugoti nuo Rusijos atakų. Šiuo metu iš KMW gamintojo atsargų į Ukrainą pristatyta 30 tokių tankų.

V.Zelenskis: išlaisvintos 1888 gyvenvietės, dar beveik tiek pat – okupuotos

22:12

Roberto F. Kennedy žmogaus teisių fonde pasakytoje kalboje Ukrainos prezidentas V.Zelenskis sakė, kad šalies pajėgos išlaisvino 1888 gyvenvietes, tačiau dar beveik tiek okupuota. 

„Mums jau pavyko išlaisvinti 1888 gyvenvietes iš okupacijos, tačiau beveik tiek pat Ukrainos miestų ir kaimų tebėra okupuoti. Tai reiškia, kad Ukrainos mūšio lauke sprendžiamas milijonų žmonių likimas. Milijonai, kuriuos galima išsaugoti.

Neturime teisės palikti nė vieno savo žmogaus rusų okupacijoje! Ir Rusijos filtravimo stovyklose, kur jau dingo tūkstančiai žmonių. Ir Rusijos teritorijoje, kur šimtai tūkstančių ukrainiečių buvo prievarta deportuoti... Mes galime juos išlaisvinti“, - kalbėjo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

V.Zelenskis teigė, kad JAV parama padeda apsiginti nuo Rusijos teroro ir suteikia vilties.

Jis pabrėžė, kad parama yra „ne apie politiką, o apie gyvenimą“.

Rusijos pareigūnas skelbia apie virš Belgorodo numuštas raketas

21:38

Rusijos Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas teigia, kad gruodžio 7 d. vakare Rusijos priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė raketas virš vieno iš regiono kaimų.

Apie tai jis rašo savo „Telegram“ kanale. 

„Mūsų oro gynybos sistema numušė raketas virš Kulešovkos kaimo Krasnogvardijos rajone. Pirminiais duomenimis, aukų nebuvo. Pažeista elektros perdavimo linija. Visos operatyvinės ir skubios pagalbos tarnybos dirba vietoje, kad pašalintų padarinius“, – rašo jis. 

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta. 

„Svoboda“ žurnalistas paskelbė vaizdus iš Diagilevo oro pajėgų bazės

21:36 Atnaujinta 22:15

Radijo stoties „Svoboda“ žurnalistas Markas Krutovas tviteryje paskelbė nuotraukas ir vaizdo įrašą, kuriame, anot jo, užfiksuoti Ukrainos bepiločio atakos Rusijos Diagilevo oro pajėgų bazėje padariniai. 

„Pažeistas Tu-22M dingo, palikdamas tik šešėlį ant asfalto. Mažiausiai 9 kiti Tu-22m bombonešiai dingo iš bazės, kaip ir keli kiti lėktuvai“, – rašo jis. 

 

Jis neatmetė, kad atskiri lėktuvai gali būti perkelti į kitą vietą toje pačioje bazėje.

Gruodžio 5 d. rytą Rusijos žiniasklaida pranešė, kad netoli Riazanės (Rusija) esančiame aerodrome sprogo degalų cisterna, o Saratovo srityje esančiame aerodrome į bombonešius įsirėžė dronas. 

Laikraštis „The New York Times“ citavo aukšto rango Ukrainos pareigūną, kuris teigė, kad Ukraina pirmadienį surengė bepiločių lėktuvų atakas prieš Rusijos aerodromus. 

V.Klyčko: žiemą Kyjivą gali ištikti „apokaliptinis“ scenarijus

20:22

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko interviu „Reuters“ sakė, kad jeigu Rusija ir toliau atakuos energetikos infrastruktūrą, sostinės gali laukti „apokaliptinės“ žiemos scenarijus. 

Jis taip pat sakė, šiuo metu poreikio evakuoti Kyjivo gyventojus nėra.

„Kyjivas gali likti be elektros, vandens, šilumos. Gali įvykti apokalipsė, kaip Holivudo filmuose, kai dėl žemos temperatūros namuose neįmanoma gyventi“, – kalbėjo jis.

„AP“/„Scanpix“/Į tamsą nugrimzdęs Kyjivas
„AP“/„Scanpix“/Į tamsą nugrimzdęs Kyjivas

„Tačiau mes kovojame ir darome viską, kas įmanoma, kad taip neatsitiktų“, – pridūrė V.Klyčko.

„Esame parengę beveik 500 autonominių šildymo punktų... bet 3 milijonų gyventojų miestui 500 punktų yra niekas“, sakė meras.

ES naujomis sankcijomis taikosi į Rusijos ginkluotąsias pajėgas, bankus – U.von der Leyen

20:07

Briuseliui toliau imantis veiksmų prieš Kremliaus karą Ukrainoje, Europos Komisija trečiadienį pasiūlė nustatyti sankcijas Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, trims bankams ir virtinei pareigūnų.

Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, jog blokas taip pat stengsis pažaboti bepiločių orlaivių tiekimą Maskvai ir pašalins iš eterio dar keturis rusiškos „propagandos“ kanalus.

„Rusija toliau į Ukrainą neša mirtį ir naikinimą. Ji sąmoningai taikosi į civilius ir civilinę infrastruktūrą, siekdama žiemos pradžioje paralyžiuoti šalį“, – pabrėžė Komisijos pirmininkė pranešime spaudai.

„Palaikome Ukrainą ir verčiame Rusiją mokėti už savo žiaurumą.“

Pasak U.von der Leyen, iki šiol priimti aštuoni sankcijų paketai, kurie jau daro didelį poveikį.

„Ir šiandien mes dar didiname spaudimą Rusijai“, siūlydami devintąjį sankcijų paketą, pareiškė ji.

V.Putino bendražygio įmonė Ukrainoje užgrobė vietos ūkininkų žemę

19:33

„Wall Street Journal“ rašo, kad buvusio Rusijos žemės ūkio ministro ir ilgamečio V.Putino bendražygio Aleksandro Tkačiovo šeimos įmonė užgrobė trijų stambių Ukrainos ūkininkų žemes, kurių plotas - daugiau kaip dukart didesnis už Niujorko plotą. Neteisėtai pasisavinta apie 400 tūkst. akrų žemės. 

Straipsnyje kalbama apie žemės ūkio valdų „Agroton“, „HarveEast Holding“ ir „Nibulon“ žemę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos ūkininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos ūkininkai

Ukrainos bendrovės pranešė, kad A.Tkačiovo įmonė „Agrokompleks“ užgrobė teises į maždaug 400 tūkst. akrų ir tapo viena didžiausių žemės ūkio operatorių Ukrainoje. 

Remiantis leidiniu, nusavinimą tiria Ukrainos karinės ir civilinės specialiosios tarnybos, taip pat prokuratūra.

V.Putinas: Rusija branduolinius ginklus panaudotų tik atsakydama į priešo smūgį

19:20

Prezidentas Vladimiras Putinas, žadėjęs panaudoti visas karines priemones Rusijos teritorijai ginti, trečiadienį pareiškė, kad Maskva branduolinius ginklus panaudotų tik atsakydama į priešo smūgį.

„Kai mums smogia, mes smogiame atgal“, – pareiškė jis Kremliaus žmogaus teisių tarybos posėdyje ir pabrėžė, kad jo šalies strategija pagrįsta „vadinamųjų atsakomųjų smūgių“ politika.

Vieno tarybos nario paprašytas pažadėti, kad Rusija pirmoji nepanaudos branduolinių ginklų, V.Putinas atkirto, kad Rusija apskritai negalėtų panaudoti branduolinių ginklų, jeigu ji sutiktų nepanaudoti jų pirmoji, o po to sulauktų branduolinio smūgio.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas Kremliaus žmogaus teisių tarybos posėdžio metu
„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas Kremliaus žmogaus teisių tarybos posėdžio metu

„Kalbant apie tai, kad Rusija jokiomis aplinkybėmis pirmoji nepanaudos [branduolinių ginklų]. Jeigu jokiomis aplinkybėmis nepanaudos pirmoji, reiškia, kad nepanaudos [jų] ir antroji, nes galimybė panaudoti [branduolinius ginklus] branduolinio smūgio mūsų teritorijai atveju bus labai ribota“, – aiškino V.Putinas.

Kremliaus šeimininkas, kuris yra ne kartą sakęs, kad Rusija yra pasirengusi panaudoti „visas turimas priemones“ ginti savo teritoriją, įskaitant aneksuotas Ukrainos sritis, atmetė Vakarų kritiką, kad tokie pareiškimai prilygsta žvanginimui branduoliniais ginklais.

„Mes neišprotėjome. Mes visiškai suvokiame, kas yra branduoliniai ginklai, – sakė V.Putinas. – Mes jų turime ir jie yra pažangesni ir modernesni negu ginklai, kuriuos turi bet kokia kita branduolinė valstybė.“

Išsamiau skaitykite ČIA.

Vilniuje viešintis Ukrainos Rados lyderis tikisi atvirų NATO durų, o ne orlaidės

19:14

Vilniuje viešintis Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančiukas sako, kad Kyjivas yra pasiruošęs tapti NATO dalimi, tačiau pabrėžia, jog pareiškimai apie atviras Aljanso duris turi būti ne vien deklaracijos.

„Žinote, aš visuomet buvau sąžiningumo ir atvirumo politikoje šalininkas. Ir galbūt tai – savybė, kurią Ukraina visada demonstruoja ir tikisi tokio paties atvirumo iš kitų – ir šalių, ir aljansų, ir tarptautinių organizacijų. Todėl, kai yra pareiškimas, kad durys atviros, Ukraina sako: Mes pasirengę pro šias duris įeiti“, – interviu BNS trečiadienį sakė Ukrainos parlamento vadovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ruslanas Stefančiukas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ruslanas Stefančiukas

„Mes pasirengę laikytis NATO kaip aljanso standartų, reikalavimų, bet mes norime, kad šios durys būtų tikrai atviros, o ne virstų orlaide“, – pridūrė ji.

Taip R.Stefančiukas komentavo praėjusią savaitę NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo išsakytą patikinimą, jog Ukrainai „NATO durys yra atviros“ ir Rusijos invazijai besipriešinanti šalis vieną dieną taps bloko nare.

Po vasarį prasidėjusios invazijos Kyjivas pareiškė esantis vertas tapti Europos Sąjungos (ES) ir NATO nare, nes mūšio lauke gina vakarietiškas vertybes.

Plačiau skaitykite ČIA.

Baltarusija teigia perkelianti karius į Ukrainos pasienį

18:34

Baltarusija, artimiausia Rusijos sąjungininkė, pranešė, kad perkelia karius ir karinę techniką į Ukrainos pasienį, motyvuodama „kovos su terorizmu grėsmėmis“, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA. 

Pranešimas paskelbtas padidėjus įtampai prie Ukrainos šiaurinės sienos su Baltarusija, kuria per vasario mėn. invaziją naudojosi Rusijos kariai. 

„Šiuo laikotarpiu planuojama perkelti karinę techniką ir nacionalinio saugumo pajėgų personalą, laikinai apriboti piliečių judėjimą (transportą) tam tikrais viešaisiais keliais ir vietovės teritorijomis, o mokymo tikslais naudoti ginklų imitacijas“, – pranešė BelTA, cituodama Baltarusijos saugumo tarybą. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos kariai per bendras pratybas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos kariai per bendras pratybas

Baltarusija taip pat paskelbė pradedanti karines pratybas pagal „rudeninę šaukimo kampaniją, skirtą naujiems šauktiniams, kad jie gautų bazinį karinį parengimą“.

Savaitgalį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu lankėsi Baltarusijoje ir susitiko su režimo lyderiu Aliaksandru Lukašenka.

Maskvos teismas atidėjo I.Jašino teismo posėdį

18:28

Maskvos teismas iki penktadienio atidėjo kalinamo Kremliaus kritiko Iljos Jašino, režimo apkaltinto melagingų naujienų apie Rusijos kariuomenę skleidimu, teismo posėdį, rašoma oficialioje I.Jašino „Telegram“ paskyroje.

Opozicionieriui ir buvusiam savivaldybės deputatui I.Jašinui gresia iki devynerių metų kalėjimo. 

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos opozicijos politikas Ilja Jašinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos opozicijos politikas Ilja Jašinas

Rusijos režimo tyrėjai teigia, kad I.Jašio teiginiai apie Rusijos pajėgų įvykdytas civilių gyventojų žudynes Ukrainos Bučos mieste yra nusikalstama veika.

Pirmadienį baigiamojoje kalboje, taip pat paskelbtoje jo „Telegram“ paskyroje, I.Jašinas kreipėsi į teisėją, prezidentą Vladimirą Putiną ir Rusijos visuomenę:

„Tarsi jie užkimš man burną ir man bus uždrausta kalbėti amžinai. Visi supranta, kad tai ir yra esmė. Esu izoliuotas nuo visuomenės, nes jie nori, kad tylėčiau. Pažadu, kad kol būsiu gyvas, niekada to nedarysiu. Mano misija – sakyti tiesą. Neatsisakysiu tiesos net už grotų.“

V.Putinas: karas Ukrainoje tapo „ilgu procesu“

18:07

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Kremliaus karas Ukrainoje tapo „ilgu procesu“, tačiau gyrė Maskvos teritorinius laimėjimus.

„Žinoma, tai gali būti ilgas procesas“, – atsakydamas į klausimą Kremliaus žmogaus teisių tarybos posėdyje sakė V.Putinas.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Tačiau jis pridūrė, kad naujos Ukrainos teritorijos, kurias Kremlius teigia aneksavęs, yra „reikšmingas karinės kampanijos rezultatas“.

Rugsėjį Maskva surengė pseudoreferendumus keturiuose Ukrainos regionuose – Donecko, Luhansko, Zaporižios, Chersono – ir pareiškė, kad gyventojai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, kuri vasarį užpuolė savo provakarietišką kaimynę.

Spalio pradžioje Kremliuje įvykusioje ceremonijoje V.Putinas oficialiai aneksavo šias teritorijas, nors jo pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo.

Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Nuo to laiko Rusija prarado nemažai Ukrainoje kontroliuotų teritorijų.

V.Putinas trečiadienį taip pat pareiškė, kad pusė nuo rugsėjo į karinę tarnybą pašauktų 300 tūkst. rusų buvo išsiųsti į Ukrainą.

Rusijos vadovui V.Putinui rugsėjį šalyje paskelbus dalinę mobilizaciją karui Ukrainoje, rusai pradėjo plūsti į kaimynines valstybes. 

Rusai apšaudė Kurachovą, žuvo šeši žmonės

16:30

Gruodžio 7 dieną Rusijos kariai smogė turgui, autobusų stočiai, degalinėms ir gyvenamiesiems pastatams Kurachovo mieste Donecko srityje, žuvo mažiausiai 6 civiliai.

Apie tai pranešė Donecko karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

„Galingas smūgis Kurachovui. Žuvo mažiausiai šeši civiliai, penki buvo sužeisti“, – pranešė jis. 

Jis paskelbė, kad apdegė miesto centras: turgus, autobusų stotis, degalinės, gyvenamieji pastatai. 

 

Ukraina teigia, kad grasinimai ambasadoms pažymėti Vokietijos „Tesla“ siuntėjo adresu

15:47

Ukraina trečiadienį pranešė, kad jos ambasados užsienyje neseniai gavo 31 įtartiną ar grasinantį paketą, ant kurių buvo nurodytas siuntėjo adresas – „Tesla“ prekybos salonas Vokietijoje.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Kyjivo diplomatinė atstovybė Madride pranešė, kad atidarius ambasadai adresuotą laišką su bomba, buvo nesunkiai sužeistas apsaugos darbuotojas, o nuo to laiko Ukraina pranešė apie kitus incidentus.

„Iš viso jau turime 31 atvejį iš 15 šalių“, – sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir patikslino, kad neseniai paketus gavo Ukrainos diplomatinės atstovybės Italijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Rumunijoje ir Danijoje.

Ant visų vokų nurodytas tas pats siuntėjo adresas: „Tesla“ automobilių salonas Vokietijos Zindelfingeno mieste. Paprastai siuntos būdavo siunčiamos iš pašto skyrių, kuriuose nebuvo įrengtos vaizdo stebėjimo sistemos“, – pridūrė D.Kuleba. 

Jis sakė, kad Ukrainos ambasados ir konsulatai jau savaitę „dirba pagal sustiprintas saugumo priemones“, taip pat bendradarbiaujama su pirotechnikais ir kriminalistais. 

„Nusikaltėliai taip pat ėmėsi priemonių, kad ant siuntų neliktų jų DNR pėdsakų“, – pridūrė D.Kuleba, sakydamas, kad palaiko ryšius su kolegomis iš paveiktų šalių.

Anksčiau šį mėnesį kelios Ukrainos diplomatinės atstovybės Europos Sąjungoje gavo paketus su gyvūnų akimis, kuriuos Kyjivas penktadienį pavadino „gerai suplanuota teroro kampanija“.

„Time“ paskelbė V.Zelenskį metų žmogumi

15:18

Žurnalas „Time“ trečiadienį „Metų žmogaus“ titulą paskyrė ukrainiečių prezidentui Volodymyrui Zelenskiui ir „Ukrainos dvasiai“ už šalies pasipriešinimą Rusijos invazijos akivaizdoje.

„Time“ vyriausiasis redaktorius Edwardas Felsenthalis, pavadinęs V.Zelenskio sprendimą likti Kyjive ir telkti savo šalį vykstant karui „lemtingu“, teigė, kad šių metų sprendimas buvo „pats aiškiausias“.

Nuo vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į jo šalį, V.Zelenskis kasdien sako kalbas, kurias seka ne tik ukrainiečiai, bet ir viso pasaulio piliečiai bei vyriausybės.

Jis taip pat keliavo į gyvenvietes fronto linijose ir neseniai apsilankė Chersone, po to, kai Ukraina išstūmė Rusiją iš šio itin svarbaus pietinio miesto.

„Jo informacinis puolimas pakeitė geopolitinę sistemą ir sukėlė veiksmų bangą, kuri nusirito per visą pasaulį“, – skelbdamas nugalėtoją rašė E.Felsenthalis.

„Nepriklausomai nuo to, ar mūšis dėl Ukrainos teikia vilties, ar kelia baimę, Volodymyras Zelenskis suaktyvino pasaulį taip, kaip nematėme dešimtmečius“, – rašė „Time“ vyriausiasis redaktorius.

2022 metų žmogaus titulą V.Zelenskis dalijasi su „Ukrainos dvasia“, kurią, pasak E.Felsenthalio, įkūnijo „daugybė žmonių šalyje ir už jos ribų“, kovojusių užkulisiuose, įskaitant paprastus žmones, tokius kaip virėjai ir chirurgai.

Pirmą kartą „Time“ „Metų žmogaus“ titulą paskyrė 1927 metais.

Praėjusiais metais jis atiteko „Tesla“ ir „SpaceX“ vadovui Elonui Muskui, kuris nuo to laiko plačiai nuskambėjo įsigijęs „Twitter“.

Anksčiau šią savaitę V.Zelenskis buvo paskelbtas britų laikraščio „Financial Times“ (FT) „Metų žmogumi“.

Laikraštis Ukrainos lyderį pavadino „ukrainiečių tautos drąsos ir stiprybės kovoje su Rusijos agresija įsikūnijimu“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

 

Rusijoje sulaikytas įtariamas dezertyras, kuris apšaudė policijos paregūnus

14:57

Rostovo srityje sulaikytas ginkluotas vyras kamufliažiniais drabužiais, kuris gruodžio 6 d. Novošachtinsko mieste apšaudė policijos pareigūnus.

„Nusikaltėlis buvo sulaikytas. Po gerai koordinuotų paieškos operacijų jis buvo rastas tuščiame pastate netoli Novošachtinsko. Vyksta tyrimas“, – pranešė regiono gubernatorius Vasilijus Golubevas.

Kaip buvo pranešta, gruodžio 6 d. prie muitinės posto prie išvažiavimo iš Novošachtinsko policijos pareigūnus užpuolė kamufliažu vilkintis vyras su rankiniu Kalašnikovo automatu. Žiniasklaidos duomenimis, šaudyti pradėjo dezertyravimu įtariamas vyras. Jis pabėgo iš įvykio vietos. Vienas policijos pareigūnas buvo sužeistas.

Dėl šaudymo Novošachtinske buvo uždaryti vaikų darželiai ir išvažiavimai iš miesto. Gyventojai buvo raginami būti atsargūs ir neiti į gatves. Dėl šaudymo iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnius dėl pasikėsinimo į teisėsaugos pareigūno gyvybę ir neteisėtos prekybos ginklais.

„Financial Times“: Ukraina galės pataikyti į visus taikinius Rusijos teritorijoje, įskaitant Sibirą

14:53

„Financial Times“ rašo, kad visus tris karinius aerodromus, įskaitant Saratovo srityje, esantį mažiausiai 600 km atstumu nuo Ukrainos, apšaudė Ukrainos turimi dronai.

Kaip teigia leidinys, atakomis prieš aerodromus Kyjivas pademonstravo, kad gali smogti toli esantiems taikiniams be vakarietiškos įrangos.

Leidinio šaltinis Ukrainos vyriausybėje pažymėjo, kad dabar Ukraina „galės pataikyti į visus taikinius Rusijos teritorijoje, įskaitant Sibirą“: „Ukrainoje mes žinome, kaip sunku gintis nuo tokių atakų iš oro. Rusijoje taip pat nebus saugių zonų“.

Tačiau naujausius Ukrainos smūgius išskiria jų nuotolis ir tai, kad jie prasiskverbė pro Rusijos oro gynybos sistemą ir pataikė į strategines karines bazes, kurios anksčiau buvo laikomos nepažeidžiamomis, rašo leidinys.

„Šios atakos neabejotinai sumažins rusus pasitikėjimą savimi. Jie turės galvoti, kaip paskirstyti karinę techniką ir užtikrinti jos saugumą. Rusai abejos savo galimybėmis apginti savo strateginius objektus šalyje“, – rašoma tekste. 

Rusija tvirtino, kad Ukraina tiesiog modernizavo sovietinius dronus Tu-141 ir juos panaudojo atakoms. Tačiau Ukrainos inžinieriai su tuo visiškai nesutinka.

Pasak ekspertų, aerodromus atakavę dronai „gali judėti greičiu, artimu garso greičiui“.

Pakeitus originalią Tu-141 kamerą tai taip pat leistų gabenti „daugiau nei 50 kg sprogmenų, gal net 100 kg. Iš esmės tai būtų pigi sparnuotoji raketa“.

Tuo tarpu pavardės neatskleidęs patarėjas gynybos klausimais leidiniui teigė, kad dronai nėra nei „Ukroboronprom“ modeliai, nei modifikuoti sovietiniai, o veikiau bendra valdžios ir privataus sektoriaus iniciatyva, kuri „dažnai“ gali juos gaminti.

Rusija iš Irano užsakė naują ginklų partiją

13:33

Rusija iš Irano užsakė naują ginklų partiją, įskaitant šimtus balistinių raketų ir bepiločių orlaivių, praneša „Zeit“, remdamasis šaltiniais JT.

„Žinome, kad Iranas planuoja plėsti bepiločių orlaivių ir raketų tiekimą Rusijai dideliais kiekiais.

Nemanau, kad jie jau išsiųsti, bet jie aiškiai įrašyti į užsakymų sąrašą“, – teigiama tekste.

Pastebėta, kad Maskvos vyriausybė nori kompensuoti didelį karinių atsargų trūkumą. Šį kartą kalbama apie kelis šimtus raketų ir šimtus dronų. 

Ukrainos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas sakė, kad iki 2022 metų gruodžio pradžios Iranas į Rusiją nepristatė nė vienos balistinės raketos.

J.Stoltenbergas: Rusija pavasarį rengia didelio masto puolimą į Ukrainą

12:43

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad sąlygų taikaus karo Ukrainoje sprendimui „dabar nėra“, todėl Vakarų sąjungininkai turėtų ir toliau aprūpinti Ukrainą ginkluote.

J.Stoltenbergas pažymėjo, kad žiemą abi pusės sieks pergrupuoti ir apginkluoti savo pajėgas, cituoja „Financial Times“.

„Dabar nėra sąlygų (diplomatiniam sprendimui)“, – sakė jis ir pridūrė, kad Rusija nerodo jokių ženklų, kad norėtų taikios karo pabaigos.

„Kuo labiau norime taikaus sprendimo, tuo skubiau reikia suteikti karinę paramą Ukrainai“, – sakė J.Stoltenbergas.

„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

NATO generalinis sekretorius taip pat paaiškino, kad Rusija bando „įšaldyti“ karą prieš „pradėdamas didesnio masto puolimą pavasarį“.

„Dabar iniciatyva yra Ukrainos pusėje“, – sakė J.Stoltenbergas ir pridūrė, kad NATO šalių sostinėse „jie nuolat svarsto, kokias sistemas (ginklus) norime tiekti“ Kyjivui.

Rusijos ambasada neigia ryšius su Vokietijos „teroristinėmis grupuotėmis“

12:21

Rusijos ambasada Berlyne trečiadienį paneigė savo ryšius su kraštutinių dešiniųjų teroristinėmis grupuotėmis Vokietijoje po to, kai policija suėmė grupę asmenų, įtariamų sąmokslu prieš vyriausybę.

„Rusijos ambasada Vokietijoje atkreipia dėmesį į tai, kad Rusijos diplomatinės ir konsulinės įstaigos Vokietijoje nepalaiko ryšių su teroristinių grupuočių ar kitų neteisėtų subjektų atstovais“, – sakoma ambasados pareiškime, kurį perdavė Rusijos naujienų agentūros.

Rusai stato įtvirtinimus ir Kursko srityje

12:07

Su Ukraina besiribojančiame Rusijos Kursko srityje pradėtos statyti gynybinės konstrukcijos – laukuose įrengiamos betoninės piramidės prieštankinės konstrukcijos. 

Apie tai pranešė Rusijos Federacijos Kursko srities gubernatorius Romanas Starovoitas.

„Mes ir toliau stipriname Kursko srities sienas“, – teigė jis. 

Pasak jo, kai kur gynybos įtvirtinimai įrengiami keliomis eilėmis. 

JT pabrėžia žalos Ukrainos infrastruktūrai humanitarinį poveikį

10:57

Rusijos išpuoliai prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą sukėlė „naują poreikių lygmenį“ karo nuniokotoje šalyje, antradienį pareiškė Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas ir perspėjo, kad krentant temperatūrai milijonai žmonių neturi šildymo.

Po kelis mėnesius trukusių sistemingų Rusijos oro smūgių energetikos infrastruktūrai sugadinta beveik pusė Ukrainos energetikos sistemos, o pirmadienį buvo įvykdyti nauji Maskvos išpuoliai.

„Nuo spalio nuolatiniai išpuoliai prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą sukūrė naują poreikių lygmenį, kuris daro poveikį visai šaliai ir didina karo sukeltus poreikius“, – JT Saugumo Tarybai sakė JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Martinas Griffithsas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Apšaudytas Kyjivas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Apšaudytas Kyjivas

Jis teigė, kad dėl padarytos žalos ukrainiečiams reikalinga didesnė tarptautinės bendruomenės parama, ir pabrėžė, kad dėl šių nuostolių „milijonai žmonių liko be šildymo, elektros ir vandens“, temperatūrai, kaip tikimasi, nukrisiant iki minus 20 laipsnių Celsijaus.

„Šiandien Ukrainoje kėsinamasi į civilių gyventojų galimybes išgyventi“, – pridūrė jis.

M.Griffithsas perspėjo, kad karas, dėl kurio, pasak jo, jau 14 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus – įskaitant 6,5 mln. žmonių, pakeitusių gyvenamąją vietą pačioje Ukrainoje, ir daugiau nei 7,8 mln. pabėgusių iš šalies, – gali priversti dar daugiau žmonių persikelti kitur.

Tuo metu Prancūzijos ambasadorius JT Nicolas de Riviere'as apkaltino Rusiją „naudojant žiemą kaip karo ginklą“.

JT humanitarinės pagalbos agentūra neseniai pateikė rekordinį prašymą 2023 metais skirti 51,5 mlrd. JAV dolerių (48,9 mlrd. eurų) vertės pagalbos paketą, kuriuo būtų galima patenkinti sparčiai visame pasaulyje didėjančius humanitarinius poreikius, sukeltus karo Ukrainoje ir klimato kaitos.

Antradienį J.Griffithsas pareiškė, kad bus sudėtinga patenkinti šį prašymą, tačiau pabrėžė „neatidėliotinus poreikius išprotėjusiame pasaulyje, kuriame vienam iš 23 žmonių visoje planetoje reikia humanitarinės pagalbos“.

Britų žvalgyba paaiškino, kodėl rusai stato įtvirtinimus ir apkasus Belgorode

10:32

Rusijos valdžia skatina pasirengimą gynybai savo tarptautiniu mastu pripažintoje teritorijoje, siekdama pakurstyti piliečių patriotinius jausmus. Taip teigiama trečiadienį Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos žvalgybos apžvalgoje.

Pastebima, kad Rusija pastaruoju metu pradėjo plėsti savo gynybines pozicijas prie sienos su Ukraina ir giliai į Belgorodo sritį. 2022 m. gruodžio 6 d. Belgorodo gubernatorius paskelbė apie vietinių „savigynos dalinių“ kūrimą.

Apie Belgorodo apkasus pranešama mažiausiai nuo 2022 m. balandžio mėn., tačiau tikėtina, kad naujosios konstrukcijos bus sudėtingesnės sistemos, skirtos atremti mechanizuotą ataką, teigiama apžvalgoje.

„Egzistuoja reali galimybė, kad Rusijos valdžia skatina pasirengimą gynybai tarptautiniu mastu pripažintoje Rusijos teritorijoje, siekdama pakurstyti patriotinius jausmus. Tačiau tai tikriausiai iliustruoja nuoširdų (bet klaidingą) kai kurių Rusijos lyderių tikėjimą, kad yra reali Ukrainos pajėgų invazijos grėsmė. Neadekvatus strateginis vertinimas yra vienas iš svarbiausių centrinės Rusijos vyriausybės architektūros trūkumų, kaip rodo pradinis Rusijos sprendimas įsiveržti į Ukrainą“, – teigiama apžvalgoje.

Rusija praėjusią naktį smogė taikiniams Ukrainos Zaporižios ir Dnipropetrovsko srityse

10:25

Rusija praėjusią naktį dronais ir raketomis smogė taikiniams Ukrainos Zaporižios ir Dnipropetrovsko srityse, pranešė pareigūnai.

Per dronų ir raketų S-300 smūgius dviem bendruomenėms Zaporižios rajone buvo sužeisti trys žmonės, savo „Telegram“ kanalu pranešė srities administracijos vadovas Oleksandras Staruchas.

Pasak jo, viename šių kaimų sugriauti du namai, dar aštuoni apgadinti.

„Preliminariai žinoma apie tris sužeistuosius, įskaitant 15 metų mergaitę“, – parašė O.Staruchas.

Kitame kaime sprogus raketai sugriuvo vienas namas, o dar 10 buvo apgadinti, bet žmonės nenukentėjo.

„Aukų ir nuostolių galėjo būti daug daugiau, jei gynybos pajėgos nebūtų numušusios pustuzinio dronų“, – pridūrė jis.

Be to, rusai praėjusią naktį dronais kamikadzėmis, sunkiąja artilerija ir [raketomis] „Uragan“ atakavo Dnipropetrovsko sritį, per platformą „Telegram“ pranešė Dnipropetrovsko srities administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

„Karšta naktis... Kariškiai... numušė visus aštuonis priešo dronus“, – pažymėjo jis. Preliminariais duomenimis, tai buvo iraniečių gamybos dronai „Shahed-136“.

V. Rezničenka taip pat sakė, kad Nikopolio rajonas pergyveno dar vieną sunkią naktį, nes rusai „septyniskart smogė „Uraganais“ ir sunkiosios artilerijos“ sviediniais dviem bendruomenėms – Marhanecio ir Nikopolio, bet žmonės nebuvo sužeisti.

Labiau nukentėjusiame Nikopolyje apgriauta iki dešimties privačių namų, apgadinta ūkinių pastatų, dujų vamzdynų, parduotuvių, biurų, koledžas, pridūrė srities administracijos vadovas.

Karo ekspertas: okupuotos Zaporižios ir Chersono sričių dalys gali būti išlaisvintos iki Naujųjų metų

09:42

Ukrainos kariuomenė mūšio lauke turi strateginį pranašumą. Iki Naujųjų metų Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali išlaisvinti laikinai okupuotas Chersono ir Zaporižios sričių teritorijas.

Tokią nuomonę išreiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas ir karo ekspertas Romanas Svitanas. 

Jis pažymėjo, kad sėkmingo Krymo tilto puolimo atveju Chersono srityje ir pusiasalyje esantys rusų okupantai atsidurs „katile“. Kartu jis mano, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai gali atakuoti logistikos grandinę tarp Chersono srities ir Krymo.

„Turime labai gerą strateginę poziciją. Todėl Zaporižią, Chersoną ir galbūt Krymą galime pradėti išlaisvinti jau prieš Naujuosius metus. Bent jau gruodį galime priartėti prie Krymo – iki vienos iš perėjų prie Arabackajos, Čongaro arba Perekopo“, – Ukrainos 24 kanalo eteryje sakė ekspertas.

Lenkija gaus iš Vokietijos raketų „Patriot“

08:50

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas antradienį sakė, kad jo šalis priims iš Vokietijos raketų „Patriot“, nors anksčiau ragino Berlyną jas verčiau nusiųsti Ukrainai.

„Po pokalbio su Vokietijos gynybos ministru, nusivylęs sutikau su sprendimu nesuteikti paramos Ukrainai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M.Blaszczakas.

„Patriot“ dislokavimas Vakarų Ukrainoje būtų padidinęs lenkų ir ukrainiečių saugumą“, – sakė jis, bet pridūrė, kad dabar pereinama prie pasirengimo dislokuoti sistemą Lenkijoje.

DPA/„Picture Alliance“/„Scanpix“ nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“
DPA/„Picture Alliance“/„Scanpix“ nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“

Vokietijos Gynybos ministerijos atstovas sakė, kad abi šalys surengė „gerą diskusiją dėl vokiečių pasiūlymo dislokuoti Vokietijos sistemų „Patriot“ Lenkijoje ir sutarė dėl principo“.

„Dabar techniniu lygiu aptarinėjamos tokios detalės, kaip galimos dislokavimo vietos ir būtina infrastruktūra; iškart į Lenkiją turi būti išsiųsta žvalgomoji komanda“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Plačiau skaitykite čia.

A.Pranckevičius: devintame sankcijų pakete bus nemažai Lenkijos ir Baltijos šalių siūlymų

08:49

Europos Sąjungai (ES) rengiant devintąjį sankcijų Rusijai paketą, Lietuvos ambasadorius Bendrijoje Arnoldas Pranckevičius sako, kad jame bus nemažai Lenkijos ir Baltijos šalių pasiūlymų. 

„Nemažai idėjų, kurios atsidurs devintame pakete, yra paimtos būtent iš bendro Lenkijos ir Baltijos šalių non-paperio (neoficialaus dokumento-BNS) – mūsų pasiūlymų, ir ten atsispindės nemažai mūsų idėjų“, – LRT radijui trečiadienį sakė A.Pranckevičius. 

Trečiadienį dėl šio sankcijų paketo ES ambasadoriai diskutuos oficialiame Europos Sąjungos valstybių narių Nuolatinių atstovų komitete COREPER.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arnoldas Pranckevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arnoldas Pranckevičius

Pasak Lietuvos ambasadoriaus, tikimasi, kad naujame sankcijų pakete bus priemonių technologijų, finansų ir kovos su dezinformacija srityse, taip pat jame atsidurs „bent pora šimtų“ naujų asmenų ir kompanijų, atsakingų už karo nusikaltimus Ukrainoje.

„Manome, kad dar yra nemažai veikėjų, ypatingai iš karinių struktūrų ir karinės pramonės, politinio elito, propagandistų, teisėsaugos, oligarchų, jų šeimų narių, kurie vis dar nėra sankcijų sąrašuose“, – teigė A.Pranckevičius. 

Plačiau skaitykite čia.

Rusija atakavo Ukrainą bepiločiais orlaiviais

08:49

Per praėjusią parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos numušė 17 Rusijos bepiločių orlaivių, tarp jų 14 bepiločių orlaivių „Shahed-136“, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas feisbuke

„Per praėjusią parą mūsų kariai numušė 14 „Shahed-136“ tipo atakos dronų, vieną Orlan-10 ir dar 2 priešo bepiločius orlaivius, kurių tipas tikslinamas“, - pranešė štabas. 

Gruodžio 6 dieną Ukrainos gynybos pajėgos atmušė okupantų puolimus 10 Donecko srities ir Luhansko srities gyvenviečių rajonuose.

Generalinis štabas: Baltarusijos kariuomenė nenori kovoti su Ukraina, auga nepasitenkinimas

07:34

Baltarusijos kariškiai nepatenkinti karinės ir politinės vadovybės veikla, nes kyla grėsmė, kad šalis gali būti įtraukta į karą su Ukraina, rašoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo rytiniame pranešime.

Anot Generalinio štabo, situacija Voluinės ir Polesės rajonuose iš esmės nepasikeitė. Kol kas nematyti jokių ženklų, kad ten formuojasi priešo puolamosios grupės, tačiau Baltarusijos kariškius neramina kovos su Ukraina perspektyva.

Generalinio štabo teigimu, Rusijos daliniai toliau treniruojasi poligonuose Baltarusijoje. Šalis toliau remia Rusijos Federacijos ginkluotą agresiją prieš Ukrainą, suteikdama teritoriją ir oro erdvę raketų ir oro smūgiams. 

„Tarp Baltarusijos pasienio tarnybos ir ginkluotųjų pajėgų karių auga nepasitenkinimas Baltarusijos karinės ir politinės vadovybės veikla dėl grėsmės įtraukti respubliką į karą su Ukraina“, – rašoma santraukoje.

Rusijos Engelso oro pajėgų bazėje nuskambėjo oro pavojaus signalas

07:31

Vėlų antradienio vakarą Rusijos oro pajėgų bazėje Engelso mieste Saratovo srityje pasigirdo oro pavojaus signalas. Dieną prieš tai aerodromą užpuolė nežinomas dronas.

Pasak prokremliškos naujienų agentūros TASS, oro pavojaus signalas suveikė kariniame dalinyje, kuriame yra karinis aerodromas.

Engelso rajono vadovo pirmasis pavaduotojas Jevgenijus Špolskis patikino, kad civilinei infrastruktūrai grėsmės nėra.

Analitikai: Kremlius ruošiasi naujai mobilizacijos bangai, bet ji neišspręs Rusijos kariuomenės problemų

07:17

Kremlius tiesiogiai reagavo į gandus apie antrąją mobilizacijos bangą, akivaizdžiai stengdamasis suvaldyti didėjantį visuomenės susirūpinimą ir sutelkti informaciją apie karą į Rusijos vyriausybę ir jos įgaliotas institucijas, kasdieninėje analizėje rašo JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį paragino rusus pasikliauti Rusijos gynybos ministerijos ir prezidento pranešimais ir nekreipti dėmesio į „provokacinius pranešimus“ apie antrąją mobilizacijos bangą, paskelbtus tokiose socialinės žiniasklaidos platformose kaip „Telegram“.

Anot analitikų, atrodo, kad Kremlius atsisako riboto karo pranešimų, kuriuos jis naudojo siekdamas sumažinti plačiosios Rusijos visuomenės susirūpinimą dėl karo, greičiausiai siekdamas paruošti visuomenę būsimoms mobilizacijos bangoms. 

„Vladimiro Putino sprendimas įsakyti antrąją mobilizacijos bangą, visuotinę mobilizaciją ar net pranešti apie oficialų karo su Ukraina paskelbimą artimiausiu metu neišspręs karui Ukrainoje būdingų Rusijos karinės galios apribojimų“, – rašo analitikai.

Pasak ekspertų, Kremliaus pastangos kurti pajėgas ir toliau priklauso nuo jo gebėjimo investuoti laiką ir atsargas į savo personalą, o šie reikalavimai labai prieštarauja Kremliaus ilgalaikio strateginio planavimo trūkumui.

Kiti analitikų pastebėjimai:

  • Tikėtina, kad Ukrainos pajėgos neseniai pasiekė laimėjimų šiaurės rytų Charkivo srityje, o Rusijos pajėgos vykdė ribotas atakas ir gynėsi nuo Ukrainos kontrpuolimo veiksmų.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė antžemines atakas netoli Bachmuto ir Avdijivkos.
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad Rusijos pajėgos padarė nedidelį teritorinį progresą netoli Bachmuto, tačiau Rusijos pajėgoms nepavyko apsupti miesto.
  • Labai tikėtina, kad Rusijos valdžios institucijos vykdo informacinę operaciją, siekdamos įtikinti rusus Kerčės sąsiaurio tilto saugumu ir vientisumu po tilto ruožo remonto.
  • Pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovė spaudai Marija Zacharova paneigė gandus, kad Rusija rengiasi pasitraukti iš Zaporožės atominės elektrinės (AE) arba perduoti jos kontrolę kitam subjektui.
  • Rusijos okupacinė valdžia toliau stiprino saugumo priemones okupuotose teritorijose.

JAV teigia nesudariusi sąlygų dronų smūgiams Rusijos teritorijoje

06:36

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė, kad „neįgalino“ ukrainiečių vykdyti smūgių Rusijos teritorijoje. Pranešimas pasirodė po virtinės dronų atakų prieš su kariuomene susijusius objektus Rusijos teritorijos gilumoje.

„Consolidated News Photos“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
„Consolidated News Photos“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl šių smūgių sušaukus Saugumo tarybos posėdį, Kyjivas tiesiogiai atsakomybės neprisiėmė, bet ir nekritikuoja šio įvykio, per kurį žuvo trys žmonės ir buvo apgadinti tolimojo nuotolio bombonešiai bei naftos rezervuaras, teigiama pranešimuose iš Rusijos.

„Mes nei skatiname, nei įgaliname ukrainiečius smogti Rusijos teritorijoje“, – žurnalistams sakė valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Plačiau skaitykite čia.

Norvegija skiria 14 mln. eurų ES misijai Ukrainos kariams mokyti

06:30

Europos Sąjunga ir Norvegija pasirašė susitarimą dėl naujausio savanoriško finansinio įnašo į ES karinės pagalbos misiją Ukrainoje (EUMAM) 2023 m.

Kaip pranešė ES Tarybos spaudos tarnyba, pagal susitarimą Norvegija Europos taikos priemonei skirs apie 14,5 mln. eurų.

„Šiandienos pasirašymu įforminamas šis sprendimas ir užtikrinama, kad susitarimas įsigaliotų, o Norvegija veiksmingai prisidėtų prie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mokymo ir aprūpinimo įranga vykdant ES karinės pagalbos misiją“, – sakoma pareiškime.

ES Taryba pabrėžė, kad Norvegija yra pirmoji ES nepriklausanti šalis, kuri finansiškai prisidėjo prie Europos taikos priemonės, „taip patvirtindama glaudų Norvegijos bendradarbiavimą su ES saugumo ir gynybos srityje ir tvirtą paramą Ukrainai ginant jos laisvę ir suverenitetą“.

„Norvegijos finansinė parama ES karinės pagalbos misijai Ukrainoje suteiks papildomą postūmį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, kurios toliau drąsiai kovoja su Rusijos agresija, mokymui ir aprūpinimui įranga“, – sakė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

JAV patvirtino, kad Lenkijai bus pristatyta daugiau kaip 100 „Abrams“ tankų

06:28

Jungtinės Valstijos patvirtino 116 „Abrams“ tankų pardavimą Lenkijai.

Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas. Jis apibūdino tai kaip dar vieną žingsnį didinant Lenkijos ginkluotųjų pajėgų šarvuočių pajėgumus.

„Jungtinės Amerikos Valstijos pritarė papildomų 116 „Abrams“ tankų su amunicija pardavimui. Pradedame derybas dėl kainos. Stipri kariuomenė yra saugi“, – pažymėjo M.Blaszczakas.

Pasak ministro, pirmieji koviniai tankai gali būti pristatyti jau 2023 m. 

„M1 Abrams“ yra pagrindinis JAV kovinis tankas, serijiniu būdu gaminamas nuo 1980 m. Tai vienas sunkiausių tankų – jo svoris 66,8 tonos. Didžiausias greitis – 68 km/h.

Jį naudoja Jungtinių Valstijų kariuomenė ir jūrų pėstininkų korpusas, taip pat kitų šalių ginkluotosios pajėgos. 

Pasipriešinimo centras: Baltarusija siunčia pabėgėlius iš Irano ir Pakistano prie Ukrainos sienos

06:27

Baltarusija naudojasi pabėgėliais iš Irano ir Pakistano, kad nustatytų pažeidžiamus sienos su Ukraina ruožus, teigia Ukrainos Nacionalinis pasipriešinimo centras. Jo duomenimis, Baltarusijos pasieniečiai sąmoningai siunčia pabėgėlius prie Ukrainos sienos.

„Taip baltarusiai tikrina pažeidžiamus ir nepakankamai saugomus sienos su Ukraina ruožus, kuriais gali pasinaudoti priešo diversinės ir žvalgybinės grupės“, – rašoma ataskaitoje.

Kartu centras pažymi, kad sienos apsaugai užtikrinti taikomos nuolatinės priemonės. Be to, Baltarusijos pogrindžio nariai padeda stebėti karių judėjimą.

Per apšaudymą Charkivo srityje žuvo moteris

06:24

Dėl tiesioginio smūgio į gyvenamąjį namą žuvo Charkivo srities kultūros centro vadovė, o jos vyras gydomas reanimacijoje.

Apie tai buvo pranešta oficialiu Charkivo srities Borovos kaimo tarybos „Telegram“ kanalu. Pranešime teigiama, kad nepaisant Borovos išvadavimo iš Rusijos okupantų, priešas ir toliau apšaudo bendruomenės gyvenvietes ir terorizuoja vietos gyventojus.

Pentagonas: JAV netrukdo Ukrainai kurti ilgo nuotolio smogiamųjų pajėgumų

06:21

Jungtinės Amerikos Valstijos neketina trukdyti Ukrainai plėtoti tolimojo nuotolio smogiamųjų pajėgumų,  pranešė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, rašo CNN. Jis sakė, kad Jungtinės Valstijos nesiekia užkirsti kelio Ukrainai kurti savo tolimojo nuotolio smogiamųjų pajėgumų, kurie potencialiai galėtų būti nukreipti į Rusijos teritoriją.

15min nuotr./Lloydas Austinas
15min nuotr./Lloydas Austinas

„Nesiekiame užkirsti kelio Ukrainai plėtoti savo pajėgumus“, – sakė L.Austinas.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas po to, kai aukštas Valstybės departamento pareigūnas užsiminė, kad Ukraina galėjo būti atsakinga už neseniai įvykdytus bepiločių lėktuvų smūgius į dvi Rusijos bazes.

Rusijos pajėgos paleido daugiau kaip 220 sviedinių ir minų į Sumų pasienio rajoną, nukentėjo žmonės

06:18

Antradienį, Rusijos pajėgos į Sumų pasienio regioną paleido daugiau kaip 220 sviedinių ir minų.

Pasak Sumų regiono karinės administracijos pirmininko Dmytro Žyvyckio, rusai apšaudė septynias bendruomenes. 

Pasak srities vadovo, rusai keturis kartus apšaudė Esmano bendruomenę. Pasienio kaimuose sprogo 20 minų, 60 granatsvaidžių sviedinių ir dar 12 artilerijos šautuvų sviedinių.

69 metų vietos gyventojas patyrė skeveldrinę žaizdą ir plėštinę žaizdą skruoste. Taip pat žinoma, kad buvo apgadinti mažiausiai trys gyvenamieji pastatai. Viename iš jų kilo gaisras.

Miropolo bendruomenėje rusai paleido du 120 mm kalibro minosvaidžio sviedinius, užfiksuoti 37 sviediniai. Šalyhino bendruomenėje rusai šaudė artilerijos sviediniais, užfiksuota 30 incidentų. 

Tuo pačiu metu Chotyno savivaldybėje priešas vienu metu šaudė iš 122 mm SAU ir minosvaidžių, dėl apšaudymo buvo apgadinta ligoninė ir vaikų darželis. Ligoninėje kilo gaisras.

Junakovskos savivaldybėje užfiksuota 12 minosvaidžių iš Rusijos teritorijos ir dar 13 iš SAU. Priešas iš minosvaidžių apšaudė Bilopilio bendruomenę – 15 incidentų. Krasnopolio bendruomenę rusai apšaudė iš 120 mm SAU, sprogus 20 sviedinių.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius