-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 03 /19:29

Žiniasklaida atskleidė, kada JAV Kongresas balsuos dėl pagalbos Ukrainai

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas
JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas / „Zuma press“/„Scanpix“

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Mušami visi rekordai: apskaičiavo vasario mėnesio Rusijos nuostolių skaičių

15:29 Atnaujinta 15:33

Rusijos žuvusiųjų ir sužeistųjų nuostoliai vasario mėn. siekė 983 žmones per dieną.

Vidutiniai Rusijos kasdieniai nuostoliai vasario mėn. pasiekė aukščiausią lygį nuo visavertės invazijos į Ukrainą pradžios, praneša Jungtinės Karalystės gynybos ministerija, remdamasi žvalgybos duomenimis.

Pažymima, kad Rus

Britų žvalgybos nuotr./Rusijos nuostoliai Ukrainoje
Britų žvalgybos nuotr./Rusijos nuostoliai Ukrainoje

ijos žuvusiųjų ir sužeistųjų nuostoliai vasario mėnesį siekė 983 žmones per dieną, o iš viso šiandien Rusija per karą Ukrainoje tikriausiai neteko daugiau kaip 355 tūkst. karių.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje

„Vidutinio dienos aukų skaičiaus padidėjimas beveik neabejotinai atspindi Rusijos pasirengimą masinei kovai ir išsekimo karui. Nors Rusijai tai brangiai kainuoja žmonių gyvybėmis, toks požiūris padidino spaudimą Ukrainos pozicijoms fronto linijoje“, – teigiama žvalgybos ataskaitoje.

Generalinio štabo duomenimis, iš viso Rusija prarado apie 416 800 žmonių, iš kurių 1 160 buvo sunaikinti per pastarąją parą.

Tuo pat metu, pasak Ukrainos sausumos pajėgų Sausumos pajėgų vado Aleksandro Pavliuko, 2024 m. vasario mėn. priešo nuostoliai siekė apie 28 tūkst. 450 žmonių.

Taip pat vasario mėnesį buvo sunaikinti 288 priešo tankai, 809 šarvuotos kovos mašinos, 878 artilerijos sistemos, 24 MLRS, 28 priešlėktuvinės gynybos sistemos, du laivai, 939 vienetai transporto priemonių, 149 vienetai specialiosios technikos.

Naujausios žinios apie Ukrainą

06:45

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Žiniasklaida atskleidė, kada JAV Kongresas balsuos dėl pagalbos Ukrainai

00:01

Atstovų Rūmai dėl pagalbos Ukrainai gali balsuoti kovo pabaigoje arba jau balandžio mėnesį, rašo CNN .

Parlamento pirmininkas Mike'as Johnsonas privačiai susitiko su respublikonais, kurie rengia naują dvipartinį užsienio pagalbos paketą, į kurį įtraukti apribojimai pasienyje su Meksika. Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Maiklas Makolas „atlieka pagrindinį vaidmenį“ pastangose jį užbaigti, siekiant, kad sprendimas būtų priimtas iki šio mėnesio pabaigos arba balandžio mėn.

Pažymima, kad pranešėjas neįsipareigojo pateikti jį balsavimui, pažymėdamas, kad pirmiausia turi būti baigtas darbas su vyriausybės finansavimo teisės aktais.

„Zuma press“/„Scanpix“/JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas
„Zuma press“/„Scanpix“/JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas

„Tačiau kai tik šis procesas bus baigtas iki kovo vidurio, plano šalininkai respublikonai mano, kad jis leis dėl jo balsuoti, net jei tai gali sukelti kraštutinių dešiniųjų Kongreso narių pasipriešinimą ar net balsavimą dėl jo atleidimo iš pirmininko pareigų“, – priduria žurnalistai.

Nesaugumo era: Vakarai vis labiau ginkluojasi ir ruošiasi blogiausiam scenarijui

23:02

Praėjus dvejiems metams nuo Rusijos pilno mąsto karo Ukrainoje pradžios, Vakarų gynybos pramonės įmonės yra „ant bangos“. Labai tikėtina, kad, didėjant geopolitinei rizikai, ši tendencija išliks ir po karo Ukrainoje pabaigos, nepriklausomai ir nuo JAV prezidento rinkimų rezultatų.

Nuo 2022 m. vasario 23 d. – paskutinės dienos prieš karą Ukrainoje – penkių didžiausių JAV ir Europos gynybos pramonės bendrovių akcijų vertė gerokai padidėjo.

Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas
Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas

Europos bendrovės „BAE Systems“, „Thales“, „Rheinmetall“ ir „Lockheed Martin“, taip pat amerikiečių „Northrop Grumman“ prisidėjo prie Ukrainos gynybos arba pasirašė sutartis dėl pagalbos Ukrainai.

Vakarų šalių vyriausybės perdavė Ukrainai šaudmenų, tankų, o netrukus perduos ir naikintuvus. Pagalba Ukrainai privertė Vakarų šalis atkurti išeikvotas amunicijos atsargas, todėl vis daugiau lėšų investuojama į gynybą.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

V.Zelenskis: nuo šių metų vasario Ukrainos kariuomenė jau numušė 15 Rusijos karinių lėktuvų

21:37

Nuo šių metų vasario Ukrainos kariuomenė jau numušė 15 Rusijos karinių lėktuvų. Septynis iš jų – tik per pastarąją savaitę.

Tai pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, praneša „RBC-Ukraina“, remdamasi jo vaizdo kreipimusi .

„Vien šią savaitę mums pavyko numušti septynis Rusijos karinius lėktuvus. Tai tie, kurie mėto bombas ir žudo. Nuo vasario pradžios Rusija neteko 15 karinių lėktuvų. Tai teisinga jų nuostolių dinamika“, – sakė valstybės vadovas.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Kaip pabrėžė V.Zelenskis, kuo daugiau Ukrainos kariuomenė turės galimybių numušti priešo lėktuvus ir sunaikinti Rusijos logistiką okupuotose teritorijose, tuo daugiau ukrainiečių gyvybių bus išgelbėta.

„Galime numušti daugiau Rusijos karinių orlaivių ir sunaikinti dar daugiau Rusijos logistikos mūsų okupuotoje teritorijoje. Vienintelis klausimas – tinkama ginkluotė, kurią turi mūsų partneriai ir kuri gali būti perduota Ukrainai“, – pridūrė jis.

Odesoje baigta paieškos operacija: po Rusijos smūgio žuvo 12 žmonių, penki iš jų – vaikai

21:21

Odesoje gelbėtojai baigė paieškos operaciją priešo bepiločio lėktuvo smūgio į daugiaaukštį pastatą vietoje. Dėl Rusijos atakos žuvo 12 žmonių.

Tai praneša „RBC-Ukraina“, remdamasi Odesos OVA vadovu Olegu Kiperiu.

„Dėl Rusijos drono smūgio į daugiaaukštį pastatą žuvo 12 žmonių, penki iš jų – vaikai“, – savo „Telegram“ kanale pranešė O.Kiperis.

Pasak jo, tarp žuvusiųjų buvo 4 mėnesių Timofejus, 7 mėnesių Lisa, 3 metų Markas, 8 metų Zlata ir Serhijus, kuriam liepą turėjo sukakti 10 metų.

Žiniasklaida: Lenkijoje į minią rėžęsis automobilis sužeidė šešis ukrainiečius

21:10

Kovo 1 d. Ščecine (Lenkija) automobiliui įsirėžus į pėsčiųjų minią, buvo sužeisti šeši Ukrainos piliečiai, pranešė „Ukrinform“.

Incidento metu nukentėjo keturios moterys, suaugęs vyras ir penkerių metų berniukas, „Ukrinform“ sakė Ukrainos konsulas Gdanske Oleksandras Plodystyi.

Pasak „Ukrinform“, vienos ukrainietės būklė buvo kritinė ir stabilizuota, o jos penkiamečiui sūnui – smegenų sukrėtimas, ir kad ukrainiečių gyvybei pavojus nebegresia.

Iš viso 20 žmonių buvo sužeisti, kai automobilis pėsčiųjų grupę partrenkė judrioje sankryžoje piko metu.

A.Plodystyi sakė „Ukrinform“, kad berniukas ir jo motina liks ligoninėje dar dvi ar tris dienas.

Policijos viršininko pavaduotojas Marekas Jaszczan žurnalistams sakė, kad vairuotojas buvo 33 metų Lenkijos Ščecino gyventojas, kovo 1 d. pranešė AFP.

M.Jaszczan taip pat teigė, kad vietos teisėsauga šiuo metu siekia nustatyti vairuotojo sprendimo dideliu greičiu važiuoti per minią motyvą.

Vairuotojas pabėgo iš įvykio vietos savo automobiliu, kol buvo sulaikytas policijos.  Pasak „Ukrinform“, jam pareikšti kaltinimai dėl kelių pasikėsinimų nužudyti.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija apie karių siuntimą į Ukrainą: būtų didelė klaida atmesti diskusiją

19:34

Prancūzijos Prezidentas Emmanuelis Macronas pademonstravo savo pasiryžimą labiau padėti Ukrainai jos kare su Rusija.

„Būtų didelė klaida neaptarti Prancūzijos pajėgumų panaudojimo“, – pareiškė Prancūzijos URM deleguotasis ministras Europos reikalams Jeanas-Noelis Barro, praneša „RBC-Ukraina“ su nuoroda į JDD leidinį .

„Ukrainiečių kova yra ir mūsų kova. Priešindamiesi agresoriui, jie kovoja už Europos ir Prancūzijos saugumą, nes Vladimiro Putino imperialistinės fantazijos akivaizdžiai neapsiriboja vien Ukraina“, – sakė ministro delegatas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

J.Barro priminė E.Macrono susitikimą su ES valstybių vadovais, kuris, pasak jo, parodė šių šalių vienybę ir ryžtą daryti daugiau, geriau ir kitaip, kad būtų patenkinti Ukrainos pasipriešinimo poreikiai.

„Būtų didelė klaida atmesti diskusiją apie mūsų galimybes. Būtų nusikaltimas pasiduoti kapituliacijos dvasiai. Mūsų tvirtumas Putino akivaizdoje yra mūsų saugumo garantas“, – pabrėžė jis.

Odesoje po namo griuvėsiais rastas dar vieno vaiko kūnas

19:20

Po daugiaaukščio pastato griuvėsiais Odesoje, kur šeštadienio naktį smogė rusai, rastas 10-mečio berniuko kūnas, pranešė Odesos srities valstybinės administracijos pirmininkas Olegas Kiperis „Telegram“.

„Gelbėtojai ką tik po griuvėsiais rado berniuką, kuris žuvo dėl Rusijos atakos. Sergejui buvo 10 metų“, – sakė jis.

Odesos miesto tarybos nuotr./Odesoje per raketų ataką smarkiai nukentėjo uostamiesčio simboliai – jūrų uostas ir viešbutis "Odesa"
Odesos miesto tarybos nuotr./Odesoje per raketų ataką smarkiai nukentėjo uostamiesčio simboliai – jūrų uostas ir viešbutis "Odesa"

 

Kanada įvedė sankcijas 6 Rusijos pareigūnams dėl A.Navalno mirties

19:17

Kovo 3 d. Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly paskelbė, kad Kanada dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties įveda dar vieną sankcijų Rusijai etapą.

A.Navalnas, žymiausias V.Putino politinis oponentas, mirė vasario 16 d. įkalinimo kolonijoje Rusijos tolimoje šiaurėje esančioje Jamalo ir Nencų autonominėje apygardoje.

Viso pasaulio lyderiai nurodė, kad dėl A.Navalno mirties kaltas V.Putinas. 

„Scanpix“/AP nuotr./Liudmila Navalnaja (kairėje) ir Ala Abrosimova prie Aleksejaus Navalno kapo
„Scanpix“/AP nuotr./Liudmila Navalnaja (kairėje) ir Ala Abrosimova prie Aleksejaus Navalno kapo

Remiantis M.Joly pareiškimu, naujausios sankcijos bus taikomos šešiems Rusijos pareigūnams, įskaitant Rusijos prokuratūros, teismų ir bausmių vykdymo tarnybų aukšto rango pareigūnus ir darbuotojus.

„Kartu su savo partneriais Kanada ir toliau darys spaudimą Rusijos vyriausybei, kad būtų atliktas išsamus ir skaidrus A.Navalno mirties tyrimas“, – sakė M.Joly.

„Šiuo padidintu spaudimu Rusijos vyriausybei siunčiamas aiškus signalas, kad žmogaus teisės turi būti vienareikšmiškai gerbiamos“, – pridūrė ji.

JAV prezidentas Joe Bidenas anksčiau vasario mėn. paskelbė apie papildomą sankcijų paketą Rusijai dėl „tebesitęsiančio užkariavimo karo Ukrainoje ir Aleksejaus Navalno mirties“.

Naujosios sankcijos buvo nukreiptos prieš asmenis, susijusius su Rusijos finansų sektoriumi, gynybos pramonės baze ir viešųjų pirkimų tinklais, taip pat su A.Navalno įkalinimu susijusius asmenis ir sankcijų vengiančius asmenis.

ES ir Jungtinė Karalystė taip pat įvedė papildomas sankcijas Rusijai netrukus po A.Navalno mirties ir per antrąsias visiškos invazijos į Ukrainą metines.

Vokiečių ministras po nutekinto įrašo: V.Putinas nori destabilizuoti Vokietiją

19:08 Atnaujinta 19:37

Vokietija sekmadienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną bandant sėti nesantaiką po to, kai buvo nutekintas įrašas, kuriame vokiečių kariuomenės pareigūnai aptarinėja konfidencialias karo Ukrainoje detales.

Tai įvyko tuo metu, kai Berlynui daromas spaudimas tiekti Kyjivui raketas „Taurus“.

Vėlų penktadienio vakarą Rusijos socialiniuose tinkluose buvo paskelbtas 38 minučių trukmės pokalbio, kuriame dalyviai aptarė galimą Vokietijoje pagamintų raketų „Taurus“ naudojimą ir jų galimą poveikį, įrašas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Borisas Pistorius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Borisas Pistorius

Diskusijose taip pat aptartas ilgo nuotolio raketų, kurias Kyjivui suteikė Prancūzija ir Jungtinė Karalystė, naudojimas.

„Norima pasinaudoti šiuo įrašu, kad mus destabilizuotų ir sutrikdytų“, – sakė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius, pridūręs, kad „tikisi, jog Putinui tai nepavyks“.

„Tai informacinio karo, kurį vykdo Putinas, dalis“, – teigė jis.

B.Pistorius nurodė nežinantis apie jokius kitus kariuomenės informacijos nutekinimo atvejus. Jis pridūrė, kad, norėdamas nuspręsti, kokias reiktų padaryti išvadas, lauks tyrimo rezultatų.

Kyjivas jau seniai prašo, kad Vokietija jam parūpintų „Taurus“ raketų, kurios gali pasiekti taikinius iki 500 km atstumu.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Raketa „Taurus“
„Wikimedia Commons“ nuotr./Raketa „Taurus“

Kancleris Olafas Scholzas iki šiol atsisakė siųsti raketas, baimindamasis, kad tai paskatins konflikto su branduolinį ginklą turinčia Rusija eskalavimą.

Vokietijos raketų „Taurus“ įsigijimas būtų didžiulis postūmis Ukrainai, Kyjivo pajėgoms stengiantis atremti Rusijos invaziją.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Pasirašytas susitarimas dėl dirbtinio intelekto panaudojimo Ukrainos humanitarinio išminavimo darbuose

18:53

Kovo 3 d. Ekonomikos ministerija pranešė, kad su JAV technologijų bendrove „Palantir“ pasirašytas susitarimas dėl dirbtinio intelekto panaudojimo Ukrainos humanitarinio išminavimo darbuose.

Nuo plataus masto invazijos pradžios nuo minų ir kitų sprogmenų žuvo daugiau kaip 270 ukrainiečių, įskaitant 14 vaikų.

„Išminavimas yra nulinis Ukrainos atsigavimo etapas. Šiuo metu 156 000 kvadratinių kilometrų žemės yra potencialiai užteršta, o pavojus gresia daugiau kaip 6 milijonams ukrainiečių“, – sakė ekonomikos ministrė Julija Svyrydenko, pasirašydama susitarimą Londone.

BNS nuotr. Minos (asociatyvinė nuotr.)
BNS nuotr. Minos (asociatyvinė nuotr.)

Pasak Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos humanitarinio išminavimo skyriaus vadovo Serhijaus Revos, nuo visiškos invazijos pradžios išminuotojai neutralizavo daugiau kaip 470 000 sprogstamųjų objektų ir išvalė daugiau kaip 1 170 kvadratinių kilometrų žemės.

Tačiau išvalyti žemę bus didžiulis ir ne vienerius metus truksiantis darbas.

Galimybė paspartinti išminavimo procesą, „ypač bendradarbiaujant su tokiomis technologinėmis įmonėmis kaip „Palantir“, yra galimybė išgelbėti gyvybes ir paspartinti Ukrainos atstatymą“, – sakė J.Svyrydenko.

Susitarimas apima išminavimo operacijų skaitmeninimą ir procesų automatizavimą, jau numatytą Ukrainos nacionalinėje kovos su minomis strategijoje iki 2033 m., teigiama Ekonomikos ministerijos pranešime spaudai.

Jis taip pat apima skaitmeninių pajėgumų, skirtų įvertinti ir nustatyti rizikos prioritetus užminuotuose regionuose, plėtrą, taip pat „Palantir“ teikiamos dirbtinio intelekto platformos asistento panaudojimą priimant sprendimus išminavimo darbuose.

Ši platforma naudos informaciją iš vietos ir regionų valdymo institucijų, taip pat ministerijų, agentūrų ir ankstesnio išminuotojų darbo.

Remdamasi šiais duomenimis, platforma galėtų patarti išminuotojams, kokių veiksmingiausių priemonių imtis dirbant konkrečioje teritorijoje, pavyzdžiui, ar jie turėtų naudoti dronus, ar labiau tradicinius išminavimo metodus.  

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusija surengė oro antskrydį Chersone
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusija surengė oro antskrydį Chersone

Pasak Ūkio ministerijos, pagrindinis tikslas – „greičiau ir mažesnėmis sąnaudomis išminuoti teritorijas“.

Kelios šalys padeda Ukrainai vykdyti išminavimo darbus, rengia mokymus ir teikia įrangą.

Vasario mėnesį JAV padovanojo Ukrainos valstybinei specialiajai transporto tarnybai daugiau nei milijoną dolerių vertės išminavimo įrangos.

Moteris, sužeista per vasario 23 d. dronų ataką Odesoje, mirė ligoninėje

18:06

Kovo 3 d. gubernatorius Olehas Kiperas pranešė, kad 61 metų moteris, sužeista per vasario 23 d. bepiločio lėktuvo ataką Odesoje, nuo patirtų sužalojimų mirė.

Vasario 23 d. apie 22.30 val. vietos laiku įvykdyta ataka, per kurią, pirminiais duomenimis, žuvo vienas žmogus ir dar trys buvo sužeisti.

Tai buvo antroji dronų ataka Odesoje per 24 valandas. Pranešama, kad per ankstesnę dronų ataką naktį į vasario 23 d. žuvo trys žmonės.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusija atakavo Odesos sritį: apgadinti namai, sužeisti žmonės
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusija atakavo Odesos sritį: apgadinti namai, sužeisti žmonės

Pasak O.Kipero, 61 metų moters buvimas ligoninėje buvo „labai sunkus“, nes ji buvo gydoma intensyviosios terapijos skyriuje dėl nudegimų.  

Pietinis Odesos uostamiestis tapo dažnu Rusijos raketų ir dronų atakų taikiniu.

Pranešama, kad per kovo 2 d. dronų ataką žuvo mažiausiai 10 žmonių, įskaitant dvejų metų, aštuonių mėnesių ir keturių mėnesių vaiką.

Išpuolio vietoje vyksta gelbėjimo darbai, o prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad po griuvėsiais gali būti įstrigę daugiau vaikų.

Rusija antrąjį ketvirtį naftos gavybą sumažins beveik puse milijono barelių per parą

17:58

Rusija 2024 metų antrąjį ketvirtį naftos gavybą sumažins beveik puse milijono barelių per parą (bpd), sekmadienį pareiškė šalies vicepremjeras Aleksandras Novakas.

Maskva, vykdydama savanorišką susitarimą dėl gavybos mažinimo su kitomis naftą išgaunančių valstybių kartelio OPEC+ narėmis, balandį gavybą sumažins 350 tūkst. bpd, gegužę – 400 tūkst. bpd, o birželį – 471 tūkst. bpd, teigė A.Novakas Rusijos vyriausybės paskelbtame pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“/Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC)
„Reuters“/„Scanpix“/Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC)

 

V.Zelenskis: Odesos dronų atakos vietoje po griuvėsiais vis dar gali būti įstrigę daugiau vaikų

17:05

Kovo 3 d. prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad po daugiabučio namo, į kurį kovo 2 d. Odesoje buvo įvykdyta bepiločio lėktuvo ataka, griuvėsiais vis dar gali būti įstrigę vaikai.

Kovo 2 d. dronų atakos taikiniu tapo keli Ukrainos regionai, o karinės oro pajėgos vėliau pranešė, kad buvo numušta 14 iš 17 Rusijos „Shahed“ tipo bepiločių orlaivių (UAV).

Tačiau Odesoje dronai pataikė į devynių aukštų gyvenamąjį namą, sugriovė 18 butų, o po griuvėsiais įstrigo žmonės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Pasak V.Zelenskio, tebevykstančiuose gelbėjimo darbuose dalyvauja du šimtai penkiolika žmonių.

Penki žmonės buvo išgelbėti, tačiau pranešama, kad žuvo 10 žmonių, įskaitant tris mažamečius vaikus: dvejų metų, aštuonių mėnesių ir keturių mėnesių.

„Paieškos veiksmai bus tęsiami tol, kol paaiškės visų pastate buvusių žmonių likimas“, – sakė V.Zelenskis.

„Kiekviena Rusijos netektis fronto linijoje yra mūsų šalies atsakas į Rusijos terorą“, – pridūrė jis. „Pasaulis turi reaguoti į kiekvieną Rusijos blogio apraišką ir atremti Rusijos veiksmus. Kiekvienas Rusijos terorizmo aktas, kurį pasaulis ignoruoja, leidžia jiems toliau žudyti“.

Rusai numetė aviacinę bombą ant Kurachovo centro: sužeista beveik 20 žmonių

16:45

Po pietų rusai numetė aviacinę bombą ant Kurachovo miesto centro Donecko srityje. Dėl antskrydžio buvo sužeista 16 žmonių.

Tai praneša RBC-Ukraina su nuoroda į Donecko OVA viršininką Vadimą Filaškiną.

„Šiandien vidurdienį Kurachovas buvo apšaudyta – priešas taikėsi į patį miesto centrą, apgadino mažiausiai 15 daugiaaukščių pastatų. Preliminariais duomenimis, rusai panaudojo valdomą aviacinę bombą“, – savo „Telegram“ kanale pranešė OVA vadovas.

Nuo 16.00 val. žinoma apie 16 sužeistų žmonių, iš kurių dviejų būklė sunki. Pasak V.Filaškino, visi sužeistieji yra ligoninėje ir gauna visą būtiną medicininę pagalbą.

„Nusikaltimo vietoje dirba vietos valdžios atstovai, policija ir gelbėtojai“, – pridūrė jis.

Mušami visi rekordai: apskaičiavo vasario mėnesio Rusijos nuostolių skaičių

15:29 Atnaujinta 15:33

Rusijos žuvusiųjų ir sužeistųjų nuostoliai vasario mėn. siekė 983 žmones per dieną.

Vidutiniai Rusijos kasdieniai nuostoliai vasario mėn. pasiekė aukščiausią lygį nuo visavertės invazijos į Ukrainą pradžios, praneša Jungtinės Karalystės gynybos ministerija, remdamasi žvalgybos duomenimis.

Pažymima, kad Rus

Britų žvalgybos nuotr./Rusijos nuostoliai Ukrainoje
Britų žvalgybos nuotr./Rusijos nuostoliai Ukrainoje

ijos žuvusiųjų ir sužeistųjų nuostoliai vasario mėnesį siekė 983 žmones per dieną, o iš viso šiandien Rusija per karą Ukrainoje tikriausiai neteko daugiau kaip 355 tūkst. karių.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje

„Vidutinio dienos aukų skaičiaus padidėjimas beveik neabejotinai atspindi Rusijos pasirengimą masinei kovai ir išsekimo karui. Nors Rusijai tai brangiai kainuoja žmonių gyvybėmis, toks požiūris padidino spaudimą Ukrainos pozicijoms fronto linijoje“, – teigiama žvalgybos ataskaitoje.

Generalinio štabo duomenimis, iš viso Rusija prarado apie 416 800 žmonių, iš kurių 1 160 buvo sunaikinti per pastarąją parą.

Tuo pat metu, pasak Ukrainos sausumos pajėgų Sausumos pajėgų vado Aleksandro Pavliuko, 2024 m. vasario mėn. priešo nuostoliai siekė apie 28 tūkst. 450 žmonių.

Taip pat vasario mėnesį buvo sunaikinti 288 priešo tankai, 809 šarvuotos kovos mašinos, 878 artilerijos sistemos, 24 MLRS, 28 priešlėktuvinės gynybos sistemos, du laivai, 939 vienetai transporto priemonių, 149 vienetai specialiosios technikos.

Antirusiška grupuotė: Rusijos okupuotame Kryme dideli sprogimai sugriovė dujotiekį ir padarė „milžinišką“ žalą

15:18

Antirusiška Krymo totorių vadovaujama pogrindinė grupuotė teigia, kad Rusijos okupuotame Kryme dideli sprogimai sugriovė dujotiekį ir padarė „milžinišką“ žalą, praneša „Associated Press“.

Pasak vietinio prokiliminio naujienų kanalo „Telegram“, ankstyvą sekmadienio rytą netoli naftos saugyklos pasigirdo garsūs sprogimai, o Kremliaus įkurtos teritorijos pareigūnai teigė, kad netoliese esančiame greitkelio ruože daugiau kaip aštuonias valandas buvo uždarytas eismas.

Telegram/Sevastopolyje įvyko stiprus sprogimas
Telegram/Sevastopolyje įvyko stiprus sprogimas

Vaizdo įrašuose, kuriais pasidalijo proukrainietiškas kanalas „Krymo vėjas“, matyti nakties dangų nušviečiantys sprogimai, po kurių pasigirsta garsūs trenksmai. Kanalas teigė, kad juos nufilmavo vietos gyventojai netoli Feodosijos – pakrantės miestelio Krymo šiaurės rytuose. Iš karto nebuvo įmanoma patikrinti, kokiomis aplinkybėmis šie vaizdo įrašai buvo nufilmuoti.

Grupuotė „Ateš“, Krymo totorių kalba reiškianti „ugnis“, tiesiogiai neprisiėmė atsakomybės už šį smūgį ir teigė, kad apie jo padarinius sužinojo iš informatorių tarp Rusijos paskirtų pareigūnų. Kyjivo valdžios institucijos iš karto nepatvirtino šių teiginių ir jų nekomentavo.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį nekomentavo šių pranešimų, tačiau teigė, kad naktį į sekmadienį virš pusiasalio buvo perimti 38 ukrainiečių bepiločiai orlaiviai.

Ukraina po naujų Rusijos išpuolių Chersone praneša apie vieną žuvusįjį

14:02

Rusijos išpuolius Ukrainos Chersono regione sekmadienį žuvo vienas žmogus.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija pranešė apie vieną žuvusį ir tris sužeistus žmones pietinėje Chersono srityje sekmadienį po Rusijos smūgių.

Anksčiau pranešta, kad Odesoje po atakos, įvykdytos naktį iš penktadienio į šeštadienį, rasti moters ir jos aštuonių mėnesių kūdikio kūnai, o iš viso žuvusiųjų per išpuolį skaičius išaugo iki 10.

Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad naktį į sekmadienį virš Krymo pusiasalio, kurį Maskva 2014 metais neteisėtai aneksavo, buvo perimti 38 ukrainiečių dronai.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusija surengė oro antskrydį Chersone
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusija surengė oro antskrydį Chersone

Anksti ryte maždaug dviem valandoms buvo uždarytas eismas per tiltą, jungiantį Krymą su Rusijos teritorija.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį per atskirus apšaudymus pasienio regionuose Charkive šiaurės rytuose ir Chersone bei Zaporižioje pietuose žuvo dar trys žmonės, anksčiau buvo teigę Ukrainos pareigūnai.

Anot vietos pareigūnų, nuo šeštadienio iki sekmadienio vykusių Rusijos smūgių rytinėje Donecko srityje metu buvo sužeisti penki žmonės.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį paprašė Vakarų šalių skubiai pristatyti daugiau oro gynybos sistemų po Rusijos smūgių virtinės.

„Mums reikia daugiau oro gynybos priemonių iš mūsų partnerių. Turime sustiprinti Ukrainos oro skydą, kad mūsų žmonės būtų labiau apsaugoti nuo Rusijos teroro. Daugiau oro gynybos sistemų ir daugiau raketų oro gynybos sistemoms gelbsti gyvybes“, – teigė prezidentas.

Ukraina, kuri nuo 2022 metų vasario mėnesio kovoja su plataus masto Maskvos invazija į šalį, šiuo metu susiduria su sunkumais, JAV Kongrese įstrigus svarbiam 60 mlrd. dolerių (55,3 mlrd. eurų) pagalbos paketui.

Kinijos URM pareiškė, kad vienintelis būdas nutraukti kovas Ukrainoje yra derybos

13:55

Po šeštadienio vakarą Maskvoje vykusių diplomatinių derybų Kinijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pareiškė, kad vienintelis būdas nutraukti kovas Ukrainoje yra derybos.

Šeštadienio vakarą Kinijos specialusis pasiuntinys Ukrainos klausimais Li Hui ir Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Galuzinas surengė derybas su aukšto rango Rusijos diplomatais. Tai buvo pirmasis kelionės po Europą etapas, per kurį L.Hui taip pat lankysis Briuselyje, Lenkijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje.

Sekmadienio rytą paskelbtame pranešime Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad specialusis atstovas Li Hui ir Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Galuzinas sutarė, kad derybos yra vienintelis būdas nutraukti kovas Ukrainoje.

„AFP“/„Scanpix“/Kinijos specialusis atstovas Eurazijos reikalams Li Hui
„AFP“/„Scanpix“/Kinijos specialusis atstovas Eurazijos reikalams Li Hui

Kinija yra pasirengusi „toliau dėti pastangas skatinti taikos derybas, tarpininkauti ir siekti konsensuso tarp Rusijos, Ukrainos ir kitų susijusių šalių bei skatinti galutinį politinį Ukrainos krizės sureguliavimą“, – teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos perskaitytoje susitikimo ataskaitoje.

Li Hui kelionė yra antroji nuo praėjusių metų gegužės mėn. ir vyksta Kyjivui siekiant Pekino dalyvavimo taikos derybose, kurias šį pavasarį bando organizuoti Šveicarija, praneša AP. Kinija teigia esanti neutrali Rusijos kare su Ukraina, tačiau palaiko glaudžius ryšius su Maskva.

„Vyko labai dalykiškas ir išsamus pasikeitimas nuomonėmis Ukrainos krizės tema“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, paskelbtame jos interneto svetainėje. „Buvo konstatuota, kad bet kokios diskusijos dėl politinio ir diplomatinio sureguliavimo neįmanomos be Rusijos dalyvavimo ir atsižvelgiant į jos interesus saugumo srityje.“

Gėlių krūva ant Aleksejaus Navalno kapo kas minutę didėja

13:52

Gėlių krūva ant Aleksejaus Navalno kapo kas minutę didėja, nes rusai pagerbia mirusio opozicijos lyderio atminimą.

BBC žurnalistas Steve'as Rosenbergas paskelbė vaizdo įrašą iš Maskvos Borisovskojės kapinių, kur eilės žmonių, nepaisydami valstybės bauginimų, išreiškė savo palaikymą.

 

Per Rusijos apšaudymą buvo sužeisti penki žmonės

13:22

Pasak regiono prokuratūros, naktį per Rusijos apšaudymą Donecko srities Mirnohrado ir Pokrovsko miestuose buvo sužeisti penki žmonės.

Per „masinę raketų ataką“ gyvenamajame Myrnohrado rajone buvo sužeistos dvi 50 ir 33 metų moterys ir 37 metų vyras, „Telegram“ paskelbė Donecko srities regioninė prokuratūra. Pasak jos gubernatoriaus, per išpuolį nukentėjo 17 daugiabučių, 16 namų, dvi parduotuvės, dvi švietimo įstaigos ir bankas.

Sekmadienio rytą 6.30 val. per kitą Rusijos raketų smūgį Pokrovsko gyvenamajame rajone taip pat buvo sužeistos dvi 24 ir 52 metų amžiaus moterys, pranešė srities prokuroras.

Stopkadras/Ukrainiečiai smūgiavo rusų jūrų pėstininkams per apdovanojimų koncertą
Stopkadras/Ukrainiečiai smūgiavo rusų jūrų pėstininkams per apdovanojimų koncertą

 

Turkija mano, kad atėjo laikas pradėti derybas dėl paliaubų Ukrainoje

12:46

Turkija mano, kad atėjo laikas pradėti derybas dėl paliaubų Ukrainoje, sekmadienį per spaudos konferenciją pareiškė jos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas, praneša „Reuters“.

„Turėtų prasidėti dialogas dėl ugnies nutraukimo (Ukrainoje). Tai nereiškia, kad reikia pripažinti (Rusijos) okupaciją, tačiau suvereniteto ir paliaubų klausimai turėtų būti aptariami atskirai“, – sakė H.Fidanas.

Jis kalbėjo baigiantis pietiniame Antalijos mieste vykusiam diplomatijos forumui. Antalijos diplomatijos forumas (ADF) pradėtas rengti 2021 m. kaip politikos formuotojų, verslininkų, mokslininkų ir akademikų pasikeitimo idėjomis ir nuomonėmis vieta.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusį mėnesį pasiūlė surengti naują Ukrainos ir Rusijos taikos derybų raundą.

Ukrainai pagalbą teikiantis K.Sankauskas: dar nebėgau nuo kulkų, nors virš galvos jau švilpė

12:06

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje tęsiasi jau dvejus metus, bet lietuviai vis dar aktyviai aukoja ir padeda už mūsų visų laisvę kovojantiems ukrainiečiams. Tarp geranorių, kurie suburia žmones, koordinuoja darbą, išsiskiria ir Karolis Sankauskas.

„Dar nebėgau nuo kulkų, bet ne kartą teko apsimesti mirusiu ar dešimt minučių ramiai gulėti ant žemės, nes virš tavęs švilpia kulkos“, – fronto Ukrainoje realybe dalijasi paramos Ukrainai asociacijos „Šešios AM“ įkūrėjas, įmonės „Projektavimo Sprendimai“ vadovas K.Sankauskas.

K.Sankausko asmeninio archyvo nuotr./Karolis Sankauskas ir kiti savanoriai Ukrainoje
K.Sankausko asmeninio archyvo nuotr./Karolis Sankauskas ir kiti savanoriai Ukrainoje

Karas Ukrainoje prasidėjo 2022-ųjų vasario 24 dieną, o jau kovo 1-ąją Karolis Sankauskas vyko su pirmąja misija į Ukrainą su reikalinga technika, maistu bei kita būtina pagalba.

„Kai pabudau ir sužinojau, kad Rusija užpuolė Ukrainą, pasakiau draugei: „Karas.“ Nuo tos sekundės jau – antri metai, kuomet negaliu ramiai užmigti“, – karo pradžią prisiminė K.Sankauskas.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

 

Rusija šį rytą atakavo Chersoną – buvo tiesioginių smūgių į daugiabučius namus

11:48

Ryte Rusijos kariuomenė iš užimto kairiojo kranto kelis kartus smogė į Chersono Korabelnyj rajoną, buvo pataikyta, pranešė Chersono MBA vadovas Romanas Mročko „Telegram“.

Žinomi mažiausiai 5 tiesioginiai smūgiai į gyvenamuosius namus.

Informacijos apie sužeistuosius kol kas nėra.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba: visi sienos su Lenkija perėjimo punktai lieka užblokuoti

11:42

Kovo 3 d. per nacionalinę televiziją Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Andrijus Demčenka pranešė, kad dėl vykstančių Lenkijos ūkininkų protestų tebėra užblokuoti visi šeši Ukrainos ir Lenkijos pasienio kontrolės punktai.

Vasario mėn. Lenkijos ūkininkai pradėjo naują protestų bangą, reaguodami į Ukrainos žemės ūkio produktų importą ir nesutarimus dėl ES žaliojo susitarimo.

Vykstantys protestai ir toliau kelia grėsmę Ukrainos ir Lenkijos santykiams, nes kai kurie protestuotojai išmėtė ukrainietiškus pasėlius ir demonstravo antiukrainietiškus šūkius.

Anot A.Demčenkos, ilgiausios eilės nusidriekė prie Korčovos-Krakoveco ir Jahodynės-Dorohusko perėjimo punktų. Kovo 3 d. iš viso visose šešiose kryptyse laukė apie 2 400 sunkvežimių, norinčių pravažiuoti sieną, pridūrė A.Demčenka.

Sunkvežimiai su humanitarine pagalba yra vieninteliai, kurie turi būti praleisti, sakė atstovas spaudai.

„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos pasienis su Baltarusija
„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos pasienis su Baltarusija

„Praleidžiami tik Ukrainos kryptimi važiuojantys sunkvežimiai. Per pastarąją dieną (kovo 2 d.) jų buvo tik 70. Nė vienas sunkvežimis nevažiuoja per sieną Lenkijos kryptimi, nes jiems neleidžiama pravažiuoti“, – sakė A.Demčenko.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas sakė, kad autobusams ir lengviesiems automobiliams vis dar leidžiama kirsti sieną visomis kryptimis.

 

V.Landsbergis: Rusija siekia sudraskyti Europą, klausimas – dėl jos, ne Ukrainos pergalės

11:25

Rusijos esminis tikslas yra sudraskyti Europą, o jos konflikte su Ukraina reikia kalbėti ne apie pastarosios, o apie kontinento pergalę, sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Partijos tarybos posėdyje apžvelgdamas politinę situaciją, V.Landsbergis pabrėžė, kad Ukrainos pergalė yra „mūsų numeris pirmas“ vertinant šių dienų geopolitinę situaciją.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Vytautas Landsbergis
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Vytautas Landsbergis

„Svarbiausia – Ukraina, o dar netgi pergalė. Ar Ukraina laimės? Labai noriu, kad Ukraina laimėtų, o mes paplosime, žiūrėkite, kaip gerai, kad Ukraina laimėjo. Bet mes esame paslydę nuo tos nuostatos (...). Ta yra mūsų problema – ar mes laimėsime, demokratinis pasaulis, Europa. Nes Rusijos agresorius užpuolė Europą, mažų mažiausiai, griauna ir Ameriką, pasaulio tvarką. Bet pirmas taikinys, kurį reikia sudraskyti ir suėsti, yra Europa“, – sakė V.Landsbergis.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Po rusų smūgio Odesai žuvo du kūdikiai ir mažametis vaikas

11:16

Kaip pranešė pareigūnai, tarp 10 žmonių, kurie, kaip patvirtinta, žuvo po šeštadienį Odesoje įvykdyto bepiločio lėktuvo smūgio daugiabučiui, yra du kūdikiai ir mažametis vaikas.

Odesos gubernatorius Olehas Kiperas sakė, kad šį rytą, tęsiant paieškos ir gelbėjimo operacijas, griuvėsiuose rasta motina ir jos kūdikis. Šeštadienį Odesoje į devynių aukštų gyvenamąjį namą įsirėžė Rusijos dronas.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusija atakavo Odesos sritį: apgadinti namai, sužeisti žmonės
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusija atakavo Odesos sritį: apgadinti namai, sužeisti žmonės

„Šalia moters kūno ką tik rastas dar vieno žuvusio kūdikio kūnas. Preliminariai manoma, kad vaikui mažiau nei metai. Gelbėtojai toliau valo griuvėsius“, – „Telegram“ pranešė O.Kiperis.

Šeštadienį prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad žuvo keturių mėnesių ir dvejų metų vaikai. V.Zelenskis sakė, kad aukų būtų buvę galima išvengti, jei Ukrainai nebūtų vėlavęs ginklų tiekimas.

Ar tikrai partizanai netoli Odesos nuo bėgių nuvertė traukinį su Vakarų parama?

11:05

Internete pasirodė nauja legenda apie karą Ukrainoje – esą vis labiau juntamas partizaninis pasipriešinimas, besistengiantis padėti Rusijai.

Kaip to pavyzdys platinama neva neseniai prie Odesos nuo bėgių nuversto traukinio su Vakarų skirta parama nuotrauka. Fotografija yra tikra, bet nelaimė įvyko kone prieš metus ir pačioje Rusijoje – netoli Briansko.

Platino tuos pačius nuotrauką ir tekstą

Poros nuvirtusių nuo bėgių, apdegusių ir paskendusių baltose putose vagonų nuotrauka internete ėmė plisti prieš pat antrąsias Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metines.

Kas, kur ir kada iš tiesų įvyko, iš šio vaizdo sunku suprasti, tačiau ja besidalinantys žmonės tokios informacijos pateikė.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Ukraina per pastarąją parą sunaikino dar daugiau kaip 1100 rusų karių

09:39

Nuo 2022 m. vasario 24 d., kai prasidėjo plataus masto invazija, Rusija Ukrainoje neteko 416 800 karių, kovo 3 d. pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Į šį skaičių įeina 1 160 Rusijos pajėgų aukų, patirtų vien per pastarąją parą.

Pasak pranešimo, Rusija taip pat neteko 6 640 tankų, 12 639 šarvuotų kovos mašinų, 13 332 automobilių ir degalų cisternų, 10 188 artilerijos sistemų, 1 003 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 696 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 347 lėktuvų, 325 sraigtasparnių, 7 843 bepiločių orlaivių, 25 laivų ir katerių ir vieno povandeninio laivo.

 

Latvija perima NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse

09:34

Latvijos gynybos ministras Andris Sprūdas per iškilmingą ceremoniją šeštadienį karinėje aviacijos bazėje Lielvardėje pasveikino NATO oro policijos misijos perėmimą, pranešė Gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

Kol Amari oro pajėgų bazėje Estijoje bus atliekami remonto darbai, Latvija priims NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse artimiausius devynis mėnesius

Šiuo metu Baltijos šalių oro erdvę prižiūri Vokietijos kariai ir kariniai orlaiviai. Nuo 2004 metų oro policijos misija vykdoma iš Šiaulių oro pajėgų bazės Lietuvoje, o nuo 2014-ųjų palaikymo misija vykdoma ir iš Amari oro pajėgų bazės Estijoje.

Tai pirmas kartas, kai misijos priimančiosios šalies funkcijas perima Latvija.

Nuo 2004 metų, kai Lietuva, Latvija ir Estija įstojo į NATO, Aljanso valstybės narės pakaitomis saugo Baltijos šalių oro erdvę.

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, Baltijos šalyse dislokuoti sąjungininkų naikintuvai ne tik reaguoja į neteisėtą Rusijos karinių orlaivių įskridimą į Baltijos šalių oro erdvę, bet ir patruliuoja oro erdvėje prie Rusijos ir Baltarusijos sienos.

Reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, NATO nuo praėjusių metų kovo sustiprino savo oro gynybą, padidino karių ir naikintuvų skaičių.

Analitikai paaiškino, kaip orlaivių praradimas paveikė rusų veiksmus

09:25

Rusijos okupantai, siekdami taktinio pranašumo Avdijivskos kryptimi, yra pasirengę rizikuoti tolesniais savo lėktuvų nuostoliais.

Tokią nuomonę naujoje ataskaitoje išreiškė Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai. „Rusijos pajėgos, siekdamos taktinių pranašumų Rytų Ukrainoje, greičiausiai Avdijivkos-Donecko kryptimi, yra pasirengusios rizikuoti tolesniais oro pajėgų nuostoliais“.

Ataskaitoje pažymima, kad orlaivių nuostoliai privertė okupantus laikinai sumažinti aviacijos aktyvumą, tačiau pastaruoju metu Ukrainoje padažnėję Rusijos aviacijos nuostoliai dar neprivertė okupantų sumažinti taktinio aviacijos aktyvumo.

ISW vertinimais, prieš užimdami Avdijivką, okupantai įgijo vietinį oro erdvės pranašumą. Dabar jie bando susigrąžinti oro pranašumą, kad galėtų palaikyti taktinį judėjimą Avdijivkos ašyje, ir nusprendė, kad tolesnės puolamosios operacijos su oro parama yra svarbesnės už riziką prarasti daugiau orlaivių.

ISW analitikai išsakė mintį, kad 15 orlaivių ir kelių puikiai parengtų pilotų praradimas per dvi savaites Rusijos kariuomenei nėra nereikšmingas, turint omenyje, kad Rusijos Federacija turi apie 300 skirtingų „Suchoj“ naikintuvų.

Rusija teigia sunaikinusi 38 dronus virš Krymo

08:50

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad kovo 3 d. naktį jos pajėgos esą perėmė ir sunaikino 38 dronus virš Rusijos okupuoto Krymo.

Apie nukentėjusiuosius nepranešta. Anksčiau prie naftos bazės Feodosijoje, kurortiniame mieste Krymo rytuose, girdėjosi sprogimai, pranešė vietos „Telegram“ kanalai.

Rusijos įgaliotosios institucijos Kryme po sprogimų ankstyvą kovo 3 d. rytą sustabdė eismą Krymo tiltu. Eismo uždarymo priežastis nebuvo nurodyta.

Telegram/Dūmų debesis Kryme
Telegram/Dūmų debesis Kryme

Tiltas, dar vadinamas Kerčės tiltu, jungia Rusijos žemyninę dalį su Rusijos okupuotu Krymo pusiasaliu. Tiltas pradėtas statyti po neteisėtos 2014 m. Krymo aneksijos ir okupacijos, o baigtas 2018 m.

19 km ilgio tiltas yra itin svarbus tiekimo ir transporto kelias Rusijos pajėgoms Kryme ir žemyninėje Ukrainos dalyje, o po Rusijos visiškos invazijos į Ukrainą jis ne kartą tapo išpuolių taikiniu.

Ukrainoje per rusų išpuolius šeštadienį žuvusiųjų skaičius paaugo iki mažiausiai 11

08:36

Per Rusijos raketų, dronų ir artilerijos smūgių bangą šeštadienį, atnaujintais duomenimis, žuvo mažiausiai 11 žmonių.

Patvirtinta, kad po naktį įvykdyto drono smūgio pietiniame Odesos uostamiestyje žuvo aštuoni žmonės, įskaitant vaiką ir kūdikį, pranešė regiono pareigūnas.

Dar trys žmonės žuvo per atskirus apšaudymus Charkivo, Chersono ir Zaporižios srityse, teigė pareigūnai.

Kyjivas, atrodo, surengė ir savo naktinę dronų ataką: Rusijos gynybos ministerija anksti sekmadienį pareiškė numušusi 38 dronus virš okupuotos Krymo teritorijos.

Diena anksčiau Sankt Peterburge, antrame pagal dydį Rusijos mieste, įtariamai Ukrainos dronas taip pat apgadino gyvenamąjį pastatą.

Po išpuolių Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragino Vakarus pristatyti daugiau oro gynybos sistemų.

„Mums reikia daugiau oro gynybos priemonių iš mūsų partnerių. Turime sustiprinti Ukrainos oro skydą, kad mūsų žmonės būtų labiau apsaugoti nuo Rusijos teroro. Daugiau oro gynybos sistemų ir daugiau raketų oro gynybos sistemoms gelbsti gyvybes“, – teigė prezidentas.

Ukraina, kuri nuo 2022 metų vasario mėnesio kovoja su plataus masto Maskvos invazija į šalį, šiuo metu susiduria su sunkumais, JAV Kongrese įstrigus svarbiam 60 mlrd. dolerių (55,3 mlrd. eurų) pagalbos paketui.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius