-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 01 /16:48

Ukraina įveikė elitinę Rusijos 15-ąją specialiąją brigadą prie Avdijivkos: „Rytoj bus dar smagiau“

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Bloomberg“ įvardijo dar vieną problemą Europoje, kuri trukdo Ukrainai kovoti prieš Rusiją

16:47

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emanuelis Macronas ir Olafas Scholzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emanuelis Macronas ir Olafas Scholzas

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo nesutarimai paaštrėjo pačiu netinkamiausiu Ukrainai metu ir daro labai neigiamą poveikį kariniam konfliktui su Rusija, atkreipė dėmesį naujienų agentūra „Bloomberg“.

Paryžiuje vykusiame Europos vadovų susitikime Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pateikė aiškią žinią: padėti Ukrainai laimėti karą ir priversti Vladimirą Putiną atsitraukti. Pasak straipsnio, jo pareiškimo potekstėje buvo galima įžvelgti panieką Vokietijos kancleriui O.Scholzui.

„Šios savaitės pradžioje E.Macrono užuominos apie karių dislokavimą Ukrainoje buvo sąmoningai dviprasmiškos, teigė pareigūnai, ir jomis buvo siekiama sukelti netikrumą Rusijos karo planuotojų galvose. Tačiau, pasak su diskusijomis susipažinusio pareigūno, Prancūzijos prezidento pareiškimas prieštaravo aiškiems O.Scholzo biuro pageidavimams“, – rašo „Bloomberg“.

Pasak Prancūzijos pareigūnų, E.Macronas laiko O.Scholzą lyderiu be drąsos ir ambicijų, kuris nesugeba mąstyti toliau nei trumpalaikė perspektyva. Artimi kanclerio padėjėjai taip pat pripažįsta, kad abu lyderiai nesutaria. Berlynas E.Macroną suvokia kaip monarchistinę figūrą, kuriai geriau sekasi siūlyti grandiozines idėjas nei jas įgyvendinti.

Vokietijos pareigūnai pažymi, kad Prancūzijos prezidentas yra pasirengęs griežtai kalbėti apie Ukrainą, teikdamas mažesnę pagalbą nei Vokietija.

Kylio instituto duomenimis, Vokietijos kariniai įsipareigojimai Ukrainai nuo 2022 m. sausio mėn. iki 2024 m. sausio mėn. sudarė 17,7 mlrd. eurų, o Prancūzijos – 0,64 mlrd. eurų. Prancūzijos vyriausybė teigia išleidusi 3,8 mlrd. eurų, tačiau nepateikia šių skaičių išskaidymo.

Savo ruožtu Prancūzijos pareigūnai tvirtina, kad šalis aprūpina Ukrainą tikrai svarbiais ginklais ir kad tai daro tvariai.

Vienas Rytų Europos pareigūnas, glaudžiai bendradarbiavęs su prancūzais ir vokiečiais, „Bloomberg“ sakė, kad abu lyderiai laikomi arogantiškais, tačiau bent jau E.Macronas supranta, kad reikia kažką daryti.

„Problema ta, kad E.Macrono poziciją silpnina nedidelė karinė pagalba, kurią Prancūzija iki šiol suteikė Ukrainai ir kuri neatitinka jos, kaip stipriausios Europos karinės galios, statuso“, – pažymėjo Paryžiuje įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto tyrėjas Rimas Momtazas.

Pasak agentūros „Bloomberg“, šie nesutarimai pabrėžia ilgalaikius abiejų lyderių sunkumus dirbant kartu, jų skirtingus politikos stilius ir tai, kur ši įtampa gali nuvesti ir sukelti pavojų karui.

„Reuters“: ES sustiprins grūdų eksporto iš Ukrainos kontrolę, kad sumažintų ūkininkų baimę

00:47

Kovo 1 d. „Reuters“, remdamasi už transportą atsakinga ES Komisijos nare Adina Valean, pranešė, kad Europos Sąjunga, siekdama išspręsti protestuojančių ūkininkų susirūpinimą ir atlaisvinti prekybą, sustiprins vežėjų atitikties susitarimams dėl grūdų vežimo iš Ukrainos kontrolę.

Ūkininkai visoje Europoje protestuoja dėl įvairių klausimų, įskaitant tai, kad, jų teigimu, Ukrainos žemės ūkio produktų importas į ES kelia nesąžiningą konkurenciją, tačiau Kyjivas tai neigia.

Ūkininkai teigia, kad, 2022 m. gegužės mėn. sukūrus „solidarumo kelius“, kuriais siekiama palengvinti Ukrainos žemės ūkio produktų eksportą, Rusijai blokuojant Juodąją jūrą, jie patiria nuostolių dėl pigesnių produktų iš Ukrainos antplūdžio.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Lenkijos ūkininkų protestas
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Lenkijos ūkininkų protestas

Lenkijos ūkininkai nuo vasario pradžios blokavo sienos su Ukraina perėjas, taip dar labiau keldami grėsmę Ukrainos ir Lenkijos santykiams, nes kai kurie protestuotojai mėtė ukrainietiškus pasėlius ir demonstravo antiukrainietiškus šūkius.

„Sienų uždarymas niekada nėra gera idėja, juo labiau, kai tai yra sienos su kaimynu, kuriam taip reikia ryšio“, – interviu agentūrai „Reuters“ sakė A.Valean.

 

„Shahed“ dronai atakavo Charkivą: mieste degė automobiliai, išdaužyti langai

00:26 Atnaujinta 00:51

Kovo 2 d. naktį Charkive pasigirdo sprogimai, pranešė „Suspilne“, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos.

Charkivo, Poltavos ir Sumų srityse oro antskrydis tęsiasi daugiau nei valandą.

Be to, 23.53 val. karinės oro pajėgos pranešė, kad prie Charkovo iš šiaurės artėja grupė „Shahed“ dronų.

Charkivo meras Igoris Terechovas pranešė apie smūgį, o liudininkai kalbėjo apie gaisrą miesto centre.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų dronų atakos Charkive pasekmės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų dronų atakos Charkive pasekmės

I.Terechovas patvirtino, kad priešo bepiločiai lėktuvai bando atakuoti miestą. 

Jo duomenimis, buvo pataikyta į vieną iš miesto rajonų. Duomenys apie aukas ir žalą tikslinami.

Įvykio vietoje kilo gaisras, išdaužyti aplinkinių namų langai.

Charkivo OVA vadovas Olegas Sinegubovas pridūrė, kad degė du automobiliai. Atitinkamos tarnybos tikrina netoliese esančius namus, ieškodamos nukentėjusiųjų.

00.34 val. jis pranešė, kad tuo metu aukų nėra. Keliuose daugiaaukščiuose pastatuose išdužo langai, sudegė du automobiliai, apgadinti garažai. Toliau tęsiamas padarinių šalinimas.

Įkalinto Vladimiro Kara-Murzos žmona susitiko su lordu D.Cameronu

23:57

Sibire kalinčio Didžiosios Britanijos ir Rusijos piliečio Vladimiro Kara-Murzos žmona susitiko su Davidu Cameronu ir paprašė imtis aktyvesnių veiksmų, kad jis būtų išlaisvintas.

Maskvos teismas 2023 m. balandžio mėn. įkalino V.Kara-Murzą 25 metams už „išdavystę“ po to, kai jis pasisakė prieš Rusijos invaziją į Ukrainą.

Šiandien jo žmona Jevgenija Kara-Murza susitiko su lordu D.Cameronu, paraginusi Didžiosios Britanijos vyriausybę imtis konkretesnių veiksmų jo byloje.

„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus kritikas Vladimiras Kara-Murza
„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus kritikas Vladimiras Kara-Murza

Ji sakė esanti „labai laiminga“, kad susitikimas įvyko po ilgos kampanijos, ir laikė tai „geros valios ženklu“.

Ji sakė: „Jis patikino mane, kad remia ir yra pasirengęs kovoti už Vladimiro išlaisvinimą ir užtikrinti, kad Vladimiro byla visada būtų viešinama. 

„Taigi, manau, kad, bendrai paėmus, viskas praėjo gerai“.

Ukraina įveikė elitinę Rusijos 15-ąją specialiąją brigadą prie Avdijivkos: „Rytoj bus dar smagiau“

23:37 Atnaujinta 00:28

Ukrainos ginkluotosios pajėgos sustabdė priešo puolimą Avdijivkos kryptimi ir pažadėjo, kad rytoj „bus dar smagiau“.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos sumušė elitinę Rusijos 15-osios atskirosios gvardijos brigados šturmo grupę ir sustabdė užpuolikų veržimąsi.

Tai įvyko karščiausiame fronto taške – Avdijivkos kryptimi. Šiandien Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 47-oji atskiroji mechanizuotoji brigada internete paskelbė operatyvinį darbą apie Rusijos kariuomenę.

„Tai įvyko dėl sėkmingų atakos bepiločių lėktuvų kuopos smūgių bendradarbiaujant su legendinėmis „Bradley“ įgulomis“, – pabrėžė kovotojai.

Gynėjai žada, kad netrukus ukrainiečiai turės dar daugiau džiaugsmo. „Rytoj – naujas vaizdo įrašas ir dar daugiau likviduotų rusų okupantų“, – skelbiama pranešime.

Atkreipkite dėmesį, kad toliau pateikiamas vaizdo įrašas yra gana žiaurus, todėl jautriems žmonėms jo žiūrėti nereikėtų.

VIDEO: Ukraina įveikė elitinę Rusijos 15-ąją specialiąją brigadą prie Avdijivkos

 

Bausmė beveik už bet ką: kaip Rusijoje naikinami paskutiniai žodžio laisvės likučiai

23:08

2023 m. pabaigoje 86 metų Rusijos dvasininkui Viktorui Pivovarovui buvo iškelta baudžiamoji byla dėl Rusijos kariuomenės veiklos diskreditavimo. Bylos paskata – internete paskelbta V.Pivovarovo žinutė, kurioje jis Rusijos karius vadino „šėtono agentais“.

Be to, gruodį Pskovo apygardos teismas skyrė 30 tūkst. rublių baudą Alenai Timašovai už tai, kad ji savo daugiabučio namo „Telegram“ grupėje įžeidė iš karo grįžusį kaimyną, kuris kare neteko kojos.

Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas
Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas

Sausį Orenburgo srities Novotroicko miesto teismas skyrė Marinai Tarbajevai 30 tūkst. rublių baudą už tai, kad ji tėvų „WhatsApp“ grupėje parašė „Šlovė Ukrainai“, kai joje buvo diskutuojama apie lėšų rinkimą Rusijos kariuomenei.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Rusijos žurnalistas pavadino A.Navalno laidotuves „viena liūdniausių, bet kartu ir įkvepiančia diena“

22:21

Nepriklausomas Rusijos žurnalistas Michailas Fišmanas, kalbėdamas su CNN, pavadino Aleksejaus Navalno laidotuves „viena liūdniausių, bet kartu ir... įkvepiančia diena“.

M.Fišmanas, kuris pažinojo mirusį Rusijos opozicijos lyderį, penktadienį sakė CNN:

„Nepaisant visų bauginimų, nepaisant visų represijų, kurias dabar išgyvena Rusija, tūkstančiai žmonių susirinko pagerbti ir atsisveikinti su Navalnu, o tai reiškia, kad... jo viltis dėl gražios ateities Rusijos nėra mirusi. Jis mirė, bet viltis nemirė... Ir todėl tai buvo liūdna, nes tai įkvepia“.

 

Ne tik A.Navalnas: Kremliaus kritikų likimai – nušovė, nunuodijo, įkalino iki mirties

22:14

Vasario 16 d. Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno gyvenimas baigėsi įkalinimo kolonijoje Nencų autonominėje srityje. Nors A.Navalno mirtis sukėlė tarptautinio pasipiktinimo bangą, Kremliui tokie susidorojimai su opozicionieriais nėra naujiena.

Latvijos leidinys TVNET primena, kaip Kremlius anksčiau susidorojo su kitais V.Putino režimo kritikais.

Borisas Nemcovas

Nužudytas 2015 m. vasario 27 d., būdamas 55 metų amžiaus.

AP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Nemcovas
AP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Nemcovas

Gyvenimo metais B.Nemcovas buvo Žemutinio Naugardo srities gubernatorius, Rusijos Federacijos ministro pirmininko pavaduotojas, Valstybės Dūmos narys ir energetikos ministras, tačiau paskutiniaisiais gyvenimo metais buvo vienas žinomiausių Kremliaus režimo priešininkų ir Vladimiro Putino kritikų.

Vienu metu jis netgi buvo laikomas galimu Boriso Jelcino įpėdiniu – pats B.Jelcinas kartą patvirtino, kad B.Nemcovą laikė galimu politiniu įpėdiniu.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Rusijos ataka smogė Mykolajivo sričiai, kilo gaisras

21:49

Kovo 1 d. vėlai vakare Rusijos pajėgos smogė neįvardytai vietovei Mykolajivo srityje ir sukėlė gaisrą, pranešė gubernatorius Vitalijus Kimas.

Pietų Ukrainoje esanti Mykolajivo sritis nuolat tampa Rusijos smūgių taikiniu, nes yra netoli fronto linijos.

Mykolajivas po Rusijos atakų
Mykolajivas po Rusijos atakų

Įvykio vietoje dirba pirmieji reagavimo tarnybos pareigūnai, pranešė V.Kimas per „Telegram“, nepateikdamas jokios išsamesnės informacijos.

Apie nukentėjusiuosius kol kas nepranešta.

Sprogimas Mykolajivo mieste buvo girdimas apie 20 val. vietos laiku, anksčiau rašė žiniasklaidos priemonė „Suspilne“.

„Bloomberg“: britai bandė įtikinti vokiečius Ukrainai perduoti „Taurus“ raketas, tačiau ar sėkmingai?

21:44

Jungtinės Karalystės vyriausybė privačiai paragino Vokietiją aprūpinti Kyjivo vyriausybę tolimojo nuotolio raketomis „Taurus“, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“.

Šaltinių teigimu, aukšto rango Didžiosios Britanijos ministrai ir pareigūnai ne kartą aiškino Vokietijai, kad Ukrainai labai reikia raketų „Taurus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-15 leidžia raketą „Taurus“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-15 leidžia raketą „Taurus“

Londonas siūlė sprendimus, kaip išspręsti Berlyno pasipriešinimą jų siuntimui, įskaitant apsikeitimo sandorį, pagal kurį Didžioji Britanija tiektų Kyjivui daugiau savo raketų „Storm Shadow“, o Vokietija tada papildytų Jungtinės Karalystės atsargas atsarginėmis tolimojo nuotolio raketomis.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Rusija siekia proveržio Donecko regione: telkia pajėgas aplink Ukrainos miestą

21:29

Nors šiandienos naujienose dominuoja Aleksejaus Navalno laidotuvės, panašu, kad Ukrainoje gali įvykti svarbių įvykių.

Šalies pareigūnas sakė, kad Rusija šiuo metu telkia dideles pajėgas aplink Chasiv Jarą Rytų Ukrainoje, nes siekia proveržio Donecko regione.

Rytų fronto liniją prižiūrinčios operatyvinės grupės atstovas spaudai Ilja Jevlašas Laisvosios Europos radijui / Laisvės radijui sakė, kad Rusijos pajėgos telkia pastangas, kad galingai įsiveržtų į svarbų strateginį miestą į vakarus nuo Bachmuto, kuris praėjusių metų gegužę atiteko Maskvai, – ir tikisi pasistūmėti link Kostantynivkos, Kramatorsko ir Slovjansko.

Gabrielės Navickaitės  / 15min nuotr./Donecko rajonas
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Donecko rajonas

Ukrainos pajėgos, kovojančios su Rusijos pastangomis pasistūmėti Bachmuto kryptimi, teigia, kad per pastarąsias tris savaites patyrė didelį Rusijos spaudimą ir nuolat patiria atakas, nes Maskvos pajėgos siunčia bangą po bangos pėstininkų ir taikosi į jas įvairia artilerija bei dronais.

Karui tęsiantis jau trečius metus, Rusijos pajėgos triuškina kai kurias Ukrainos gynybines pozicijas, dislokuodamos didžiulį kiekį artilerijos ir kariuomenės pajėgų, siekdamos pralaužti gynybines linijas tam tikruose taškuose.

Nors Rusijos laimėjimai buvo nedideli, lėti ir brangiai kainavo, Ukraina neturi pakankamai rezervistų ir labai trūksta artilerijos sviedinių, nes Vakarų partnerių karinės pagalbos tiekimas sumažėjo.

17-osios atskirosios tankų brigados atstovas spaudai sakė, kad nepaisant ribotų išteklių, Ukrainos pajėgos visomis išgalėmis stengiasi pritaikyti gynybą prie nuolat besikeičiančios Rusijos taktikos, nors kariai vietoje pranešė, kad negali atsakyti tokia pačia ugnies galia ir personalu, kokią prieš juos gali panaudoti Rusija.

Bachmuto kryptimi veikiančios tankų kuopos vadas sakė: „Tai tikrai jaučiasi, ugnies tankis didesnis. Kai mes galime atlikti 10 šūvių, jie gali atlikti 50, jie turi šaudmenų pranašumą prieš mus, tai neginčijama.“

„Taip pat yra ir gyvosios jėgos pranašumas“, – teigė 28 metų Dmytro, kuris dėl saugumo sumetimų nurodė tik savo vardą.

Prancūzija kaltina Rusiją dezinformacija dėl patalinių blakių

21:07

2023 metų rudenį Prancūziją apėmusią paniką dėl įtariamo patalinių blakių plitimo pakurstė dezinformacija su Rusijos valstybe siejamose socialinių tinklų paskyrose, penktadienį pareiškė Prancūzijos ministras.

Prancūzijos ministro Europos reikalams Jeano-Noelio Barrot komentarai pasirodė šaliai vis dažniau perspėjant apie Rusijos dezinformacijos, visų pirma siekiant pakirsti Vakarų vienybę dėl paramos Ukrainai, keliamą pavojų.

„Socialiniuose tinkluose buvo dirbtinai išplėtota patalinių blakių problema, naudojant paskyras, kurios, kaip nustatyta, yra Rusijos įkvėptos arba kilusios iš Rusijos“, – televizijai TF1 sakė J.-N.Barrot.

„Ją [problemą] labai sustiprino su Kremliumi susijusios paskyros“, – pridūrė ministras.

MIGUEL MEDINA / AFP
MIGUEL MEDINA / AFP

Šalies žiniasklaida pranešė, kad Prancūzijos žvalgybos tarnybos padarė išvadą, jog yra ryšys tarp Rusijos ir blakių panikos, tačiau tai pirmas kartas, kai koks nors prancūzų vyriausybės narys tai patvirtina viešai.

J.-N.Barrot teigimu, socialinių tinklų paskyrose netgi buvo sukurtas melagingas ryšys tarp ukrainiečių pabėgėlių atvykimo ir patalinių blakių plitimo.

Spalį Prancūzijoje dėl, kaip manyta, patalinių blakių pasirodymo, buvo uždarytos kelios mokyklos, o vyriausybė surengė keletą skubių posėdžių.

Pareigūnai ėmė vis labiau nerimauti dėl, jų manymu, nepagrįstos panikos, kuri prieš 2024-ųjų Paryžiaus olimpines žaidynes mirgėjo viso pasaulio portalų antraštėse.

2021 metais Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas  įsteigė naują agentūrą „Viginum“, įgaliotą aptikti skaitmeninės dezinformacijos kampanijas.

Praėjusį mėnesį „Viginum“ pranešė, kad nustatė tinklą, pavadintą „Portal Kombat“ iš kelių dešimčių rusiškos kilmės interneto svetainių, kuriomis siekiama destabilizuoti viešąją nuomonę Prancūzijoje ir Europoje.

Pareigūnai nerimauja dėl galimo dezinformacijos kampanijų suaktyvėjimo prieš birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus. Juose kraštutiniai dešinieji, kurie Europoje paprastai laikomi palankiau nusiteikusiais Rusijos atžvilgiu, tikisi daug laimėti.

Rusijoje aštuoneriems metams įkalintas Jehovos liudytojas, surengęs pamaldų susirinkimą

20:54

Rusijoje aštuoneriems metams įkalintas Jehovos liudytojas, kuris surengė pamaldų susirinkimą per vaizdo konferenciją.

Pasak grupės atstovo spaudai, pietvakarių Rusijoje teismas pripažino pasekėją kaltu dėl „ekstremistinės veiklos“ organizavimo po to, kai jį slapta nufilmavo šnipas.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas 2017 m. krikščionių denominaciją įvardijo kaip „ekstremistinę“.

Nuo to laiko reidai, apklausos ir tikinčiųjų įkalinimai vyksta gana reguliariai.

Rusijos religiniame gyvenime dominuoja Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, kurią gina Vladimiras Putinas.

Prancūzija nubrėžė dvi naujas raudonąsias linijas – jos skirtos ne tik Rusijai

20:49

Prancūzijos prezidento pareiškimas apie galimą sausumos pajėgų siuntimą į Ukrainą naujai perbrėžė raudonąsias linijas Rusijos kare su Ukraina, komentare estų leidiniui „Postimees“ sako saugumo ekspertas Erkki Koortas.

Iš tikro lyderio tikimasi vizijos ir veiksmų. Gerai, jei viena iš šių sąlygų yra įvykdyta, tačiau dauguma lyderiais save laikančių žmonių nesiūlo nė vienos iš jų.

„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Prezidentas Emmanuelis Macronas daugiausia siūlo vieną – viziją.

Bent jau mano nuomone, kartais jam tai pasiteisina.

Prancūzijos prezidentas padarė du labai neįprastus pareiškimus.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Ukraina siekia 2024 m. išgauti 15 mlrd. kubinių metrų dujų

20:02

Ukrainos valstybinė naftos ir dujų milžinė „Naftogaz“ siekia 2024 m. išgauti 15 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, kovo 1 d. Ministrų kabineto posėdyje sakė ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis.

D.Šmyhalis sakė, kad vietinės gamtinių dujų gavybos didinimas yra vienas iš pagrindinių Ukrainos energetikos strategijos 2024 m. tikslų.

Ukraina pirmą kartą istorijoje 2023-2024 m. žiemą išgyveno naudodama tik vietinę dujų gavybą, kovo 1 d. pareiškė „Naftogaz“ generalinis direktorius Oleksijus Černyšovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Šmyhalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Šmyhalis

Pasak O.Černyšovo, spalio mėnesį Ukraina turėjo 16 mlrd. kubinių metrų dujų rezervą, kuris padėjo pereiti žiemą neimportuojant.

„Pirmąją pavasario dieną svarbu pasakyti, kad energetikos sistema išlieka stabili. Vartotojams apribojimai netaikomi“, – sakė D.Šmyhalis.

Pasak D.Šmyhalio, 2023 m. „Naftogaz“ pradėjo eksploatuoti 86 naujus gręžinius.

Šiuo metu Ukrainos požeminėse saugyklose yra daugiau kaip 8,5 mlrd. kubinių metrų, teigia D.Šmyhalis. Taip pat saugoma daugiau kaip 1 mln. tonų anglies, pridūrė jis.

„Turime užtikrintai užbaigti šį šildymo sezoną, o pasirengimą kitai žiemai pradėsime nedelsiant“, – sakė D.Šmyhalis.

 

Ukrainos bepiločio orlaivio ataka Rusijos pasienio regione apgadino raketų sistemą

18:49

Pranešama, kad per Ukrainos bepiločio orlaivio ataką buvo apgadinta Rusijos žemė-oras raketų sistema.

Šaltiniai Ukrainos žvalgybos agentūroje laikraščiui „Kyiv Post“ sakė, kad koviniai bepiločiai lėktuvai vakar atakavo Belgorode, Ukrainos ir Rusijos pasienyje.

Pranešama, kad keturi dronai pataikė į vietovę ir sukėlė sprogimus, kurie apgadino Rusijos priešlėktuvinę raketų ir ginklų sistemą „Pantsir-S1“, teigė Ukrainos leidinys.

Teigiama, kad per išpuolį taip pat buvo sužeisti du Rusijos kariškiai.

Belgorodo regionas yra viena iš kelių pietinės Rusijos dalių, kur nuo karo pradžios 2022 m. vasario mėn. Ukraina taikosi į degalų ir šaudmenų sandėlius.

 

Nyderlandai pasirašė saugumo susitarimą su Ukraina

17:36

„Zuma press“/„Scanpix“/Nyderlandų premjeras Markas Rutte ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Nyderlandų premjeras Markas Rutte ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Ukraina ir Nyderlandai penktadienį pasirašė saugumo susitarimą, pagal kurį šiais metais Kyjivui bus suteikta 2 mlrd. eurų karinė pagalba, sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Esu dėkingas ministrui pirmininkui [Markui] Ruttei už šį susitarimą, sustiprinsiantį Ukrainos gynybą“, – sakė V.Zelenskis po susitikimo su M.Rutte Ukrainos šiaurės rytuose esančiame Charkive.

„Bloomberg“ įvardijo dar vieną problemą Europoje, kuri trukdo Ukrainai kovoti prieš Rusiją

16:47

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emanuelis Macronas ir Olafas Scholzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emanuelis Macronas ir Olafas Scholzas

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo nesutarimai paaštrėjo pačiu netinkamiausiu Ukrainai metu ir daro labai neigiamą poveikį kariniam konfliktui su Rusija, atkreipė dėmesį naujienų agentūra „Bloomberg“.

Paryžiuje vykusiame Europos vadovų susitikime Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pateikė aiškią žinią: padėti Ukrainai laimėti karą ir priversti Vladimirą Putiną atsitraukti. Pasak straipsnio, jo pareiškimo potekstėje buvo galima įžvelgti panieką Vokietijos kancleriui O.Scholzui.

„Šios savaitės pradžioje E.Macrono užuominos apie karių dislokavimą Ukrainoje buvo sąmoningai dviprasmiškos, teigė pareigūnai, ir jomis buvo siekiama sukelti netikrumą Rusijos karo planuotojų galvose. Tačiau, pasak su diskusijomis susipažinusio pareigūno, Prancūzijos prezidento pareiškimas prieštaravo aiškiems O.Scholzo biuro pageidavimams“, – rašo „Bloomberg“.

Pasak Prancūzijos pareigūnų, E.Macronas laiko O.Scholzą lyderiu be drąsos ir ambicijų, kuris nesugeba mąstyti toliau nei trumpalaikė perspektyva. Artimi kanclerio padėjėjai taip pat pripažįsta, kad abu lyderiai nesutaria. Berlynas E.Macroną suvokia kaip monarchistinę figūrą, kuriai geriau sekasi siūlyti grandiozines idėjas nei jas įgyvendinti.

Vokietijos pareigūnai pažymi, kad Prancūzijos prezidentas yra pasirengęs griežtai kalbėti apie Ukrainą, teikdamas mažesnę pagalbą nei Vokietija.

Kylio instituto duomenimis, Vokietijos kariniai įsipareigojimai Ukrainai nuo 2022 m. sausio mėn. iki 2024 m. sausio mėn. sudarė 17,7 mlrd. eurų, o Prancūzijos – 0,64 mlrd. eurų. Prancūzijos vyriausybė teigia išleidusi 3,8 mlrd. eurų, tačiau nepateikia šių skaičių išskaidymo.

Savo ruožtu Prancūzijos pareigūnai tvirtina, kad šalis aprūpina Ukrainą tikrai svarbiais ginklais ir kad tai daro tvariai.

Vienas Rytų Europos pareigūnas, glaudžiai bendradarbiavęs su prancūzais ir vokiečiais, „Bloomberg“ sakė, kad abu lyderiai laikomi arogantiškais, tačiau bent jau E.Macronas supranta, kad reikia kažką daryti.

„Problema ta, kad E.Macrono poziciją silpnina nedidelė karinė pagalba, kurią Prancūzija iki šiol suteikė Ukrainai ir kuri neatitinka jos, kaip stipriausios Europos karinės galios, statuso“, – pažymėjo Paryžiuje įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto tyrėjas Rimas Momtazas.

Pasak agentūros „Bloomberg“, šie nesutarimai pabrėžia ilgalaikius abiejų lyderių sunkumus dirbant kartu, jų skirtingus politikos stilius ir tai, kur ši įtampa gali nuvesti ir sukelti pavojų karui.

Ukrainos pajėgos užfiksavo dramatišką rusų kario pasidavimą: „Tai ne jo karas“

16:19

VIDEO: Užfiksuota: rusų karys pasiduoda vykdydamas iš drono numestus nurodymus

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 10-osios atskirosios kalnų šturmo brigados „Edelweiss“ publikuotame vaizdo įraše užfiksuota, kaip rusų karys pasiduoda, vykdydamas iš drono numestas instrukcijas.

Vaizdo įraše matyti, kaip Rusijos pajėgų karys pritūpęs prie sudaužyto šarvuočio šalia kito žuvusio ar sužeisto kario kūno išsigąsta Ukrainos kariams numetus kapsulę, tarsi bijodamas, kad tai gal būti sprogmuo.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusai masiškai atakavo Vovčanską, užfiksuota mažiausiai 30 sprogimų

16:13

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos apšaudymo padariniai Ukrainoje
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos apšaudymo padariniai Ukrainoje

Penktadienį Rusijos kariai masiškai apšaudė Charkivo srities Vovčansko miestą. Dėl to buvo sužeistas žmogus, skelbia Charkivo srities policija.

Pažymima, kad Rusijos pajėgos vėl apšaudė Vovčanską, mieste įvyko mažiausiai 30 sprogimų.

„Apšaudymas vyko apie 11 val. Buvo apgadinti privatūs namai. Sužeistas 1956 m. gimęs vietos gyventojas“, – sakoma pareiškime.

Įvykių vietose dirba tyrimo grupė, teismo medicinos ekspertai ir sprogmenų ekspertai. Tyrėjai iškėlė baudžiamąją bylą dėl karo įstatymų ir papročių pažeidimo.

Anksčiau Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad praėjusią naktį 
Rusija vėl atakavo Ukrainos teritoriją, naudodama ir bepiločius orlaivius „Shahed“, ir raketas. Oro gynybai pavyko numušti 4 iš 4 rusų dronų.

Taip pat skelbiama, kad naktį Rusijos pajėgos į Ukrainą paleido penkias valdomas raketas S-300.

Ukrainiečiai parodė, ką vadina „mirties keliu“: štai kaip atrodo šis ruožas

16:02

Stop kadras/Ukrainiečių vadinamas „mirties kelias“
Stop kadras/Ukrainiečių vadinamas „mirties kelias“

Ukrainos kariai pasidalijo dronu filmuota medžiaga, kurioje matyti, ką jie vadina „mirties keliu“, esančiu netoli Novomichailivkos Donecko regione.

Filmuotoje medžiagoje užfiksuotas kaimo kelio ruožas, kuriame sunaikinti maždaug 23 rusų šarvuočiai ir tankai, išsiųsti į, kaip Ukrainos pajėgos vadina, „mėsos atakas“ prieš ukrainiečių pozicijas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Kinija sureagavo į Rusijos branduolinis grasinimus

15:58

„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning
„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning

Kinijos užsienio reikalų ministerija atsakė į naujausius Rusijos autoritarinio prezidento Vladimiro Putino branduolinius grasinimus kitoms šalims.

Ministerijos atstovė spaudai Mao Ning pakomentavo jo naujausią pareiškimą dėl galimybės siųsti Vakarų šalių karius į Ukrainą.

„Branduoliniame kare nebus nugalėtojų, Kinija ragina visas šalis išlaikyti santūrumą“, – citavo jos žodžius naujienų agentūra „Ukrinform“. 

Jos teigimu, būtina dirbti kartu, siekiant sumažinti įtampą ir strateginę riziką.

„Raginame visas šalis išlaikyti apdairumą ir santūrumą bei dialogo ir konsultacijų būdu kurti subalansuotą, veiksmingą ir tvarią Europos saugumo architektūrą“, – pabrėžė Užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Uždarytas Kerčės tiltas: okupuotame Kryme ir vėl aidi sprogimai

14:59 Atnaujinta 16:05

Telegram/Dūmų debesis Kryme
Telegram/Dūmų debesis Kryme

Penktadienį laikinai okupuotame Kryme ir vėl pasigirdo sprogimai. Rusijos paskirtas Sevastopolio meras Michailas Razvožajevas įspėjo apie raketų grėsmę.

Vietiniai susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalai pranešė apie garsiai nugriaudėjusius sprogimus, kurie sudrebino langus. Pasak liudininkų, buvo mažiausiai penki sprogimai.

Vėliau M.Razvožajevas nurodė, kad Sevastopolyje veikia priešlėktuvinė gynyba, o kariškiai stengiasi sunaikinti oro taikinius.

„Prašau jūsų išlikti ramiems, laikytis saugumo priemonių, likti laikinose slėptuvėse arba saugiose vietose. Svarbiausia – nebūti atviroje vietoje. Pagrindinis pavojus yra skeveldros“, – rašė jis.

Pranešta, kad eismas Krymo tiltu ir per Džankojaus kontrolės postą blokuojamas.

Pasak kanalo „Krymskij veter“, Rusijos priešlėktuvinė gynyba aktyviai veikia Jevpatorijoje ir Sakų rajone. Danguje matomi dūmai.

Tuo tarpu su Rusija siejamas vietinis kanalas „Emergency/Sevastopol“ teigia, kad virš Juodosios jūros esą numuštos aštuonias raketos.

Vėliau kai kurie vartotojai pranešė, kad buvo pataikyta į karinę bazę.

Po kurio laiko M.Razvožajevas rašė, kad kariškiai išleido dūmus per vidaus reidą Sevastopolio ir Pietų įlankų rajone. Pasak jo, Sevastopolyje neužfiksuota jokios žalos infrastruktūrai.

Sevastopolyje važinėja greitosios pagalbos automobiliai, centre vėl girdimi sprogimai, pažymėjo partizanų judėjimo „Atesh“ atstovai.

Tuo tarpu kituose „Telegram“ kanaluose pranešama apie dar vieną sprogimą miesto centre, nors ir ne tokį garsų kaip ankstesnieji.

Propagandos kanalas „Emergency/Sevastopol“ nurodė kad buvo paleistos naujos raketos. 

Pasak naujausios informacijos, Hvardijske po sprogimų dalyje kaimo nėra elektros, virš tilto tvyro dūmai, pranešė Ukrainos nacionalinis transliuotojas "Suspilne“. 

Ukraina kol kas šių pranešimų nekomentavo.

Apskritai sprogimai Kryme girdimi vis dažniau. Ukrainos gynėjai jau surengė dešimtis operacijų pusiasalyje ir Juodojoje jūroje, naikindami Rusijos bazes, sandėlius ir laivus.

Tuo tarpu Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas savaitės pradžioj paskelbė apie naujus netikėtumus Kryme ir patarė nesinaudoti Kerčės tiltu.

Ukrainos žvalgai Belgorodo srityje smogė rusų raketų sistemai

14:34

Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos pajėgos atakuoja Rusijos raketų paleidimo sistemą „Pantsyr“
Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos pajėgos atakuoja Rusijos raketų paleidimo sistemą „Pantsyr“

Ukrainos žvalgai sėkmingai atakavo Rusijos priešlėktuvinių raketų ir ginklų paleidimo sistemą „Pantsyr S-1“ Belgorodo srityje, Rusijoje. Per ataką taip pat buvo sužeisti du Rusijos pajėgų kariškiai, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė Ukrainos karinė žvalgyba.

Pasak pranešimo, ataka buvo įvykdyta vasario 29 d. netoli Holovčyno kaimo, Hraivoronsko rajone, Belgorodo srityje.

„Po smūgio „Pantsyr S-1“ buvo išjungtas, o jo įgula patyrė nuostolių – du rusų kariai buvo sužeisti“, – pridurė žvalgyba.

Teigiama, kad tokios ginklų sistemos kaina siekia apie 15 mln. dolerių.

„Pantsir-S1“ – Rusijos savaeigė priešlėktuvinė raketų ir ginklų sistema, skirta kariniams objektams iš arti „dengti“ nuo oro atakų. Šią sistemą sudaro dvi dvigubos 30 mm 2A38M patrankos ir 12 dviejų pakopų kietojo kuro priešlėktuvinių raketų 57E6-E.

Ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, per praėjusią parą, Ukrainos kariai nukovė dar 920 Rusijos kovotojų. Nuo plataus masto invazijos pradžios Rusija neteko 414 680 karių.

Britų žvalgyba įvertino: yra veiksnių, kurie šiemet leis Rusijai viena koja kare lenkti Ukrainą

14:06

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Rusijos gynybos pramonė, nepaisant ribotų gamybos pajėgumų, 2024 m. galės užtikrinti materialinį pranašumą prieš Ukrainą, naujausioje karo apžvalgoje nurodė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija, remdamasi žvalgybos duomenimis.

Pirmiausia, atkreipiamas dėmesys, kad Rusijos gynybos pramonė 2023 m. gerokai padidino gamybą. Tai buvo pasiekta padidinus darbuotojų skaičių iki maždaug 3,5 mln. žmonių, padidinus pamainų skaičių ir išplėtus esamas gamybos linijas kartu su nenaudojamų gamybos įrenginių paleidimu.

Be to, didžiąją dalį šio gamybos padidėjimo pavyko pasiekti atnaujinant ir modernizuojant esamas atsargas, o ne vykdant naują gamybą.

„Pavyzdžiui, didžiąją dalį 2023 m. pagamintų pagrindinių kovos tankų sudarė atnaujintos transporto priemonės“, – pranešė žvalgyba.

Negana to, fiksuoja, kad 2023 m. smarkiai išaugo artilerijos sviedinių gamyba, o 2024 m. ji, tikėtina, dar labiau padidės.

„Tačiau tikėtina, kad dėl ribotų pajėgumų per ateinančius 12 mėnesių sviedinių gamyba pasieks aukščiausią lygį“, – teigiama ataskaitoje.

„Nors gynybos pramonė nepajėgi visiškai patenkinti Rusijos operacijų prieš Ukrainą poreikių, beveik neabejotina, kad 2024 m. ji galės užtikrinti materialinį pranašumą prieš Ukrainą“, – pažymėjo Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Ukraina kuo toliau, tuo stipriau domisi ir skatina visus tarptautinius partnerius plėtoti bendrą ginklų gamybą. Pirma, ji siūlo lokalizuoti bendrą gamybą Ukrainos teritorijoje.

2023 m. pavasarį Europos Sąjunga įsipareigojo per 12 mėnesių iki 2024 m. kovo mėn. pateikti Ukrainai 1 mln. artilerijos sviedinių. Tačiau šis įsipareigojimas nebuvo laiku įgyvendintas. Iki šiol Ukraina gavo maždaug 330 tūkst. sviedinių. Kovo mėnesį ES žada pateikti dar apie 200 tūkst. sviedinių. Iki šių metų pabaigos europiečiai ketina visiškai įvykdyti savo įsipareigojimą perduoti 1 mln. sviedinių.

S.Lavrovas vyksta į Turkiją, R.T.Erdoganui siekiant atgaivinti Ukrainos taikos derybas

13:59

„Reuters“/„Scanpix“/Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“/Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį lankosi Turkijoje, kur bus siekiama atgaivinti įstrigusias Maskvos ir Ukrainos taikos derybas ir rasti būdų užtikrinti saugią laivybą Juodojoje jūroje.

S.Lavrovas dalyvaus Viduržemio jūros kurorte Antalijoje vykstančiame kasmetiniame diplomatiniame forume, kur susitiks su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu.

Nuo penktadienio iki sekmadienio vykstančiame forume daugiausia dėmesio bus skiriama Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą. Šeštadienį S.Lavrovas turėtų išvykti iš Turkijos. 

Nuo tada, kai 2022 metais Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Ankara palaiko ryšius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu. 

„Turkija, kartu su Vengrija, išlieka viena paskutinių Atlanto aljanso (NATO) šalių, palaikančių dialogą su Maskva“, – sakė Stambule įsikūrusio Ekonomikos ir užsienio politikos studijų centro direktorius Sinanas Ulgenas. 

„Dėl karo pasikeitusioje geopolitinėje situacijoje Turkija stengiasi išlaikyti šį vaidmenį ir ateityje, tikėdamasi juo pasinaudoti per galimas taikos derybas“, – pridūrė jis.

Trečiadienį Turkijos prezidentas pareiškė norintis atgaivinti 2022-ųjų taikos pastangas, kuomet Stambule derybas surengė Rusijos ir Ukrainos atstovai. 

„Esame pasirengę vėl sėsti prie derybų stalo ir kurti taiką, kaip tai darėme anksčiau Stambule“, – sakė R.T.Erdoganas vaizdo žinutėje, kuri šią savaitę nuskambėjo per Pietryčių Europos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą Tiranoje.

Karstą įnešant į cerkvę, minia skandavo: „Navalnas, Navalnas!“

13:51

VIDEO: Karstą įnešant į cerkvę, minia skandavo: „Navalnas, Navalnas!“

Šimtai žmonių nepaisydami sulaikymo grėsmės penktadienį susirinko prie Maskvos pietryčiuose esančios cerkvės, kur vyksta Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno laidotuvės.

Laidotuvės vyksta praėjus dviem savaitėms po A.Navalno mirties griežto režimo kolonijoje Arktyje. Jo šalininkai kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nužudžius savo garsiausią kritiką.

Kremlius, kuris neigia turintis ką nors bendra su opozicionieriaus mirtimi, penktadienį įspėjo nerengti jokių „nesankcionuotų susibūrimų“ per A.Navalno laidotuves.

Po apniukusiu dangumi šimtai žmonių stovėjo eilėje prie Dievo Motinos ikonos „Nuramink mano sielvartą“ cerkvės Maskvos Marjino rajone. Laidotuvių pamaldos cerkvėje turi prasidėti 14 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

„Tokie žmonės kaip jis – garbingi ir principingi, norintys aukotis – neturėtų mirti“, – sakė Ana Stepanova, atėjusi pareikšti pagarbos velioniui.

Minioje taip pat buvo Prancūzijos ir Vokietijos ambasadoriai.

Aplink cerkvę buvo įrengtos užtvaros, bet priėjimas buvo paliktas atviras, nors šalia yra didelės teisėsaugos pajėgos, suvažiavo daug riaušių policijos sunkvežimių.

„Ko jie bijo? Kodėl tiek daug mašinų?“ – klausė A.Stepanova.

„Jie taip bijo savęs. Čia atėję žmonės nebijo. Nebijojo ir Aleksejus“, – pridūrė ji.

Visas naujienas realiu laiku iš A.Navalno laidotuvių skaitykite ČIA.

Šri Lanka išprašo rusus: per karą jie čia net sugebėjo įkurti Mažąją Maskvą

12:34

15min fotomontažas/Šri Lanka
15min fotomontažas/Šri Lanka

Rusai ir ukrainiečiai keliavo į Aziją, nes čia buvo lengva gauti ilgalaikes vizas. Pavyzdžiui, Šri Lankoje, kur tiek rusai, tiek ukrainiečiai slėpėsi nuo karo. Tačiau dabar Šri Lankos migracijos valdyba nurodė šimtams tūkstančių šalyje esančių rusų išvykti iki kovo 8 d. Toks pat nurodymas duotas ir ukrainiečiams – tiesa, jų čia gerokai mažiau.

Nuo 2022 m. vasario 24 d., kai prasidėjo Rusijos puolimas Ukrainoje, į Šri Lanką atvyko mažiausiai 288 tūkst. rusų ir beveik 20 tūkst. ukrainiečių.

Turizmo ministras Harinas Fernando sakė, kad ministerija gavo vietos gyventojų skundų dėl rusų turistų pietinėje šalies dalyje, trikdančių ten vykstantį gyvenimą.

Plačiau skaitykite ČIA.

Kanada pasirengusi pasiruošti išsiųsti į Ukrainą ribotą skaičių karių

12:27

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Kanada yra pasirengusi siųsti į Ukrainą ribotą savo skaičių karių. Kanados kariai nedalyvaus karo veiksmuose, tačiau yra pasirengę mokyti Ukrainos karius, skelbia kanadienčių leidinys „Torronto Star“.

Nors Kanada, kaip ir daugelis kitų NATO šalių, nepritarė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono idėjai, Kanados politikas Billas Blairas paskelbė apie galimą nekovinę Kanados kariuomenės misiją.

Jo teigimu, tai būtų riboto skaičiaus karių siuntimas mokyti Ukrainos gynėjų Ukrainos teritorijoje, su sąlyga, kad tokia operacija būtų vykdoma toli nuo fronto linijos.

Kaip pažymėta, praėjusį savaitgalį pasirašytame Kanados ir Ukrainos saugumo susitarime numatyta, kad Kanada gali vykdyti mokymo veiklą Ukrainoje, „kai tai leidžia sąlygos“.

Ukrainos karinė žvalgyba atkleidė, ko tikėtis iš brangiausios rusų dezinformacijos kampanijos

12:08

Shutterstock nuotr./Propaganda
Shutterstock nuotr./Propaganda

Rusijos antiukrainietiškos dezinformacijos kampanijos „Maidanas-3“ kulminacija pasireikš manipuliacijomis, isterija ir situacijos eskalavimu dėl mobilizacijos ir Ukrainos valdžios institucijų sprendimų, nacionalinio teletilto eteryje pareiškė Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.

Konkrečiai jo buvo paklausta, kaip atrodys Rusijos dezinformacijos kampanijos „Maidanas-3“ kulminacija artimiausiais mėnesiais.

„Išdavystė, gėda ir daug kitų žodžių, kuriuos visi gerai žinome ir kurie bus vartojami įvairiuose kontekstuose: tai bandymai sužlugdyti mobilizacijos kampaniją, bandymai delegitimizuoti Ukrainos valdžios institucijų sprendimus ir apskritai bandymai pakenkti situacijai šalies viduje, pakenkti mūsų tarptautinei koalicijai, naudojant tuos pačius Rusijos naratyvus, bet ne visada tiesiogiai. Tai gali vykti įvairiais būdais“, – pažymėjo žvalgybos atstovas.

Pirmiausia jis turėjo omenyje situacijas, kai neįmanoma patikrinti informacijos tikslumo, o vietoje ekspertų diskusijos dominuoja isterija ir eskalacija. A.Jusovas sakė, kad anoniminių šaltinių vardu skleidžiamą informaciją reikėtų vertinti labai atsargiai. Gali būti manipuliacijų pačiomis jautriausiomis temomis, įskaitant elgesį su karo belaisviais.

Paklaustas, ar imamasi procesinių veiksmų prieš asmenis, kurie turėtų būti susiję su šios antiukrainietiškos kampanijos įgyvendinimu, aukšto rango pareigūnas nurodė, kad jau žinomos kai kurios konkrečios pavardės.

„Kontržvalgybinė veikla Ukrainoje vyksta ir nesibaigia. Ukrainos saugumo tarnyba ir apskritai saugumo ir gynybos sektorius neabejotinai dirba šioje srityje. Kalbant apie konkrečias pavardes, taip, Kirijenka ir Surkovas. Akivaizdu, kad visi kolaborantai ir išdavikai, kuriuos šiuo metu slepia Maskva, vienaip ar kitaip bus į tai įtraukti. Deja, yra ir pavardžių žmonių, kurie šiuo metu yra Ukrainos teritorijoje. Kaip įtakos objektai. Tai nereiškia, kad jie jau davė sutikimą. Ši informacija yra tikrinama ir tikslinama“, – pabrėžė A.Jusovas.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas

Pasak jo, rusai yra pasirengę išleisti astronominę pinigų sumą dezinformacijos kampanijai „Maidanas-3“ įgyvendinti.

„Bet jei paskaičiuosime kasdienes teroristinės valstybės išlaidas karui ir okupacinio korpuso aprūpinimui, taip pat amunicijai, nuostoliams, socialinei naštai, sankcijoms, tai iš tikrųjų Vladimirui Putinui tai yra pelninga investicija, nes lengviau atidaryti vidinį frontą Ukrainoje nei nugalėti gynėjus fronto linijoje“, – įvertino jis.

A.Jusovas priminė, kad rusai išleido ir pažadėjo išleisti daugiau kaip 250 mln. dolerių Rusijos sukonstruotiems naratyvams susirašinėjimo platformoje „Telegram“ reklamuoti.

„Tai nėra nauji metodai. Ir Sovietų Sąjunga turi gilias tokių dezinformacijos kampanijų tradicijas, o juk, kaip teisingai pažymi mūsų kariškiai ir istorikai, rusai beveik niekada nenugalėjo ukrainiečių mūšio lauke. Tai visada vykdavo per klastą, per Ukrainos visuomenės skaldymą“, – pridūrė karinės žvalgybos atsovas.

Jis teigė, kad Rusija ir toliau bando vykdyti antiukrainietiškas kampanijas NKVD ir KGB stiliumi.

„Tik vienybė yra raktas, galintis pasipriešinti tokiems agresoriaus planams“, – reziumavo jis.

Ketvirtadienį pranešta, kad spėjama, jog specialiosios operacijos „Maidanas-3“ kulminacija bus pasiekta 2024 m. kovo-gegužės mėn. Artimiausiomis savaitėmis tikėtina, kad Rusija dės visas pastangas, kad paskleistų pasauliniam saugumui žalingus naratyvus ir bandys kurstyti konfliktus.

Rusijos specialiosios tarnybos nori paruošti dirvą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pralaimėjimui šių metų birželį per brangiai kainuojančią operaciją „Maidanas-3“.

Ministras: Prancūzija nesiųs karių į Ukrainą

11:54 Atnaujinta 12:14

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos kariai

Prancūzija nesiųs savo karių į Ukrainą tiesiogiai dalyvauti karo veiksmuose, pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne'as laidoje „France Inter“.

„Prancūzai nežus dėl Ukrainos. Mes nesiųsime karių“, – pažymėjo ministras.

S.Sejourne'as taip pat nurodė, kad yra „nustatyti aiškūs rėmai: nugalėti Rusiją nekariaujant su ja“.

„Šiame kontekste niekas neatmetama“, – sakė jis.

Pasak ministro, Vladimiras Putinas kelia branduolinės grėsmės klausimą, nes jo buvę partneriai ir toliau remia Ukrainą. S.Sejourne'as pastebėjo, kad „yra tam tikra šios grėsmės slopinimo forma iš Rusijos pusės“.

Tuo tarpu Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala penktadienį pareiškė, kad „niekas Europoje“ neketina siųsti karių į Ukrainą.

„Ar būtų naudinga, jei keletas karių, pavyzdžiui, iš Prancūzijos, būtų Ukrainos teritorijoje, bet ten nekariautų, o padėtų su apmokymais“, – kalbėjo P.Fiala.

Pasak jo, didžioji dauguma Paryžiaus aukščiausiojo lygio susitikimo dalyvių padarė išvadą, kad karių siuntimo klausimas nebus toliau svarstomas ar net keliamas. 

„Kad tai nėra tema, nes didžiajai daugumai šalių ši idėja yra nepriimtina. Niekas Europoje nesiruošia siųsti karių į Ukrainą“, – pabrėžė premjeras.

Čekijos premjeras taip pat pažymėjo, kad nereikia „dramatizuoti ir gąsdinti žmonių kažkokiais dalykais, kurių niekas nesiūlė ir nesiūlo taip, kaip jie interpretuojami“.

Pirmadienį prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad Europos Sąjungos valstybės narės aptaria galimybę ateityje siųsti savo karius į Ukrainą. Jis pažymėjo, kad šiuo klausimu dar nepasiektas bendras sutarimas.

Iš karto po to kelios NATO šalys padarė pareiškimus, kad nesvarsto galimybės siųsti savo karius į Ukrainą ir dalyvauti kare su Rusija.

„The Wall Street Journal“ išsiaiškino, kokiomis sąlygomis V.Putinas buvo sutikęs užbaigti karą

11:30

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“ paskelbė taikos susitarimo projektą, kurį 2022 m. balandžio mėn. parengė Rusijos ir Ukrainos delegacijos. Tada Kremlius reikalavo apriboti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dydį, palikti Krymą Rusijos valdžioje ir uždrausti Ukrainai stoti į NATO.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą viešai užsiminė, kad būtų atviras deryboms, kuriomis būtų siekiama užbaigti karą Ukrainoje Maskvos sąlygomis. Tuo pat metu galimus susitarimo, kurio nori Rusija, kontūrus galima įžvelgti 2022 m. balandį Rusijos ir Ukrainos derybininkų parengtame taikos sutarties projekte, rašoma straipsnyje.

Remiantis 2022 m. balandžio 15 d. datuotu dokumentu, abiejų šalių derybininkai bandė užbaigti karo veiksmus, susitardami paversti Ukrainą „nuolat neutralia valstybe, nedalyvaujančia kariniuose blokuose“, atimdami iš jos galimybę atkurti savo kariuomenę su Vakarų parama ir palikdami laikinai okupuotą Krymą faktiškai kontroliuojamą Rusijos.

Pagal sutarties projektą buvo išskirtos tokios sąlygos:

  • Ukrainai turėjo būti leista siekti narystės Europos Sąjungoje, bet ne prisijungti prie karinių aljansų, tokių kaip Šiaurės Atlanto sutarties organizacija.
  • Sutarties projekte buvo numatyta uždrausti užsienio ginkluotę, „įskaitant bet kokio tipo raketinę ginkluotę, ginkluotąsias pajėgas ir formuotes“.
  • Ukrainos ginkluotosios pajėgos turėjo būti sumažintos iki tam tikro dydžio, o Rusija siekė apriboti viską, pradedant karių ir tankų skaičiumi ir baigiant didžiausiu Ukrainos raketų nuotoliu. Maskva norėjo, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dydis būtų apribotas iki 85 tūkst. karių, 342 tankų ir 519 artilerijos vienetų. Remiantis dokumentu, Ukrainos pusė derybose reikalavo 250 tūkst. karių, 800 tankų ir 1 900 artilerijos pabūklų. Rusija norėjo, kad Ukrainos raketų veikimo nuotolis būtų apribotas iki 40 kilometrų.
  • Krymo pusiasalis liktų Rusijos okupuotas ir nebūtų laikomas neutraliu.
  • Maskva taip pat reikalavo, kad rusų kalba vyriausybėje ir teismuose veiktų lygiomis teisėmis su ukrainiečių kalba, su kuo Kyjivas, kaip teigiama dokumento projekte, nesutiko.
  • 2014 m. Rusijos laikinai okupuotų rytinių Ukrainos regionų ateitis nebuvo įtraukta į projektą ir turėjo būti aptarta asmeninėse V.Putino ir Volodymyro Zelenskio derybose.
  • Susitarimą turėjo garantuoti užsienio valstybės, tarp kurių dokumente įvardijamos Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija ir Rusija. Šios šalys buvo įpareigotos ginti Ukrainos neutralumą, jei būtų pažeista sutartis. Tačiau kol sutartis galiojo, šalys garantės turėjo „nutraukti tarptautines sutartis ir susitarimus, nesuderinamus su nuolatiniu Ukrainos neutralitetu“, įskaitant bet kokius dvišalės karinės pagalbos pažadus. Kartu tarptautinės saugumo garantijos neturėjo būti taikomos Krymui ir Sevastopoliui.

„Kiti klausimai liko neišspręsti, pavyzdžiui, kas nutiktų, jei Ukraina būtų užpulta. Rusija norėjo, kad visos garantiją suteikusios valstybės susitartų dėl atsako, o tai reiškė, kad vieningas atsakas būtų mažai tikėtinas, jei Rusija būtų agresorė. Ukrainos derybininkai norėjo, kad Ukrainos užpuolimo atveju būtų uždaryta jos oro erdvė, o tai būtų pareikalavę, kad palaikančios valstybės užtikrintų neskraidymo zoną ir suteiktų ginklų, o tam Rusija nepritarė“, – pažymėjo „The Wall Street Journal“.

Rusija taip pat tarp šių valstybių norėjo įtraukti Baltarusiją, o Ukraina – Turkiją. Ukrainos derybininkai kursyvu išskyrė tekstą, kuriame nurodė, kad atsisako svarstyti Rusijos nuostatą, reikalaujančią, kad Kyjivas atsiimtų savo reikalavimą būti Tarptautinio baudžiamojo teismo, persekiojančio už karo nusikaltimus, jurisdikcijos subjektu, kaip teigiama dokumente. Jie taip pat neratifikavo sąlygos dėl visų abipusių sankcijų atšaukimo.

„Dokumentas rodo, kokias gilias nuolaidas buvo pasirengę padaryti Ukrainos derybininkai, kai Kyjivas pirmosiomis karo savaitėmis atsidūrė sunkioje padėtyje. Jis taip pat primena apie kompromisus, kuriuos Rusija gali mėginti priversti Ukrainą daryti, jei Vakarų karinė parama išseks ir Rusija pasieks reikšmingų teritorinių laimėjimų“, – daro išvadą „The Wall Street Journal“ žurnalistai.

„Bloomberg“ prognozuoja, kad vasaros pradžia Ukrainos fronto linijoje gali būti lemtinga

11:00

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Jei Vakarai nepadidins šaudmenų tiekimo Ukrainai, Rusijos kariuomenė gali smarkiai pasistūmėti fronto linijoje. Dėl to nerimauja Ukrainos pareigūnai, naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė neįvardytas su padėtimi susipažinęs šaltinis.

Ukrainos karinės vadovybės vertinimai darosi vis niūresni. Trūkstant amunicijos, šalies gynėjų pajėgos sunkiai atlaiko Rusijos dalinių atakas.

Tuo pat metu Vladimiras Putinas, Ukrainos žvalgybos duomenimis, neatsisako savo tikslo užimti didžiuosius miestus, įskaitant Kyjivą ir Odesą. Užėmus Odesą, Rusija sustabdytų grūdų ir kitų prekių eksportą, kurį Ukraina atgaivino praėjusį rudenį, pasibaigus grūdų sandoriui, ir įgytų priėjimą prie Uždniestrės, kuri trečiadienį paprašė Maskvos politinės paramos konfrontacijoje su Moldovos valdžia.

Plačiaui skaitykite ČIA.

Rusija teigia šešiems mėnesiams uždrausianti benzino eksportą

10:58

„AFP“/„Scanpix“/Gyvenimas Rusijoje
„AFP“/„Scanpix“/Gyvenimas Rusijoje

Rusija nuo penktadienio šešiems mėnesiams uždraus benzino eksportą, kad išvengtų degalų trūkumo, kol bus atliekami naftos perdirbimo gamyklų priežiūros darbai, pranešė vyriausybė.

„Šiais sprendimais siekiama išlaikyti stabilią padėtį degalų rinkoje [...]. Benzino eksporto apribojimai įvedami šešiems mėnesiams – nuo kovo 1-osios iki rugpjūčio 31-osios“, – teigiama pranešime.

Ukrainos pajėgos skelbia numušusios 4 rusų dronus

10:55

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje

Ukrainos oro pajėgos penktadienį paskelbė praėjusią naktį numušusios keturis rusų dronus.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad rusai atakavo Ukrainą penkiomis raketomis S-300 iš laikinai okupuotos Ukrainos Donecko srities dalies ir Rusijos Belgorodo srities, taip pat keturiais „Shahed“ tipo dronais, paleistais iš Rusijos Primorsko Achtarsko ir Kursko rajonų.

Ukrainiečiams pavyko numušti keturis dronus virš Charkivo ir Dnipropetrovsko sričių.

„Ką rašo pasaulis“: NATO tapo per daug nuspėjama ir tai – jos prakeiksmas

10:54

15min koliažas/Spaudos apžvalga
15min koliažas/Spaudos apžvalga

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savo netikėtu pareiškimu, kad Vakarų karių siuntimas į Ukrainą „neturėtų būti atmestas“, sugriovė anksčiau nustatytus tabu, sukėlė diskusijas, pažadino nerimą tarp sąjungininkių ir privertė susimąstyti apie Europos ateitį.

Ekspertai spėlioja, ką iš tikrųjų norėjo pasakyti Prancūzijos vadovas: įvertinti visas įmanomas pagalbos Ukrainai priemones ar sugrįžti į žiniasklaidos antraštes. Tradicinėje 15min spaudos apžvalgoje pateikiame, ką apie tai rašo įtakingiausi pasaulio leidiniai.

„Iki šiol Vakarų šalių vadovai buvo visiškai nuspėjami. Jų elgesys 100 proc. nuspėjamas ir Rusijai. Būtent todėl Rusija nelaiko jokių karinių pajėgų prie NATO sienų“, – estų leisdiniui "Postimees" sakė karybos ekspertas Leo Kunnas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Šalia cerkvės, kurioje vyks atsisveikinimo su A.Navalnu pamaldos, pastebėta riaušių policija

09:55

„Scanpix“/AP nuotr./Šalia bažnyčios, kurioje vyks atsisveikinimo su A.Navalnu pamaldos, pastebėta riaušių policija
„Scanpix“/AP nuotr./Šalia bažnyčios, kurioje vyks atsisveikinimo su A.Navalnu pamaldos, pastebėta riaušių policija

Riaušių policija saugo teritoriją prie cerkvės, kurioje penktadienį vyks atsisveikinimo pamaldos su Aleksejumi Navalnu.

Neaišku, kas dalyvaus pamaldose, tačiau A.Navalno komanda teigia, kad dienos įvykiai bus tiesiogiai transliuojami internetu.

A.Navalno našlė Julija Navalnaja anksčiau šią savaitę išreiškė nuogąstavimus, kad Vladimiras Putinas įsakys vykdyti suėmimus per jos vyro laidotuves.

Pasak A.Navalno atstovės spaudai, laidotuvės prasidės 14 val. vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku).

Naujienas iš A.Navalno laidotuvių galite sekti ČIA.

Rusija tikina pasirengusi perduoti lėktuvo katastrofos aukų kūnus

09:53

Stopkadras/Belgorodo srityje sudužo Rusijos karinis lėktuvas IL-76
Stopkadras/Belgorodo srityje sudužo Rusijos karinis lėktuvas IL-76

Rusija yra pasirengusi perduoti Kyjivui aukų, žuvusių per lėktuvo katastrofą Rusijos pasienio regione sausio mėnesį, kūnus, teigiama pranešime.

Valstybinė naujienų agentūra RIA citavo Rusijos žmogaus teisių pareigūnę Tatjaną Moskalkovą, kuri sakė, kad šiuo klausimu palaiko ryšius su Ukrainos pareigūnais.

Maskva teigė, kad sausio 24 d. Belgorode sudužusiame Rusijos kariniame lėktuve buvo 65 ukrainiečių karo belaisviai.

Rusijos gynybos ministerija dėl katastrofos apkaltino Kyjivą, tačiau nepateikė įrodymų. Ukraina užginčijo teiginius dėl lėktuve buvusių asmenų, tačiau nei patvirtino, nei paneigė, kad numušė lėktuvą.

JAV gynybos sekretorius: Baltijos šalys pagrįstai nerimauja, kad jas Rusija gali pulti po Ukrainos

09:02

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Ukrainos pralaimėjimo atveju Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali užpulti NATO, pavyzdžiui, Baltijos šalis, pareiškė JAV gynybos ministras Lloydas Austinas per klausymus JAV Kongrese.

L.Austinas atsakinėjo į kongresmenų klausimus apie neseniai vykusį jo gydymą ligoninėje, apie kurį jis laiku neinformavo prezidento Joe Bideno.

Kai kurie Kongreso nariai domėjosi, kokia rizika Jungtinėms Valstijoms grėstų, jei Ukraina pralaimėtų karą.

Įstatymų leidėjų klausimai buvo susiję su respublikonų blokuojamu Amerikos karinės pagalbos paketu.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusijoje dronai atakavo didžiulę sprogmenų gamyklą

08:41

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad kovo 1-osios naktį rusų priešlėktuvinė gynyba esą sunaikino keturis dronus. Tuo tarpu rusiški „Telegram“ kanalai praneša, kad dronai atakavo karinio-pramoninio komplekso gamyklą, gyventojai girdėjo sprogimus.

Pasak Rusijos ministerijos, vienas bepilotis orlaivis esą buvo sunaikintas virš Belgorodo srities, dar trys dronai buvo perimti virš Nižnij Novgorodo srities.

Rusijos „Telegram“ kanalai rašo, kad ginkluotosios pajėgos tariamai bandė atakuoti Sverdlovo gamyklą Dzeržinske, Žemutinio Naugardo srityje, kuri yra viena didžiausių Rusijos sprogmenų ir pagrindinių komponentų priešlėktuvinės gynybos raketų sistemų kovinėms galvutėms gaminti.

Pranešama, kad iš viso į gamyklą buvo nuskraidinti trys bepiločiai orlaiviai. Teigiama, kad visi jie buvo numušti.

Kartu viešai rašoma, kad Dzeržinsko gyventojai naktį girdėjo sprogimus.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

08:17

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą likvidavo 920 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios gyvosios jėgos nuostolis Rusijos pusėje siekia 414,6 tūkst. 

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinta 17 tankų, 30 šarvutųjų kovos mašinų, 36 artilerijos sistemos, viena priešlėktuvinės gynybos įrangos sistema, 54 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetų ir 10 specialiosios įrangos vienetų.

Ukrainos gynėjai taip pat nukovė 26 Rusijos bepiločius orlaivius ir 3 lėktuvus.

JAV analitikai įvertino V.Putino kalbą, propagandą ir Rusijos branduolinio ginklo panaudojimo tikimybę

06:29

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Sakydamas kalbą Federalinėje asamblėjoje Vladimiras Putinas naudojo derybų retoriką ir grasinimus branduoliniais ginklais, kad atkreiptų Vakarų dėmesį į savo kalbą ir paskatintų Kremliaus vykdomas informacines operacijas, nurodo JAV Karo studijų instituto (ISW) analitikai, naujausioje savo apžvalgoje.

V.Putinas savo kalboje pakartojo savo apsimestinį norą pradėti dialogą su Jungtinėmis Valstijomis „strateginio stabilumo“ klausimais ir toliau kaltino JAV dėl to, kad derybos nevyksta.

V.Putinas teigė, kad jei Jungtinės Valstijos nori aptarti svarbius saugumo klausimus, jos turi atsižvelgti į Rusijos nacionalinius interesus.

ISW analitikai pabrėžė, kad V.Putinas ir toliau siekia maksimalistinių tikslų Ukrainoje, jis nori visiškos Ukrainos kapituliacijos, taip pat siekia susilpninti ir nuginkluoti NATO, kurią laiko neatsiejama Rusijos nacionalinių interesų dalimi.

Šiuo metu Kremlius vykdo informacinę operaciją, apsimesdamas suinteresuotas derybomis, kad paskatintų Vakarus daryti nuolaidas dėl Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo.

V.Putinas taip pat pabrėžė, kad Rusija turi ginklų, galinčių smogti Vakarų šalims, ir sakė, kad Vakarų eskalavimas kelia grėsmę galimam branduoliniam konfliktui, kuris gali sunaikinti civilizaciją.

Kariniai analitikai pažymėjo, kad V.Putinas ir Rusijos pareigūnai dažnai remiasi branduoliniais grasinimais, siekdami įvaryti baimę Vakarų auditorijai ir susilpninti Vakarų paramą Ukrainai.

Kremlius nesiėmė reikšmingos eskalacijos, reaguodamas į Ukrainos aprūpinimą naujomis vakarietiškomis sistemomis, ir ISW toliau vertina, kad Rusijos branduolinio ginklo panaudojimas Ukrainoje ir už jos ribų yra labai mažai tikėtinas.

Kitos svarbios analitikų įžvalgos:

  • Ukrainos pareigūnai yra susirūpinę dėl galimybės, kad 2024 m. vasarą Rusija gali užgrobti daug teritorijų, jei Vakarų saugumo pagalba ir toliau vėluos.
  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 29 d. kreipimusi į Federalinį Susirinkimą bandė įtikinti Rusijos visuomenę, kad kitą jo prezidentavimo kadenciją lems Rusijos karinė sėkmė Ukrainoje, o ne stagnacija ar socialinės ir ekonominės gerovės smukimas.
  • Sakydamas kalbą Federalinėje asamblėjoje V.Putinas vartojo retoriką apie derybas ir branduolinių ginklų žvanginimą, taip greičiausiai siekdamas atkreipti Vakarų dėmesį į šią kalbą ir paskatinti Kremliaus vykdomas informacines operacijas.
  • Savo kalboje Federalinėje asamblėjoje V.Putinas pabrėžė, kad siekdamas įveikti Rusijos demografinę krizę, Kremlius sutelkė dėmesį į 2024-uosius kaip „Šeimos metus“.
  • V.Putinas neatsakė į vasario 28 d. Moldovos prorusiško separatistinio Uždniestrės regiono deputatų suvažiavimo prašymą, tačiau šis atsakymo trūkumas vis tiek palieka Kremliui keletą galimų vėlesnių veiksmų variantų.
  • Vasario 28 ir 29 d. Ukrainos pajėgos Rytų Ukrainoje numušė dar tris naikintuvus Su-34.
  • Kremlius ir toliau tvirtina turįs arogantišką teisę taikyti Rusijos federalinę teisę NATO valstybių narių ir buvusių sovietinių respublikų piliečiams už veiksmus, padarytus jų pačių šalių teritorijoje.
  • Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pareiškė, kad Rusijos vadovaujama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO) kelia grėsmę Armėnijos saugumui, nes Rusijos pareigūnai atsisakė pripažinti Armėnijos dalyvavimo KSSO sumažinimą.
  • Pranešama, kad Kremlius visose federalinės vyriausybės agentūrose įsteigė aukšto lygio pareigybes, kad kiekvienoje agentūroje būtų skatinamas patriotizmas ir istorija, greičiausiai siekiant padidinti informacinę ir ideologinę federalinių darbuotojų kontrolę.
  • Vasario 29 d., vykstant poziciniams mūšiams palei fronto liniją, Rusijos pajėgos padarė patvirtintą pažangą netoli Avdijivkos.
  • Vasario 29 d. Rusijos valstybinio gynybos konglomerato „Rostec“ vadovas Sergejus Čemezovas pareiškė, kad „Rostec“ planuoja gaminti tolimojo radiolokacinio aptikimo lėktuvus A-50 pagal nenurodytą grafiką, nes Rusijos kariuomenei reikia daugiau lėktuvų A-50.
  • Okupacinė valdžia toliau remia Kremliaus pastangas stiprinti religinių grupių kontrolę okupuotoje Ukrainoje.
Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius