Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kitaip nei J.Bidenas: Kanados premjeras J.Trudeau nepanoro pavadinti V.Putino žudiku

Kanados vyriausybės vadovas Justinas Trudeau trečiadienį pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsakingas už „siaubingus dalykus“, bet JAV lyderio Joe Bideno pavyzdžiu nepasekė ir Kremliaus šeimininko nepavadino žudiku.
Justinas Trudeau
Justinas Trudeau / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

J.Trudeau, žinoma, apskritai nepratęs kritikuoti kitų pasaulio šalių lyderius viešai, bet po to, kai taip aštriai apie V.Putiną pasisakė J.Bidenas, radijo stoties „SiriusXM“ laidos „The Bridge“ vedėjas Peteris Mansbridge'as negalėjo nepaklausti kanadiečio apie Rusijos prezidentą.

„Esu tikras, kad Putinas atsakingas už daugybę siaubingų dalykų, nes tai įrodo jo elgesys“, – pareiškė J.Trudeau.

Kanados premjeras užsiminė apie Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, taip pat kibernetines atakas ir bandymus „destabilizuoti mūsų demokratijas“.

Paklaustas, ar, kaip ir J.Bidenas, laiko V.Putiną žudiku, J.Trudeau atsakė: „Neturiu duomenų, kurie man leistų taip teigti.“

J.Trudeau yra kelis kartus susitikęs su V.Putinu per tarptautinius forumus, o jo įspūdis toks: „Jis pažiūrės į tave ir bet kuriuo metu pasakys ką tik nori. Jam nėra labai įdomu, ką apie jį mano Vakarų pasaulis ar Kanada.“

ZUMAPRESS/Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas
ZUMAPRESS/Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas

Tiesa, paklaustas, ar, kaip ir J.Bidenas, laiko V.Putiną žudiku, J.Trudeau atsakė: „Neturiu duomenų, kurie man leistų taip teigti.“

„Tikrai žinau, kad jis nėra Kanados ar kanadiečių draugas. Turime labai blaiviai vertinti santykius su Rusija“, – pridūrė J.Trudeau.

Kiek anksčiau Kanada paskelbė naujų sankcijų devyniems Rusijos pareigūnams, reaguodama į šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus ir veiksmus prieš Kremliaus kritikus, įskaitant Aleksejų Navalną, kuris buvo apnuodytas ir pasiųstas už grotų.

J.Bidenas praėjusią savaitę duodamas interviu „ABC News“ prilygino Rusijos prezidentą „žudikui“.

J. Bidenas Rusijos prezidentą pavadino „žudiku“ ir sulaukė Kremliaus atsako
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
putina ir bidena

V.Putinas vėliau pasišaipė iš tokio komentaro, pareiškęs, kad „kas ant kito sako, tas ant savęs pasisako“, bet negalėjo nereaguoti ir rimčiau – Maskva iškart atšaukė savo ambasadorių iš Vašingtono „skubioms konsultacijoms“.

JAV Baltųjų rūmų atstovai vėliau tikino, kad J.Bidenas „nesigaili“ dėl tokio savo komentaro. Jis, beje, taip pat pareiškė, kad V.Putinas sumokės už kišimąsi į JAV rinkimus.

Vis dėlto Londono universiteto koledžo Slavų ir Rytų Europos studijų centro ekspertas Markas Galeotti 15min laidoje „Kompasas“ tvirtino, kad tarptautinėje politikoje skambių epitetų paprastai vengiama, be to, JAV prezidento pasisakymas Vakarams galbūt net nenaudingas.

„Būkime visiškai sąžiningi: egzistuoja, sakykime, tarptautinis etiketas, susijęs su tuo, kaip valstybės lyderiai bendrauja.

Ir tai gali būti nuoširdi Bideno nuomonė. Aš ją galiu suprasti, nes matėme daug nužudymų, įvykdytų Rusijos valstybės. Bet tai niekaip nepagerina pokalbio – manau, kad tai parodo, kaip pasikeitė diplomatijos kalba.

M.Galeotti: prezidentas Trumanas yra sakęs: kalbėk švelniai, bet nešiokis didelę lazdą. Bet šiomis dienomis politikai kalba garsiai ir labai agresyviai, bet geriausiu atveju mosikuoja pagaliuku.

Senais laikais, per Šaltąjį karą, viskas buvo labiau kontroliuojama, labiau dirbtina. Iš esmės nė vienas valstybės lyderis nepasakydavo nieko, ko jau nebūdavo sugalvoję scenaristai ir kas nebūtų patikrinta pustuzinio diplomatų.

Dabar gyvename pasaulyje, kur net pats galingiausias pasaulio politikas į retoriką tarptautinėje politikoje žvelgia lyg dalyvaudamas Oprah Winfrey laidoje. Svarbiau – jo jausmai, o ne darbotvarkė“, – dėstė M.Galeotti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Markas Galeotti
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Markas Galeotti

Analitikas tvirtino, kad neaišku, ar J.Bidenas tokį pareiškimą padarė rodydamas, kad „bus naujų kietų veiksmų“, ar siekdamas įtikti konservatyvesniems rinkėjams ir antirusiškiems demokratams.

„Aš galiu suprasti emocinį malonumą, kurį gali jausti kai kurie žmonės – ypač po to keisto periodo, kai prezidentas Trumpas liaupsino Putiną ir visus kitus pasaulio diktatorius, kad ir ką jie daro.

Vėlgi, diplomatija, deja, yra menas kalbėti su žmonėmis, kurie tau nepatinka, ir priversti juos elgtis taip, kaip jie nenori elgtis.

Ir aš nemanau, kad tokia griežta retorika suteikia mums daugiau svertų santykiuose su Rusija – ypač jei tai nepriveda prie griežtų veiksmų.

Prezidentas Trumanas yra sakęs: kalbėk švelniai, bet nešiokis didelę lazdą. Bet šiomis dienomis politikai kalba garsiai ir labai agresyviai, bet geriausiu atveju mosikuoja pagaliuku“, – kalbėjo M.Galeotti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius