Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 06 /18:48

Koronavirusas: užsikrėtusių pasaulyje – jau 100 tūkstančių

Ketvirtadienį Italija, kurioje per parą mirė 41 koronavirusu užsikrėtęs žmogus, uždarė visas mokyklas ir universitetus, apie pirmuosius du užsikrėtimo atvejus paskelbė Bosnija ir Hercegovina. Estijoje bendras užsikrėtusiųjų skaičius šalyje padidėjo iki 10, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai. Iranas penktadienį paskelbė apie 17 naujų mirčių nuo koronaviruso.
Patikros akimirka
Patikros akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Virusas jau išplito 90-yje pasaulio šalių, juo užsikrėtė per 98 tūkst. žmonių, mirė – per 3 tūkst.

Užsikrėtimo koronavirusu atvejai nustatyti ir kaimyninėse šalyse – Latvijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje. Taip pat – ir Lietuvoje. Koronavirusas nustatytas 39 metų šiaulietei, grįžusiai iš Italijos.

Šiuo metu Užsienio reikalų ministerija dėl koronaviruso protrūkio rekomenduoja laikinai nevykti į Šiaurės Italijos Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus, Kiniją ir Pietų Korėją.

TAIP PAT SKAITYKITE: Estijoje koronavirusą besigydantis vyras: labiausiai noriu, kad grįžtų sveikata

Naujausias žinias apie koronaviruso plitimą pasaulyje sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Pirmi atvejai Kolumbijoje ir Kosta Rikoje

23:27

Pirmi koronaviruso atvejai užfiksuoti dvejose šalyse – Kosta Rikoje ir Kolumbijoje. Pastarojoje valstybėje virusu užsikrėtė 19-metis, viešėjęs Milane, o Kosta Rikoje – 49-erių amerikietė.

Auga aukų JAV skaičius

22:25

JAV auga nuo koronaviruso mirusių aukų skaičius – praneša, kad virusas nusinešė 15 žmonių gyvybių.

Peru ir Togas patvirtino pirmuosius koronaviruso atvejus

18:47

Peru prezidentas Martinas Vizcarra penktadienį pranešė, kad šalyje buvo užfiksuotas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis; užsikrėtė 25-erių vyras, grįžęs iš kelionės po Europą.

Prezidentas paragino piliečius likti ramius ir sakė, kad Peru ėmėsi „visų medicininių priemonių“ padėti pacientui, kuris lankėsis Ispanijoje, Prancūzijoje ir Čekijoje. Dabar to vyro būklė stabili.

Pareigūnai jau buvo paruošę izoliuotas patalpas penkiose Limos ligoninėse, ruošiantis galimam viruso atėjimui į šalį, sostinės tarptautiniame oro uoste ir keliuose uostuose buvo įkurti papildomi medicinos punktai.

Togas penktadienį patvirtino pirmą užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį, tyrimais nustačius virusą 42 metų moteriai, sugrįžusiai iš kelionės į Beniną, Vokietiją, Prancūziją ir Turkiją. 

Aštuonis milijonus gyventojų turinčios Vakarų Afrikos valstybės prezidentūra pranešė, kad virusu užsikrėtusi pacientė, gyvenanti Lomėje su šeima, „šiuo metu yra izoliuota infekcinių ligų gydymo centre". Koronavirusas jai buvo nustatytas ketvirtadienį.

„Nuo vasario 22 dienos iki kovo 2 dienos ji lankėsi Benine, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Turkijoje, o paskui sugrįžo į Togą per Beniną, kirtusi sausumos sieną“, – sakoma prezidentūros pareiškime.

Jame nurodoma, kad visi žmonės, turėję kokį nors kontaktą su paciente Toge, yra „nustatyti ir karantinuoti“. 

Iš Užsachario Afrikos regiono valstybių keturi koronaviruso atvejai buvo užregistruoti Senegale, o Nigerijoje ir Kamerūne užregistruota po vieną atvejį. Viruso SARS-CoV-2 protrūkis kilo gruodžio mėnesį Kinijoje.

ES ambasadoriai atšaukė susitikimą

17:53

Ambasadoriai iš 27 valstybių narių Europos Sąjungoje atšaukė penktadienį turėjusį įvykti susitikimą, jų pirmininkei, Kroatijos diplomatei, nusprendus savanoriškai laikytis karantino po darbo kartu su naujuoju koronavirusu užsikrėtusiu žmogumi.

Kroatija šiuo metu pirmininkauja blokui rotacijos tvarka, o ambasadorė Irena Andrassy šią savaitę dirbo kartu su Europos Vadovų Tarybos pareigūnais, vienam kurių vėliau buvo diagnozuotas šis virusas, naujienų agentūrai AFP pranešė diplomatai.

Pati I.Andrassy neturi jokių simptomų, tačiau antradienį nusprendė atsargumo dėlei laikytis karantino ir paprašė atlikti jai tyrimus.

„Jeigu ji neatvyks ateinančią savaitę, kitam posėdžiui vadovaus Vokietija, nes ji yra kita [šalis] pagal pirmininkavimo tvarką“, – sakė vienas diplomatas.

Kitas diplomatas pareiškė, kad visų diplomatų ir darbuotojų, praleidusių daugiau nei 15 minučių dirbant 2 m atstumu nuo užsikrėtusio pareigūno, buvo paprašyta izoliuotis ir pasidaryti tyrimus.

Iki šiol buvo nustatyti mažiausiai trys nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai tarp įvairių Briuselyje įsikūrusių ES institucijų darbuotojų, todėl buvo sutrikdyta, bet visiškai nesustabdyta, šių struktūrų veikla, o Europos Parlamentas atšaukė keletą posėdžių.

Kitą savaitę turėjusi prasidėti plenarinė plenarinė sesija Strasbūre buvo atidėta, o EP nariai vietoje to susitiks antruosiuose parlamento rūmuose Briuselyje, kurie buvo uždaryti lankytojams.

Užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius pasaulyje viršijo 100 000

17:45

Užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius 91 pasaulio šalyje viršijo 100 000, penktadienį skelbia naujienų agentūra AFP.

Mirusiųjų nuo viruso sukeliamos ligos COVID-19 skaičius viršijo 3,4 tūkst., o bendras užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė 100 002, rodo AFP surinkti duomenys, remiantis nacionalinių institucijų ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiama informacija.

JAV skiria 8,3 mlrd. dolerių kovai su koronavirusu

17:13

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pasirašė teisės aktą dėl 8,3 mlrd. JAV dolerių (7,45 mlrd. eurų) skyrimo kovai su koronaviruso protrūkiu, jau nusinešusiu 12 gyvybių ir užkrėtusiu daugiau nei 200 žmonių Jungtinėse Valstijose.

Pagal šį įstatymą federalinėms visuomenės sveikatos apsaugos agentūroms numatyta skirti daugiau lėšų vakcinos kūrimui, tyrimams ir potencialiam gydymui, o federalinė ir vietos valdžia gaus lėšų geriau pasiruošti reaguoti į naujojo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 keliamą grėsmę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Greitas koronaviruso plitimas sukrėtė finansų rinkas, pakoregavo kelionių planus ir grasina paveikti kasdienį žmonių gyvenimą Jungtinėse Valstijose.

Anksčiau D.Trumpas planavo pasirašyti šį potvarkį Atlantoje, per apsilankymą Ligų kontrolės ir prevencijos centruose (CDS), ketvirtadienį nurodė viceprezidentas Mike'as Pence'as, vykdamas į Vašingtono valstiją, kur mirė 11 koronavirusu užsikrėtusių pacientų.

Tačiau penktadienį Baltieji rūmai informavo, kad D.Trumpas nebevyks į Atlantą, nes „nenori kištis į CDC misiją saugoti savo žmonių sveikatą ir gerovę bei pačią instituciją“. 

Teisės aktą dėl 8,3 mlrd. JAV dolerių skyrimo kovai su koronavirusu Senatas priėmė ketvirtadienį, siekdamas nuraminti įsibauginusią visuomenę ir leisti vyriausybei greičiau reaguoti į protrūkį.

Skirtos lėšos bus panaudotos kompleksinei kovai su pasaulyje plintančiu virusu, ketvirtadienį vėl turėjusiam įtakos finansų rinkoms ir keliančiam potencialią grėsmę dešimtmetį trukusiam JAV ekonomikos augimui.

Ketvirtadienį teisės aktas Senate buvo priimtas 96 balsais prieš du ir perduotas pasirašyti D.Trumpui. Už šio potvarkio priėmimą trečiadienį Atstovų Rūmuose pasisakė 415 narių, du deputatai balsavo prieš.

Pareigūnas: Kinija greitai gali atšaukti karantiną viruso nusiaubtame Hubėjuje

16:58

Kinija gali netrukus atšaukti karantiną koronaviruso protrūkio epicentre atsidūrusioje provincijoje, kuri ilgiau nei mėnesį izoliuota nuo likusios šalies, penktadienį teigė vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas. 

Paklaustas apie griežtas priemones, kurių buvo imtasi centrinėje Hubėjaus provincijoje siekiant užkirsti kelią viruso plitimui, Kinijos valstybės tarybos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Ding Xiangyangas žurnalistams atsakė, kad „diena, kurios visi laukia, nėra labai toli“.

„Scanpix“ nuotr./Uhanas
„Scanpix“ nuotr./Uhanas

Vis tik jis pabrėžė, kad nuo viruso Hubėjuje ir jo sostinėje Uhane, kur atsirado šis užkratas, vis dar miršta didžiausia dalis visų aukų šalyje.

Maždaug 56 mln. Hubėjaus gyventojų nuo sausio pabaigos faktiškai buvo paskirtas karantinas, siekiant užkristi kelią viruso plitimui visoje šalyje tuo metu, kai žmonės grįžo į darbą iš savo gimtųjų miestų po pratęstų Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių atostogų.

Pastarosiomis savaitėmis naujų užsikrėtimo atvejų Hubėjuje ir Uhane palaipsniui mažėja.

Penktadienį pirmą kartą nuo to laiko, kai Kinija pradėjo oficialius skaičiavimus, nė vienoje už Uhano ribų esančių gyvenviečių nebuvo pranešta apie jokius naujus užsikrėtimo atvejus.

Ding Xiangyangas pareiškė, kad gerėjant padėčiai valdžios institucijos keis galiojančias priemones.

Jo pareiškimai yra naujausias požymis, kad gyvenimas Kinijoje netrukus gali pradėti grįžti į normalias vėžes.

Į pietus nuo Uhano esančiame Hubėjaus mažesniame Čibi mieste penktadienį, praėjus 19 dienų po vėliausiai nustatyto užsikrėtimo atvejo, buvo pašalintos kelių barikados ir buvo leista įvažiuoti į miestą, nors palikti jį tebedraudžiama.

Tokia žinia nuskambėjo kai kuriems regionams ruošiantis kitą savaitę atidaryti prieš daugiau nei mėnesį uždarytas mokyklas.

Tibeto kalnyne esanti Činghajaus provincija vasario pabaigoje paskelbė, kad aukštosios ir profesinės mokyklos palaipsniui atnaujins savo veiklą nuo kovo 9 iki 13 dienos. Vidurines mokyklas planuojama atidaryti vėliau šį mėnesį.

Kinijos pietvakariuose esančios kalnuotos Guidžou provincijos valdžia taip pat paskelbė, kad kai kuriose vidurinėse ir aukštosiose mokyklose nuo kovo 16 dienos atsinaujins pamokos.

Kinijoje nuo koronaviruso mirė daugiau nei 3 000 žmonių, dar per 80,5 tūkst. juo užsikrėtė.

Tačiau pareigūnai pažymėjo, kad padėtis gerėja ir kad Hubėjus dabar turi pakankamai medicininės apsaugos priemonių, pagrindinių vaistų ir įrangos, kurių anksčiau labai trūko.

Taline naujasis koronavirusas diagnozuotas gimnazijos moksleiviui

15:43

Estijoje vienos Talino gimnazijos moksleiviui diagnozuotas naujasis korovavirusas.  

Švietimo įstaiga, kurioje mokosi virusu užsikrėtęs moksleivis, dviem savaitėms sustabdė mokymo procesą.    

„Penktadienį Talino Kriistine gimnazijos moksleiviui diagnozuotas naujasis koronavirusas. Berniukas buvo mokykloje, todėl čia mažiausiai dvi savaites nevyks pamokos. Mokyklos patalpos bus kruopščiai dezinfekuotos. Kol nebus pamokų, mokymo procesas vyks nuotoliniu būdu“, – pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.       

Kadangi neįmanoma nustatyti, su kuo mokykloje kontaktavo užsikrėtęs moksleivis, visų gimnazijos mokinių prašoma dvi savaites pabūti namuose, vengti kontaktų su kitais asmenimis, nedalyvauti sporto renginiuose ir nelankyti būrelių.

„Scanpix“ nuotr./Ligoninė Taline
„Scanpix“ nuotr./Ligoninė Taline

Ministerija mano, jog šios atsargumo priemonės būtinos siekiant užkirsti kelią viruso plitimui. Ministerija paprašė visų švietimo įstaigų vadovų būti pasirengusiems jas uždaryti dviejų savaičių laikotarpiui ir vykdyti mokymo procesą nuotoliniu būdu.  

Sveikatos apsaugos departamentas savo ruožtu penktadienį pranešė, kad Estijoje užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu skaičius padidėjo iki 10 žmonių. Minėtas moksleivis yra vienas iš 10 užsikrėtusiųjų.

Koronavirusas SARS-CoV-2, sukeliantis ligą COVID-19, buvo nustatytas dar penkiems žmonėms, praėjusį savaitgalį sugrįžusiems į Taliną iš Italijos šiaurinio Bergamo miesto skrydžiu per Rygą. 

Departamentas nurodė, kad visi vasario 29 dieną reisu iš Bergamo į Rygą skridę keleiviai yra žinomi ir kad dedamos pastangos susisiekti su visais žmonėmis, su kuriais galėjo turėti kontaktų užsikrėtusieji.

Sveikatos apsaugos departamento duomenimis, devyni iš dešimties asmenų, kuriems diagnozuotas virusas, juo užsikrėtė Šiaurės Italijoje. JIe gydosi namuose.  

Dar vienam COVID-19 susirgusiam asmeniui, Estijoje gyvenančiam Irano piliečiui, liga diagnozuota po viešnagės Irane. Į Estiją jis sugrįžo per Turkiją ir Latviją. Šiuo metu vyras gydomas infekcinių ligų ligoninėje, jo būklė gerėja. 

Norvegijoje koronavirusu užsikrėtė daugiau nei 90 žmonių

15:10

Norvegijoje patvirtinta daugiau nei 90 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, penktadienį pranešė žiniasklaida. 

Remiantis Norvegijos visuomenės sveikatos instituto duomenimis, daugiausia susirgimų užregistruota Vestlando apskrityje, Viko regione ir Osle.

Užsikrėtusieji gydosi izoliuoti namuose, stebimi medikų.

Iš visų užsikrėtusiųjų 67 anksčiau lankėsi Italijoje. Taip pat keletas užsikrėtimo koronavirusu atvejų yra susiję su kelionėmis į Iraną ir Kiniją.

Italijoje koronavirusas nustatytas daugiau nei 3,8 tūkst. žmonių. 148 žmonės mirė, 414 – pasveiko. Italija yra didžiausias koronaviruso židinys Europoje.

Slovakija patvirtino pirmąjį užsikrėtimo koronavirusu atvejį

15:03

Slovakija penktadienį pranešė apie pirmą užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį, tyrimais nustačius virusą vyrui, kurio sūnus lankėsi Venecijoje.

„Šiandien patvirtintas 52 metų paciento užsikrėtimas“, – penktadienį žurnalistams sakė premjeras Peteris Pellegrini.

Pasak jo, pacientas, kurio vardas neskelbiamas, šiuo metu guli ligoninėje Bratislavoje.

„Pacientas pastaruoju metu niekur nekeliavo, bet jo sūnus prieš porą savaičių grįžo iš Venecijos“, – nurodė P. Pellegrini.

Paciento mėginiai buvo tiriami du kartus, todėl nėra abejonių dėl koronaviruso, sakė premjeras ir pridūrė: „Jo sūnui jokie ligos ženklai nepasirodė.“

Iki penktadienio Slovakijoje buvo ištirta daugiau kaip 300 mėginių, bet visų testų rezultatai buvo neigiami, pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Iki šiol Slovakija buvo vienintelė centrinės Europos valstybė, neturėjusi patvirtintų užsikrėtimo atvejų.

Egipte nustatyta 12 koronaviruso atvejų Nilu plaukusiame kruiziniame laive

14:43

Egipte penktadienį buvo patvirtinta 12 naujų koronaviruso atvejų; virusas nustatytas Nilu iš Asuano į Luksorą plaukiojančiame kruiziniame laive dirbantiems žmonėms, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Tarp kruizinio laivo darbuotojų, kuriems nepasireiškė jokie simptomai, patvirtinta 12 koronaviruso atvejų“, – sakoma bendrame ministerijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos pranešime.

Valdžios pareigūnai buvo sukelti ant kojų paaiškėjus, kad vienas laivu keliavęs turistas iš Taivano išplatino šį virusą toliau.

PSO perspėjo Egipto pareigūnus, kad minėta turistė buvo pagrindinė užkrato nešiotoja, užkrėtusi ir kitus, sakoma pareiškime.

Kol kas neaišku, kur ir kaip ši turistė užsikrėtė ir ar ji sugrįžo į Taivaną ar į kitą šalį.

Dvylika laivo personalo narių buvo karantinuota įtarus, kad jie galėjo užsikrėsti koronavirusu. Paskutinę jų 14 dienos karantino dieną paimtų jų mėginių dėl koronaviruso rezultatai buvo teigiami. 

Kiti laive buvę ir kontaktą su turiste iš Taivano turėję asmenys taip pat buvo izoliuoti 14 dienų.

Anksčiau šią savaitę Egipto pareigūnai pranešė nustatę trečią koronaviruso atvejį šalyje. Juo užsikrėtė iš Serbijos sugrįžęs 44 metų egiptietis, keliavęs tranzitu per Prancūziją, kur išbuvo 12 valandų.

Iš pradžių vyrui nepasireiškė jokių ligos simptomų, tačiau praėjus kelioms dienoms po sugrįžimo jis pajuto lengvus simptomus ir kreipėsi į ligoninę, sakė pareigūnai. 

Pirmas koronaviruso atvejis Egipte buvo nustatytas Kinijos piliečiui, kuris jau pasveiko. 

Praėjusių metų pabaigoje Kinijoje prasidėjęs koronaviruso protrūkis visame pasaulyje jau nusinešė daugiau nei 3 385 gyvybes. Juo užsikrėtė daugiau nei 98 tūkst. žmonių.

ES sveikatos ministrai ieško būdų sulėtinti koronaviruso plitimą

14:05

Europos šalių sveikatos apsaugos ministrai penktadienį surengė krizines derybas, kuriose tariamasi, kaip sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą, Europos Sąjungai ieškant būdų, kaip užsitikrinti pakankamas medicininių apsaugos priemonių  atsargas.    

„Virusas jau Europoje. Dabar mūsų užduotis – sulėtinti ir sustabdyti jo plitimą“, – sakė Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas, kolegoms iš 27 Bendrijos valstybių susirinkus į susitikimą. 

„Naujoji epidemija jau čia“, – sakė jis ir pabrėžė, jog dabar svarbiausia sulėtinti viruso plitimą, kol kuriami vaistai. 

Pasak J.Spahno, kol kas Vokietija nemato būtinybės apriboti laisvą judėjimą tarp šalių Bendrijoje. 

Čekijos sveikatos apsaugos ministras Adamas Vojtechas sakė, kad apsauginių kostiumų ir kaukių atsargos yra ribotos ir padidinus gamybos apimtis pirmiausia šiomis priemonėmis turi būti aprūpinami Europos sveikatos priežiūros darbuotojai. 

„Bandome vesti derybas su gamintojais dėl rinkos aprūpinimo, bet gamyba yra ribota. Paklausa yra daug didesnė už pasaulinę pasiūlą. Nelengva“, – kalbėjo jis. 

Visame pasaulyje naujuoju koronavirusu SARS-CoV-2, sukeliančiu ligą COVID-19, jau užsikrėtė beveik 100 tūkst. žmonių, o daugiau kaip 3,3 tūkst. mirė. Virusas, kurio protrūkis prasidėjo prasidėjo pernai gruodį Kinijos vidurio regiono mieste Uhane, jau pasiekė maždaug 85 valstybes.

Dauguma naujų užsikrėtimo ir mirčių atvejų vis dar fiksuojama Kinijoje, bet virusas sparčiai plinta kitose šalyse. Pagrindinis koronaviruso židinys Europoje yra Italija – čia vos per dvi savaites infekcija pareikalavo 148 gyvybių. 

ES pareigūnai akcentuoja koordinuoto reagavimo svarbą. Tačiau didžiosios Bendrijos valstybės Vokietija ir Prancūzija uždraudė medicininių apsaugos priemonių, tokių kaip kaukės ir pirštinės, eksportą.   

Austrijos sveikatos apsaugos ministras Rudolfas Anschoberis sakė nenorįs „prieš kameras“ aptarinėti šios politikos.  

„Diskutuosime apie valstybių narių pasirengimą... Taip pat aptarsime solidarumo būtinybę“, – sakė ES sveikatos ir maisto saugos komisarė Stela Kirjakides.

Irano užsienio reikalų ministro patarėjas mirė nuo koronaviruso

14:05

Iranas penktadienį pranešė apie dar 17 mirčių nuo naujojo koronaviruso – taigi, mirusiųjų šalyje padaugėjo iki 124, o bendras užsikrėtimo atvejų skaičius irgi reikšmingai šoktelėjo.

„Patvirtinome 1 234 naujus atvejus – tai yra pastarųjų kelių dienų rekordas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras.

Remiantis oficialia statistika, bendras infekuotųjų skaičius Irane dabar yra 4 747.

Naujausi pacientai „tikriausiai yra žmonės, užsikrėtę virusu prieš dvi savaites ir ką tik atėję pas mus turėdami simptomų“, paaiškino pareigūnas.

Irano užsienio reikalų ministro patarėjas mirė nuo koronaviruso

13:40

Irano užsienio reikalų ministro patarėjas, dalyvavęs 1979 metų JAV ambasados įkaitų krizėje, mirė nuo koronaviruso, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Hosseinas Sheikholeslamas, „veteranas ir revoliucinis diplomatas“, mirė vėlai ketvirtadienį, sakoma pranešime.

Iranas stengiasi suvaldyti spartų viruso plitimą. Užsikrėtimo atvejų šalyje jau yra 4 747, o mirties atvejų – mažiausiai 124. Šeši mirę žmonės buvo politikai ar vyriausybės pareigūnai.

Prieš mirtį H.Sheikholeslamas patarinėjo Irano diplomatijos vadovui Mohammadui Javadui Zarifui.

„Scanpix“ nuotr./Teheranas
„Scanpix“ nuotr./Teheranas

H.Sheikholeslamas, buvęs ambasadorius Sirijoje, 1981–1997 metais buvo užsienio reikalų viceministras.

1979-aisiais jis kaip vienas iš studentų dalyvavo Irano įkaitų krizėje. Tais metais, praėjus mažiau nei devyniems mėnesiams po JAV remto šacho nuvertimo, iraniečių studentai įsiveržė į JAV ambasadą Teherane ir paėmė įkaitais 52 amerikiečius.

Dėl to Vašingtonas 1980-aisiais nutraukė diplomatinius ryšius su Iranu.

Įkaitai buvo išvaduoti 1981 metų sausį, po 444 nelaisvės dienų.

Naujasis koronavirusas taip pat pražudė kitų garsių Irano pareigūnų, tarp jų Mohammadą Mirmohammadi iš Tikslingumo tarybos, patarinėjančios aukščiausiajam šalies lyderiui ajatolai Ali Khamenei.

Tarp kitų nuo koronaviruso mirusių pareigūnų yra parlamentaras Mohammadas Ali Ramezani ir Žemės ūkio ministerijos pareigūnas Mojtaba Pourkhanali. Abu jie yra iš Gilano – vienos labiausiai protrūkio paveiktų Irano provincijų.

Taip pat mirė teismų sistemos vadovo patarėjas Ahmadas Toyserkani, buvęs pasiuntinys Vatikane Hadi Khosroshahi ir vieno įtakingo dvasininko sekretorius Mojtaba Fazeli.

Užsikrėtusi parlamentarė Fatemeh Rahbar šiuo metu yra ištikta komos, pranešė naujienų agentūra ISNA.

Virtinė kitų pareigūnų užsikrėtė, jiems taikomas karantinas. Tarp jų yra viceprezidentė Masoumeh Ebtekar, sveikatos apsaugos viceministras Irajas Harirchi ir didysis ajatola Musa Shobairi Zanjani, kuris laikomas vienu iš didžiausių religinių autoritetų.

Stengiantis stabdyti virusą visame Irane uždarytos mokyklos ir universitetai, atšaukti dideli kultūriniai ir sporto renginiai, sutrumpintos darbo valandos. Virusas jau yra išplitęs į visas Irano provincijas, kurių yra 31.

Serbijoje nustatytas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

13:39

Serbijoje diagnozuotas naujasis koronavirusas pirmajam pacientui – Vengrijoje neseniai apsilankiusiam vyrui, penktadienį paskelbė serbų sveikatos apsaugos ministras Zlatiboras Lončaras.

„Serbijoje patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis – tai 43 metų vyras iš [šiaurinio miesto] Suboticos, neseniai viešėjęs Vengrijoje, Budapešte“, – per spaudos konferenciją sakė Z.Lončaras.

Vyras yra izoliuotas atskiroje patalpoje Suboticos ligoninėje ir jaučiasi gerai, nurodė ministras.

Žmonėms, su kuriais yra kontaktavęs pacientas, taip pat atliekami tyrimai.

„Nereikia panikuoti; turite elgtis pagal valdžios rekomendacijas“, – pabrėžė Z. Lončaras ir pridūrė, kad pacientas elgėsi „atsakingai“.

Serbija yra jau ketvirta iš Jugoslaviją kadaise sudariusių šalių, pranešusi apie užsikrėtimo atvejį po Kroatijos (11 atvejų), Šiaurės Makedonijos (vienas atvejis) ir Bosnijos ir Hercegovinos (du atvejai).

Estijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu padaugėjo iki 10

12:43

Estijoje užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu skaičius padidėjo iki 10 žmonių, susirgimą COVID-19 patvirtinus dar penkiems žmonėms, praeitą savaitgalį sugrįžusiems į Taliną iš Italijos šiaurinio Bergamo miesto skrydžiu per Rygą, pranešė tarnybos.

Sveikatos apsaugos departamentas nurodė, kad visi vasario 29 dieną reisu iš Bergamo į Rygą skridę keleiviai yra žinomi ir kad dedamos pastangos susisiekti su visais žmonėmis, su kuriais galėjo turėti kontaktų užsikrėtusieji.

Visi penki nauji pacientai, kuriems buvo nustatyta koronaviruso infekcija, šiuo metu gydosi namuose.

Bolivudo „Oskarai“ dėl koronaviruso pavojaus atšaukti

12:34

Bolivudas penktadienį dėl plintančio koronaviruso atšaukė savųjų „Oskarų“ – Tarptautinės indų kino akademijos (IIFA) apdovanojimų – įteikimo vakarą.

Didžiausio Indijos kino pramonės apdovanojimų renginio organizatoriai sakė dėl augančios sveikatos krizės „opumo“ turėję atšaukti trijų dienų šventę Indauro mieste Madhja Pradešo valstijoje.

Iškilmingas renginys turėjo prasidėti kovo 27 dieną, jame turėjo dalyvauti didžiausios Bolivudo žvaigždės, tarp jų – Shah Rukhas Khanas, Salmanas Khanas ir Katrina Kaif.

Nyderlanduose – pirmoji koronavirusu užsikrėtusio paciento mirtis

12:33

Nyderlanduose užfiksuota pirmoji šalyje naujuoju koronavirusu užsikrėtusio žmogaus mirtis, penktadienį pranešė olandų sveikatos apsaugos pareigūnai.

„Mirė 86 metų vyras, sirgęs COVID-19 ir paguldytas į ligoninę „Ikazia“ Roterdame. Jis yra pirmasis pacientas, miręs Nyderlanduose nuo koronaviruso“, – sakoma Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto pranešime.

Institutas pridūrė, kad šio vyro užsikrėtimo šaltinis nėra žinomas.

Kinijoje nuo koronaviruso mirė dar 30 žmonių, daugėja naujų užsikrėtimo atvejų

12:32

Kinija penktadienį pranešė, kad per naujojo koronaviruso protrūkį mirė dar 30 žmonių, o naujų užsikrėtimo atvejų skaičius augo antrą dieną iš eilės. 

Taip pat pranešta, kad infekcija diagnozuota dar 16-ai iš užsienio atvykusių asmenų.   

Kinijoje naujasis koronavirusas SARS-CoV-2, sukeliantis ligą COVID-19, jau pasiglemžė 3042 gyvybes, pranešė Nacionalinė sveikatos priežiūros komisija. Be to, nustatyti 143 nauji užsikrėtimo atvejai. Ankstesnę dieną buvo patvirtinti 139 atvejai.  

„Scanpix“/AP nuotr./Ištuštėjęs Pekino oro uostas
„Scanpix“/AP nuotr./Ištuštėjęs Pekino oro uostas

Žemyninėje Kinijoje naujuoju virusu užsikrėtę daugiau kaip 85 tūkst. žmonių.

Šalis ėmėsi drastiškų priemonių, siekdama pažaboti viruso plitimą iš šios epidemijos pirminio židinio – centrinės Hubėjaus provincijos. Tačiau infekcija išplito į dešimtis valstybių, todėl daugėja atvejų, kai virusas diagnozuojamas į Kiniją iš užsienio atvykusiems keliautojams. 

Nacionalinė sveikatos priežiūros komisija penktadienį pranešė, kad jau nustatyti iš viso 36 tokie atvejai – 16-a daugiau nei ankstesnę dieną.  

Už Hubėjaus provincijos ribų patvirtinta 17 naujų koronaviruso atvejų – tai didžiausias skaičius per septynių dienų laikotarpį.  

Dauguma naujų užsikrėtimo ir mirčių atvejų vis dar fiksuojama Kinijje, tačiau virusas sparčiai plinta užsienyje. Pagrindiniai koronaviruso židiniai už Kinijos ribų šiuo metu yra Pietų Korėja, Iranas ir Italija.   

Vatikane - pirmasis patvirtintas užsikrėtimo koronavirusu atvejis

12:10

Klinika mieste valstybėje, turinčioje apie tūkstantį gyventojų, bus kruopščiai išvalyta. Jos greitosios pagalbos priimamasis toliau dirbs, žurnalistams sakė spaudos centro vadovas Matteo Bruni.

Pacientui virusas nustatytas ketvirtadienį.

Minėtoje klinikoje gydymo paslaugos teikiamos dvasininkams, Vatikano teritorijoje gyvenantiems ir dirbantiems žmonėms, į pensiją išėjusiems asmenims bei šių žmonių artimiesiems. 

M.Bruni sakė, kad Vatikanas, kaip numato protokolas, bando susisiekti su visais asmenimis, buvusiais klinikoje.

Italijoje  naujasis koronavirusas SARS-CoV-2, sukeliantis ligą COVID-19, nustatytas jau daugiau kaip 3,8 tūkst. žmonių. Liga pasiglemžė 148 gyvybes, o 414 asmenų pasveiko. Šiuo metu Italija yra pagrindinis koronaviruso židinys Europoje.   

Praėjusią savaitę skelbta, kad sunegalavęs popiežius Pranciškus tris dienas iš eilės atšaukė visas audiencijas ir dalyvavimą oficialiuose renginiuose. 

Vatikanas informavo, kad pontifikui buvo atlikti tyrimai dėl naujojo koronaviruso; jų rezultatai buvo neigiami. 

Japonija dėl koronaviruso atšaukia 2011-ųjų cunamio aukų pagerbimo ceremoniją

11:35

Japonija dėl naujojo koronaviruso protrūkio atšaukė 2011 metų žemės drebėjimo ir pražūtingo cunamio aukų pagerbimo ceremoniją. 

Sosto įpėdinis Akishino ir ministras Shinzo Abe ketino pasakyti kalbas šiame atminimo renginyje, turėjusiame vykti ateinantį trečiadienį. 

Pastaraisiais metais oficiali aukų pagerbimo ceremonija būdavo tiesiogiai transliuojama per šią stichinę nelaimę labiausiai nukentėjusiuose miestuose. 

Atšaukta ir dauguma vietinių renginių, skirtų pagerbti nelaimės aukų atminimą.     

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga penktadienį sakė, kad sprendimas atšaukti ceremoniją buvo neišvengiamas, nes Japonija „privalo imtis visų įmanomų priemonių tolesniam viruso plitimui šalyje sustabdyti“. 

Be kitų priemonių, valdžia rekomendavo šalies mokykloms užsidaryti, taip pat raginama vengti didesnių žmonių susibūrimų.    

Japonijoje nustatyti daugiau nei tūkstantis užsikrėtimo naujuoju virusu atvejų. Tarp užsikrėtusiųjų yra maždaug 700 kruizinio laivo „Diamond Princess“, kuris buvo karantinuotas prie Jokohamos krantų, keleivių.   

2011 metų kovo 11-ąją per žemės drebėjimą ir cunamį, nuniokojusius dalį Japonijos šiaurės rytinės pakrantės, žuvo 18 tūkst. žmonių. 

Cunamio banga apgadino Fukušimos atominės elektrinės aušinimo sistemas ir sukėlė rimčiausią branduolinę katastrofą nuo Černobylio avarijos laikų.  

Ekvadoras izoliavo karinio laivyno laivą

10:20

Ekvadoras karantinavo karinio jūrų laivyno laivą, kuriame yra 50 žmonių, nustačius, kad vienas įgulos narys turėjo kontaktų su pirmuoju šalyje žinomu asmeniu, užsikrėtusiu naujuoju koronavirusu, ketvirtadienį paskelbė pareigūnai.

Nors testai parodė, kad jūreiviai neserga Kinijoje praėjusių metų pabaigoje atsiradusia liga COVID-19, laivas buvo izoliuotas iki penktadienio, paskelbė sveikatos apsaugos ministras.

„Nuspręsta imtis... karo laivo „BAE Chimborazo“ karantino“, – spaudos konferencijoje pietvakariniame Gvajakilio mieste sakė karinio jūrų laivyno sveikatos apsaugos direktorius Douglasas Camposas.

Sveikatos apsaugos ministerija ir karinis jūrų laivynas tokį sprendimą priėmė dėl vieno įgulos nario kontaktų su koronavirusu užsikrėtusių asmenų giminaičiais Ekvadore, kur užregistruota 13 užsikrėtimo atvejų, sakė epidemiologijos pareigūnas Inocencio Bajana.

„Šis karo laivo įgulos narys pažįsta vieną iš pacientų, kuriems testais patvirtinta ta liga“, ir „turėjo kontaktų“, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pareigūnai mini 71 metų ekvadorietės, gyvenančios Ispanijoje netoli Madrido ir vasario 14 dieną atvykusios į Gvajakilį, atvejį. Pakeliui ši moteris buvo sustojusi oro uoste šalia Ekvadoro sostinės Kito.

Kiti Ekvadore užregistruoti užsikrėtimo atvejai, įskaitant tris naujus atvejus, apie kuriuos paskelbta anksčiau ketvirtadienį, yra susiję su šiuo pirmuoju atveju.

„BAE Chimborazo“ nuo pirmadienio stovi išmetęs inkarą Pietinėje Gvajakilio karinio jūrų laivyno bazėje, sakė D.Camposas. Laive esantys žmonės reguliariai tikrinami.

„Nė vienam įgulos nariui jokie simptomai nepasireiškia“, – pridūrė D.Camposas.

Tuo tarpu pirmoji šalies pacientė, kuri atvyko jausdamasi gerai, dabar guli intensyviosios slaugos palatoje vienoje Gvajakilio ligoninių.

Kitiems 12 pacientų pasireiškia vidutinio sunkumo simptomai, jie izoliuoti namuose Gvajakilyje ir netoliese esančiame Babahoje.

Sveikatos apsaugos pareigūnai stebi dar 100 žmonių, turėjusių kontaktų su pirmąja paciente. Jie taip pat izoliuoti namuose, nurodė ministerija.

Dėl koronaviruso Europos Parlamentas liks posėdžiauti Briuselyje

08:06

 Europos Parlamento plenarinė sesija, ateinančią savaitę turėjusį vykti Prancūzijos Strasbūro mieste, dėl naujojo koronaviruso protrūkio perkeliama į Briuselį.  

Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli ketvirtadienį sakė, kad šios institucijos medicinos tarnybos vertinimu, „pavojus sveikatai bus daug didesnis“, jei įstatymų leidėjai rinksis Strasbūre.  

Pasak D.Sassoli, kad nėra būtinų saugumo sąlygų įprastam Europos Parlamento persikėlimui į Strasbūrą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen, Davidas Sassoli, Charles'is Michelis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen, Davidas Sassoli, Charles'is Michelis

Ketvirtadienio duomenimis, Belgijoje patvirtinti 50 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai. Tuo tarpu Prancūzijoje nustatyti 377 užsikrėtimo šia infekcija atvejai. 

Strasbūre yra oficiali Europos Parlamento būstinė. Jo plenarinės sesijos taip pat reguliariai vyksta Briuselyje. 

Laive prie JAV krantų įstrigusiems žmonėms atliekami testai dėl koronaviruso

08:05

Kruiziniame laive „Grand Princess“ prie San Fransisko įstrigusiems keleiviams ketvirtadienį buvo uždrausta išeiti iš kajučių, kol atliekami testai, aiškinantis, ar kuris nors iš 3,5 tūkst. laive esančių žmonių užsikrėtė naujuoju koronavirusu.

Pasak pareigūnų, „Grand Princess“, kuris turėjo prisišvartuoti trečiadienį, liks jūroje, kol paaiškės keleivių ir įgulos narių, kuriems pasireiškė ligos simptomai, testų rezultatai.

Kalifornijos Nacionalinė gvardija paskelbė ketvirtadienio rytą nuskraidinusi į laivą testų rinkinių. Rezultatai turėtų būti paskelbti anksti penktadienį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kruizinis laivas „Grand Princess“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kruizinis laivas „Grand Princess“

Kaip naujienų agentūrai AFP sakė laivo keleivė Carolyn Wright, kapitonas ketvirtadienį vakare paskelbė, kad „patvirtintų koronaviruso atvejų nėra“ ir kad galutiniai rezultatai bus paskelbti penktadienį.

Sveikatos apsaugos pareigūnai aliarmą sukėlė po to, kai du keleiviai, plaukę laivu per ankstesnę jo kelionę tarp San Fransisko ir Meksikos, vėliau susirgo ir vienas iš jų mirė.

Keliems kitiems keleiviams, likusiems laive kitai jo kelionei į Havajus, per tą kelionę taip pat pasireiškė simptomai, panašūs į gripo.

Laive yra 2 383 keleiviai ir 1 100 įgulos narių, sakė pareigūnai.

Pasak C.Wright, panikos laive nėra, žmonės atrodo reaguojantys ramiai.

„Negaliu atsikvošėti dėl to, kaip sensacingai naujienų pranešimuose pateikiamas mūsų laivas“, – pasakojo ši 63 metų profesionali fotografė iš Naujosios Meksikos, keliavusi su draugu.

„Buvo du atvejai per ankstesnį kruizą, bet buvo elgiamasi, tarsi kiekvienas laive būtų užsikrėtęs maru“, – sakė ji.

C.Wright teigimu, keleiviai galėjo vaikštinėti po laivą, bet ketvirtadienį po pietų jiems buvo pasakyta likti savo kajutėse.

Sveikatos apsaugos pareigūnai sakė, jog kol kas neaišku, kada ir kur laivui bus leista prisišvartuoti.

Įvairios agentūros „aiškinasi, ar šiame laive yra COVID-19“, žurnalistams sakė San Fransisko nepaprastųjų padėčių valdymo departamento vadovė Mary Ellen Carroll.

Pasak jos, 35 žmonėms per 15 dienų trukmės kruizą pasireiškė simptomai, panašūs į gripo, bet daug jų jau pasveiko.

Kai paaiškės testų rezultatai, Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) drauge su Kalifornijos valstijos pareigūnais nuspręs dėl tinkamiausios vietos laivui prisišvartuoti, nurodė M. E. Carroll.

„Vieta turi užtikrinti aplinkinės bendruomenės, taip pat keleivių ir įgulos narių saugumą, – sakė ji. – CDC ir valstija svarsto kelias vietas, tarp jų San Fransiską.“

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas sakė, kad pareigūnai bando susisiekti su maždaug 2,5 tūkst. keleivių, dalyvavusių ankstesnėje laivo kelionėje.

„Grand Princess“ priklauso kompanijai „Princess Cruises“, kurios karantinuotas laivas praėjusį mėnesį stovėjo prie Japonijos krantų. Tame laive virusas buvo nustatytas daugiau kaip 700 žmonių, kurių šeši mirė.

JAV Kongresas patvirtino 8,3 mlrd. dolerių finansavimą kovai su koronavirusu

07:32

JAV Kongresas ketvirtadienį priėmė nutarimą skirti 8,3 mlrd. dolerių (7,4 mlrd. eurų) finansavimą kovai su koronaviruso krize, šiai ligai išplitus mažiausiai 14-oje valstijų ir nusinešus 11 žmonių gyvybių.

Per balsavimą Senate abi partijos palaikė siūlymą skirti nepaprastąjį finansavimą šioms priemonėms, ankstesnę dieną priimtą Atstovų Rūmų, kad teisės aktą būtų galima skubiai pasiųsti pasirašyti prezidentui Donaldui Trumpui.

Estijoje – 5 koronaviruso užkrato atvejai

07:08

Estijoje naujojo koronaviruso infekciją nustačius dviem Talino gyventojams, bendras užsikrėtusiųjų skaičius šalyje padidėjo iki penkių.

Sveikatos apsaugo departamentas informavo, kad naujieji pacientai sekmadienį lėktuvu grįžo iš Bergamo miesto šiaurės Italijoje, apimtoje didžiausio Europoje koronaviruso protrūkio.

Per ketvirtadienį vakare surengtą Sveikatos apsaugos departamento spaudos konferenciją buvo pranešta, kad vienam vidutinio amžiaus pacientui, parskridusiam iš Bergamo į Taliną, susirgimas COVID-19 pasireiškė aukšta temperatūra ir pasunkėjusiu kvėpavimu. Departamentas susisiekė su žmonėmis, kontaktavusiais su šiuo asmeniu.

Kitas pacientas yra 20-metis Talino gyventojas, iš Bergamo lėktuvu atskridęs į Rygą. Jam pasireiškė kosulys. Sveikatos apsaugos departamentas šiuo metu aiškinasi, su kuo šis pacientas galėjo kontaktuoti.

Ketvirtadienį Estijoje buvo atlikta iš viso 10 testų koronaviruso infekcijai nustatyti; du iš jų buvo teigiami.

Pirmasis užsikrėtimo virusu SARS-CoV-2 atvejis Estijoje buvo nustatytas vasario 27 dieną. Infekcija buvo patvirtinta šalyje gyvenančiam Irano piliečiui, po apsilankymo šiitiškoje respublikoje grįžusiam į Taliną per Turkiją ir Latviją. Šiuo metu vyro būklė gerėja.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-06 07:08

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius