Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje per išpuolį prieš rinkimų komisiją žuvo 12 žmonių

Libijos rinkimų komisijos būstinė sostinėje Tripolyje trečiadienį tapo kruvinos atakos taikiniu, o per ją žuvo mažiausiai 12 žmonių, pranešė vyriausybė. Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) trečiadienį prisiėmė atsakomybę už išpuolį.
Išpuolis prieš rinkimų komisiją Tripolyje
Išpuolis prieš rinkimų komisiją Tripolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Terorizmas Libija

Tarptautinės bendruomenės remiama Libijos nacionalinės santarvės vyriausybė (GNA) nurodė, kad dorojasi su „bailios mirtininko atakos pasekmėmis“, o Sveikatos ministerija pranešė, kad per išpuolį žuvo mažiausiai 12 žmonių, o dar du asmenys buvo sužeisti.

Liudininkai pasakojo girdėję šūvius ir matę juodus dūmus, kylančius iš Nacionalinės rinkimų komisijos būstinės.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) trečiadienį prisiėmė atsakomybę už šią ataką, pranešė grupuotės propagandos agentūra.

„Dvi mirtininkų operacijos smogė Aukštosios rinkimų komisijos būstinei Tripolyje“, – sakoma grupuotės propagandos agentūros „Amaq“ pranešime.

Jungtinių Tautų misija Libijoje pasmerkė „teroro ataką“ ir išreiškė „užuojautą gyvybių netekusių aukų šeimoms“.

„Tokios teroro atakos nesulaikys libijiečių nuo nacionalinės vienybės stiprinimo ir teisinės valstybės ir institucijų kūrimo proceso vykdymo“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė JT misija Libijoje.

JT tikisi, kad Libijai pavyks šiemet surengti rinkimus, padėsiančius nutraukti kelerius metus šalyje tvyrantį chaosą.

Rinkimų komisija laikoma viena iš nedaugelio patikimų ir nepriklausomų šalies institucijų. Nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas diktatorius Muamaras Gaddafi, Libijoje nesiliauja smurtas.

Per 42 metus trukusį M.Gaddafi valdymą rinkimai buvo draudžiami, o jį nuvertus 2012 ir 2014 metais buvo organizuoti parlamento rinkimai. Tačiau ir po jų chaosas tęsiasi, dėl valdžios varžosi konkuruojančios kovotojų grupuotės, gentys ir džihadistai.

Neramumų neužbaigė ir Jungtinių Tautų remiamas 2015 metų susitarimas suformuoti vienybės vyriausybę Tripolyje. Liko neišspręstų nesutarimų su konkuruojančia administracija šalies rytuose.

JT specialusis pasiuntinys Ghassanas Salame vasario mėnesį išreiškė viltį, kad iki 2018 metų pabaigos Libijoje įvyks parlamento ir prezidento rinkimai, bet perspėjo, kad sąlygų balsavimui dar nėra.

Nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ kovo mėnesį perspėjo, kad šalis politine, teismų ar saugumo prasme dar toli gražu nėra pasirengusi rinkimams, ir tarp neišspręstų problemų paminėjo aktyvistų ir žurnalistų puldinėjimą.

Prieš rinkimus turi būti surengtas referendumas dėl naujos konstitucijos ir priimtas rinkimų įstatymas.

Iki kovo rinkėjais buvo užsiregistravę 2,4 mln. Libijos gyventojų, kurių iš viso yra 6 milijonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius