Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos nacionalinės santarvės vyriausybė pranešė perėmusi du strateginius miestus

Libijos nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV) pirmadienį paskelbė, kad jos pajėgos iš maršalą Khalifą Haftarą remiančių kovotojų perėmė du pajūrio miestus, įsikūrusius tarp Tripolio ir sienos su Tunisu.
Khalifa Haftaras
Khalifa Haftaras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Afrika Libija

„Mūsų pajėgos perėmė Sormano ir Sabratos kontrolę ir vykdo [Kh. Haftaro pajėgų] persekiojimą“, - sakoma Jungtinių Tautų pripažįstamos Libijos nacionalinės santarvės vyriausybės atstovo Mohammedo Gnunu (Mohamedo Gnunu) pranešime.

Karo nuniokotos Libijos kontrolė iš esmės yra padalyta tarp NVS palaikančių pajėgų bei rytuose įsikūrusių maršalą Khalifą Haftarą (Chalifą Haftarą) remiančių pajėgų. Pastarosios praėjusių metų balandžio 4 dieną pradėjo didelio masto puolimą, siekdamos užimti sostinę.

Savo „Facebook“ puslapyje NVS paskelbė salvinės raketų ugnies sistemos „Grad“, 10 tankų ir šarvuočių nuotraukas – ši technika buvo perimta Ch. Haftaro sąjungininkų salafitų kontroliuotuose miestuose.

NVS pajėgų vietos vadas Mohammadas al Gammoudi teigė, kad Sormanas ir Sabrata buvo užimti po „šešias valandas trukusios kovos, kurios metu buvo pasitelktas palaikymas iš oro“.

NVS vadovaujantis Fayezas al Sarrajas taip pat patvirtino, kad jo pajėgos užėmė minėtus miestus.

Tuo tarpu Kh. Haftaro pajėgos kol kas nepakomentavo pranešimo.

Libija jau beveik dešimtmetį yra įsitraukusi į konfliktą, kilusį, kai per kelių Vakarų valstybių remtą sukilimą 2011 metais buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Naftos turtingoje, tačiau nuskurdusioje Šiaurės Afrikos šalyje kovas kursto Rusija, Turkija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir kitos valstybės.

JT teigia, kad nuo tada, kai Kh.Haftaras pradėjo kovą dėl Tripolio, žuvo šimtai žmonių, o 200 tūkst. buvo priversti palikti savo namus.

Keletas JT remtų mėginimų pasiekti paliaubas žlugo, o organizacija pasmerkė pakartotinius 2011 metų ginklų embargo pažeidimus.

Kovo 17 dieną JT ir devynios valstybės paragino Libijoje kariaujančias šalis nutraukti karo veiksmus, kad sveikatos priežiūros institucijos galėtų kovoti su koronaviruso protrūkiu.

NVS ir Kh.Haftaro pajėgos palankiai įvertino raginimus paskelbti humanitarinę pauzę, tačiau NVS teigė pasiliekanti „teisę reaguoti į kasdienius puolimus, nukreiptus prieš civilius gyventojus ir viešąsias įstaigas“.

Pakartotinės JT pastangos tarpininkauti paliaubų klausimu nedavė apčiuopiamų rezultatų ir buvo atidėtos, nes kovo mėnesio pradžioje dėl sveikatos problemų atsistatydino JT pasiuntinys Libijai Ghassanas Salame.

Jo pareigas buvo pasirengęs perimti buvęs Alžyro užsienio reikalų ministras Ramtane Lamamra, tačiau JAV atsisakė jį patvirtinti, naujienų agentūrai AFP sakė diplomatai.

Šeštadienį JT šalies humanitarinės pagalbos koordinatorius teigė, kad milijonams Tripolio ir apylinkių gyventojų buvo nutrauktas vandens tiekimas ir kad tokie veiksmai prilygsta „pasibjaurėtinai“ kolektyvinei bausmei.

Viena ginkluota grupuotė nutraukė vandens tiekimą 350 kilometrų į pietryčius nuo Tripolio nutolusioje zonoje, kurią kontroliuoja Kh. Haftarą palaikančios pajėgos, reikalaujančios išlaisvinti Tripolyje areštuotus kovotojų artimuosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius