-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lymaną išvadavęs karys: „Rusai mieste mums paliko didžiulius amunicijos sandėlius“

Ukrainos kariuomenės 1-osios specialiųjų pajėgų brigados karys Tarasas Berezovecas, kurio dalinys praėjusią savaitę dalyvavo išlaisvinant Donecko srities Lymano miestą, kanalui „Nastojaščeje vremia“ sakė, kad Ukrainos kariuomenė Lymane perėmė „didžiulius“ Rusijos kariuomenės amunicijos sandėlius.
Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą
Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą / „Scanpix“/AP nuotr.

„Ten yra 152 mm sviedinių, 120 mm minosvaidžio sviedinių ir raketinės artilerijos sviedinių atsargų, kurios patenkins mūsų poreikius artimiausiems mėnesiams. O jie, rusai, tokių atsargų dabar neturi, - pabrėžė jis. - Taigi jiems reikia kelių mėnesių, kad vėl viską atsivežtų. Štai kodėl jų artilerija dažniausiai tik „atsišaudo“. Dabar jau pasiekėme ne paritetą, o pranašumą artilerijos srityje“.

T.Berezovecas taip pat patvirtino, kad naujai mobilizuoti rusai jau dalyvauja mūšiuose Charkivo kryptimi ir „noriai pasiduoda“. „Jie neturi nė vienos dienos, nė vienos valandos patirties, jie įsitraukia į mūšį ir iš karto pasiduoda pirmai progai pasitaikius“, - sakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Lymane – sunaikinta rusų technika
„Scanpix“/AP nuotr./Lymane – sunaikinta rusų technika

Spalio 1 d. naktį Ukrainos ginkluotosios pajėgos užblokavo visus atsitraukimo iš Lymano kelius, o po poros dienų paskelbė, kad visiškai perėmė miesto kontrolę.

- Kariniai analitikai pripažįsta, kad Ukrainos pajėgų sėkmė Charkivo srityje lėmė ir kitų krypčių pažangą. Kas ten vyksta dabar?

- Išlaisvinus didelę Charkivo srities dalį, atsirado operatyvinių ir taktinių galimybių tęsti puolimą Luhansko ir Donecko kryptimi. Reikėtų suprasti, kad Rusijos okupantai ir juos lydinčios vadinamųjų DLR ir LLR pajėgos atsidūrė nepalankioje operatyvinėje padėtyje, nes pasitraukė į neparengtas pozicijas.

Po vasario 24 d. jiems pavyko įsitvirtinti naujai okupuotose teritorijose. Ten jie buvo pastatę ilgalaikius atraminius punktus, buvo sukūrę gana stiprią gynybinių įrenginių sistemą. Aš asmeniškai ten buvau, važiavau kartu su mūsų kariais. Galiu pasakyti, kad tai buvo labai kvalifikuotai sukonstruota linija, atitinkanti visas karines taisykles.

Tačiau problema ta, kad už to nieko panašaus nebuvo. Kadangi jie manė, kad tą teritoriją išlaikys ilgą laiką, jie nesivargino statyti antros ar bent trečios įtvirtinimų linijos. Taigi dabar jie grįžo prie linijos, kurioje nekovojo nuo 2014-2015 m. Dėl to jie paprasčiausiai neturi laiko fiziškai įsitvirtinti ir sukurti ką nors ilgalaikio.

„Scanpix“/AP nuotr./Lymane – sunaikinta rusų technika
„Scanpix“/AP nuotr./Lymane – sunaikinta rusų technika

Tuo pat metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos nuolat atakuoja, t. y. priešui neleidžiama atlikti jokių inžinerinių darbų. Akivaizdu, kad Ukrainos artilerijos ir sistemos HIMARS apšaudymų sąlygomis jie negali pastatyti nieko vertingo ir ilgalaikio.

- Ar Ukrainos kontrpuolimas Luhansko srityje tęsiasi?

- Kontrpuolimas, be abejo, tęsiasi, taip pat ir Svatovės kryptimi. Lymano išvadavimas buvo labai svarbus tolesniam sėkmingam kontrpuolimui, nes mes užėmėme jų sandėlius, kurie yra didžiuliai. Turime 152 mm sviedinių, 120 mm minosvaidžio sviedinių ir raketinės artilerijos sviedinių atsargų, kurių užteks keliems mėnesiams į priekį. Jie nebeturi tokių atsargų. Taigi jiems reikia kelių mėnesių, kad viską atsivežtų.

VIDEO: Ukrainos padange skrodžiančio drono signalą užblokuoja lietuviškas antidronas

Todėl jų artilerija tik „atsišaudo“. Mes jau pasiekėme ne paritetą, o pranašumą, įskaitant artilerijos pranašumą. Šia kryptimi jiems bus labai sunku bandyti sustabdyti ar bent sulėtinti mūsų kontrpuolimą.

- Kelias į Svatovę yra svarbi arterija, kaip Ukrainos pajėgos ten juda į priekį?

- Kol operacija nesibaigė, šios informacijos nekomentuosiu. Galiu pasakyti, kad iš esmės visi jų tiekimo keliai iki 50 km spinduliu, šis kelias taip pat, yra kontroliuojami Ukrainos artilerijos ugnies. Nuolat suduodami smūgiai, sakykime, erzinantys smūgiai, dėl kurių rusai negali normaliai veikti, normaliai pristatyti šaudmenų, normaliai pristatyti karių. Šiuo atveju daugiau komentarų pateikti negaliu. Tačiau galiu pasakyti, kad, kaip ir Chersono srityje, dauguma tiekimo kelių yra mūsų kontroliuojami.

- Sakėte, kad kontrpuolimas vyks Svatovės miesto kryptimi. Ar galite paaiškinti, kodėl šis miestas toks svarbus?

- Svatovė pirmiausia yra karinių sandėlių centras, jame, kaip ir Lymano atveju, yra daug rusiškų ginklų ir amunicijos. Be to, tai yra pagrindinis tolesnio kontrpuolimo taškas. Visa tai, žinote, yra tarsi domino efektas.

Pirmiausia Rusijai buvo labai svarbu neprarasti Kupjansko - jie jį prarado. Tuomet - Iziumas, nes tai dominuojanti aukštuma, leidžianti jiems kontroliuoti didelę Charkivo ir Luhansko sričių dalį. Tada jie neteko Lymano. Svatovės žlugimas iš esmės nulemtų tolesnį viso fronto žlugimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Lymane – sunaikinta rusų technika
„Scanpix“/AP nuotr./Lymane – sunaikinta rusų technika

Nes, žiūrėkit, „LNR“ nėra kam mobilizuotis: jie jau „eliminavo“ visus, kuriuos tik galėjo. Tai reiškia, kad visi vyrai nuo 16 iki 80 metų yra tiesiogine prasme jau mobilizuoti, išskyrus nedidelę kategoriją šių okupuotų teritorijų piliečių, kuriems taikoma vadinamoji išlyga. Kitaip tariant, naujo kotrpuolimo atveju jie paprasčiausiai neturės kur gauti žmonių.

Be to, mūsų daliniai jau dabar per kontrpuolimą šiose teritorijose susiduria su naujai mobilizuotais Rusijos piliečiais, kurie noriai pasiduoda. Jie taip pat pasiduoda Charkivo kryptimi. Čia jau imami karo belaisviai, kurie tiesiogine to žodžio prasme buvo įmesti, kad „užkamšytų skyles“. Jie neturi nė vienos dienos, nė vienos valandos kovinės patirties. Jie eina į mūšį ir, pasitaikius pirmai progai, iš karto pasiduoda.

VIDEO: Iškeltomis baltomis vėliavomis netoli Chersono rusų kariai žymi pasidavimą be kovos

Todėl šių „mobikų“ padalinių kovinė vertė yra ne tik nulinė, bet ir neigiama: jie patys ieško galimybių dezertyruoti, saugiai pasiduoti ir nedalyvauti tolesnėse kovinėse operacijose.

- Ar pastebite skirtingą priešo karių elgesį po to, kai Ukrainos pajėgos pradėjo aktyvų kontrpuolimą?

- Žinoma, mes tai matome, matome tai iš perimtų radijo pranešimų, be to, matome tai iš jų žmonų pokalbių, klausimų viena kitai ir dalijimosi informacija. Dabar Rusijos Federacijoje yra šimtai pokalbių socialiniuose tinkluose, „Telegram“, „VKontakte“. Žmonos taip pat klausia viena kitos, ar vyrai žino, kaip saugiai ir greitai pasiduoti Ukrainoje. Tai reiškia, kad ši informacija plinta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą

Tai matome taip pat iš jų pokalbių perėmimų. Jie patys apie tai praneša, kai pasiduoda, patys tai pasako, dalijasi. Jie aktyviai ieško informacijos „Google“, klausinėja vieni kitų.

Visa ši informacija pateikiama oficialiuose šaltiniuose. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šiuo klausimu įrašė vaizdo pranešimą, ir yra nustatyta tvarka, pagal kurią jie gali pasiduoti. Saugiausia, kai nėra šaudymo. Mūšio metu pasiduoti beveik nerealu: juos nužudys arba savi rusai, arba mūsų ukrainiečių kariai. Todėl jie aktyviai stengiasi pasiduoti, ypač tose vietose, kur nevyksta aktyvi kova, kur jie buvo atvežti į naujas pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius