Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.Chodorkovskis: apie įtakos žaidimus Kremliuje ir atsakomybės prisiėmimą dėl karo Ukrainoje

Vladimirui Putinui atskaitingos Rusijos samdinių grupės „Wagner Group“ vadovai dabar turi tiek pat politinės įtakos Kremliuje, kiek užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir gynybos ministras Sergejus Šoigu, britų parlamentinei grupei pareiškė žymus Rusijos disidentas ir buvęs politinis kalinys Michailas Chodorkovskis, rašo britų leidinys „The Guadian“. Jis taip pat įvardijo ir karo Ukrainoje iniciatorius.
Gabrieliaus Landsbergio ir Michailo Chodorkovskio spaudos konferencija
Gabrieliaus Landsbergio ir Michailo Chodorkovskio spaudos konferencija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Auganti J.Prigožino įtaka

Michailas Chodorkovskis Užsienio reikalų komitetui sakė, kad verslininkas Jevgenijus Prigožinas, kuris 2022 m. rugsėjį pagaliau prisipažino įkūręs privačią kariuomenę, turi tiek pat galimybių susisiekti su V.Putinu, kiek ir oficialūs vyriausybės pareigūnai.

Rusijos disidentas teigė, kad J.Prigožinas stovėjo už neseniai įvykusio generolo Sergejaus Surovikino paskyrimo vadovauti karinei operacijai Ukrainoje ir glaudžiai bendradarbiavo su juo Ukrainoje.

Kaip rašo „The Guardian“, „Wagner Group“ populiarumas Rusijoje pastaraisiais mėnesiais smarkiai išaugo, nes privati karinė galia galėjo įrodinėti, kad jos egzistavimas veikia kaip alternatyva platesnei mobilizacijai, sakė M.Chodorkovskis.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Apie Kremliuje augančią J.Prigožino įtaką ne kartą skelbė ir JAV įsikūrusio Karo studijų instituto analitikai, kurie pabrėždavo, kad didėjanti „Wagner Group“ įkūrėja galia gali būti susijusi su politinėmis ambicijomis.

Kas inicijavo karą?

M.Chodorkovskis svarsto, kad „Wagner Group“, turinti tik apie 7 tūkst. vienetų karinių pajėgų, neprisiimtų kaltės, jei Kremliaus karinės operacijos Ukrainoje žlugtų, nes Rusijos pajėgos sudaro nuo 150 tūkst. iki 200 tūkst. karių, tad J.Prigožino indėlis kare santykinai nedidelis.

Kaltę prisiimtų verslininkas ir pagrindinis „Rossija Bank“ akcininkas Jurijus Kovalčiukas, kuris turi didelę įtaką V.Putinui, ir gynybos ministras S.Šoigu – jie, kaip manoma, dažniausiai spaudė Rusijos prezidentą pradėti invaziją ir prognozavo, kad Kyjivas gali būti užimtas per tris dienas.

M.Chodorkovskis kaltino V.Putiną, kad šis naudojasi samdinių pajėgomis, tokiomis kaip J.Prigožino „Wagner Group“, kuri dažnai verbuoja žmones iš kalėjimų.

AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Jie užsiima terorizmu ir žudymu“, – cituojamas M.Chodorkovskis.

Čia pat jis priduria, kad Jungtinė Karalystė ir kitos šalys per ilgai delsė pasmerkti šią grupuotę, nors ji vykdė aiškią „teroristinę“ veiklą Afrikoje.

Sulaukė pasipiriešinimo

M.Chodorkovskis sako, kad sulauktas pasipriešinimas mobilizacijai privertė Rusijos prezidentą užbaigti šį procesą anksčiau laiko.

Jis teigė, kad po mobilizacijos iš Rusijos išvyko 700 tūkst. žmonių.

Pasak M.Chodorkovskio, tai yra „rimtas smūgis V.Putino gynybos pramonei ir Rusijos ekonomikai“, o tai gali būti dar didesnis smūgis Rusijos ekonomikai nei bet kokios įvestos Vakarų sankcijos.

Anksčiau Rusija buvo skelbusi, kad ketina mobilizuota 300 tūkst. karių. O prieš keletą dieną S.Šoigu Rusijos prezidentui nurodė, kad šis pašauktų rezervistų skaičius jau pasiektas.

„Scanpix“/AP nuotr./Sakartvele surengtas protestas prieš išaugusią rusų imigraciją
„Scanpix“/AP nuotr./Sakartvele surengtas protestas prieš išaugusią rusų imigraciją

M.Chodorkovskis taip pat paragino Jungtinę Karalystę priimti daugelį šių rusų bęglių, sakydamas: „Šie žmonės yra aktyviausi ir labiausiai išsilavinę žmonės, turintys tam tikrų finansinių galimybių, įskaitant 30 tūkst. rusų programuotojų, daugiausia įsikūrusių Kipre. Tai smarkiai paveikė Rusijos galimybes tęsti kibernetinį karą“.

Panašiai, pasak jo, iš šalies išvyko daug rusų inžinierių, reikalingų didelio tikslumo ginklams gaminti.

Paskelbė užsienio agentu

Rusijos pradėjus karą Ukrainoje Kremlius įtraukė į savo „užsienio agentų“ sąrašą du iškilius Kremliaus kritikus – šachmatų didmeistrį Garį Kasparovą ir buvusį naftos oligarchą Michailą Chodorkovskį.

„Užsienio agentų“ etiketė, primenanti stalinistinį „liaudies priešo“ statusą, Rusijoje plačiai priskiriama Kremliaus režimo oponentams, žurnalistams ir žmogaus teisių aktyvistams, kaltinamiems, kad jų politinė veikla finansuojama užsienio jėgų.

„Užsienio agentais“ paskelbtiems subjektams taikoma daugybė apribojimų ir sudėtingų procedūrų, kurių nesilaikant gresia didelės baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius