Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mančesterio sprogdintojas – vyresnius gerbęs pamaldus jaunuolis iš Libijos imigrantų šeimos

Mančesterio arenoje pirmadienio vakarą susisprogdinęs Salmanas Ramadanas Abedi yra kilęs iš Libijos, o kaimynai bei bendruomenės nariai negalėjo patikėti, kad jis ryžosi tokiam žingsniui. Kai įtariamojo pavardė buvo paskelbta viešai, britų žurnalistai jau buvo aplankę jo kaimynus ir Libijos imigrantų bendruomenės narius Mančesteryje.
Gedulas Mančesteryje
Gedulas Mančesteryje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jo asmenybė paaiškėjo po to, kai JAV žvalgybos pareigūnai pirmieji atskleidė žurnalistams jo pavardę, nors Jungtinės Karalystės žvalgyba, tikėtina, to tikrai nepageidavo. Tačiau policijos pareigūnams teko tik patvirtinti, kad tai tas asmuo, kuris įtariamas sukėlęs teroro aktą, rašo „The Guardian“.

Aš negaliu patikėti, kad Salmanas galėjo būti radikalizuotas Tripolyje. Visi tie dalykai jau išnyko iš to miesto. Tai turėjo atsitikti čia, – sakė įtariamojo šeimos narys.

Pareigūnai taip pat apsilankė jo brolio Ismaelio namuose Čorltone, Mančesterio pietuose. Jie sulaikė 23 metų vyrą šalia namų, kuriame iki tol, kaip manoma, ir gyveno teroro akto sukėlėjas.

Salmanas Abedi buvo žinomas tiek policijai, tiek žvalgybai, rašo „The Guardian“. Praėjus kelioms valandoms po susisprogdinimo Mančesterio arenoje, Islamo valstybė paskelbė, kad tai padarė „kalifato karys“.

Po teroro akto, nustačius įtariamąjį, policijos sraigtasparnis pakilo virš Elsmoro kelio, o gaisrinės automobiliai apsupo namą, nes tikėtasi, kad įtariamojo bute gali detonuoti padėti sprogmenys.

Dar prieš tai, kai jo tapatybė buvo paskelbta, keletas pietų Mančesterio Libijos išeivių bendruomenės narių domėjosi, ar teroristas nebus tik vienas iš jų rato – galbūt vienas iš tų jaunų vyrų, kurie kovojo Libijoje per 2011 metų revoliuciją ir buvo emociškai paveikti.

Bet niekas nenumanė, kad įtariamasis gali būti Abedi – drovus, pamaldus jaunuolis, visada gerbęs vyresnius. Niekas nesitikėjo, kad jis vieną dieną gali tapti masiniu žudiku, ir dar pats susisprogdinti.

„Salmanas? Aš esu šokiruotas tokios žinios“, – „The Guardian“ žurnalistui sakė vienas išeivių iš Libijos bendruomenės narių. – Jis buvo toks tylus vaikas, visada pagarbiai kreipdavosi į mane. Jis tikrai nepanašus į tokį, kuris galėtų tai padaryti.“

Didsberio mečetėje broliai meldėsi, o jų tėvas bendruomenėje yra gerai žinomas kaip Abu Ismaelis. Visi žino, koks jo nuostabus balsas, o sūnūs Koraną moka atmintinai. „Abu Ismaelis bus siaubingai nuliūdęs. Jis visada konfrontavo su džihado ideologija, ir tas ISIS nėra joks džihadas, tai kriminalinė grupuotė. Šeima bus sugniuždyta“, – žurnalistui kalbėjo vienas bendruomenės narys.

Įtariamojo teroristo tėvas Ismaelis Abedi Mančesteryje dirbo atsitiktinius darbus, bet dabar, manoma, jis yra Tripolyje. Jo žmona Samia, manoma, yra Mančesteryje. „Jis būna tai ten, tai čia. – sakė vienas šeimos narys. – Aš negaliu patikėti, kad jis (Salmanas) galėjo būti radikalizuotas Tripolyje. Visi tie dalykai jau išnyko iš miesto. Tai turėjo atsitikti čia.“

Šeima atvyko į Jungtinę Karalystę bėgdama nuo Muammaro Kadhafio režimo Libijoje.

Kalbinti kaimynai apie šeimą atsiliepė tik teigiamai. Tina Ward, kuri gyvena toje pačioje gatvėje, pasakojo, kad namuose tilpo didelė šeimyna su sūnumis. „Jie atrodė tylūs“, – sakė ji. „Aš gyvenu čia jau dešimt metų, bet jie čia gyvena ilgiau nei aš“, – pridūrė moteris.

Farazana Kosur, taip pat gyvenanti netoli įtariamojo namų, sakė gerai nepažinojusi imigrantų šeimos, tačiau sūnų motina pasirodė labai maloni, o sūnūs vilkėdavę religinius rūbus.

VIDEO: Atakos Mančesteryje aukų skaičius auga, liudininkai pasakoja apie sprogimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius