Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Markas Galeotti: Rusijos žvalgyba – ne vien GRU

Kai Londonas apkaltino du Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU agentus panaudojus nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“ per ataką prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį, ir pati britų premjerė Theresa May pažadėjo: kovai su GRU bus mestos visos įmanomos priemonės. Bet Rusijos saugumo tarnybų ekspertas Markas Galeotti mano, kad Vakarai klysta kalbėdami tik apie šią instituciją.
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga Solsberyje
Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Solsberyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

M.Galeotti portale „The Moscow Times“ pastebi, kad dabar, kai Jungtinė Karalystė paskelbė laikanti du GRU agentus – Aleksandrą Petrovą ir Ruslaną Boširovą – atsakingais už pasikėsinimą nužudyti S.Skripalį, kyla rizika, jog Londonas šiai Rusijos tarnybai tiesiog skirs pernelyg daug dėmesio ir išteklių.

Primename, kad britų policija trečiadienį paskelbė, jog pagrindiniai įtariamieji Skripalių apnuodijimo byloje – A.Petrovas ir R.Boširovas.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas

Premjerė Th.May netrukus Bendruomenių rūmuose pabrėžė, kad abu jie dirba GRU ir kad jų misijai Solsberio mieste turėjo pritarti aukščiausia Rusijos valdžia.

Nors Th.May tiesiogiai nepaminėjo Vladimiro Putino, apie Rusijos prezidento „galutinę atsakomybę“ kitą dieną prabilo Jungtinės Karalystės saugumo ministras Benas Wallace'as.

Kaip ir buvo galima nuspėti, Rusijos užsienio reikalų ministerija pakartojo, kad Maskva niekaip nesusijusi su pasikėsinimu.

M.Galeotti beveik neabejoja, kad „Petrovas“ ir „Boširovas“ yra netikros GRU agentų pavardės. Be to, net jei Londonas išsiaiškintų tikrąsias rusų tapatybes, Rusijos konstitucija draudžia šalies piliečių ekstradiciją.

„Įtariamųjų nustatymas yra svarbus žingsnis byloje. Europos arešto orderiai ir Interpolo „raudonieji perspėjimai“ išduoti abiem rusams: tai reiškia, kad jie gali būti suimti užsienyje“, – pažymi ekspertas.

Jis taip pat rašo pastebintis, kad praėjus pusmečiui po pasikėsinimo nužudyti S.Skripalį jau buvo galima jausti tam tikrą „skripališką nuovargį“ tarp britų sąjungininkų Vakaruose, ypač – Europoje: „Tad tai naudinga priminti jiems, kokios kietos linijos iš pradžių buvo laikomasi ir kodėl.“

Be to, yra vidaus politikos veiksnys. Į nesibaigiančius debatus dėl „Brexit“ įsuktai Th.May tikrai nepakenks akį traukiantis pranešimas prasidedant Bendruomenių rūmų rudens sesijai.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Theresa May
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Theresa May

„Vis dėlto įspūdinga tai, kiek šiomis dienomis daug žiniasklaidos pranešimų apie GRU. Ši tarnyba kaltinama dėl kišimosi į JAV rinkimus, dėl pasikėsinimo į Skripalį, dėl bandymo surengti perversmą Juodkalnijoje 2016 metais, net dėl MH17 reiso lėktuvo numušimo Ukrainoje 2014-aisiais.

Nebūtų sunku pagalvoti, kad kitos Rusijos žvalgybos tarnybos atostogauja“, – tvirtina M.Galeotti.

Jis atkreipė dėmesį į Jungtinės Karalystės planus atremti konkrečiai šios tarnybos – GRU – grėsmę. Esą svarstoma surengti kibernetines atakas ir taip smogti GRU tinklams.

„Taip, GRU tikrai yra didelė, aktyvi ir agresyvi tarnyba. Ji veikia įvairiai ir plačiai: specnazo rankomis vykdomas tradicinis karinis šnipinėjimas, elektroninė žvalgybinė veikla, darbuojasi programišiai.

„Scanpix“/AP nuotr./GRU būstinė Maskvoje
„Scanpix“/AP nuotr./GRU būstinė Maskvoje

GRU taip pat nevengia rizikuoti – svarbu nešvaistyti progų. Vienas buvęs GRU pareigūnas man kartą sakė: „Mes esame kariai, o kariams svarbiausia – užbaigti misiją.“

Nenuostabu, kad GRU šiuo metu, vykstant žvalgybiniam Rusijos ir Vakarų karui, yra ypač aktyvi. Tačiau vien tai, kad tarnyba dabar labai matoma, reiškia, jog GRU madinga versti atpirkimo ožiu“, – mano M.Galeotti.

Markas Galeotti: „SVR šnipai ir FSB politiniai technologai yra lygiai toks pats iššūkis Vakarams.“

Analitikas primena, kad GRU tikrai vaidino ir iki šiol vaidina svarbų vaidmenį Donbase, tačiau nėra nė vieno rimto įrodymo, kuris šios tarnybos agentus susietų su sprendimu paleisti raketą į keleivinį MH17 reiso lėktuvą.

Lygiai taip pat reikia pažymėti, kad nors GRU rinko duomenis iš JAV serverių, tuo pat metu kibernetines operacijas vykdė ir Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) bei Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR). Tik šioms operacijoms niekas neskyrė pernelyg daug dėmesio.

„Rizika tokia, kad kalbėjimas vien apie GRU – politine prasme toks siužetas įspūdingesnis – Vakarams gali tapti problema.

GRU specializuojasi karinių-politinių paslapčių išgavime ir vykdo pavojingesnes operacijas chaotiškose sferose – Vidurio Rytuose, Balkanuose, kibernetinėje erdvėje. Bet SVR šnipai ir FSB politiniai technologai yra lygiai toks pats iššūkis Vakarams“, – rašo M.Galeotti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius