Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 22 /22:00

Maskva V.Putino bendražygio dukters nužudymu apkaltino Ukrainos specialiąsias tarnybas: kas žinoma?

Pamaskvėje šeštadienį buvo susprogdintas propagandininko Aleksandro Dugino, kurio ultranacionalistinės idėjos, kaip manoma, padarė didelį poveikį autoritarinio prezidento Vladimiro Putino politikai, automobilis. Per incidentą žuvo jo duktė Darja Dugina. Nepatvirtintais duomenimis, mergina sėdo paskutinę minutę į tėvui priklausantį automobilį, todėl manoma, kad būtent jis buvo taikiniu. Pirmadienį Maskva pareiškė, kad A.Dugino dukrą susprogdino ukrainietė, kuri neva po to pabėgo į Estiją. Ukraina neigia bet kokias sąsajas, o analitikams Kremliaus versija kelia abejonių.
Darija Dugina
Rusijos propagandininkė Darja Dugina (kairėje), susprogdintas jos automobilis ir nusikaltimu įtariama ukrainietė Natalija Vovk / „Reuters“/„Scanpix“ soc. tinklų ir „Baza“ nuotr.

Propagandinė Rusijos žiniasklaida, remdamasi Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB) teigia, esą nustatyta, kas yra atsakingas už sprogimą, nusinešusį D.Duginos gyvybę Pamaskvėje.

„FSB atkūrė 1979 m. gimusios Ukrainos pilietės Natalijos Vovk rengimosi nužudyti žurnalistę Darją Duginą ir jos nužudymo aplinkybes.

Liepos 23 d. N.Vovk su dukra Sofija Šaban atvyko į Maskvą ir išsinuomojo butą name, kuriame gyveno Dugina“, – rašo propagandinė Rusijos žiniasklaida.

Pasak jos, po įvykdyto nusikaltimo N.Vovk pabėgo į Estiją.

„FSB duomenimis, moteris, žinoma kaip Natalija Vovk, sekė Duginą automobiliu „Mini Cooper“ su pakeistais numeriais. Kai automobilis įvažiavo į Rusiją, ant jo buvo užrašytas Donecko liaudies respublikos registracijos numeris E982XHN DPR“, – rašo Rusijos spauda.

Stop kadras iš FSB paskelbtos vaizdo medžiagos/Tariama Natalija Vovk išvyksta į Estiją
Stop kadras iš FSB paskelbtos vaizdo medžiagos/Tariama Natalija Vovk išvyksta į Estiją

Kremlius tikina, kad N.Vovk esą buvo tame pačiame meno festivalyje kaip ir D.Dugina bei jos tėvas A.Duginas.

Pasak FSB, „ši nusikaltimą suplanavo Ukrainos specialiosios pajėgos“.

Pirmadienį propagandinei naujienų agentūrai TASS Rusijos teisėsaugos institucijos teigė, kad D.Duginos automobilyje buvęs sprogstamasis užtaisas buvo susprogdintas nuotoliniu būdu.

„Dabar jau nustatyta, kad bomba Duginos automobilyje buvo susprogdinta nuotoliniu būdu“, – sakė šaltinis.

FSB paviešino vaizdo įrašą

FSB taip pat paviešino vaizdo įrašą, kuriame esą užfiksuota N.Vovk.

Vaizdo įraše matyti, kaip tariamai N.Vovk įvažiuoja į Rusiją, įsikrausto į namą, kuriame gyveno ir D.Dugina, ir išvažiuoja iš Rusijos Federacijos į Estiją. Vaizdo įraše taip pat rodomi N.Vovk vairuoto automobilio valstybiniai numeriai.

FSB jau balandį skelbė, kad N.Vovk yra „Azov“ narė

Rusijos propagandinis „Telegram“ kanalas SHOT skelbia esą Natalija Vovk tarnavo pulke „Azov“, kuris Rusijoje daromas didžiausiu baubu.

Kanalas paskelbė jos tarnybinio pažymėjimo nuotrauką. Dokumente rašoma, kad 1979 m. gimusi Natalija Šaban tarnauja Nacionalinėje gvardijoje.

Natalijos Šaban tarnybinis pažymėjimas
Natalijos Šaban tarnybinis pažymėjimas

Estijos portalas „Postimees“ rašo, kad šių metų balandį FSB paskelbė Ukrainos „Azov“ pulke tarnaujančių karių sąrašą, kuriame minima ir Natalija Vovk, tuo metu turėjusi Šaban pavardę. Pirmadienio FSB pranešime Šaban pavardę turi Nataljos Vovk dukra.

Balandžio mėnesio FSB pranešime rašoma, kad „Azov“ pulko narė Natalija Šaban (Vovk) naudoja automobilį „Toyota Corolla“ su valstybiniu numeriu AH7771IP. Šiandien FSB paskelbė, kad moteris su tuo pačiu valstybiniu numeriu išvažiavo iš Rusijos į Estiją su „Mini Cooper“. Moteriai reikėjo įveikti mažiausiai 800 km.

Anksčiau šis automobilis su tuo pačiu valstybiniu numeriu esą buvo pardavinėjamas interneto skelbimų portaluose.

Rusija jau grasina Estijai pasekmėmis

Estija nėra gavusi oficialaus Rusijos valdžios institucijų prašymo dėl N.Vovk išvykimo iš Rusijos į Estiją. Apie tai pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Estijos Užsienio reikalų ministerija paneigė, kad Rusija prašė Estijos pateikti oficialius duomenis apie N.Vovk.

„Duomenis apie per sieną judančius asmenis galime skelbti tik įstatymų numatytais atvejais. Situacija, kai Rusijos specialiosios tarnybos juos kuo nors kaltina žiniasklaidoje, jiems netaikoma“, – skelbia ministerija.

Estijos Užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu FSB teiginius apie tariamą rusų ideologo Aleksandro Dugino dukters Darjos Duginos žudikės atvykimą į Estiją per Pskovo sritį pavadino provokacija, pranešė ERR naujienų portalas.

U.Reinsalu sakė ERR, kad Užsienio reikalų ministerija FSB teiginius traktuoja kaip Rusijos provokaciją labai ilgoje provokacijų eilėje ir pridūrė, kad šiuo metu jie neturi ką daugiau apie tai pasakyti, tačiau, anot jo, Rusija stengiasi daryti spaudimą Estijai dėl to, kad ši smarkiai remia Ukrainą.

Tuo tarpu Rusijos valdžios atstovai jau grasina Estijai pasekmėmis, jei įtariamoji nebus išduota Rusijai.

Jei Estija neišduos Rusijai N.Vovk, Talinui gali būti taikomos griežtos priemonės. Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Rusijos Federacijos tarybos narys Vladimiras Džabarovas.

Senatorius pagrasino, kad Maskva turės pagrindo imtis atsakomųjų veiksmų, jei bus bandoma trukdyti tyrimui.

„Beveik neabejoju, kad bus atsisakyta“, – sakė senatorius.

Žuvo vietoje

29 metų D.Duginos vairuojamas jos tėvui priklausantis automobilis „Toyota Land Cruiser“ buvo susprogdintas šeštadienį apie 21 val. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Didžiųjų Viaziomų gyvenvietės, maždaug už 40 km nuo Maskvos, jai grįžtant namo iš vieno festivalio netoli sostinės.

Tyrimų komiteto Maskvos srities padalinys nurodė, kad automobilyje buvo padėtas sprogstamasis įtaisas.

Kaip pranešė britų visuomeninis transliuotojas BBC, A.Duginas ir jo duktė buvo pakviesti kaip garbės svečiai į festivalį „Tradicija“ Zacharovo dvare, kur kadaise gyveno iškilus rusų poetas Aleksandras Puškinas.

„Rusiškojo pasaulio“ idėją propaguojantis filosofas šiame renginyje, kuris apibūdinamas kaip „šeimų festivalis meno mėgėjams“, skaitė paskaitą.

D.Dugina iš renginio išvažiavo tėvo automobiliu, o A.Duginas tik paskutinę minutę nusprendė išvykti kita mašina, todėl manoma, kad būtent jis galėjo būti pagrindinis sprogdinimo taikinys, sakoma BBC pranešime.

„Baza“ nuotr. /D.Duginos automobilis po sprogimo
„Baza“ nuotr. /D.Duginos automobilis po sprogimo

D.Dugina užsiėmė žurnalistika, filosofija ir politikos mokslais, o 2022 metų liepą buvo įtraukta į Jungtinės Karalystės sankcijų sąrašą.

D. Dugina, nacionalistinės pakraipos televizijos „Cargrad“ apžvalgininkė, kaip ir jos tėvas aktyviai palaikė Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Daša, kaip ir jos tėvas, visuomet buvo priešpriešos su Vakarais priešakyje“, – sekmadienį pareiškė „Cargrad“.

Žuvusiosios tėvas A.Duginas savo pareiškime teigė, kad D.Dugina žuvo jo akyse. Jis šiuo nusikaltimu kaltina Ukrainą.

„Sputnik“ nuotr./Aleksandras Duginas
„Sputnik“ nuotr./Aleksandras Duginas

Rusijos prezidentas V.Putinas žuvusiosios šeimai nusiuntė užuojautos telegramą, kurioje nieko nerašo apie nusikaltimo užsakovus ar vykdytojus.

V.Putinas pavadino D.Duginos nužudymą „bjauriu ir žiauriu nusikaltimu“.

„Instagram“ nuotr./Darija Dugina
„Instagram“ nuotr./Darija Dugina

Ukraina neigia kaip nors susijusi

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas paneigė FSB versiją, kad už D.Duginos nužudymo stovi Ukrainos specialiosios tarnybos.

„Ru-propaganda“ ir vėl kuria fiktyvius pasaulius: ukrainietei ir jos 12 metų vaikui buvo „priskirta“ atsakomybė už propagandistės Duginos automobilio susprogdinimą. Stebiuosi, kad įvykio vietoje nebuvo rasta „Pravyj sektor“ vizitinė kortelė arba „Estijos viza“. Specialiosios tarnybos pradėjo vidinę kovą“, – savo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M.Podoliakas.

Anksčiau jis teigė, kad Ukraina nėra susijusi su „Rusų pasaulio“ ideologo A.Dugino dukters nužudymu, ir teigė, kad už jos automobilio susprogdinimo slypi Rusijos grupuočių kova dėl valdžios.

„Pabrėžiu, kad Ukraina, be abejo, su tuo niekaip nesusijusi, nes mes – ne nusikalstama valstybė, kokia yra Rusijos Federacija, ir juo labiau ne teroristinė valstybė“, – duodamas interviu ukrainiečių televizijai sakė M.Podoliakas.

I.Ponomariovas: N.Vovk su dukra evakuotos iš Rusijos, bet nedalyvavo akcijoje

Naujausių Rusijos kaltinimų Ukraina kol kas oficialiai nekomentuoja, tačiau Kyjive gyvenantis Rusijos opozicijos politikas Ilja Ponomariovas, anksčiau pareiškęs, kad D.Duginą susprogdino partizaninis judėjimas Nacionalinė Rusijos armija, pirmadienį pareiškė, kad Maskvos nusikaltimu įtariama N.Vovk su dukra S.Šaban buvo „sėkmingai evakuotos už Rusijos ribų mūsų rusų draugų prašymu, kaip ir kiti žmonės anksčiau“.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Natalija Vovk
Nuotr. iš socialinių tinklų/Natalija Vovk

I.Ponomariovas teigia, kad N.Vovk nedalyvavo susprogdinant automobilį, kurį vairavo D.Dugina.

Analitikams FSB versija kelia abejonių

Analitikams FSB versija kelia abejonių – jie atkreipia dėmesį, kad nusikaltimas neva buvo išaiškintas itin greitai, o sąsajos su Ukraina bei Estija visiškai atitinka Kremliaus naratyvą. Be to, apžvalgininkai pastebi, kad kaltinimai paskelbti artėjant nepriklausomybės dienai, per kurią Ukrainoje nerimaujama dėl naujų Rusijos atakų.

„Maskvoje buvo tiek daug aukšto rango žmogžudysčių, kurių FSB nesugebėjo išaiškinti ištisus dešimtmečius, bet su Dugina jie randa kaltininką (žinoma, ukrainietę su dukra – tarnavusią, kur gi kitur –„Azov“ pulke) per mažiau nei 48 valandas. Juokinga“, – rašo saugumo ekspertas Dmitrijus Alperovičius.

„Atsižvelgiant į artėjančią Ukrainos Nepriklausomybės dieną (ir taip padidėjusią išpuolių riziką) ir į šaltakraujiškai nusiteikusių pro-Z veikėjų raginimus „smogti sprendimų priėmimo centrams“ Kijeve, tai gali labai eskaluoti situaciją. Teiginys apie Estiją taip pat pasirodė kilus ginčui dėl vizų ir sovietinių paminklų“, – teigia „The Washington Post“ žurnalistė Mary Iljušina.

„Azov“: ši moteris su pulku neturi nieko bendro

Ukrainos „Azov“ pulko kovotojai teigė, kad moteris, kurią Rusijos FSB įtaria A.Dugino dukters Darjos nužudymu, neturi nieko bendra su Ukrainos pulku. Tai pulkas paskelbė savo „Telegram“ kanale.

„Moteris, kurios vardą, pavardę ir karinę tapatybės kortelę FSB paskelbė savo ataskaitoje apie teroristinio išpuolio prieš Rusijos propagandisto A. Dugino dukterį tyrimą, nėra susijusi su „Azov“ pulku ir niekada nepriklausė mūsų daliniui“, – sakoma pareiškime.

Pulkas taip pat pažymėjo, kad vadinamasis dokumentas, kuriuo Rusijos specialiosios tarnybos bando įrodyti „Azov“ dalyvavimą sprogdinant Darjos Duginos automobilį, iš tiesų yra ne kas kita, kaip dar viena klastotė.

„O pats išpuolis yra pasirengimas „tribunolui“ prieš „Azov“ karius. Juk taip Rusija kursto savo piliečių viešąją nuomonę apie tokio teismo „būtinybę“. Kategoriškai smerkiame šį neteisėtą Ukrainos kariuomenės teismą ir raginame visus, kurie gali jį sustabdyti, padaryti viską, kas įmanoma, kad vadinamasis „tribunolas“ neįvyktų“, – pridūrė pulkas.

Natalijos Šaban tarnybinis pažymėjimas
Natalijos Šaban tarnybinis pažymėjimas

„Azov“ pulkas pažymėjo, kad tarnybiniame pažymėjime moteris su Nacionalinės gvardijos paradine uniforma. Šiame tarnybos pažymėjime įrašyta, kad ji yra 3057-ojo karinio dalinio NGU narė.

3057 kariniam daliniui priklauso atskiras specialiųjų pajėgų dalinys „Azov“, tačiau ne visi 3057 karinio dalinio kariai yra „Azov“ kovotojai, o ši moteris nėra „Azov“ pulko narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius