Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Melagienų apie „supuvusius Vakarus“ kūrėjai įsisiautėjo: garsiai skulptūrai pritaisė penius

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinama suklastota šveicarų menininko Jameso Pradier skulptūros „Trys gracijos“ nuotrauka. Nors originalas tebestovi Paryžiaus Luvro muziejuje nepaliestas, daugelį internautų piktina gracijoms „pritaisyti“ vyriški lytiniai organai. Rusų propagandininkai tvirtina, esą toks menas – Vakarų kultūros griūties simbolis.
Socialiniuose tinkluose platinamas suklastots skulptūros atvaizdas
Socialiniuose tinkluose platinamas suklastots skulptūros atvaizdas / Ekrano nuotr.

Jeanas-Jacques'as Pradier (vėliau pasivadinęs Jamesu Pradier) – garsus Šveicarijoje gimęs prancūzų skulptorius, labiausiai žinomas dėl savo neoklasicizmo stiliaus darbų.

Jo kūrinys „Trys gracijos“ (pranc. Les Trois Grâces) šiuo metu eksponuojamas Paryžiaus Luvro muziejuje.

1831 metais sukurta skulptūra vaizduoja mitologinį siužetą – tris gracijas.

Graikų mitologijoje charitės arba gracijos – geranoriškos, malonios ir linksmos deivės.

Jos buvo gracijos ir grožio deivės, lydinčios Afroditę. Charitės buvo menų, grožio, žavesio, gamtos ir vaisingumo deivės, labai mylėjo grožį, dovanodavo žmonėms talentą menuose, artimos mūzoms. Siejamos su požeminiu pasauliu ir Eleusino misterijomis.

Būtent ši skulptūra tapo interneto vandalų auka. Socialiniuose tinkluose imta platinti kiek „patobulintą“ jos atvaizdą.

Ekrano nuotr. /Internete platinamas suklastotas skulptūros „Trys gracijos“ vaizdas
Ekrano nuotr. /Internete platinamas suklastotas skulptūros „Trys gracijos“ vaizdas

Nepaisant to, kad komentatoriai po tariamai „naujuoju“ vaizdu tvirtina, neva taip dabar „Vakaruose atrodo menas“ ir laido juokelius, kad kūrėjas taip siekė „atspindėti šiuolaikines realijas“, iš tiesų skulptūra išlaikė savo pradinę formą, o pridėti vyriški lytiniai organai tėra klastotė.

Propagandos arkliukas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą viešose kalbose yra minėjęs, neva Vakaruose naikinamos „tradicinės vertybės“ – atsiranda daugybė lyčių – „transformerių ar transgenderių“ kaip yra kartą pavadinęs.

Tuo bandoma pateisinti ir Ukrainos puolimą – prokremliška žiniasklaida vieningai tvirtina, kad ukrainiečiai – tradicinių vertybių griovėjai, palaiko gėjus ir iš viso „yra p...tai“ – taip menkinamai vadinami seksualinių mažumų atstovai net televizijos eteryje.

2022 metų lapkritį V.Putinas pasirašė dekretą, kuriuo skelbiama, kad Rusija žada ginti savo „tradicines“ vertybes nuo grėsmių, kurias kelia Jungtinės Valstijos ir „gėjų propaganda“.

Prezidento dekrete, kuriame nustatoma oficialioji politika ir kuris nedelsiant įsigalioja, pabrėžiama „tradicinių vertybių, kaip Rusijos visuomenės pagrindo“, svarba.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Jame įspėjama, kad Maskva privalo imtis „skubių priemonių“, siekdama apsisaugoti nuo grėsmių, tokių kaip teroristinės grupuotės, „tam tikros žiniasklaidos priemonės“ ir „Jungtinės Valstijos bei kitos nedraugiškos užsienio šalys“.

Dokumente taip pat išvardijamos vidaus grėsmės, kurias kelia „tam tikrų organizacijų ir žmonių veikla Rusijos teritorijoje“.

Šie priešai Rusijos visuomenėje gali įskiepyti „svetimų“ idėjų ir išprovokuoti „tradicinio šeimos modelio sunaikinimą skleisdami netradicinių seksualinių santykių propagandą“, rašoma dekrete, kuriame buvo pavartoti tokie žodžiai LGBTQ santykiams apibūdinti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vaivorykštės vėliavos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vaivorykštės vėliavos

15min verdiktas: manipuliacija. Skulptūros nuotrauka buvo pakeista kompiuterine programa.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius