-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Melagienų kūrėjai apvertė Billo Gateso žodžius apie klimato kaitą aukštyn kojom

Milijardierius Billas Gatesas nepakeitė pozicijos ir nepradėjo viešai aiškinti, kad pastangos kovoti su klimato krize ar pats jo šiltėjimas tėra apgaulė. Socialiniuose tinkluose platinami žodžiai, iš kurių galima susidaryti tokį įspūdį, buvo ištraukti iš konteksto. Interviu, kuriame nuskambėjo cituojama frazė, filantropas kalbėjo visai ką kita – kad dabartinių priemonių nepakanka.
6. „Microsoft“ generalinis direktorius Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suplakė kelias sąmokslo teorijas

Tariamai pasikeitusi kompanijos „Microsoft“ įkūrėjo nuomonė buvo aprašyta viename lietuviškame tinklalapyje. Įrašo pavadinimas teigia, esą jis „pagautas pripažįstantis, kad „švari energija“ yra WEF „Didžiojo persitvarkymo“ apgavystė“.

Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Internautams užkliuvo Billo Gateso pasakyti žodžiai, esą „švari energija“ apsuko žmonėms galvas
Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Internautams užkliuvo Billo Gateso pasakyti žodžiai, esą „švari energija“ apsuko žmonėms galvas

„B.Gatesas buvo pagautas prisipažįstantis, kad klimato kaitos darbotvarkė yra Pasaulio ekonomikos forumo (PEF, angl. World Economic Forum, WEF) apgaulė, neseniai pasirodžiusiame vaizdo įraše, kuriame jis giriasi, kad jo terminas „švari energija“ sėkmingai „apsuko žmonėms galvas“.

Taip pat skaitykite: Nauji duomenys nerodo klimato kaitos? Rodo, jei lyginami su ankstesne temperatūra

Pasak B.Gateso, kuris kalbėjo savo artimiausio rato auditorijai, vėjo, saulės, akumuliatorių technologijos ir kiti atsinaujinantys energijos šaltiniai gali būti madingi, jie gali būti vertingas pajamų šaltinis jau ir taip nepelnytai turtingam elitui, tačiau jie negali išspręsti klimato kaitos problemos“, – taip pradedamas prisipažinimas.

Greta pridėtas tai esą įrodantis vaizdo įrašas. Po juo surašytas panašus tekstas, tik dar nurodyta, kad filantropas taip kalbėjo 2018 m.

„Kaip matote vaizdo įraše, tai, kad atsinaujinančioji energija iš tikrųjų negali išspręsti klimato kaitos problemų, nors ji mums parduodama kaip vaistas nuo vadinamojo žmogaus sukelto visuotinio atšilimo, B.Gatesui yra isteriškai juokinga“, – sarkastiškai pakomentuotas jo atsakymas.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

„Microsoft“ įkūrėjo įžvalgos sulaukė ir internautų iš kitų šalių dėmesio. Jo žodžiai buvo cituojami įvairiuose socialiniuose tinkluose ir ne vien angliškai (čia, čia, čia, čia).

Besidalijančiųjų įrašu su B.Gateso žodžiais teigimu, taip jis sako, esą klimato kaita ir / arba priemonės jai sustabdyti esančios apgaulė, sugalvota PEF kaip naujosios pasaulio tvarkos dalis. Pastaroji yra iš per pandemiją ypač išpopuliarėjusios sąmokslo teorijos.

Ši tvarka esą apima nepagrįstą kovą su klimato kaita, kuri tariamai esanti natūralus procesas. Kovojant su klimato krize esą priverstinai naikinami ūkiai, kad būtų sumažinti anglies dvideginio išmetimai.

Taip pat skaitykite: Žongliruoja skaičiais: atrinko „patogius“ ir nustatė, kad ledo Arktyje daugėja

Mintis buvo visai kita

Šia tema milijardierius išties kalbėjo. Bet cituojami žodžiai ištraukti iš konteksto – jie buvo pasakyti per gerokai ilgesnį interviu, kuriame B.Gatesas išsakė daugiau įvairių įžvalgų apie klimato kaitą, atsinaujinančius išteklius bei kitas priemones jai stabdyti ir pan.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautams užkliuvo Billo Gateso pasakyti žodžiai, esą „švari energija“ apsuko žmonėms galvas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautams užkliuvo Billo Gateso pasakyti žodžiai, esą „švari energija“ apsuko žmonėms galvas

Internete plintančiuose įrašuose, be kita ko, nuskamba tokia B.Gateso frazė: „Atminkite, kad elektros energija sudaro 25 proc. išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Manau, kad, vos tik sugalvojome terminą „švari energija“, jis apsuko žmonėms galvą.“

Tinklalapyje „Rumble“ paskelbtame vaizdo įraše pasakotojas po to padaro išvadą, esą „B.Gatesas pripažino, kad švari energija yra apgaulė”, ir kad tai rodo, jog "skausmas ir kančios, kurias švarios energijos politika sukelia paprastiems žmonėms", taip pat yra „apgaulė“.

Šis komentaras yra klaidinantis – visas filantropo pasisakymas buvo kur kas ilgesnis ir įvairiapusiškesnis. Jis nė karto nepaminėjo nei PEF, nei naujosios pasaulio tvarkos, nesakė, kad klimato krizė yra apgaulė.

Taip pat skaitykite: Melagiena apie „melagieną“ dėl klimato kaitos: kodėl Švedijoje per 36 metus atvėso?

B.Gatesas apie klimato kaitą ir atsinaujinančius išteklius kalbėjo per „Energijos investicijų dialogą“ Kalifornijoje veikiančio Stanfordo universiteto Pasauliniame energijos forume.

Ekrano nuotr. iš rumble.com/Kalboje, iš kurios ištraukta frazė platinama internete, Billas Gatesas nesakė, kad klimato kaita ar kova su ja yra apgaulė
Ekrano nuotr. iš rumble.com/Kalboje, iš kurios ištraukta frazė platinama internete, Billas Gatesas nesakė, kad klimato kaita ar kova su ja yra apgaulė

Visas pokalbis su dabartiniu universiteto Doerro tvarumo mokyklos dekanu Arunu Majumdaru, kurį galima rasti čia, truko 36 min., tad melagienų skleidėjai išsirinko tik jų mintis atitinkančią frazę.

Įraše girdėti, kad B.Gatesas iš tiesų yra už atsinaujinančią energiją. Tačiau jis atmetė idėją greitai išspręsti klimato kaitos problemą.

Filantropo įsitikinimu, klimato krizei spręsti reikia ne tik įperkamų atsinaujinančių elektros energijos šaltinių, bet ir daugiau veiksmų – mažinti lėktuvų, galvijų, plieno, trąšų, plastiko pramonės ir kitų sričių išmetimus. Dar daugiau – jis pasiūlė megapoliuose kurti patikimesnius švarios energijos šaltinius.

„Kaip žinote, daugelis žmonių yra labai optimistiškai nusiteikę dėl vėjo ir saulės energijos – mažėja atsinaujinančiųjų išteklių sąnaudos, mažėja akumuliatorių sąnaudos, – B.Gateso teiravosi A.Majumdaras. – Ar manote, kad to pakanka? O gal manote, kad mums reikia daugiau?“

Taip pat skaitykite: Anglies dvideginio – rekordinis kiekis, bet melagienų kūrėjai problemos nemato

Išgirdęs šį klausimą pašnekovas nusijuokė: „Tai labai nuvilia“. Kaip tik ši reakcija pradžioje cituotame tekste buvo įvertinta kaip „isteriškas juokas“. Tuomet jis išdėstė savo nuomonę, kad dabartinių kovos su klimato krize priemonių negana.

Milijardierius paaiškino, kad mažėjančios atsinaujinančios energijos gamybos ir saugojimo prietaisų kainos yra puikus dalykas, tačiau to nepakanka klimato kaitai pristabdyti.

„B.Gatesas kalbėjo apie pernelyg optimistinį mąstymą, gamtines dujas, anglies dvideginio mokestį ir besivystančių bei išsivysčiusių šalių atsakomybę, – nurodyta pokalbio įrašo aprašyme. – Jis išreiškė viltį, kad mokslinių tyrimų ir inovacijų galia gali patenkinti didėjantį energijos poreikį visame pasaulyje, kartu sprendžiant klimato kaitos ir kitas aplinkosaugos problemas.“

Taip pat skaitykite: Rado seną melą: vis dar aiškina, kad klimato kaita yra natūralus procesas

Paklausius ne vien šių frazių tampa aišku, kodėl pašnekovas kritikuoja šias technologijas. B.Gatesas įraše neneigia klimato kaitos, neatmeta kovos su ja būdų, priešingai, kaip tik pritaria įvairiems veiksmams ir net ragina imtis efektyvesnių priemonių.

Naujienų agentūra „Reuters“ priminė, kad jau po šio pokalbio filantropas toliau skyrė didžiulę paramą kovai su klimato krize (čia, čia, čia).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius