Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Melagingas grafitis keliauja po pasaulį: pirma buvo Lenkijoje, dabar „atsirado“ Madride

Socialinių tinklų vartotojai dalijasi tariamai Madride atsiradusiu grafičiu, kuris pašiepia Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį. Trimačio efekto grafityje užpultosios šalies vadovas vaizduojamas skėriu, kartu su kitais naikinančiu Europos simbolį. Tačiau tokio grafičio Ispanijos menininkai nekūrė.
Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija / Facebook nuotr.

„Europos dailininkai nupiešė Zelenskį kaip skėrį, ryjantį Europos Sąjungą. Madrido gatvėje atsirado lenkų grupės „Typicaloptical“ meno instaliacija.

Eikite namo, skėriai! Ačiū!“, – lietuviškoje informacinėje erdvėje komentuojamas šis tariamas grafitis.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Tvirtinama, neva taip menininkai išreiškė nepasitenkinimą Europos teikiama pagalba Ukrainai.

Įdomu tai, kad prieš kurį laiką identiškas grafitis neva buvo „atsiradęs“ Lenkijos gatvėse, apie tai savo „telegram“ paskyroje net pasidalijo vienas garsiausių Rusijos propagandininkų Vladimiras Solovjovas.

Tačiau tai nėra tiesa – tokio gatvės meno nebuvo ir Lenkijoje.

Žinutė apie šiuos grafičius atsirado ir separatistinės Luhansko liaudies respublikos naujienų portaluose.

Viename jų teigiama, neva kol „demokratinė Europos bendruomenė“ visiems užčiaupia burnas ir giria V.Zelenskį, gatvės menininkai savo menu bando atskleisti žmonėms tiesą“.

Melą apie grafičius (neva atsiradusius tai Lenkijos sostinėje, tai Madride) ėmė aktyviai platinti daugybė Kremliaus propagandinių žiniasklaidos priemonių – „Russia Today“, „News-Front“, „Ren TV“, „Eurasia Daily“, „Tsargrad“ ir kiti.

Grafičio Madride nerado

Melagienų apie tariamus grafičius banga plačiai išplito visame pasaulyje – ją tikrino net kelių organizacijų faktų tikrintojai.

2022 m. gruodžio 27 d. „Myth Detector“ faktų tikrintojų prašymu į gatvę Madride, kur tariamai turėjo būti trimatis grafitis, nuvyko Tinatin Japaridze iš organizacijos „Critical Mass“, kuri patvirtino, kad V.Zelenskį vaizduojantis grafitis nėra nutapytas Plaza de las Cortes gatvėje.

Tą dieną užfiksuotose šios vietos nuotraukose jokių grafičių nematyti.

Taip pat galima atmesti, kad jis buvo ištrintas: pasak agentūros Donutstudio.pl ekspertų Lukaszo Polako ir Przemysławo Wojczako, ištrinti tokį piešinį nepaliekant jokių pėdsakų būtų buvę neįmanoma.

Lenkijoje grafičio irgi nebuvo

Tai ne vienintelis kartas, kuomet melagingai tvirtinama apie Europos miestuose neva atsirandančius grafičius, pašiepiančius Ukrainos prezidentą.

Praėjusių metų lapkritį socialiniuose tinkluose ėmė sklisti fotografija, kurioje matomas mieste ant grindinio nupieštas trimatis grafitis, kuriame esą vaizduojamas V.Zelenskis, „ryjantis“ JAV dolerius ir pinigų maišus.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Interneto vartotojai, kurie dalijosi šiuo piešiniu, tvirtino, kad taip gatvės menininkai nori atkreipti dėmesį, kad Ukrainai tiekiama finansinė pagalba yra neproporcingai didelė.

O rusų propagandininkai puolė tvirtinti, kad V.Zelenskis vaizduojamas kaip „juodoji pinigų skylė“.

Šį tariamą grafitį aktyviai platino propagandinis Rusijos televizijos kanalas „Tsargrad“.

Iš niekur atsiradę menininkai

Lenkų gatvės menininkų grupė „Typicaloptical“, neva sukūrusi ir gatvėse nupiešusi šiuos grafičius, turi paskyrą socialiniame tinkle „Instagram“, kur buvo paviešintas vienas iš populiariųjų grafičių su V.Zelenskiu.

Pažymėtina, kad ta pati paskyra anksčiau platino ir kitas suklastotas trimačių grafičių su V.Zelenskiu nuotraukas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius