Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Mobilizuotų rusų žmonos: juos varė į mūšį grasindami sušaudyti

Mobilizuotų vyrų kuopa iš Rusijos sostinės Maskvos srities, kuri spalio mėn. į mūšį prie Svatovės Ukrainos Luhansko srityje buvo pasiųsta neturėdama beveik jokio apmokymo, atsisakė kovoti. Už tai 27 vyrams buvo neleista įeiti į dalinį, iš jų atimtas maistas ir pagrasinta tribunolu. Šeštadienį apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos kariai bandė ginklu priversti mobilizuotuosius grįžti į „fronto liniją“.
Rusų kariai Ukrainoje
Rusų kariai Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos portalo agents.media žurnalistai kalbėjosi su mobilizuotųjų žmonomis apie tai, ko siekia vyrai ir kaip į tai reaguoja karinė vadovybė.

Trijų dienų mokymai prieš mūšius fronte

„Rugsėjo 27 d. mano vyras išvyko iš Podolsko į Naro-Fominską. Ten, kaip jam pasakė karinės įskaitos tarnyba, jo laukė dviejų savaičių mokymai ir medicininis patikrinimas. Jų nebuvo. Naro-Fominske juos per dieną surinko ir išsiuntė į Belgorodo sritį. Ten jie atvyko apie 30 d. ir įkūrė stovyklą. Tada jie buvo vieni: jokių mokymų, nieko. Jie stovėjo miške prie sienos su Ukrainos Luhansko sritimi“, – pasakoja vieno iš mobilizuotųjų žmona.

„Jiems buvo pasakyta: „Na, jūs baigėte jaunojo kovotojo kursus kariuomenėje“. Jiems nerūpi, kad tai buvo prieš penkerius ar penkiolika metų“, – sako kita agents.media pašnekovė. Jų pasakojimus patvirtina kitos dvi moterys. Jų teigimu, per dvi savaites vyrai mokėsi ne daugiau kaip tris dienas: dvi dienas – šaudyti ir vieną dieną – medicinos pagrindų.

Vyrai buvo priskirti kariniam daliniui, kurio numeris 91701, esančiam Naro-Fominske, Maskvos srityje, sakė viena iš pašnekovių. Jie buvo mobilizuoti į Kantemirovo divizijos Jampolskio pulką. Pasak moterų, spalio 14 d. vakare vyrai paskambino joms paskutinį kartą prieš išsiunčiant į karo zoną. Kitą kartą vyrai susisiekė spalio 27 dieną.

Pagalbos šauksmas iš fronto linijos

„Jis susisiekė su manimi spalio 27 d. ir pasakė: „Šūdas, gelbėkit mus, trimituokit visai žiniasklaidai, mes nežinome, ką daryti! Jie grasina mums tribunolu!“ <...> Visą tą laiką jie buvo netoli Svatovės miestelio, netoli Kolomijčichos kaimo. Jie buvo išsiųsti į fronto liniją, kur beveik 12 valandų praleido apšaudomi, negalėdami net pakelti galvos. Jie buvo nuolat apšaudomi iš minosvaidžių.

Jų nepriėmė į dalinį. Jiems buvo sakoma, kad jie yra kiaulės, kad metė savo pozicijas ir nėra verti nei maisto, nei vandens.

„Jie jau turėjo vieną „200-ąjį“ (žuvusįjį, – red. past.). Buvo keli sužeisti. Vadas – toks pat mobilizuotas ir neapmokytas, kaip ir jie – pasakė: „Vaikinai, viskas, atsitraukiame“. Na, nes nebuvo kuo apsiginti. Jie kažkokiu būdu pateko į štabą Svatovėje, kur, jų manymu, galėjo rasti pagalbą“, – apie pirmuosius pokalbius su kariais po dviejų savaičių pasakoja moterys.

Vadų grasinimai tribunolu

„Nuo fronto linijos jie tempė sužeistuosius ant nugarų. Jie paliko juos Kolomijčichoje ir išvyko į Svatovės miestą. Ten buvo jų karinis dalinys, ir ten prasidėjo visas žiaurumas: jų nepriėmė į dalinį. Jiems buvo sakoma, kad jie yra kiaulės, kad metė savo pozicijas ir nėra verti nei maisto, nei vandens“, – tęsia viena iš moterų.

„Jiems buvo pasakyta: „Ko jūs čia atvykote? Grįžkite į fronto liniją!“ <...> Jie nakvojo gatvėje, o paskui kažkaip pateko į artimiausią cerkvę, kaip suprantu, ir jau ten kunigas juos priglaudė – ten jie praleido naktį. Kitą dieną jie rado apleistą namą: bent jau turėjo stogą virš galvos“, – pasakoja moterys.

„Spalio 28-osios rytą atvyko generolas. Lugovojus buvo jo pavardė. Jis sakė: „Rašykite sąrašus – kas eis [į fronto liniją] ir kas neis. Tų, kas neis, laukia teismas“. 27 žmonės atsisakė. Į dalinį jų iki šiol neįleidžia. Vakar atvyko keli pulkininkai: jie įkalbinėjo juos grįžti į frontą, nes kitaip bus teismas“.

Grasindami sušaudyti varė į apkasus

„Šeštadienį, berods, kai kurie iš jų išėjo paieškoti maisto, o devyni žmonės liko name. Atvyko policininkai, prisistatė LLR karo policija (tikriausiai turima omenyje LLR liaudies milicija, – aut. past.), pradėjo grasinti ginklais ir nukreipę ginklus išvedė juos iš namų. Ir išvežė juos. Nuvežė juos ant kažkokios kalvos ir, grasindami ginklu, laikė: sakė, kad kol negrįš į fronto liniją, sėdės čia. Jie ten sėdėjo penkias ar šešias valandas“, – dėstė moterys.

Jie laikė juos grasindami ginklu ir sakė: „Dabar arba eisite [į fronto liniją], arba čia ir liksite. Niekas apie jus nieko nesužinos.

„Jie laikė juos grasindami ginklu ir sakė: „Dabar arba eisite [į fronto liniją], arba čia ir liksite. Niekas apie jus nieko nesužinos. Kažkuriuo metu tie policininkai kažkur nuėjo – nežinau, gal parūkyti – ir vaikinai tiesiog pabėgo“, – pasakojo jos.

Pasak agents.media pašnekovių, LLR liaudies milicijos atstovai mobilizuotiems žmonėms sakė, kad jie turi sustabdyti Ukrainos kariuomenės puolimą: „Jie sakė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos puola ten – mes turime jas sustabdyti“.

VIDEO: Iškeltomis baltomis vėliavomis netoli Chersono rusų kariai žymi pasidavimą be kovos

Pasirengę pasiduoti valdžios institucijoms, bet neatsisako kovoti

„Jie [mobilizuotieji] sako: „Mes neatsisakome ginti savo tėvynės. Na, bent jau duokite mums normalų vadą, apmokykite mus, kaip buvo žadėta, duokite mums normalias uniformas, nes mes nieko nebeturime“, – dalijasi viena iš moterų.

„Jie sako, kad yra pasirengę tarnauti tėvynei. Jie išsiuntė tuos žmones, kurie išvyko su šypsena veide, sakydami, kad viskas bus gerai: jei Tėvynė mus pašaukė, vadinasi, turime eiti! Jie visi buvo tokie entuziastingi... O dabar kalbuosi su savo vyru – suprantu, kad jo psichika jau po mėnesio palaužta, jis tiek jau prisižiūrėjo. O svarbiausia, kad nėra jokios paramos iš vadovybės, jokios paramos iš kariuomenės ir tikriausiai jokios paramos iš valstybės, nes vaikinai yra tiesiog palikti fronto linijoje“, – patvirtina kita agents.media pašnekovė.

Jie buvo tiesiog įmesti ten kaip, atsiprašau, kaip mėsa. Tiesiog kaip mėsa. Ir tokių ten dabar yra kelios kuopos.

„Jie buvo tiesiog įmesti ten kaip, atsiprašau, kaip mėsa. Tiesiog kaip mėsa. Ir tokių ten dabar yra kelios kuopos – kaip jie sako, dar apie du šimtus žmonių visoje Svatovės teritorijoje. Kaip man sakė mano vyras, grįžti ten [į fronto liniją] – tai bilietas į vieną pusę“.

Tačiau dabar vyrai, kaip sako jų žmonos ir seserys, yra pasirengę sudėti ginklus ir patys pasiduoti prokuratūrai: „Jie pasirengę pasiduoti, bet tik Belgorodo prokuratūrai! Nes juos gąsdina Luhansko sulaikymo centru. Mes jiems vis kartojame, kad jokiu būdu ten nevažiuotų“, – sako viena iš žmonų.

Išskirtiniai kadrai: lietuvių ir ukrainiečių kariai atkovotose teritorijose degina okupantų vėliavas
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
Screenshot 2022-10-10 at 17.25.58

Moterys sakė, kad kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, Gynybos ministeriją ir Prezidento administraciją. Iki pirmadienio ryto jos negavo jokio atsakymo. Pasak vienos iš pašnekovių, į Gynybos ministeriją prisiskambinę mobilizuotų vyrų giminaičiai išgirdo, kad jų artimuosius laiko nelaisvėje Ukrainos pajėgos.

Agents.media pabrėžia, kad negali nepriklausomai patvirtinti mobilizuotų vyrų žmonų papasakotų faktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius