-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baisiai Talibano paženklinta moteris: naujas gyvenimas, naujas veidas (nuotraukos, video)

Bibi Aishos istoriją žino bemaž visas pasaulis: prieš porą mėnesių jį šokiravo žurnalo „Time“ viršelis, iš kurio droviai žvelgė Talibano paženklinta mergina. Aishai, kuri neapsikentusi smurto pabėgo iš savo vyro tėvų namų, Talibano teismas skyrė Vakarų pasauliui sunkiai suvokiamą bausmę – nupjauti nosį ir ausis. Ši vos 19 metų sunkiai sužalota ir mirti kalnuose palikta, tačiau išgyvenusi mergina netrukus tapo moterų padėties Afganistane simboliu.
Taip dabar atrodo moteris su protezine nosimi
Bibi Aisha su protezine nosimi / Nuotr. iš „ABC News“

Antradienį Aisha plačiai šypsojosi žmonėms. Ji pirmą sykį pasirodė tarptautinei bendruomenei su protezine nosimi – ši merginai leidžia bent įsivaizduoti, kaip ji atrodys po rekonstrukcinės nosies operacijos, kuri turėtų būti atlikta Jungtinėse Valstijose.

Aisha šmėžavo priešais tevelizijos kameras per Grossmano Burno fondo organizuotą ceremoniją, kurioje merginai buvo įteiktas Ištvermingos širdies apdovanojimas. Šis fondas – tai Los Andžele įsikūrusi organizacija, ketinanti sumokėti už Aishos operaciją.

Apdovanojimą afganistanietei įteikė pirmoji Kalifornijos valstijos ponia, šios valstijos gubernatoriaus Arnoldo Schwarzeneggerio žmona Maria Shriver. Ji auditorijai sakė: „Tai pirmasis Ištvermingos širdies apdovanojimas ir jis buvo įteiktas moteriai, kurios širdis labai ištverminga ir kuri mums visiems rodo, ką reiškia mylėti it būti ištverminga širdimi.“

Aisha, kurios pavardė neatskleidžiama, atsakė: „Ačiū jums labai.“

„Kai man nupjovė nosį ir ausis, apalpau. Jutau, tarsi nosyje būtų šalto vandens. Atmerkusi akis net negalėjau matyti, nes buvo labai daug kraujo“, – pasakojo 19-metė.

Palikta mirti kalnuose, Aisha sugebėjo nušliaužti iki savo senelio namų. Tėvas dukterį nuvežė į amerikiečių medicinos centrą, ten gydytojai merginą prižiūrėjo dešimt savaičių. Tuomet Aisha buvo nuvežta į slaptą prieglaudą Kabule, o šių metų rugpjūtį nuskraidinta į Jungtines Valstijas ir apgyvendinta amerikiečių šeimoje.

Žurnalo „Times“ viršelis/Žuranlo „Times“ viršelis, ant kurio nufotografuota 18-metė afganistanietė Aisha. Merginos vyras, už tai, kad ji pabėgo iš namų, nupjovė ausis ir nosį
Žurnalo „Times“ viršelis/Žuranlo „Times“ viršelis, ant kurio nufotografuota 18-metė afganistanietė Aisha. Merginos vyras už tai, kad ji pabėgo iš namų, nupjovė ausis ir nosį.

Spalį merginai pritvirtinta protezinė nosis. Šis žingsnis – dalis aštuonių mėnesių reabilitacijos programos. Tačiau gydytojas Peteris H.Grossmanas sakė tikįs, kad Aishai bus rastas ir „pastovesnis sprendimas“.

Tai galėtų reikšti nosies ir ausų rekonstrukciją, naudojant kaulą, audinius ir kremzlę iš kitų merginos kūno vietų. P.Grossmano žmona Rebecca, kuri yra Grossmano Burno fondo vadovė, pabrėžė, kad Aisha yra tik viena iš tūkstančių moterų, su kuriomis elgiamasi pasibaisėtinai.

Jungtinių Tautų skaičiavimais, bemaž 90 proc. Afganistano moterų patiria tam tikrą smurto formą namuose. Tačiau Talibano atstovai paviešino pareiškimą, kuriame šį faktą neigia. „Afganistanas atmeta šį amerikiečių išsigalvojimą, kuriuo siekiama nukreipti žmonių dėmesį nuo jų aiškaus ir gėdingo pralaimėjimo. Pagal šventąją islamo teisę nupjauti žmogui ausis ir nosį, nesvarbu, ar jis gyvas, ar miręs, yra nelegalu ir draudžiama“, – teigiama pranešime.

Naujas nuotraukas, kuriose matyti, kaip merginai tvarkomas veidas, galite pažiūrėti čia.

Vaizdo įrašą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius