-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas pilietinis karas: kas šiomis dienomis vyksta Libijoje?

Libijoje vėl suintensyvėjo smurtas – naujausi susirėmimai nusinešė mažiausiai 32 gyvybes. 15min paaiškina, kas ir kodėl kovoja šioje Šiaurės Afrikos valstybėje.
Libijos nacionalinės armijos pajėgos
Libijos nacionalinės armijos pajėgos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį feldmaršalo Khalifos Haftaro vadovaujama Libijos nacionalinė armija (LNA) pradėjo sostinės Tripolio puolimą iš pietų ir vakarų. Likus mažiau nei savaitei iki Jungtinių Tautų (JT) remiamų derybų dėl rinkimų, šios pajėgos siekia perimti karinę šalies kontrolę.

Nerimaujama, kad dėl intensyvėjančio smurto Libija atsidūrė ant naujo pilietinio karo slenksčio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Khalifa Haftaras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Khalifa Haftaras

Sekmadienį iš Libijos sostinės buvo evakuoti JAV kariai, o Kh.Haftaro vadovaujamos pajėgos tikina užėmusios tarptautinio Tripolio oro uosto, įsikūrusio pietinėje sostinės dalyje, kontrolę.

Susiskaldžiusi vyriausybė

Šiuo metu Libijai vadovauja dvi administracijos: JT remiama Nacionalinės vienybės vyriausybė (GNA), vadovaujama premjero Fayezo al Sarrajo ir įsikūrusi sostinėje Tripolyje, bei Atstovų Rūmai, veikiantys rytiniame Tobruko mieste.

Atstovų Rūmai buvo išrinkti 2014-aisiais, tačiau prasidėjus kovoms pasitraukė į Rytus, jų nebepripažįsta tarptautinė bendruomenė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fayezas al Sarrajas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fayezas al Sarrajas

2015 metais JT tarpininkavo pasiekiant Libijos politinį susitarimą, skirtą sujungti Atstovų Rūmus su priešininke GNA. Taip buvo sukurta Prezidentinė taryba – devynis narius turintis organas, vadovaujamas F.al Sarrajo. Ši taryba turėjo rinkti Nacionalinės vienybės vyriausybės (GNA) narius.

Remiantis susitarimu, Atstovų Rūmai turėjo tapti GNA dalimi – jos įstatymų leidybos organu.

Vis dėlto, GNA ir Atstovų Rūmai skilo, nes administracija Tobruke nepriėmė reikalingų įstatymo pataisų tam, kad sutartis būtų visiškai įgyvendinta. Be to, Atstovų Rūmai parėmė Abdullah al Thinni vadovaujamą vyriausybę rytuose ir pripažino Kh.Haftaro Libijos nacionalinę armiją.

Kovojančios kovotojų grupuotės

Thenational.ae rašo, kad po pilietinio karo, per kurį 2011 metais buvo nuverstas ilgametis šalies vadovas Muamaras Kadhafi, šalyje liko dešimtys karinių grupuočių, viena su kita kovojančių dėl teritorijų kontrolės. Pastangos tas grupes suvienyti ne visada buvo vaisingos.

Libijos nacionalinė armija, arba LNA, buvo suformuota siekiant pakeisti M.Kadhafi laikų kariuomenę. Feldmaršalas Kh.Haftaras buvo paskirtas vadovauti pajėgoms, kurias tuo metu sudarė vos keli tūkstančiai karių. Padedant Europos ir NATO šalims jis greitai restruktūrizavo naująją kariuomenę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Muamaras Kadhafi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Muamaras Kadhafi

LNA skilo 2014-aisiais, kai Kh.Haftaras pradėjo operaciją prieš islamistinę „Libijos aušros“ koaliciją, sudarytą iš kietosios linijos Bengazio revoliucionierių šuros tarybos ir Libijoje veikiančių „Islamo valstybės“ (IS) padalinių.

Kh.Haftarą vis dar remia A.al Thinni administracija al Baidoje ir dauguma aukšto rango Tobruko Atstovų Rūmų narių. Tačiau feldmaršalas neturi vakarinės šalies dalies paramos.

LNA šiuo metu žygiuoja sostinės link. F.al Sarrajo vadovaujama Nacionalinės vienybės vyriausybė neturi kariuomenės, tačiau ją remiančios pavienės karinės grupuotės susivienijo ir pradėjo gintis nuo LNA.

Vyriausybę Tripolyje remiančios oro pajėgos vykdė atakas prieš LNA kovotojus.

Tripolio puolimas

Kh.Haftaras sukūrė glaudžių ryšių su įvairiomis gentimis tinklą, su jomis sudaryti susitarimai padėjo sustiprinti LNA, kuri, manoma, šiuo metu turi 85 tūkst. aktyvių karių. Armiją remia ir tarptautiniai žaidėjai, tarp jų ir Egipto pilotai, mūšiuose vykdę aviacijos smūgius.

Anksčiau šiemet LNA pradėjo veržtis į pietus – teigė, kad ten kovoja prieš užsienio jėgas ir teroristines grupuotės. LNA atstovas spaudai Ahmedas al Mismari portalui „Bloomberg“ sakė, kad pajėgos greitai perims naftos turtingų šalies regionų kontrolę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libijos nacionalinės armijos pajėgos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libijos nacionalinės armijos pajėgos

2016 metais Kh.Haftaras atkovojo pagrindinius šalies naftos terminalus – prieš tai dvejus metus juos kontroliavo ginkluotos grupuotės. Šis žingsnis stabilizavo Libijos pajėgumus eksportuoti naftą, tačiau pavojus ir protestai pagrindinėse šalies naftos ir dujų gavybos vietose – ypač pietuose – trukdė sklandžiam jų tiekimui.

Beveik užbaigusi operaciją pietuose, LNA ėmė judėti į Vakarus Tripolio link.

JT remiamas stabilizacijos planas

JT dvejus metus tarpininkavo bandant šalyje surengti rinkimus ir tokiu būdu suvienyti rytų ir vakarų Libiją.

Vasarį F.al Sarrajas ir Kh.Haftaras susitiko Abu Dabyje – susitarė užtikrinti valstybinių institucijų stabilumą bei stengtis, kad vėliau šiemet įvyktų rinkimai.

JT specialusis pasiuntinys Libijoje Ghassanas Salame Saugumo Tarybai teigė, kad susitikimo rezultatai gali užbaigti ilgą laiką trunkantį susiskaldymą tarp dviejų Libijos administracijų.

LNA puolimą pradėjo netrukus po to, kai praeitą savaitę į Tripolį atvyko JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Jo vizito tikslas – baigti pasiruošimą dviejų dienų konferencijai, prasidėsiančiai balandžio 14 dieną. Konferencija skirta sudaryti veiksmų planą rinkimams.

JT ragina, kad derybos vis tiek vyktų, tačiau kovos gali neigiamai paveikti bet kokias pastangas sudaryti susitarimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonio Guterresas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonio Guterresas

Pastangos užtikrinti stabilumą Libijoje žlugo jau ne kartą: tai dažnai įvykdavo todėl, kad politiniai veikėjai, bandantys sudaryti susitarimus, savo rankose neturėdavo pakankamai kontrolės.

„Realybė yra tokia, kad galingiausia jėga, vadovaujama feldmaršalo Haftaro, kliaujasi kariuomenės logika, – kovą „Reuters“ sakė Libijos analitikas Jalelas Harchaoui. – Haftarui diplomatiniai forumai tiesiog yra erdvė, kurioje nevykėlių prašoma susitaikyti su tuo, kad jis dominuoja.“

VIDEO: JT smerkia antskrydį prieš Tripolio oro uostą – dėl incidento sustabdytas jo darbas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius