Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nepaliauja ieškoti bioginklo Ukrainoje: mojuoja negrabiai padirbtu „dokumentu“

Socialiniuose tinkluose atgimė jau paneigta melagiena – esą Ukrainoje veikė laboratorijos, kurias finansavo amerikiečiai ir kuriose neva buvo kuriamas biologinis ginklas. Esą paviešintas tai patvirtinantis dokumentas, bet jame nė žodžiu neužsimenama apie tokio ginklo kūrimą, o pats raštas apskritai netikras. JAV dar pernai pripažino skirdavusios paramą biolaboratorijoms, bet ne bioginklams kurti, o ligų protrūkiams nustatyti.
Darbas su ligų sukėlėjais laboratorijoje
Darbas su ligų sukėlėjais laboratorijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apkeliavo visą planetą

Viena „Facebook“ vartotoja prieš kelias dienas pasidalijo, anot jos, dokumentu, rodančiu prezidento Volodymyro Zelenskio „potvarkį sunaikinti visas bylas apie Ukrainos gynybos tarnybos narius, valstybės darbuotojus ir personalą bei bet kokį ryšį su Hunterio Bideno (JAV prezidento jaunesniojo sūnaus – red. past.) biolaboratorija „Metabiota“ tą pačią dieną, kai prasidėjo oro antskrydžiai“, kopija.

Rašte ukrainietiškai išdėstyta, kad prezidentui įvedus karo padėtį nuo 2022 m. vasario 24 d. Gynybos ministerija, dalyvaujant Ukrainos saugumo tarnybos specialistams, organizavo trijų organizacijų „kariškių, darbuotojų ir personalo“ asmeninių bylų skubų sunaikinimą.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete platinami tariami įrodymai, kad Ukrainoje buvo naikinami biologinius ginklus kūrusių laboratorijų pėdsakai, bet raštas yra suklastotas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete platinami tariami įrodymai, kad Ukrainoje buvo naikinami biologinius ginklus kūrusių laboratorijų pėdsakai, bet raštas yra suklastotas

Šios organizacijos – Sveikatos apsaugos ministerijos įstaigos: Visuomenės sveikatos centras, Ukrainos kovos su maru mokslinių tyrimų institutas, Žytomyro srities ir mobilus laboratorijų centras. Jose esą dirbo trys kompanijos „Metabiota“, kurioje akcijų turėjo H.Bidenui priklausanti firma, ir Battelle memorialinio instituto mokslininkai.

Rašto kopija internete platinama jau seniai. Pernai birželio vidury ji buvo paviešinta šioje „Twitter“ paskyroje su laisvu vertimu į rusų kalbą.

Po trijų dienų ta pati nuotrauka pasirodė kitoje pasaulio pusėje – Australijoje, tinklalapyje „Australian National Review“. Prie jos išdėstyta daugiau mažiau ta pati informacija, tik nurodyta, kad kopiją paskelbė Rusijos leidinys „Izvestija“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikras dokumentas, tariamai įrodantis, kad Ukrainoje buvo naikinami biologinius ginklus kūrusių laboratorijų pėdsakai, platinamas iki šiol ir įvairiose šalyse
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikras dokumentas, tariamai įrodantis, kad Ukrainoje buvo naikinami biologinius ginklus kūrusių laboratorijų pėdsakai, platinamas iki šiol ir įvairiose šalyse

Šiemet sausį ukrainietiško dokumento kopija ir jos vertimas į anglų kalbą (jį paskelbė ir minėta „Facebook“ vartotoja lietuvė) buvo paviešinta kitoje „Twitter“ paskyroje jau su angliškais komentarais. Esą duomenys buvo sunaikinti žinant, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ieško bioginklų.

Išverstas automatiškai ir dar nemokšiškai

Tačiau šis dokumentas netikras – tai rodo įvairios detalės. Pavyzdžiui, itin daug įrašų su jo kopija galima rasti rusiškoje paieškos sistemoje „Yandex“, bet ne „Google“, „Bing“ ar „TinEye“.

Beveik visur raštą lydi paaiškinimai, kas jame išdėstyta, paprastesne kalba, bet nėra kitų susijusių dokumentų, komentarų ar panašių patvirtinimų, kad jis tikrai egzistuoja.

Jei paminėtas šaltinis, visada tas pats – „Izvestija“. Rašto kopija leidinio kanale „Telegram“ pasirodė pernai birželio 14-ąją – kaip tik tą dieną, kai ėmė plisti socialiniuose tinkluose. Jį pasigavo nemažai propagandinių kanalų toje pačioje susirašinėjimo programėlėje.

Ant rašto aiškiai matyti tas pats vandens ženklas, kaip kitur, – iz.ru (leidinio tinklalapio adresas), greta surašytos pora pastraipų, kuriomis dalijasi internautai. Iki šiol šis įrašas peržiūrėtas daugiau nei 400 tūkst. kartų.

Dar daugiau įrodymų, kad dokumentas suklastotas, slypi pačiame tekste, kuris surašytas ukrainiečių ir rusų kalbų mišiniu. Jį detaliai išnagrinėjo „The Insider“.

Pavyzdžiui, „asmens byla“ rašte vadinama „особиста справа“. Žodis особиста iš tiesų reiškia „asmeninis“, bet kita prasme. Rusiškas личное turi ne vieną reikšmę ir automatinė vertimo programa („Google Translate“, „Yandex“) parinko ne tą. Verčiant iš lietuvių kalbos pasiūlomas teisingas terminas – особова справа.

Ukrainiečių kalbos raštvedybos vadove paaiškinta, kad особистий apibūdina nuosavybę (asmeniniai daiktai, asmeninis saugumas), o особовий – tai, kas susiję su asmeniu (asmens tapatybės kortelė, asmens byla, asmeninė sąskaita).

Kitaip tariant, sunaikinti duomenys apibūdinti ne kaip susiję su tam tikrais asmenimis, o kaip asmeninis reikalas. Tai – viena iš užuominų, kad buvo versta iš rusų kalbos pasitelkus automatinį vertėją.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikras dokumentas pirmiausiai pasirodė leidinio „Izvestija“ kanale „Telegram“
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikras dokumentas pirmiausiai pasirodė leidinio „Izvestija“ kanale „Telegram“

Adresai „dokumento“ viršuje parašyti skirtingai. Dešinėje pusėje pateikta informacija, kad jį įregistravo Ukrainos saugumo tarnyba (Служба Безпеки України). Ši frazė teisinga, išskyrus tai, kad vidurinis žodis, reiškiantis „saugumą“, turėtų būti rašomas iš mažosios raidės.

Nurodytas jos adresas – „ул. Володимирська, 33, г. Київ, 01601“. Tačiau ukrainietiškai gatvė yra вулиця (vulitsia, ne улица - ulica), o miestas – мicто (misto, ne город - gorod). Tad adrese turėjo būti „vul.“ vietoj „ul.“ ir „m.“ vietoj „g.“, kaip yra kairėje pusėje.

Šis patvirtinimas apskritai yra ne vietoje – turėtų būti dokumento apačioje, ne viršuje.

Rusai suprato kaip norėjo

Minėta „Facebook“ vartotoja prieš gerą mėnesį dalijosi įrašu iš JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Victorios Nuland liudijimo Kongreso posėdyje. Ją galima rasti ir vienoje iš minėtų „Twitter“ paskyrų greta suklastoto dokumento.

„Ukrainoje yra biologinių tyrimų centrų, ir mes bijome, kad Rusija juos perims savo žinion. JAV bendradarbiauja su Ukraina, kad biologinių tyrimų objektai nepatektų į rusų rankas“, – taip išversti diplomatės žodžiai.

„YouTube“ galima rasti ilgesnę jos liudijimo ištrauką. Jos pradžioje senatorius iš Floridos Marco Rubio pasiteirauja, „ar Ukraina turi cheminių arba biologinių ginklų“.

V.Nuland jam atsako: „Ukrainoje yra biologinių tyrimų įstaigų, dėl jų dabar esame gana susirūpinę, kad Rusijos pajėgos gali bandyti perimti jų kontrolę.

Todėl dirbame su ukrainiečiais, ieškodami būdų, kaip jie galėtų užkirsti kelią bet kokiai šių tyrimų medžiagai patekti į Rusijos pajėgų rankas, jei jie priartėtų.“

Ištraukus šiuos diplomatės žodžius iš konteksto, jie jau prieš metus buvo platinami kaip patvirtinimas, esą Ukrainoje veikė amerikiečių finansuojamos biolaboratorijos, o jose buvo kuriamas biologinis ginklas.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/vVictorija Nuland per klausymus JAV Senate kalbėjo apie biologinius tyrimus Ukrainoje, bet nesakė, kad ji kūrė biologinius ginklus
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/vVictorija Nuland per klausymus JAV Senate kalbėjo apie biologinius tyrimus Ukrainoje, bet nesakė, kad ji kūrė biologinius ginklus

V.Nuland taip kalbėjo pernai kovo 8-ąją per JAV Senato Užsienio reikalų komiteto klausymus, surengtus reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje. Visą jų įrašą galima rasti čia, klausimas ir atsakymas skamba nuo maždaug 47-os minutės.

Po to M.Rubio dar paklausė, ar ji žinanti, kad Rusijos propaganda deda visas pastangas atskleisti tariamus Ukrainos kėslus panaudoti bioginklą, koordinuojant NATO.

„Jei Ukrainoje įvyksta biologinio ar cheminio ginklo incidentas arba ataka, ar turite kokių nors abejonių, kad už to 100 proc. bus rusai?“ – teiravosi senatorius. „Mano mintyse nėra jokių abejonių“, – atsakė pranešėja ir pridūrė, kad tai esanti klasikinė Rusijos technika – kaltinti kitus tuo, ką pati ketina daryti.

Per klausymus V.Nuland nepatvirtino, kad Ukraina turėjo biologinių ginklų. Priešingai, ji pabrėžė, kad ten esama laboratorijų, kurioje laikomos medžiagos taptų pavojingos, pakliuvusios į okupantų rankas. Diplomatė taip pat nesakė, kad jos priklausė JAV.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova paskelbė, esą buvo rasta įrodymų, kad ukrainiečiai bandė nuslėpti karinės-biologinės programos pėdsakus
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova paskelbė, esą buvo rasta įrodymų, kad ukrainiečiai bandė nuslėpti karinės-biologinės programos pėdsakus

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova po to citavo V.Nuland kaip esą patvirtinusią, kad bioginklo kūrimo laboratorijos egzistuoja.

JAV neslėpė skiriančios pinigų

Laboratorijos, kuriose tariamai buvo kuriamas biologinis ginklas, yra Rusijos propagandos ir kitų šalių radikalų mėgstamas naratyvas.

Nuo pat Rusijos įsiveržimo į Ukrainą internete sklandė daugybė gandų apie tariamas amerikiečių laboratorijas. Šią informaciją skleidė ir pats prezidentas Vladimiras Putinas, tuo bandė pateisinti invaziją.

Taip pat skaitykite: Rusijos propaganda invaziją bando pateisinti išgalvotu biologiniu ginklu

Jau prieš keletą metų JAV ambasada Ukrainoje tokius kaltinimus pavadino dezinformacija. Nuo 2005 m. buvo bendradarbiaujama su Kyjivu, siekiant užtikrinti, kad, be kita ko, būtų kuo anksčiau nustatomi ligų protrūkiai ir apie juos pranešama.

Taip pat skaitykite: Propaganda imasi mokslinės fantastikos: laimėti esą trukdo Ukrainos kuriami mutantai

Pernai kovą, praėjus porai savaičių nuo karo pradžios, laboratorijos buvo paminėtos Gynybos departamento spaudos konferencijoje. Vienas iš Pentagono atstovų nurodė, kad JAV vyriausybė „nuo 2005 m. Ukrainoje investavo apie 200 mln. dolerių ir parėmė 46 laboratorijas, sveikatos priežiūros įstaigas bei diagnostikos centrus“.

Birželį buvo išplatintas informacinis biuletenis, kuriame daugiausia dėmesio buvo skirta šios programos pastangoms sumažinti buvusios Sovietų Sąjungos šalyse likusių masinio naikinimo ginklų keliamą grėsmę.

Šiuo informaciniu lapeliu imta dalytis kaip įrodymu, kad Pentagonas pagaliau pripažino 46 biolaboratorijų egzistavimą Ukrainoje, nors didžiuma paskelbtos informacijos buvo vieša ir anksčiau.

Vašingtonas ir Kyjivas pradėjo bendradarbiauti šioje srityje dar 2005 m. Kaip anuomet skelbė „Washington Post“, buvo siekiama padėti Ukrainos vyriausybei pagerinti tyrimų laboratorijų, kuriuose buvo laikomi pavojingi patogenai, saugumą.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikras dokumentas internete platinamas jau kone metus
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikras dokumentas internete platinamas jau kone metus

Projektas „Biologinės grėsmės mažinimo programa“ apėmė, be kita ko, laboratorijų modernizavimą ne tik Ukrainoje, bet ir kitose šalyse partnerėse, bendradarbiavimo biologinių tyrimų srityje palengvinimą.

Jis buvo skirtas Ukrainos laboratorijoms. JAV teikė paramą šiai šaliai, bet laboratorijos priklauso ir jas valdo Ukrainos vyriausybė. Be to, kaip buvo pažymėta, šalis neturi branduolinio, cheminio ar biologinio ginklo programos.

Taip pat skaitykite: Ukrainos biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Terminus „biolaboratorijos“ ir „biologinių ginklų laboratorijos“ melagienų platintojai vartoja pakaitomis, tačiau yra esminių skirtumų tarp jų.

Jungtinių Tautų teigimu, biologiniai ginklai priklauso masinio naikinimo ginklams. Jie platina ligas sukeliančius organizmus arba nuodus, kurie kenkia žmonėms, gyvūnams ar augalams arba juos netgi žudo. Biologiniai ginklai gali būti karinių strategijų dalis, naudojami politinėms žmogžudystėms, taip pat – siekiant sukelti maisto trūkumą ar ekologines katastrofas.

ZUMAPRESS.com/Laboratorija Lvive
ZUMAPRESS.com/Laboratorija Lvive

Biologinių tyrimų laboratorijose tiriami patogenai, bakterijos ar virusai. Jas sugriovus karo metu, gali kilti pavojus žmonėms. Tai – viena iš priežasčių, kodėl Pasaulio sveikatos organizacija jau pernai kovo viduryje patarė Ukrainai sunaikinti visuomenės sveikatos laboratorijose laikomus patogenus. Laboratorijas sugriovus per išpuolius, anot PSO, ligos sukėlėjai galėtų išplisti netyčia.

Patogenų tyrimai yra įprasta praktika visame pasaulyje, jie atliekama daugelyje universitetų ir mokslinių tyrimų centrų, bet jie nesusiję su biologinių ginklų kūrimu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius