Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Net mirusio nepalieka ramybėje: Jurijų Šatunovą pakirto infarktas, ne COVID-19 skiepas

Sąmokslo teorijų kūrėjai nepaliauja išnaudoti žinomų žmonių negalavimų melagienoms apie skiepus nuo COVID-19 skleisti. Nepraleido jie pro akis ir žinomo Rusijos atlikėjo, kompozitoriaus, kadaise populiarios popmuzikos grupės „Laskovyj maj“ vokalisto Jurijaus Šatunovo mirties. Socialiniuose tinkluose plinta versija, esą jį į kapus nuvarė ši vakcina. Medikai tai paneigė – po skiepo praėjo pernelyg daug laiko. Vyrą neseniai pakirto infarktas.
Jurijus Šatunovas nuo COVID-19 pasiskiepijo pernai kovą, gydytojų teigimu, šalutinių reiškinių galėjo atsirasti ne vėliau kaip per du mėnesius
Jurijus Šatunovas nuo COVID-19 pasiskiepijo pernai kovą, gydytojų teigimu, šalutinių reiškinių galėjo atsirasti ne vėliau kaip per du mėnesius / Ekrano nuotr. iš „TikTok“

Citavo melagienų skleidėją

Vienas toks įrašas socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė jau kitą dieną po J.Šatunovo mirties. Internautas greta žinutės apie šį įvykį ekrano nuotraukos pridėjo atlikėjo fotografiją, kurioje jis matyti sėdintis medicinos įstaigoje ir skiepijamas.

„Twitter“ vartotojas, kurio paskyroje pilna prieš vakcinas nukreiptų įrašų, nelaukė nė tiek. Skiepijamo atlikėjo nuotrauka jis pasidalijo tą patį vakarą.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai bando įtikinti, kad Jurijaus Šatunovo mirties priežastimi tapo pernykštis skiepas nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai bando įtikinti, kad Jurijaus Šatunovo mirties priežastimi tapo pernykštis skiepas nuo COVID-19

Tie, kurie dalijosi J.Šatunovo atvaizdu ir nuomonėmis, tiesiai šviesiai nerašė, kad vakcina nusinešė jo gyvybę, tačiau ir iš perkeltinės prasmės frazių, ir tarp eilučių tai buvo galima suprasti.

Anot vieno komentatoriaus, nuotraukoje užfiksuota, kaip hito „Baltos rožės“ atlikėjui leidžiama tirpalo, kuris padės jam persikelti į kitą pasaulį.

Internautai nenurodo konkrečių skiepų, tačiau ir jis, ir skiepijanti moteris veidus dengia kaukėmis, tad galima suprasti, kad fotografuota COVID-19 pandemijos metu. Taip pat galima manyti, kad vyrui leidžiamas preparatas nuo koronaviruso, mat jokiais kitais skiepais žmonės taip aktyviai nesigiria. Be to, jokie kiti skiepai, ypač pastaruoju metu, neaptarinėjami taip karštai.

Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Jurijus Šatunovas nuo COVID-19 pasiskiepijo pernai kovą, gydytojų teigimu, šalutinių reiškinių galėjo atsirasti ne vėliau kaip per du mėnesius
Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Jurijus Šatunovas nuo COVID-19 pasiskiepijo pernai kovą, gydytojų teigimu, šalutinių reiškinių galėjo atsirasti ne vėliau kaip per du mėnesius

Interneto paieškos sistema nuveda į vieną vaizdo įrašą, kurio kadru dalijamasi socialiniuose tinkluose. Jis padarytas pernai kovo 15-ąją, kai J.Šatunovas iš tiesų pasiskiepijo nuo COVID-19.

„Pirma (dozė – red. past.). Gerai suėjo“, – su šypsena pasigyrė J.Šatunovas savo paskyroje „TikTok“. Čia mažiau nei pusės minutės trukmės įrašas peržiūrėtas jau 363 tūkst. kartų. Dar daugiau nei 50 tūkst. įrašo peržiūrų užregistruota „YouTube“.

Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Jurijus Šatunovas nuo COVID-19 pasiskiepijo vakcina „Sputnik V“
Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Jurijus Šatunovas nuo COVID-19 pasiskiepijo vakcina „Sputnik V“

Filmuotojas po dūrio parodo vakcinos buteliuką. Iš etiketės dizaino galima suprasti, kad tai yra „Sputnik V“. Kaip tik šio Rusijoje sukurto skiepo pavadinimas užrašytas ant buteliuko – tai matyti iš prieš kamerą atsuktos etiketės.

Išvedžiojimus, kad J.Šatunovą įveikė skiepas, greičiausiai paskatino ir viešumoje pasirodę kai kurių žmonių svarstymai apie jo mirties priežastis.

Pavyzdžiui, atlikėjas Jurijus Loza išsakė tokią pačią versiją, kokia platinama socialiniuose tinkluose. Tiesa, jos nepagrindė jokiais medicininiais įrodymais ar bent paties dainininko skundu, kad po skiepų jaučiasi prastai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai bando įtikinti, kad Jurijaus Šatunovo mirties priežastimi tapo pernykštis skiepas nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai bando įtikinti, kad Jurijaus Šatunovo mirties priežastimi tapo pernykštis skiepas nuo COVID-19

J.Loza tik atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu padaugėjo jaunų žmonių, ypač sportininkų, mirčių.

Taip pat skaitykite: Sportininkų mirtis ir ligas sieja su skiepais: dėl ko iš tiesų mirė jauni žmonės?

Muzikantas taip pat rėmėsi Prancūzijos virusologu Lucu Montagnier, kuris su dar dviem mokslininkais 2008 m. už ŽIV atradimą pasidalijo Nobelio premiją medicinos srityje, bet per pandemiją tapo sąmokslo teorijų ir pavojingų žinučių skleidėju.

„Lyg uodų įtaka karvių mūkimui“

Bet tokios išvados neturi pagrindo – iškart buvo paskelbta, kad J.Šatunovą ištiko miokardo infarktas. Apie netikėtą jo mirtį buvo pranešta birželio 23-iosios rytą. Vyrui už pustrečio mėnesio būtų suėję 49-eri.

Išvakarėse jis su draugais ilsėjosi bičiulio viloje Pamaskvėje. Kompanija mėgavosi vėžiais, gurkšnojo alų. J.Šatunovas staiga pasijuto blogai – jis pabalo ir nustojo kvėpuoti, suspėjęs ištarti tik „Man – spazmas“.

Socialinių tinklų nuotr./Jurijus Šatunovas
Socialinių tinklų nuotr./Jurijus Šatunovas

Draugai iš pradžių jį nuvežė į artimiausią polikliniką. Vaizdo kameros užfiksavo, kad dainininkas vargiai galėjo ne tik pats paeiti, bet net ir išlipti iš mašinos. Vienas iš bičiulių sunegalavusį J.Šatunovą išsodino ir kone įtempė ant nugaros vidun, kol kitas, panašu, bandė su kažkuo susisiekti mobiliuoju telefonu ir dairėsi pagalbos.

Medikų teigimu, jau tuomet buvo padarytos kelios klaidos, kurios galėjo būti lemiamos. Infarkto ištikto žmogaus negalima paprasta mašina gabenti į ligoninę, reikia iškviesti greitąją pagalbą ir laukti jos, o ligonį paguldyti, duoti nitroglicerino. J.Šatunovo bičiuliai elgėsi kaip tik priešingai – ne tik patys nuvežė jį pas medikus, bet dar ir bandė nuvesti savomis kojomis.

Tačiau pranešama, kad draugai pagalbą kvietė, bet medikai važiuoti atsisakė, tad buvo prarasta 40 minučių.

Dėl būklės sunkumo buvo nuspręsta pacientą pervežti į netoli Maskvos esančio Domodedovo centrinę rajoninę ligoninę. Iki jos laukė 20 min. kelias. Tačiau buvo per vėlu – paskelbta, kad jo širdis sustojo greitosios pagalbos automobilyje.

Dviem dienomis anksčiau mirė iš Kamerūno kilęs Rusijos dainininkas Pierre’as Narcisse’as. Daina „Šokoladinis zuikis“ išgarsėjusio popatlikėjo gyvybė užgeso po inkstų operacijos. Minėtas J.Loza suskubo ir dėl šios garsenybės mirties apkaltinti skiepus nuo COVID-19.

Medikai abi melagienas paneigė. Aiškinimus apie vakcinų įtaką šių dviejų atlikėjų mirčiai jie pavadino antimoksline nesąmone: „Tai lygu svarstymui apie uodų įtaką karvių mūkimui“. Kardiologo Dmitrijaus Napalkovo teigimu, visi šalutiniai reiškiniai atsiranda daugiausia 1,5-2 mėn. po skiepų.

J.Šatunovas skiepijosi pernai kovo vidury – seniau nei prieš metus ir tris mėnesius, apie tai gyrėsi savo paskyroje „TikTok“. Nepavyko rasti informacijos, kad jis būtų skundęsis dėl vakcinos poveikio nei iškart po injekcijos, nei prieš mirtį.

Apie jo sveikatos problemas buvo žinoma jau seniai. Dėl sunkios širdies raumens nekrozės formos buvo pažeisti visi dainininko širdies sluoksniai. Prieš kelerius metus jam buvo atlikta operacija, vėliau atlikėjas reabilitavosi užsienyje.

P.Narcisse’as dešimtmetį kentėjo nuo sunkios podagros formos, šiemet buvo diagnozuotas ir inkstų nepakankamumas.

„Pribaigė“ savi?

Žibalo į ugnį įpylė ir „Laskovyj maj“ prodiuseris Andrejus Razinas. Jis pareiškė, kad siekiant nuslėpti tikrąją mirties priežastį muzikantas buvo kremuotas, net neatlikus ekspertizės.

Tačiau dėl jauno vyro mirties jis apkaltino ne skiepus, o grupės direktorių Arkadijų Kudriašovą ir vieną iš įkūrėjų Sergejų Kuznecovą.

Interviu „Espress gazeta“ prodiuseris pasakojo, jog buvo žinoma, kad J.Šatunovas turi problemų dėl širdies, bet jo gebėjimas išlaikyti tempą buvo palaikomas trankvilizatoriais, kartais sumaišytais su alkoholiu.

Koncertų skaičius pasiekė aštuonis per dieną ir daugiau kaip keturiasdešimt per mėnesį. Per grupės gyvavimo laikotarpį joje dalyvavo ne mažiau kaip dešimt solistų. Grupė iširo 1991 m., netrukus iš jos pasitraukus Jurijui Šatunovui.

Socialinių tinklų nuotr./Jurijus Šatunovas
Socialinių tinklų nuotr./Jurijus Šatunovas

Dar daugiau – 2020 m. pabaigoje A.Razinas žurnalistams pasakojo bijąs, kad koronavirusas dainininkui, jei juo užsikrėstų, būtų pragaištingas. Mat nuo vaikystės rūkiusio vyro plaučiai buvo gerokai susilpnėję.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius