-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nigerijoje kilo protestų po šventvagyste apkaltintos krikščionės nužudymo

Nigerijos šiaurės vakariniame Sokoto mieste šimtai žmonių šeštadienį išėjo į gatves protestuoti prieš dviejų jaunuolių sulaikymą po šventvagyste apkaltintos studentės nužudymo, pranešė vietos gyventojai.
Nigerijos vėliava
Nigerijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Nigerija

Labiausiai apgyvendintoje Afrikos valstybėje gyvena maždaug lygiai tiek pat musulmonų, kiek krikščionių, tačiau religinė įtampa ir kruvini susirėmimai nėra reti, ypač šalies šiaurėje.

Ketvirtadienį Shehu Shagari pedagogikos koledžo studentę Deborah Samuel akmenimis užmušė, o jos kūną sudegino minia kitų šios švietimo įstaigos studentų musulmonų. Taip užpuolikai sureagavo į D.Samuel socialiniuose tinkluose paskelbtą medžiagą, jų nuomone, įžeidžiančią pranašą Muhammadą.

Policija pranešė po šio incidento sulaikiusi du asmenis. Taip pat pradėta kitų įtariamųjų, pasirodžiusių socialinėje žiniasklaidoje išplatintame šiurpios žmogžudystės vaizdo įraše, paieška.

Pasak gyventojų, anksti šeštadienį jaunuoliai musulmonai išėjo į miesto gatves, uždegė laužų ir pareikalavo paleisti abu sulaikytuosius, nors anksčiau buvo mobilizuoti policininkai siekiant palaikyti tvarką.

Kai kurie protestuotojai buvo apgulę Sokoto sultono Muhammado Sa'ado Abubakaro rūmus, šiam aukščiausiam Nigerijos musulmonų dvasininkui pasmerkus žmogžudystę ir pareikalavus patraukti atsakomybėn kaltininkus.

„Tai veikiau buvo riaušės, kurias sukėlė jaunų vyrų ir moterų minia, reikalavusi paleisti du asmenis, sulaikytus dėl krikščionės studentės nužudymo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Sokoto gyventojas Ibrahimas Arkilla.

„Minia, kuri gatvėse kūrė laužus, taip pat reikalavo, kad policija nebeieškotų asmenų, kaip nustatyta, prisidėjusių prie žmogžudystės“, – pridūrė protestų liudininku tapęs I.Arkilla.

Daugybė protestuotojų apgulė Abubakaro rūmus, skanduodami „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis), pranešė netoli rūmų gyvenantis Bube Ando.

„Kai kurie iš rūmų apsaugai dislokuotų apsaugos darbuotojų bandė paprašyti protestuotojų pasitraukti, tačiau jie tapo nepaklusnūs“, – pridūrė B.Ando.

„Prie rūmų stovėję policininkai ir kariai mėtė ašarinių dujų balionėlių ir šaudė į orą. Jiems pavyko išsklaidyti minią“, – pasakojo vyras, nepatikslinęs, ar kas nors nukentėjo.

Įsiutusi minia tuomet persikėlė į miesto centrą, kur mėgino apiplėšti krikščioniams gyventojams priklausančias parduotuves, tačiau jaunuolius išvaikė saugumo pajėgų patruliai, informavo kitas gyventojas, Farukas Danhili.

Šeštadienio popietę Sokoto gubernatorius Aminu Waziri Tambuwalas paragino demonstrantus grįžti namo ir paskelbė komendanto valandą.

Nigerijos prezidentas Muhammadu Buhari „griežtai pasmerkė“ D.Samuel nužudymą.

„Šioje šalyje niekas neturi teisės perimti įstatymo į savo rankas. Smurtas niekada neišsprendė ir neišspręs jokios problemos“, – penktadienį paskelbtame pareiškime nurodė M.Buhari.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius