-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuskendusio vaiko nuotrauka tapo šiurpia pabėgėlių krizės iliustracija

Širdį gniaužiančios nuotraukos, kuriose matomas nuskendęs mažas vaikas, išmestas bangų į vieną Turkijos paplūdimį, trečiadienį pašiurpino tarptautinę bendruomenę, akivaizdžiai atskleisdamos besiplečiančios Europos migrantų krizės kainą.
Nuskendusio migrantų vaiko kūnas
Nuskendusio migrantų vaiko kūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mirtis Pabėgėliai

Vaiko lavono, gulinčio veidu žemyn ant bangų skalaujamo smėlio viename iš pagrindinių Turkijos kurortų, dar kartą priminė apie pavojus, tykančius dešimčių tūkstančių žmonių, kurie desperatiškai rizikuoja savo gyvybėmis, mėgindami užsitikrinti naują gyvenimą Europoje.

Tas raudonus marškinėlius ir mėlynus šortus dėvintis vaikas, kaip manoma, buvo vienas iš mažiausiai 12 sirų, mėginusių nuplaukti į Graikiją ir nuskendusių, kai apvirto jų valtis.

Nuotrauka žaibiškai pasklido socialiniuose tinkluose ir buvo išspausdinta laikraščių pirmuosiuose puslapiuose nuo Ispanijos iki Švedijos. Komentatoriai vieningai reiškė nuomonę, kad šis vaizdas dar kartą sviedė į akis siaubą, patiriamą dešimčių tūkstančių žmonių, bėgančių nuo karų, konfliktų ir skurdo.

Nuotrauka su turkiška žyme #KiyiyaVuranInsanlik (Žmogiškumas išmestas į krantą) tapo viena iš labiausiai aptarinėjamų temų socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mažoji žmogiškosios katastrofos auka“, – rašo Didžiosios Britanijos dienraštis „Daily Mail“, o Italijos „La Repubblica“ savo „Twitter“ paskyroje konstatavo: „Viena nuotrauka, galinti nutildyti pasaulį.“

„Mažoji žmogiškosios katastrofos auka“, – rašo Didžiosios Britanijos dienraštis „Daily Mail“, o Italijos „La Repubblica“ savo „Twitter“ paskyroje konstatavo: „Viena nuotrauka, galinti nutildyti pasaulį.“

„Jeigu tokios nepaprastai įtaigios paplūdimyje išmesto negyvo sirų vaiko nuotraukos nepakeis Europos požiūrio į pabėgėlius, kas dar gali tai padaryti?“ – rašo Didžiosios Britanijos „The Independent“, reikšdamas mintį, kurią atkartojo daugelis Senojo žemyno laikraščių.

Europiečiams dar kartą susidūrus su didžiausios migracijos krizės nuo Antrojo pasaulinio karo žmogiškąja kaina, Prancūzija, Italija ir Vokietija paragino iš naujo apsvarstyti Europos Sąjungos prieglobsčio suteikimo taisykles, kad migrantai būtų sąžiningiau paskirstyti 28 šalių bloke.

Šis raginimas buvo paskelbtas tvyrant įtampai tarp Europos valstybių, neišmanančių, kaip suvaldyti šį milžinišką antplūdį. Per praeitą savaitę smarkiai padaugėjo migrantų, išplaukiančių iš Turkijos į Graikiją su viltimi iš naujo pradėti gyvenimą Europos Sąjungoje.

Turkijos pakrančių sargyba pranešė, kad du laivai nuskendo trečiadienį paryčiais, išplaukę nuo Bodrumo pusiasalio į Graikijai priklausančią Koso salą.

Duodamas interviu naujienų agentūrai AFP, vienas gelbėtojas iš Bodrumo nurodė, kad paplūdimyje rastas žuvęs berniukas yra Aylanas Kurdi. Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad tas vaikas buvo trejų metų.

Duodamas interviu naujienų agentūrai AFP, vienas gelbėtojas iš Bodrumo nurodė, kad paplūdimyje rastas žuvęs berniukas yra Aylanas Kurdi. Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad tas vaikas buvo trejų metų.

Gelbėtojas sakė, kad berniukas plaukė su savo šeima nedidele valtimi, kuri buvo keturvietė, bet gabeno 15 pabėgėlių, veikiausiai kilusių iš Sirijos kurdų miesto Kobanės (Ain al Arabo) ir pabėgusių į Turkiją praeitais metais dėl džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų puolimo.

Tas berniukas buvo vienas iš mažiausiai 12-os žuvusių sirų migrantų, tarp kurių buvo penki vaikai. Taip pat nuskendo jo brolis Galipas. Dar 15 žmonių buvo išgelbėti.

„Valtis nuskendo apie 4 val. (vietos ir Lietuvos laiku), netoli švyturio Akjarlaro regione“, – nurodė gelbėjimo tarnybos darbuotojas, keldamas prielaidą, kad tas laivas apvirto.

„Labiausiai tikėtina, kad jie supanikavo, o daugelis nemokėjo plaukti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius