Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nužudytų kūdikių vaizdai – nepakeliami: internautai aiškina, kad jie sufabrikuoti

Viešai paskelbtos „Hamas“ kovotojų nužudytų izraeliečių kūdikių nuotraukos įplieskė diskusijų, ar jos nėra sufabrikuotos, bangą. Kai kurie internautai aiškina, esą bent viena buvo sukurta dirbtinio intelekto, ir net rodo „originalią“, kuri tariamai buvo pakeista reaguojant į aktualią. Joje vietoj sudegusio kūdikio kūnelio matyti šuniukas, bet kaip tik šis kadre atsirado kažkieno pageidavimu.
„Hamas“ atakavo Kfar Azza kibucą Izraelyje
„Hamas“ atakavo Kfar Azza kibucą Izraelyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paviešino Izraelio premjeras

Viskas prasidėjo, kai praėjusio ketvirtadienio, spalio 12-osios, pavakary Izraelio premjero oficialioje paskyroje socialiniame tinkle X (anksčiau „Twitter“), buvo paskelbtos trys fotografijos su prierašu: „Štai keletas nuotraukų, kurias ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu parodė JAV valstybės sekretoriui Anthony Blinkenui.

Įspėjimas: tai siaubingos kūdikių, kuriuos nužudė ir sudegino „Hamas“ monstrai, nuotraukos“.“

B.Netanyahu komandos nariai, politiko vardu paviešinę šiuos kadrus, pažymėjo, kad jose matomas „jautrus turinys“. Kaip tik apie tai įspėjami X vartotojai, atsidarę šį įrašą.

Norėjote vaizdinių įrodymų apie negyvus žydų kūdikius? Štai jie, apgailėtini žydų nekentėjai.

Išjungus užsklandą pasirodo išties pribloškiantys kadrai. Vienoje nuotraukoje matyti kraujo klane plastikiniame maiše gulintis kūdikis sužalota galva (toje vietoje vaizdas pakeistas, kad būtų išplaukęs, todėl galima tik numanyti, kas jam padaryta).

Kitos dvi nuotraukos paskelbtos tokios, kokios padarytos. Abiejose, kaip galima suprasti, sudegę kūnai. Nei jų amžiaus, nei juo labiau lyties atpažinti neįmanoma – kūnai visiškai suanglėję. Iš konteksto ir aplinkinių objektų, pavyzdžiui, pirštinėtų rankų galima suprasti, kad jie yra vaikų, bent vienas – visai mažo. Pastarasis, atrodo, prieš mirtį buvo kažką apsikabinęs, galbūt žaisliuką.

Kaip tik spalio 12-ąją Tel Avive lankėsi JAV valstybės sekretorius A.Blinkenas, kuriam greičiausiai šie vaizdai ir buvo pademonstruoti.

Iki šiol B.Netanyahu įrašas peržiūrėtas 7,5 mln. kartų, juo pasidalijo daugiau nei 30 tūkst. žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos Ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos Ruožo į Izraelį paleistos raketos

Jau kai kurie komentatoriai po įrašu abejojo, ar vaizdai yra autentiški, citavo žiniasklaidos pranešimus, kad informacija apie tokį kūdikių žudymą nebuvo patvirtinta.

Pirmosiomis karo dienomis viešojoje erdvėje išties buvo kilę sumaišties dėl „Hamas“ žudomų mažylių. Netrukus po pirmųjų atakų žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose ėmė plisti žinia, kad ši grupuotė nužudė mažiausiai 40 kūdikių, taip pat – kad daugumai jų buvo nukirstos galvos.

Po to sekė pranešimai, esą oficialūs šaltiniai Izraelyje, pavyzdžiui, kariuomenės atstovai, šios informacijos nepatvirtino, todėl net imta ja abejoti. Dėl to socialiniuose tinkluose užvirė karštos diskusijos, net skelbta, kad tai tesąs melas, kuriuo norima pateisinti „Izraelio karo nusikaltimus“.

A.Blinkenas pripažino nuotraukose išvydęs siaubę keliančius vaizdus: „Sunku rasti tinkamus žodžius. Tai pranoksta tai, ką kas nors norėtų įsivaizduoti... Kūdikis, mažylis, suvarpytas kulkų. Kareiviai nukirstomis galvomis.

Jauni žmonės, gyvi sudeginti savo automobiliuose... Galėčiau tęsti toliau, bet tai – paprasčiausias žiaurumas, kokį tik galima įsivaizduoti... Kiekvieną dieną pasaulis mato vis naujų įrodymų apie „Hamas“ žiaurumą ir nežmoniškumą.“

Iš tiesų buvo šuo?

Neilgai trukus viena iš B.Netanyahu paskyroje paskelbtų nuotraukų pasidalijo JAV konservatyvių pažiūrų politikos komentatorius Benas Shapiro.

„Norėjote vaizdinių įrodymų apie negyvus žydų kūdikius? Štai jis, apgailėtini žydų nekentėjai, – rašė jis prie nuotraukos savo paskyroje X. – Izraelis sumažins civilių aukų skaičių. Bet Izraelis neleis gyventi tai padariusiam žmonių mėšlui. Kiekviena kraujo uncija, pralieta Gazoje, yra ant „Hamas“ (sąžinės).“

Tai buvo lyg žibalas į ugnį. Kol žmonės toliau aktyviai dalijosi premjero ar B.Shapiro įrašu (pastarasis sulaukė dar daugiau dėmesio – peržiūrėtas jau daugiau nei 16 mln. kartų), kai kurie ne šiaip suabejodavo, ar vaizdai yra tikri, bet aiškino, neva jie sukurti dirbtinio intelekto.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje

Buvo rastas net tariamas tokios manipuliacijos įrodymas – analogiška nuotrauka, kurioje plastikiniame maiše guli ne apanglėjęs kūnelis, o gyvas šuniukas. Socialiniuose tinkluose ėmė plisti aiškinimas, esą vietoj pastarojo kompiuteriu buvo įkeltas negyvo kūdikio vaizdas ar kad jis tiesiog buvo sukurtas.

Rusijos televizijos „Pirmasis kanalas“ vedėjas Ruslanas Ostaško, žinomas melagingų ir propagandinių žinučių skelbėjas, savo kanale „Telegram“ prie nuotraukos pridėjo: „Yra niuansas. Originalioje nuotraukoje, rastoje „Reddit“, pavaizduotas šuo. O ją dirbtinis intelektas pakeitė į pseudošunį.“

Panašių komentarų – esą kadrai yra suklastoti ir jie tėra Izraelio propaganda – pasirodė ne viename rusiškame „Telegram“ kanale.

Šie išvedžiojimai pasiekė ir Lietuvą. „Amerikiečių apžvalgininko B.Shapiro pasidalytoje netikroje nuotraukoje, iliustruojančioje „Hamas“ baisumus, kurią padarė dirbtinis intelektas, iš pradžių buvo pavaizduotas šuo.

Ekrano nuotr. iš ifunny.co/Internete pasirodė tariamai tikroji nuotrauka, kurioje vietoj sudeginto vaiko matyti šuo
Ekrano nuotr. iš ifunny.co/Internete pasirodė tariamai tikroji nuotrauka, kurioje vietoj sudeginto vaiko matyti šuo

Štai ir visa istorija su „sudegintais“ kūdikiais, ant kurios daugelis tautiečių, perkandę plandemiją ir Ukrainos konfliktą, suklupo…“, – pakomentavo vienas „Facebook“ vartotojas.

Vaizdų analizės programa apsigavo

Socialiniame tinkle X užvirė dar karštesnė diskusija dėl nuotraukų autentiškumo. Kai kuriems įtarimų sukėlė pirštinėta ranka – esą žmogaus pirštai tokios formos negali būti. Bet nuotraukome matomos rankos yra su guminėmis pirštinėmis, kurios, nepakankamai gerai apsimovus ir likus oro, gali „deformuoti“ ranką, o tai yra vienas iš dirbtinio intelekto sukurto vaizdo požymių.

Prorusiškų pažiūrų amerikiečių politinis tinklaraštininkas Jacksonas Hinkle'as apkaltino B.Shapiro paskelbus tariamai suklastotą nuotrauką.

„Šventas š*de, – pasidalijęs komentatoriaus įrašo ekrano nuotrauka, pakomentavo jis. – Nuotrauka, kurią B.Shapiro bandė pateikti kaip „sudegusį vaiko kūną“, buvo netikra nuotrauka, sukurta dirbtinio intelekto!“

Deivido Matačiūno/Midjourney nuotr./Dirbtinis intelektas
Deivido Matačiūno/Midjourney nuotr./Dirbtinis intelektas

J.Hinkle'as savo poziciją pagrindė ekrano nuotrauka, kurioje pateikti vaizdo analizės rezultatai programoje „AI or Not“ („DI – dirbtinis intelektas – ar ne“). Ši, anot kūrėjų, tiksliai nustato, ar nuotrauka yra padaryta žmogaus, ar sukurta dirbtinio intelekto.

Iš tiesų ši programa veikia toli gražu ne tobulai. Patys komentatoriai dalijosi savo atliktų analizių rezultatais: vieni sužinojo, kad reali nuotrauka sukurta kompiuteriu, kiti – kad priešingai. Vienas X vartotojas sužinojo, kad tikra yra ir sudeginto kūdikio nuotrauka.

Šią vasarą „The New York Times“ palygino kelių dirbtinio intelekto vaizdų aptikimo programų veikimą ir nustatė, kad kai kurios (įskaitant ir minėtąją) ne visada pateikia teisingus rezultatus.

15min verdiktas: melas. Nužudytų kūdikių nuotraukos yra autentiškos, ne sukurtos dirbtinio intelekto. Taip tvirtinančiomis vaizdų analizės programomis pasikliauti negalima – jos ne visada pateikia teisingą rezultatą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius