-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius nepasidavė mados vilionėms – stilingą striukę „aprengė“ dirbtinis intelektas

Popiežius Pranciškus pastarosiomis dienomis dėmesio sulaukė ne vien dėl savo sveikatos – internete žaibiškai išplito jo, vilkinčio pūkinę striukę, kokiomis mėgsta rengtis repo atlikėjai, nuotrauka. Įspūdis, kad taip apsirengęs jis nepanašus į pontifiką, būtų teisingas – nuotrauka sukurta kompiuteriu. Tai galima suprasti atidžiau įsižiūrėjus į kai kurias detales.
Šios popiežiaus Pranciškaus nuotraukos yra netikros, tai galima suprasti iš to, kad viena jo ranka turi keturis arba šešis pirštus, o viename akinių stikle matyti ne akis, bet kitas vaizdas
Šios popiežiaus Pranciškaus nuotraukos yra netikros, tai galima suprasti iš to, kad jo ranka turi keturis arba šešis pirštus, o viename akinių stikle matyti ne akis, bet kitas vaizdas / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Patikėjo ir žinomi žmonės

Katalikų Bažnyčios vadovo, įsisiautusio į baltą pūstą prailgintą striukę ir žingsniuojančio gatve, nuotrauka internete ėmė plisti kovo 25-ąją.

Iki jo netikėto paguldymo į ligoninę buvo likusios kelios dienos, tad žmonės, greičiausiai net nesuabejoję, kad neįprastas atvaizdas yra netikras, ėmė juo dalintis. Kai kuriose socialinių tinklų paskyrose fotografija peržiūrėta šimtus tūkstančių ar milijonus kartų.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka nėra tikra
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka nėra tikra

„Ojė. Būk palaimintas“, – linkėjo vienas „Twitter“ vartotojas. „Priminimas, kad popiežius yra lotynų amerikietis“, – sureagavo kita ir pridėjo frazę „šventasis lašelis“ (taip – „Holy Drip“ – vadinama krikščioniškos aprangos interneto parduotuvė).

Internautai komentavo, esą popiežius „visiškai pasirengęs vasarai“ arba kad vyksta „Vatikano mados savaitė“.

Pastarąją frazę parašė kroatų kilmės vokiečių rašytoja, eseistė, žurnalistė Jagoda Marinič. Pranciškaus nuotrauką iki šiol galima rasti jos paskyroje „Twitter“. Iš tokio trumpo komentaro sunku suprasti, ar ji atvaizdu pasidalijo kaip tikra fotografija, ar kaip pokštu su ironišku prierašu.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka internete išplito kaip virusas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka internete išplito kaip virusas

Kai kuriuose įrašuose galima rasti ne tik panašių įvairiai perskaitomų komentarų („Mada popiežiui, šventoji mada“) ir dar daugiau nuotraukų, bet ir užuominų, kas tai gali būti.

Šiame įraše įrašytos grotažymės #midjourney ir #midjourneyv5 – tai yra vaizdų kūrimo pasitelkus dirbtinį intelektą įrankio „Midjourney“ pavadinimas. Čia pat nurodyta, kad nuotraukos paimtos iš Guerrero Art.

Tokiu pseudonimu, pasak dirbtinio intelekto konsultantės Kris Kashtanovos, prisistato Pablo Xavier ir neatskleidžia pavardės, kad nesulauktų atakų dėl tokių vaizdų. Ji paaiškino ir kas nuotraukose pavaizduota: popiežius Pranciškus tariamai vilki mados namų „Balenciaga“ pūstą striukę, rankomis gestikuliuoja repo atlikėjų stiliumi.

Komentaruose galima rasti daugiau 86-erių pontifiko atvaizdų, kuriuose esą parodyta, kaip jis siuva striukę (šios nuotraukos pavadintos su užuomina į Šventąjį Raštą – „Genezė“), arba tariamai apsirengęs „Gucci“ mados namų, Roberto Cavalli ar baikerių stiliumi, tatuiruotomis rankomis.

Panašią baltą striukę kažkas „aprengė“ ir aktoriui Clintui Eastwoodui, panašią, tik kitos spalvos, – Dalai Lamai.

Bijo persekiojimo

„Twitter“ paieškojus minėto Pablo Xavier, išmetama daugybė įrašų, kuriuose jis paminėtas. Čia dalijamasi Pranciškaus nuotraukomis ir ne vien tomis, kuriose jis esą apsirengęs „Balenciaga“ striuke. Tai pat rašoma, kad atvaizdų autorius yra 31-erių čikagietis, dirbantis statybose.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka nėra tikra, ji buvo sukurta pasitelkus dirbtinį intelektą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka nėra tikra, ji buvo sukurta pasitelkus dirbtinį intelektą

Atvirkštinė vaizdo paieška nuveda į platformos „Reddit“ kanalą r/midjourney, kur neįprastai apsirengusio popiežiaus nuotrauka pasirodė pirmą kartą. Šios bendruomenės narys pseudonimu trippy_art_special atvaizdą paskelbė kovo 24-ąją keturių panašių nuotraukų galerijoje.

„Midjourney“ yra programa, kurianti specifinius įvairaus stiliaus vaizdus dirbtinio intelekto pagalba pagal tekstu pateiktas užuominas. Šį mėnesį pasirodė naujausia jos versija.

Oficialiame pogramos kanale r/midjourney galima rasti daugiau šiuo įrankiu sukurtų nuotraukų, įskaitant ir įvairias Pranciškaus nuotraukas (čia, čia, čia, čia, čia, čia) bei JAV prezidento Joe Bideno, esą apsirengusio tokią pačią baltą striukę, atvaizdą.

Kitą dieną nuotrauka su „Balenciaga“ striuke pasidalijo viena „Twitter“ vartotoja. „Bruklino vaikinai galėtų tik viltis tokio lygio jėgiškumo“, – ji pažėrė pagyrų, pavartodama žodį, kuris žargone reiškia „įspūdingai, stilingai“. Įrašas peržiūrėtas jau daugiau nei 20,5 mln. kartų, 230 tūkst. žmonių pažymėjo, kad jis „patinka“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka nėra tikra
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka nėra tikra

Portalas „Buzzfeed“ pasikalbėjo su pačiu Pablo Xavier. Jis patvirtino iš tiesų esąs žmogus, minimas socialinių tinklų įrašuose ir sukūręs didžiulio dėmesio sulaukusias nuotraukas.

Katalikų šeimoje užaugęs, bet šiandien mažai ką bendro su šia religija turintis jaunas vyras patikino, kad apie Pranciškų negalvoja nieko blogo: „Man tiesiog pasirodė juokinga išvysti popiežių su juokinga striuke“.

Pablo Xavier prisipažino, kad kelios valandos po nuotraukų patalpinimo „Reddit“ jam buvo uždrausta lankytis platformoje. Todėl ir pabūgo neigiamos reakcijos, nors iš pradžių nesitikėjo, kad fotografijos sulauks tiek dėmesio.

„Demaskuoti“ galima atidžiai įsižiūrėjus

Net ir be šių užuominų bei autoriaus patvirtinimo galima suprasti, kad gatve žingsniuojančio popiežiaus nuotrauka yra netikra, užtenka į ją atidžiau įsižiūrėti.

Pavyzdžiui, vienas Pranciškaus akinių stiklas keistai susiliejęs su veidu. Dešinioji jo plaštaka suspausta į kumštį, nors turėtų laikyti daugkartinį puodelį, kuris dėl to atrodo lyg pakibęs ore ir dar visai neryškiai.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka nėra tikra, tai galima atpažinti iš kelių detalių
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Popiežiaus Pranciškaus su pūkine striuke nuotrauka nėra tikra, tai galima atpažinti iš kelių detalių

„Dirbtinio intelekto vaizdų generatoriai iš esmės yra modelių replikatoriai: jie išmoko, kaip atrodo popiežius ir kaip gali atrodyti „Balenciaga“ pūkinė striukė, ir stebuklingai sugeba juos sujungti.

Tačiau jie (dar) nesupranta fizikos dėsnių. Jie nesuvokia, kodėl kryžius neturėtų pakibti ore be jį prilaikančios grandinės (nuotraukoje nematyti vienos grandinės pusės – red. past.) arba kad akiniai ir už jų esantis šešėlis nėra vienas ir tas pats objektas.

Būtent šiose dažnai periferinėse vaizdo dalyse žmonės intuityviai geba pastebėti neatitikimus, kurių dirbtinis intelektas nepastebi“, – paaiškinta žurnalo „Time“ tinklalapyje.

Taip pat skaitykite: Donaldas Trumpas nesulaikytas: internete plinta dirbtinio intelekto sukurti vaizdai

Ekspertų teigimu, yra paprastų būdų atpažinti dirbtinai sukurtus vaizdus ir apsisaugoti nuo melagienų.

„Visų pirma reikėtų įvertinti bendrą nuotraukos vaizdą – dirbtinai sugeneruotoje nuotraukoje objektai gali atrodyti lyg nupiešti, matomas fonas neryškus ir labiau primenantis kokią nors tekstūrą.

Netikrą nuotrauką taip pat gali išduoti joje pavaizduoto žmogaus veido asimetrija – skirtingo dydžio akys, dantys ne burnos centre, trūkstamos objektų dalys, o maži objektai, pavyzdžiui, akiniai, susilieję su oda“, – paaiškino „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Taip pat skaitykite: Interneto sensacija tapusi popiežiaus nuotrauka: kaip atpažinti netikrus vaizdus?

Nors programinė įranga, skirta dirbtiniu intelektu pagrįstoms nuotraukoms kurti, tobulėja, ji vis dar negali idealiai atkartoti tikroviškų vaizdų.

Bene didžiausi iššūkiai jai – žmonių dantys ir pirštai. Kartais žmonės turi daugiau nei po penkis pirštus arba per daug dantų. Netikrą nuotrauką gali išduoti ir neįskaitomas tekstas.

Jei taip sukurtas vaizdo įrašas, gali būti, kad žmogaus lūpų judesiai nesutaps su girdimu garsu, kaip įraše su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kai jis esą atšaukė karius iš Ukrainos.

Taip pat skaitykite: Vladimiras Putinas internete „atšaukė“ karius ir „sudarė“ taiką – tai yra montažai

Gali būti panaudotos keistos spalvos, pavyzdžiui, žmogaus veidas atrodys nenatūraliai išbalęs ar paraudęs.

Norint neapsigauti, galima patikrinti nuotraukos ar vaizdo įrašo šaltinį arba atlikti atvirkštinę vaizdo paiešką.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius