-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palatose – manekenai, nes COVID-19 nėra? Melas – jie padeda medikams mokytis

Manekenai grįžta į ligonines – taip trumpai galima apibūdinti atgimstančias melagienas, kad pandemija esanti išgalvota, o COVID-19 – tokia nerimta liga, jog medikams reikia ieškoti, ką paguldyti į lovas, kad palatos atrodytų pilnos. Tai – fantazijos: socialiniuose tinkluose platinami vaizdai, kaip medikai dar pandemijos pradžioje tik ruošėsi gydyti sunkiausius pacientus, o, kad nereikėtų mokytis jau sulaukus tikrų ligonių, pasitelkė žmogaus pavidalo lėles.
Socialiniuose tinkluose dalijamasi įrašu apie tariamai manekenus vietoj ligonių lankančiu Šveicarijos ministru
Socialiniuose tinkluose dalijamasi įrašu apie tariamai manekenus vietoj ligonių lankančiu Šveicarijos ministru / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Lankė studentus, ne ligonius

Neseniai vienoje „Twitter“ paskyroje pasirodė nuotrauka, kurioje matyti trys tarytum ligoniai į lovas paguldyti ir užkloti manekenai. Greta stovi du ligoninės darbuotojai ir vyras su kostiumu.

„Šveicarijos sveikatos apsaugos ministras ligoninėje lanko kelis manekenus. Labai malonu iš jo pusės, – sarkastiškai pakomentavo nuotrauką paskelbęs „Twitter“ vartotojas ar vartotoja.

Šio įrašo ekrano nuotrauka savo paskyroje pasidalijęs „Facebook“ vartotojas iš Italijos sureagavo tuo pačiu stiliumi: „Didžiulis žmogiškumo gestas, netikros pandemijos metu Šveicarijos sveikatos ministras vyksta aplankyti reanimacijoje esančių manekenų.“

Nors ir su kauke, iš veido bruožų galima atpažinti, kad kostiumuotas vyras yra Šveicarijos vidaus reikalų ministras Alainas Berset, kurio portfelis apima ir sveikatos apsaugos sritį.

Taip pat skaitykite: Pamatė tuščias ligoninės lovas ir fantazuoja, kad sergančiųjų COVID-19 nėra

Tačiau netiesa, kad jis lanko intensyvios terapijos skyriuje „gydomus“ manekenus. Patalpa net nepanaši į tokią palatą – prie lovų stovi tik spintelės, nematyti įvairios įrangos, skirtos sunkiai sergančių žmonių sveikatos būklei sekti.

Nors iš kaukių galima suprasti, kad ministras buvo nufotografuotas jau per pandemiją, nuotraukoje esančių žmonių apranga taip pat verčia abejoti, kad jie lanko kritinės būklės pacientus.

Jie stovi net ne tikroje ligoninėje. Tai yra improvizuota palata, skirta medicinos studijoms – studentams mokytis prižiūrėti pacientus (kuriuos čia atstoja manekenai).

Nors cituoti įrašai pasirodė šį sausį, nuotrauka buvo padaryta dar 2020 m. Tuomet ja irgi buvo dalijamasi socialiniuose tinkluose su panašiais komentarais (esą ligoninėse gydomi manekenai).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose dalijamasi įrašu apie tariamai manekenus vietoj ligonių „gydančius“ Prancūzijos medikus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose dalijamasi įrašu apie tariamai manekenus vietoj ligonių „gydančius“ Prancūzijos medikus

Šveicarijos portalas blick.ch ir naujienų agentūra AP jau prieš gerus metus paneigė melagieną, kad A.Berset lankėsi tikroje ligoninėje, kurioje „gydomi“ manekenai. Portale blick.ch net galima pažiūrėti reportažą, kuriame matyti, kaip ministro aplankytoje klasėje-palatoje kelios slaugės mokosi prižiūrėti ligonį.

Užkliuvo skylė vietoj rankos

Manekenas pacientu tariamai virto ir Prancūzijoje, nors irgi tik „apsimetė“ ligoniu. Prieš gerą mėnesį daugiau nei 200 žmonių „Facebook“ pasidalijo vaizdo įrašo kadru, kuriame matyti ligoninės lovoje gulintis manekenas – tariamai siaučiant koronaviruso omikron atmainai Prancūzijoje miręs pacientas.

Taip pat skaitykite: „Tuščių ligoninių“ sąmokslas Lietuvą pasiekė iš už Atlanto

„Prancūzija: ligoninės yra tokios perpildytos omikron variantu užsikrėtusiais žmonėmis, kad net nebuvo laiko dėl žiniasklaidos manekenams įdėti rankas“, – parašyta virš nuotraukos. Joje apibrėžta skylė, esanti ten, kur nuo krūtinės ląstos turi prasidėti ranka.

Vaizdą paskelbęs jaunas vyras (greičiausiai iš Australijos, kaip galima spėti iš kai kurių įrašų ir paskyroje matomų šios valstybės vėliavų) pakomentavo, kad reikėtų abejoti žiniasklaidos pranešimais: esą tokios fotografijos įrodo, jog daug naujienų yra melagingos.

Ta pati nuotrauka plito įvairiuose socialiniuose tinkluose su paaiškinimais įvairiomis kalbomis (pavyzdžiui, prancūzų, anglų, ispanų, portugalų).

Anksčiausias įrašas socialiniuose tinkluose su šia nuotrauka, kurį pavyko rasti agentūrai AFP, buvo gruodžio 10-osios komentaras „Twitter“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose reiškiamos abejonės, ar ligoninėse tikrai yra COVID-19 sergančių žmonių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose reiškiamos abejonės, ar ligoninėse tikrai yra COVID-19 sergančių žmonių

„Nepaisant pakartotinių specializuotų komandų pastangų, naujas manekenas šį rytą nebuvo atgaivintas, – prancūziškai ironizavo jo autorius. – Be to, šikniai pradūrė jam ranką.“

Įrašu pasidalijo 3,4 tūkst. žmonių, 6,2 tūkst. paspaudė „patinka“.

Kairiajame viršutiniame po internetą klajojančios manekeno nuotraukos kampe matyti Prancūzijos naujienų kanalo BFM TV logotipas, o apačioje – užrašas prancūzų kalba „Castexo COVID-19 testo rezultatas – teigiamas“.

Tai yra šios šalies ministro pirmininko pavardė. Premjeras Jeanas Castexas teigiamo COVID-19 testo, kurį pasidarė susirgus dukrai, rezultato sulaukė pernai lapkričio 22-ąją.

Ir šis užrašas, ir logotipas yra tikri – juos buvo galima pamatyti per tos dienos vakare transliuotą žinių laidą. Bet tuo metu buvo rodomas ne „miręs“ manekenas, o pats J.Castexas.

Ruošėsi sunkiausiems ligoniams

Vaizdų paieškos sistemoje „Yandex“ galima surasti tą pačią, bet kur kas geresnės kokybės nuotrauką su manekenu, tik be televizijos logotipo ir užrašo apie premjerą.

Taip pat skaitykite: „Tuščių ligoninių“ sąmokslas Lietuvą pasiekia ne tik iš JAV, bet ir iš Lenkijos

Tolesnė paieška pagal raktinius žodžius atveda į straipsnį Kanados visuomeninio radijo prancūzų kalba „Radio Canada“ tinklalapyje. Rašinys pavadinimu „Ne, šie manekenai ligoninių lovose nėra netikri COVID pacientai“ buvo publikuotas pernai spalio 9-ąją.

Kaip teigiama šiame straipsnyje, nuotrauka su manekenu yra kadras iš „Radio Canada“ tinklalapyje dar 2020 m. balandžio 17 d. skelbto reportažo „COVID-19 ligoninės širdyje“.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Manekenai buvo naudojami tik ligoninės darbuotojų mokymams, kaip gydyti COVID-19 sergančius žmones
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Manekenai buvo naudojami tik ligoninės darbuotojų mokymams, kaip gydyti COVID-19 sergančius žmones

Beveik 5 min. trukmės reportaže pasakojama, kaip ligoninė ruošiasi priimti koronavirusu užsikrėtusius žmones. Siekiant tam pasirengti kuo geriau, įvairios procedūros išbandomos su manekenais, kad, sulaukus tikrų pacientų, nebereikėtų mokytis. Melagienai buvo panaudotas ties 2 min. 36-37 sek. žyma matomas kadras.

Jis matyti ir šiame vaizdo įraše (ties 1 min. 31 sek. žyma), kurį 2020 m. balandžio 23 d. „YouTube“ paskelbė Kvebeko širdies ir plaučių institutas. Įrašas taip ir pavadintas: „Institutas COVID-19 metu: intensyviosios terapijos modeliavimas (reklaminis vaizdo įrašas)“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius