-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiaus teroristai planavo dar vieną ataką?

Įtariamieji žudynėmis laikraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Chérifas ir Saidas Kouachiai ir Hamydas Mourado, ko gero, planavo dar vieną ataką. Tokią išvadą, atsižvelgdamas į žudynių aplinkybes, daro „The Telegraph“ kalbintas buvęs aukštas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnas Michaelas Scheueris.
Ginkluoti užpuolikai netoli „Charlie Hebdo“ redakcijos nusitaikę į policijos automobilį.
Ginkluoti užpuolikai netoli „Charlie Hebdo“ redakcijos nusitaikę į policijos automobilį. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūnas, kuris dirbdamas CŽV 1996-1999 m. prisidėjo prie Osamos bin Ladeno medžioklės, teigia, kad apie antrą ataką arba bent planuotą paskelbti propagandinį vaizdo įrašą jam leidžia įtarti tai, kad užpuolikai žudynes buvo gerai suplanavę, slėpė savo tapatybes ir buvo numatę atsitraukimo planą.

„Jie – ne savižudžiai. Jie dėvėjo kaukes ir pirštines. Tai leidžia įtarti, kad greičiausiai buvo planuojama antroji teroro akto dalis: dar vienos žudynės ar bent vaizdo įrašas“, – teigė  M.Scheueris.

Jie – ne savižudžiai. Jie dėvėjo kaukes ir pirštines. Tai leidžia įtarti, kad greičiausiai buvo planuojama antroji teroro akto dalis: dar vienos žudynės ar bent vaizdo įrašas, – sakė M.Scheueris.

Pasak jo, tokiame vaizdo siužete, kuris būtų transliuojamas tiesiogiai, nusikaltėliai tikėjosi „atšvęsti“ savo sėkmingą ataką ir pademonstruoti, kad įvykdę nusikaltimą jie sėkmingai pabėgo.

„Jei tie vyrukai susiję su "al Qaeda", tai, žinoma, būtų milžiniška propagandos priemonė parodant, ką atsidavę žmonės gali padaryti ne Artimuosiuose Rytuose, ir tai, kad po to dar jie gali ramiai grįžti namo“, – aiškino ekspertas.

M.Scheueris atkreipė dėmesį, kad  užpuolikų suėmimas Prancūzijos pareigūnams yra labai didelis iššūkis, nes per tiek laiko jie galėjo spėti pasprukti net į kitą valstybę.

„Jie atsikratė automobilio, kuriuo pabėgo iš įvykio vietos. Gali būti, kad turėjo kitą transporto priemonę ir ja pasinaudojo. Dabar jie tikrai gali būti už Prancūzijos ribų. Akivaizdu, kad pabėgimas buvo labai gerai suplanuotas“, – teigė jis.

Buvęs CŽV pareigūnas kritiškai įvertino Prancūzijos pareigūnų pastangas nusikaltėlius sugauti. Pasak M.Scheuerio, po atakos laikraštyje turėjo būti akylai tikrinamas kiekvienas iš šalies išvykstantis arabas. Taip pat, pasak jo, turėtų būti nuspėjama, kad teroristai gali bandyti sprukti ne per pasienio kontrolės postus.

M.Scheueris tikina, kad ši Paryžiuje įvykdyta teroristų ataka yra visiškai kitokio pobūdžio, nei pastaruoju metu Vakaruose vykdyti užpuolimai, kuriuos buvo galima vadinti vienišų vilkų puolimu.

Todėl jis stebisi, kad Vakarų lyderiai žudynes laikraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje vertina taip pat, kaip iki šiol buvusius su terorizmu siejamus užpuolimus.

„Hollande'as, Cameronas, Obama ir Bushas – nė vienas iš jų nenori matyti to, kas akivaizdu: mes kariaujame su tais žmonėmis, o jie atsaku laiko tik veiksmus, bet ne kalbas“, – sakė buvęs CŽV darbuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius