-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

#Paskuipabėgėlius: pražūtingas žmonių kontrabandos verslas Turkijoje

Tragiška penkerių metų Alano iš Kobanės, Sirijos, auka ne tik dramatiškai privertė pasaulį atkreipti dėmesį į tebesitęsiančią pabėgėlių krizę, bet ir paliko gilų pėdsaką pabėgėlių atmintyje. Izmiro traukinių stotyje daugelis jų išmaniuosiuose telefonuose tebeturi šokiruojančią nuotrauką, kurioje guli jūros išplautas Alano kūnas, liudijantis apie tamsiąją pabėgėlių istorijos pusę – pražūtingą žmonių kontrabandos verslą.
Pabėgėlių derybos su kontrabandininkais
Pabėgėlių derybos su kontrabandininkais

Visi be išimties Turkijos pajūrio mieste Izmire atsidūrę pabėgėliai, kurie traukia Europos link, susiduria su viena itin svarbia dilema: kuriam kontrabandininkui patikėti savo ir artimųjų gyvybes bei neretai – viso gyvenimo santaupas?

Svetimšaliui atsakingai pasirinkti vedlį, parodysiantį kelią į Europą – sunku, nes visi supranta, kad kontrabandininkai tik ir ieško progų pasipelnyti iš pabėgėlių baimės, silpnumo ir skausmo.

Tokiu atveju atvykėliai Izmire ieško geranoriškų bei gerai padėtį išmanančių žmonių – tokių, kaip Jesiras iš Irako.

Pabėgėliai susiduria su viena itin svarbia dilema: kuriam kontrabandininkui patikėti savo ir artimųjų gyvybes bei neretai – viso gyvenimo santaupas?

Kontrabandininkai – be skrupulų

Jesiras, kalbantis keturiomis kalbomis, yra iš Irako, tačiau jau kurį laiką gyvena Stambule ir į Izmirą atvažiavo ne keliauti į Europą, o padėti giminaičiams pasiruošti rizikingai kelionei. „Kontrabandininkams pabėgėlių gyvybės visiškai nerūpi, jiems rūpi tik pinigai“, – sakė Jesiras.

Pasak jo, į devynių metrų ilgio ir pusantro metro skersmens guminę valtį telpa 30 žmonių, tačiau kontrabandininkai nevengia sugrūsti dvigubai didesnį valties talpą viršijantį žmonių skaičių – apie 70 pabėgėlių, tarp kurių vyrai ir moterys, vaikai ir senoliai.

„Vietos guminėje valtyje kaina svyruoja apie 1000 eurų, todėl kiekvienas papildomas keleivis yra pelnas“, – aiškino irakietis.

Kokia valtimi nori plaukti? Kiek laiko gali laukti? Tai – tik keli iš faktorių, lemiančių kelionės Egėjo jūra kainą, tačiau galimybė mokėti daugiau nei kiti gali iš esmės pakeisti kelionės pobūdį.

„Turtingiems pabėgėliams plaukti guminėmis valtimis nereikia, – sakė Jesiras. – Apsimetę turistais jie plaukia jachtomis, o išlipę ant kranto iškart parodo pasus ir prašo prieglobsčio.“

„Facebook“ vyksta derybos dėl kainų

Pabėgėlių derybos su kontrabandininkais
Pabėgėlių derybos su kontrabandininkais

Tačiau, pasak Jesiro, net ir neturintiems turkų kalbos žinių, nei pažinčių susisiekti su kontrabandininkais įmanoma – tereikia „Facebook“ paieškoje arabiškai įvesti savo kelionės maršrutą: iš Turkijos į Europą.

Arabiškas puslapis „Kontrabanda į Graikiją“ veikia kaip turizmo agentūra, kurioje galima rasti norimą valtį ar jachtą, išplaukiančią iš Izmiro, po kurios nuotrauka nurodoma kaina vienam asmeniui – nuo 1,5 iki 2,5 tūkstančio dolerių.

Vietos guminėje valtyje kaina svyruoja apie 1000 eurų, todėl kiekvienas papildomas keleivis yra pelnas.

Pabėgėliai savo ruožtu komentaruose po valčių nuotraukomis rezervuoja norimą kelionės dieną, palieka savo kontaktinius duomenis arba bando derėtis.

„Ar galima būtų pamatyti jachtos nuotrauką? Koks jos ilgis? Kiek telpa žmonių?“, – puslapyje „Kontrabanda į Graikija“ į rūpimus klausimus ieško atsakymo Ahmedas.

„Tai dviaukštė jachta, kurios ilgis 23 metrai, – atsakė puslapio administratorius. – O, Dievui panorėjus, telpa 120 žmonių“.

Ahmedas bergždžiai mėgino nudėrėti kelis šimtus dolerių, tačiau kontrabandininkas nė nesvarstė nuleisti kainos, kadangi pagal naujausią puslapio žinutę galima spręsti, kad kontrabandos verslas klesti: „Kontrabanda į Graikiją“ skelbia atidariusi maršrutą per žemyninę Turkijos-Graikijos sieną.

Tarp visų komentarų tik viena žinutė išreiškia nuostabą dėl puslapio profilio nuotraukos. „Ar nepavojinga mažyliui?“, – susirūpina Elena Welyam, tačiau šis komentaras, nesulaukęs atsako, paskęsta tarp kitų pasiūlymų užimti vietą vienoje ar kitoje valtyje.

Derybos dėl persikėlimo jūra

Pabėgėlių derybos su kontrabandininkais
Pabėgėlių derybos su kontrabandininkais

Ahmedas: ar galima pamatyti nuotrauką?
Administratorius: ne
Administratorius: dviaukštė jachta
Ahmedas: koks ilgis?
Administratorius: 23 metrai
Ahmedas: o kiek telpa žmonių?
Administratorius: 120
Administratorius: Dievui panorėjus/Duok Dieve...

LAUKITE TĘSINIO

#Paskuipabėgėlius – 15min.lt reportažų ciklas. Du mūsų žurnalistai Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas keliauja iš Turkijos–Sirijos pasienio iki Vokietijos. Keliu, kurį pastarosiomis dienomis bando įveikti dešimtys tūkstančių pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius