-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pingvinas ant „Time“ viršelio nesiūlė ruoštis ledynmečiui: kažkas jį paredagavo

Klimato kaitos skeptikai taip nori įtikinti, jog nėra jokios krizės, kad nepatingi surasti seną populiaraus žurnalo „Time“ viršelį ir jį platinti kaip priminimą, esą anksčiau buvo ruošiamasi netgi ledynmečiui. Tai nėra tiesa: ant pusnies stovinčio pingvino nuotrauka, priešingai, įspėjo apie visuotinį atšilimą, bet ją kažkas dar prieš keliolika metų paredagavo.
Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą prieš kelis dešimtmečius žadėtas pasaulinis atšalimas
Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą prieš kelis dešimtmečius žadėtas pasaulinis atšalimas / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Apsigavo net CNN

Internete plinta dviejų „Time“ viršelių koliažas. Ant pirmojo pavaizduotas Adelės pingvinas, besidairantis nuo suledėjusio sniego kauburio. Kadangi aplinkui matyti vien baltas peizažas, galima spėti, kad nuotrauka padaryta Antarktidoje ar tolimiausiuose Pietų Amerikos teritorijose.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą prieš kelis dešimtmečius žadėtas pasaulinis atšalimas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą prieš kelis dešimtmečius žadėtas pasaulinis atšalimas

„Kaip išgyventi ateinantį ledynmetį, – ant viršelio po pingvino atvaizdu angliškai užrašytas greičiausiai straipsnio pavadinimas ir paantraštė: – 51 dalykas, kuriuos gali padaryti, kad nulemtum skirtumą“.

Taip pat skaitykite: Nauji duomenys nerodo klimato kaitos? Rodo, jei lyginami su ankstesne temperatūra

Nurodyti žurnalo publikavimo metai – 1977-ieji. Dešinėje – 2008-ųjų numeris, ant kurio viršelio kalbama jau apie priešingą procesą: „Kaip laimėti karą su pasauliniu atšilimu“. Po šiuo retoriniu klausimu matyti keli kariai, bandantys pakelti nuvirtusį medį.

Senesniojo viršelio nuotrauka internete dalijamasi jau ne vienerius metus (čia, čia) mažiausiai nuo 2010-ųjų ir jau tuomet buvo abejojama mokslininkų įspėjimais dėl klimato šiltėjimo.

„Jei ta pati „ekspertų“ grupė, kuri 1977 m. teigė, kad Žemė vėsta, dabar tvirtina, kad Žemė šyla, galite nesunkiai suprasti, kodėl esu skeptiškas", – buvo rašoma prie „Time“ viršelių nuotraukų koliažo, kurį vienas „Facebook“ vartotojas paskelbė 2019 m.

Taip pat skaitykite: Grėsmė – tikra, žemėlapis – ne: kaip vidury JAV atsirado Viduržemio jūra?

Panašu, kad žurnalo viršelis su pingvinu padarė įspūdį ir CNN žurnalistams. Jo nuotrauka buvo įtraukta į 8-ojo deš. citatų rinkinį, kuris buvo publikuotas 2015 m. balandį. „Žurnalas „Time“ 1977 m. balandžio 8 d. planetai prognozavo artėjantį ledynmetį“, – buvo paaiškinta greta.

Internautai, vis ištraukiantys į viešumą abi nuotraukas, ir kai kurie komentarus po jomis paliekantys žmonės kartoja tą patį naratyvą: mokslininkų įspėjimai apie klimato šiltėjimą tėra nesąmonė, juoba kad šie sugebėjo taip greitai pakeisti savo nuomonę.

Viršelius redaguoja dažnai

Tačiau nei vienas, nei kitas teiginys nėra teisingi. Tokio „Time“ viršelio su pingvinu nebuvo, bent jau ne 1977-aisiais. Apie tai viename tinklaraštyje buvo rašoma jau prieš bemaž dešimtmetį.

Visus 52 tų metų žurnalo viršelius galima rasti čia. Nė ant vieno nėra pingvino nuotraukos. Tiesa, viename numeryje – penktajame, kuris pasirodė sausio 31 d., – buvo kalbama apie itin šaltą žiemą, bet ant jo viršelio buvo išspausdinta apšerkšnijusio vyro nuotrauka.

Ekrano nuotr. iš freerepublic.com/Klimato kaitos skeptikai nuolat randa patvirtinimų savo nuomonei
Ekrano nuotr. iš freerepublic.com/Klimato kaitos skeptikai nuolat randa patvirtinimų savo nuomonei

„Google“ paieškoje suvedus žodžius „time magazine cover penguin“ (angl. „time žurnalas viršelis pingvinas“), išmetamos nuorodos į du paties „Time“ straipsnius, kuriuose nurodyta, kad Adelės pingvino nuotrauka buvo publikuota ant 2007 m. balandžio 9 d. numerio.

Taip pat skaitykite: Tyrimai rodo, kad Arkties ledo mažėja, bet ne visiems tai akivaizdu

Jame išties buvo kalbama apie „51 dalyką, kuriuos gali padaryti, kad nulemtum skirtumą“. Tik ne bandant išvengti ledynmečio, o siekiant sustabdyti klimato šiltėjimą. „Pasaulinio atšilimo išgyvenimo gidas“ – tokia antraštė buvo ant tikrojo viršelio.

Tuo galima įsitikinti patikrinus 2007 m. leidinius – jų viršeliai pateikiami čia, pingvino nuotrauką galima rasti ant dešimtojo tų metų numerio.

„Atsiprašome, žurnalas „Time“ NEprognozavo artėjančio ledynmečio“, – dar 2013 m., kai buvo aktyviai dalijamasi pakeista pingvino nuotrauka, jo žurnalistas Bryanas Walshas. Atnaujintas šis tekstas vėl buvo publikuotas prieš trejus metus. Kiek anksčiau žurnalas buvo paskelbęs dar vieną paaiškinimą, koks iš tiesų buvo tikrasis viršelis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeistas „Time“ viršelis internete klajoja jau ne vienerius metus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeistas „Time“ viršelis internete klajoja jau ne vienerius metus

Kitas viršelis, kuriuo aktyviai dalijasi internautai, – tikrai 2008 m. balandžio 28 d. numerio. Visų tų metų žurnalų viršelius galima rasti čia.

Tai – toli gražu ne pirmas kartas, kai internete pasirodė pakeisti „Time“ viršeliai. Rusijai užpuolus Ukrainą, ant šio populiaraus žurnalo „pasirodė“ pirmosios prezidentas Vladimiras Putinas su Adolfo Hitlerio ūsais.

Taip pat skaitykite: Vladimiras Putinas su Adolfo Hitlerio ūsais ant „Time“ viršelio tapo interneto hitu

Šį „portretą“ sukūrė grafikos dizaineris, menininkas velsietis Patrickas Mulderis.

Netrukus paplito kita netikra „Time“ viršelio nutrauka, kurioje buvo matyti krauju aptaškyta degalų kolonėlė, ant kurios užrašyta „Rusija“. Ji simbolizavo kaimynus užpuolusią valstybę.

Taip pat skaitykite: Platina netikrą „Time“ viršelį su kraujo balon smengančios Rusijos vaizdu

Statistika niūri – temperatūra kyla

8-ajame deš. būta svarstymų, esą temperatūra po truputį žemėja, bet tai nebuvo mokslininkų sutartinai padaryta išvada. O teiginiai, esą klimatas dabar nešyla, yra klaidingi.

Šiuo metu klimatas dėl žmogaus veiklos šyla 0,2 laipsnio per dešimtmetį greičiu. Praėjęs dešimtmetis buvo šilčiausias nuo orų stebėjimo pradžios – vidutinė temperatūra 2019-aisiais, palyginti su priešpramoniniais laikais, buvo aukštesnė mažiausiai 1,1 laipsnio.

Jei šis skaičius pasiektų 2 laipsnius, baiminamasi stipraus neigiamo poveikio gamtai, žmonių sveikatai ir gerovei. Dėl to tarptautinė bendruomenė pripažįsta būtinybę neleisti vidutinei temperatūrai pakilti daugiau nei 1,5 laipsnio.

Ekspertų teigimu, pagrindinė klimato pokyčių priežastis yra vadinamasis šiltnamio efektas. Kai kurios atmosferoje esančios dujos veikia lyg šiltnamio stiklas – sulaiko Saulės šilumą ir neleidžia jai grįžti į kosmosą, dėl to temperatūra planetoje po truputį kyla.

Dalis tų dujų susikaupia natūraliai, tačiau kai kurių koncentracija auga dėl žmogaus veiklos, ypač anglies dvideginio, metano, diazoto oksido/monoksido (vadinamųjų juoko dujų), fluorintų dujų.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą prieš kelis dešimtmečius žadėtas pasaulinis atšalimas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą prieš kelis dešimtmečius žadėtas pasaulinis atšalimas

Jos susidaro deginant anglį, naftą ir gamtines dujas, kertant miškus (žaliuodami galėtų sugerti anglies dvideginį), dėl gyvulininkystės (karvės ir avys, virškindamos maistą, išskiria itin daug metano), trąšų, net dėl vandens garų.

Dėl įvairių žmonių atliekamų veiksmų susidaręs anglies dioksidas yra didžiausias pasaulinio šilimo kaltininkas. 2020 m. jo koncentracija atmosferoje, palyginti su priešpramoniniais laikais (iki 1750 m.), buvo 48 proc. didesnė.

„Žmonės daro vis didesnę įtaką klimatui ir Žemės temperatūrai, degindami iškastinį kurą, kirsdami miškus ir užsiimdami gyvulininkyste, – tvirtina Europos Komisija. – Tai gerokai padidina šiltnamio dujų kiekį atmosferoje, palyginti su tuo, kuris atsiranda natūraliai, kartu sustiprina šiltnamio efektą ir pasaulį atšilimą“.

123RF.com nuotr./Klimato kaita
123RF.com nuotr./Klimato kaita

Naujausioje Tarptautinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ataskaitoje 234 autoriai, remdamiesi 14 tūkst. tyrimų, pažymėjo: „Vienareikšmiškai žmogaus įtaka šildo atmosferą, vandenynus ir žemynus.“

Anot ekspertų, didelė tikimybė, kad kaip tik dėl to padažnėjo pasikartojančios karščio bangos ir sausros, gaisrai vienuose regionuose ir potvyniai – kituose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius