-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po incidento Kinija atmetė JAV prašymą surengti pokalbį tarp abiejų šalių gynybos ministrų

Tą pačią dieną, kai JAV karo lėktuvas numušė įtariamą Kinijos šnipinėjimo balioną, Pekinas atmetė amerikiečių prašymą surengti pokalbį telefonu tarp gynybos sekretoriaus Lloydo Austino ir jo Kinijos kolegos, antradienį pranešė JAV gynybos departamento atstovas spaudai.
JAV gynybos departamento atstovas spaudai generolas Patas Ryderis
JAV gynybos departamento atstovas spaudai generolas Patas Ryderis / „Getty Images“/„Scanpix“

„Vasario 4 dieną, šeštadienį, iš karto po to, kai buvo imtasi veiksmų KLR balionui numušti, gynybos departamentas pateikė prašymą surengti saugų sekretoriaus Austino ir KLR nacionalinės gynybos ministro Wei Fenghe pokalbį“, – pareiškime teigė generolas Patas Ryderis, turėdamas omenyje Kinijos Liaudies Respubliką.

„Deja, KLR atmetė mūsų prašymą. Mūsų įsipareigojimas palaikyti atvirą bendravimą išliks“, – pridūrė Pentagono atstovas.

Pekinas teigia, kad balionas buvo nuo maršruto nuklydęs orų stebėjimo orlaivis, neturintis jokių karinių tikslų, tačiau Vašingtonas jį apibūdino kaip įmantrią šnipinėjimo dideliame aukštyje priemonę.

Lėtai kirtęs Jungtinių Valstijų vidurį ir, kaip pranešama, praskridęs virš kelių visiškai slaptų karinių objektų, balionas nuskrido link rytinės pakrantės, kur netoli Atlanto vandenyno šeštadienį jį numušė JAV naikintuvas.

L.Austinas ir Wei Fenghe praėjusių metų lapkritį matėsi Kambodžoje, Vašingtonui ir Pekinui tuomet siekus sumažinti tarp jų tvyrojusią įtampą po to, kai tuometinė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi rugpjūtį apsilankė Taivane. Šis vizitas itin supykdė Kiniją.

Tačiau incidentas su oro balionu ir vėl padidino priešiškumą tarp abiejų pusių bei paskatino JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną atsisakyti praėjusį savaitgalį planuotos kelionės į Pekiną.

Pirmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas gynė sprendimą balioną numušti tik šiam perskridus šalį, sakydamas, kad gynybos departamentas nusprendė, jog geriausia tai padaryti jam atsidūrus virš vandens.

Tą pačią dieną Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby pareiškė, kad buvo imtasi priemonių, kuriomis siekta užtikrinti, kad oro baliono šnipinėjimo galimybės skrydžio metu būtų sumažintos, tuo pat metu „didinant ir gerinant mūsų gebėjimą rinkti žvalgybos duomenis ir informaciją iš jo“.

JAV Šiaurės vadavietės vadas generolas Glenas VanHerckas teigė, kad karinių jūrų pajėgų laivas sudarys žemėlapį Atlanto vandenyne esančiam nuolaužų laukui, kuris, kaip manoma, yra maždaug 1 500 ir 1 500 metrų dydžio.

Jo teigimu, pats balionas buvo apie 60 metrų aukščio ir gabeno kelis tūkstančius kilogramų sveriantį krovinį, kuris buvo maždaug tokio pat dydžio kaip regioninis lėktuvas.

Pasak G.VanHercko, baliono nuolaužos bus kruopščiai ištirtos.

„Nežinau, kur bus atliekama galutinė analizė, bet galiu pasakyti, kad žvalgybos bendruomenė kartu su teisėsaugos bendruomene, kuri dirba su kontržvalgyba, tikrai nuodugniai tai išnagrinės“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius