Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 21 /13:30

Po jo atžvilgiu išreikštos kritikos V. Zelenskis atleido Ukrainos ambasadorių JK

Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis penktadienį atleido šalies ambasadorių Jungtinėje Karalystėje Vadymą Prystaiko po to, kai šis sukritikavo prezidento atsaką į ginčą dėl JK karinės pagalbos.
Ukrainos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vadymas Prystaiko
Ukrainos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vadymas Prystaiko / „AFP“/„Scanpix“

V.Prystaiko galimai buvo atleistas po to, kai sukritikavo sarkastišką V.Zelenskio atsakymą į britų gynybos ministro Beno Wallace'o pastabas, kad Ukraina turėtų būti dėkingesnė už sąjungininkų tiekiamą ginkluotę.

Dėl to Ukrainos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje turėjo pasiaiškinti Kyjivui.

Nors oficialios atleidimo priežastys kol kas nėra nurodytos, vienas diplomatinis šaltinis britų naujienų agentūrai PA tvirtino, jog V.Prystaiko atleidimas susijęs su kritika V.Zelenskiui.

Prezidento įsakyme taip pat sakoma, kad V.Prystaiko atšauktas iš Ukrainos atstovo Tarptautinėje jūrų organizacijoje pareigų.

„Truputis sarkazmo“

Ginčas prasidėjo, kai šį mėnesį Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime B.Wallace'as žurnalistams pareiškė, kad Britanija nėra „Amazon“ ginklų pristatymo į Ukrainą tarnyba, ir užsiminė, kad Kyjivas nepakankamai dėkingas už pagalbą.

Jungtinė Karalystė yra didelė ginklų Ukrainai donorė ir taip pat rengia jos karius.

Per viršūnių susitikimo spaudos konferenciją V.Zelenskis atsakė, kad nežino, kaip aiškiau išreikšti Ukrainos dėkingumą, ir pridūrė: „Galėtume atsibusti ryte ir asmeniškai ministrui išsakyti padėkos žodžius.“

Ukrainos diplomatas savo ruožtu sutiko su „Sky News“ žurnalisto prielaida, kad V.Zelenskis atsakė B.Wallace'ui „su trupučiu sarkazmo“.

„Nemanau, kad šis sarkazmas yra sveikas. Mes neturime rodyti rusams, kad tarp mūsų kažkas ne taip, jie turi žinoti, kad mes dirbame kartu“, – pridūrė V.Prystaiko.

„Jei kas nors atsitiks, Benas gali man paskambinti ir papasakoti viską, ką nori“, – sakė diplomatas.

JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas atsiribojo nuo minėtų B.Wallace'o komentarų, sakydamas, kad V.Zelenskis „ne kartą išreiškė dėkingumą už tai, ką mes darome“.

Šeštadienio vakarą socialiniame tinkle „Twitter“ B.Wallace'as parašė kelis pranešimus ukrainiečių kalba, kuriuose teigė, kad minėti jo komentarai buvo šiek tiek iškraipyti ir kad jis norėjo pasakyti, jog kai kuriuose parlamentuose „nėra tokio stipraus palaikymo kaip Didžiojoje Britanijoje“.

Jis pažymėjo, kad Britanijos visuomenė tvirtai remia Ukrainą, ir pridūrė, kad „ir toliau rems Ukrainą jos kelyje tiek, kiek reikės“.

Analitikas: V.Zelenskis patiria didelį spaudimą

Karinis analitikas Seanas Bellas, „Sky News“ tiesioginiame eteryje vertindamas V.Prystaiko atleidimą iš ambasadoriaus pareigų, sakė, kad tai buvo „gana netikėtas“ pranešimas.

„Paprastai tokių atleidimų iš pareigų priežastys būna dvi. Arba kas nors padarė ką nors tokio, dėl ko gali būti sugėdinta pati Ukraina, bet, sakyčiau, nėra jokių įrodymų, kad taip atsitiko.

Kitas variantas yra tas, kad kilo trintis, kai žurnalistei Kay Burley duotame interviu jis šiek tiek kritikavo prezidentą V.Zelenskį, ypač dėl jo atsakymo į B.Wallace'o repliką apie „Amazon“, – pažymėjo S.Bellas.

Tačiau, jo nuomone, tai neatrodo kaip toks nusižengimas, dėl kurio būtų galima iš posto atleisti diplomatą.

„Verta prisiminti, kad šiuo metu prezidentui V.Zelenskiui daromas neįtikėtinas spaudimas. Jis tiesiog laukia, todėl normalu, kad kartas nuo karto pratrūksta“, – pridūrė ekspertas.

Anot S.Bello, verta prisiminti, kad ambasadoriai, nors ir atstovauja Ukrainai, gyvena Jungtinėje Karalystėje ir vis labiau įsijaučia į Jungtinės Karalystės liniją.

„Neabejotinai prezidentas V.Zelenskis nusprendė, kad atėjo laikas į šį postą įlieti šviežio kraujo.“

V.Prystaiko yra karjeros diplomatas, ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje dirbęs nuo 2020 metų liepos. Anksčiau, 2019–2020 metais, jis buvo Ukrainos užsienio reikalų ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius