Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policininkų pyktį dėl sulaikymo priemonių ribojimų „pavertė“ protestu dėl karantino

Karantino ribojimai tokie nepakaliami, kad jiems ima priešintis net policininkai. Tokią mintį bando įteigti žmonės, internete besidalijantys vaizdo įrašu, kuriame matyti antrankius ant žemės metantys pareigūnai. Įrašai tikri ir nufilmuoti pandemijos metu, tačiau juose užfiksuotas atsakas ne į karantino priemones, o į darbo tvarkos taisyklių pakeitimus, reaguojant į etninių mažumų skundus dėl esą rasistinio policininkų elgesio.
Asociatyvinė nuotr./ Antrankiai
Asociatyvinė nuotr./ Antrankiai / Policijos nuotr.

Apie karantiną įrašuose nekalba

Socialiniame tinkle „Facebook“ šiomis dienomis aktyviai dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame matyti dešimtys eilėmis išsirikiavusių policininkų. Kamerai judant palei pareigūnus, jie vienas po kito antrankius meta ant žemės.

Dalis policininkų – uniformuoti, didžiuma apsirengę paprastais drabužiais, bet antrankius mėto ir šie.

Įrašą savo paskyrose publikavę žmonės pridėjo tokius komentarus: „Prancūzija... Mąstantys pareigūnai supranta, kad ir su jais susidoros, ir su jų šeimomis, kai laikas ateis… Imkit pavyzdį iš protingesnių žmonių…“, „Prancūzijos policija – su žmonėmis!.. O su kuo mūsų policija – su sorošinių mafija ar su tauta?!“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Bandoma sudaryt įspūdį, kad policininkai protestuoja prieš karantiną
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Bandoma sudaryt įspūdį, kad policininkai protestuoja prieš karantiną

Taip bandoma sudaryti įspūdį, esą pareigūnai protestuoja prieš tebegaliojančius karantino ribojimus, kurie gyventojus vargina ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiose užsienio šalyse.

Vaizdo įrašu iš kiekvienos paskyros pasidalijo po daugiau nei tūkstantį žmonių. Jis buvo paskelbtas balandžio 1-ąją, tad kai kurie suabejojo, ar tai nėra pokštas. Tačiau dauguma paliko kritiškų komentarų – esą karantino ribojimai per griežti, o policija dirba „farmamafijai“ (mat tikrina, ar tarp savivaldybių judantys žmonės tam turi pagrindą).

Buvo pasidalinta ir nuoroda į tekstą apie tai, kad esą Raseinių policininkai atsisakė vykdyti vidaus reikalų ministrės įsakymą dėl judėjimo kontrolės per Velykų savaitgalį, su komentaru, jog kai kurie pareigūnai jau priešinasi. Bet šis tekstas išties buvo balandžio 1-osios pokštas, apie tai jame parašyta. Tiesa, kol autoriai tai atskleidė, internete žinia spėjo paplisti kaip tikra naujiena.

Nors policininkai tikrai nufilmuoti Prancūzijoje ir tikrai pandemijos metu (tai galima suprasti iš to, kad kai kurių veidus dengia kaukės), vaizdo įrašo interpretacijos yra klaidingos.

Visų pirma iš pareigūnų aprangos (nemažai jų vilki marškinius trumpomis rankovėmis) galima suabejoti, ar antrankių metimas nufilmuotas būtent dabar, kai žmonės ne vien Lietuvoje skundžiasi dėl karantino ribojimų. Daugiamečiai stebėjimai rodo, kad, pavyzdžiui, Paryžiuje kovą vidutinė temperatūra svyruoja tarp 4,1 ir 11,8 laipsnių Celsijaus – žemesnė nei būtų maloni trumparankoviams drabužiams.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Bandoma sudaryt įspūdį, kad policininkai protestuoja prieš karantiną
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Bandoma sudaryt įspūdį, kad policininkai protestuoja prieš karantiną

Be to, įrašo pabaigoje žmogus už kadro prancūziškai paaiškina, kad policininkai taip protestuoja prieš vidaus reikalų ministro Christophe’o Castaner sprendimus uždrausti kai kurias technikas, panašias į naudotąsias pernai gegužę sulaikant amerikietį G.Floydą.

Nei apie COVID-19, nei apie karantino ribojimus įraše nekalbama.

Protestavo prieš sulaikymo taisyklių keitimą

Panašiu įrašu socialiniuose tinkluose buvo dalijamasi jau pernai rugsėjį (pavyzdžiui, čia ir čia). Jame taip pat buvo matyti, kaip pareigūnai ant žemės meta antrankius, tik veiksmas vyko Paryžiuje, prieš Triumfo arką Eliziejaus laukuose, ir tamsiu metu. Girdėti, kaip žmonės skanduoja „Démission Castaner“ (pranc. „Castaner, atsistatydink!“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Christophe'as Castaneras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Christophe'as Castaneras

Įrašą irgi lydėjo komentarai, esą protestuojama prieš karantino ribojimus: anglų kalba – „Prancūzų policija oponuoja (prezidento Emmanuelio) Macrono koronos diktatūrai ir meta ant žemės antrankius! Daugiau jokių sulaikymų! Pamatysime, kiek dar atsistos“, vokiečių kalba – „Prancūzijos policija priešinasi E.Macrono koronos diktatūrai, meta antrankius. Daugiau jokių sulaikymų! Atsistos dar daugiau.“

Tačiau šie vaizdai buvo nufilmuoti ne tuomet, kai jais buvo dalijamasi, ir protestai vyko ne dėl to, apie ką kalbama. Policininkai taip sureagavo į sugriežtintas jų darbo taisykles.

Protestai kilo praėjusio birželio vidury, kai vidaus reikalų ministras Ch.Castaner ėmė kalbėti apie tokių technikų, kaip besipriešinančiojo kaklo spaudimas, draudimą ir skubų policininkų suspendavimą dėl netinkamo elgesio, pavyzdžiui, rasistinių komentarų.

„Daugiau to (kaklo spaudimo – red. past.) nebus mokoma policijos ir žandarmerijos mokyklose. Tai yra metodas, turintis savų pavojų“, – pažymėjo Ch.Castaner.

Šalyje prieš tai buvo nuvilniję protestai dėl policijos elgesio. Į gatves išėjusių protestuotojų teigimu, pareigūnai elgėsi rasistiškai su etninių mažumų atstovais, anot jų, panašiai kaip JAV policininkai kartais esą elgiasi su juodaodžiais įtariamaisiais.

2019 m. dėl policijos veiksmų buvo gauta beveik 1,5 tūkst. skundų, pusė jų buvo dėl smurto.

„Scanpix“/AP nuotr./George'as Floydas buvo nužudytas sulaikymo metu
„Scanpix“/AP nuotr./George'as Floydas buvo nužudytas sulaikymo metu

Protestuotojai paneigė paraleles su JAV kilusiais protestais dėl sulaikomo juodaodžio G.Floydo mirties. Šis mirė, kai policininkas, bandydamas sulaikyti suklastoto 20 dolerių banknoto pateikimu įtariamą vyrą, jo kaklą laikė prispaudęs kone 10 minučių, nepaisant skundų, kad trūksta oro.

Tą pačią birželio 11-ąją analogiški protestai vyko ne tik Paryžiuje, bet ir Lilyje, Bordo, Tulūzoje bei kituose miestuose ir tęsėsi vėliau, pavyzdžiui, prie Paryžiaus Orly oro uosto. Įpykę policininkai ne tik mėtė žemėn antrankius, bet ir konvojumi, spausdami automobilių klaksonus, pravažiavo Eliziejaus laukais.

Prancūzijos policijos profsąjungų atstovo Xavier Leveau teigimu, „galvos apribojimas yra labai svarbus antrankių uždėjimo metu. Jis siūlė Prancūzijos pareigūnų nelyginti su kolegomis JAV.

„Nesirengiame jo (sulaikomo asmens – red. past.) laikyti paguldyto aštuonias minutes, mes laikytume tik tol, kol uždėtume antrankius. (…) Neturime, kuo pakeisti šios technikos”, – agentūrai AFP teigė X.Leveau.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius