-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologai apie R.Protasevičiaus „interviu“: tai – būdas bauginti kitus

Baltarusijos valstybinei televizijai parodžius interviu su sulaikytu žurnalistu Romanu Protasevičiumi, politologai sako: jis – kankinamas, todėl negalima tikėti jo „prisipažinimais“. Pasak analitiko Pavelo Usovo, režimas siekia palaužtą R.Protasevičių pasitelkti propagandos tikslais, nes laikyti jį kalėjime sudėtingomis sąlygomis reikštų jį versti didvyriu.

Ketvirtadienį Baltarusijos valstybinės televizijos ONT eteryje pasirodė interviu su sulaikytu nepriklausomu žurnalistu R.Protasevičiumi. Jis „prisipažino“ raginęs rengti protestus, gyrė autokratą prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

R.Protasevičiaus tėvas Dzmitras Protasevičius naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis interviu yra „prievartos, kankinimų ir bauginimų“ rezultatas.

Organizacijos „Freedom House“ Vilniaus biuro direktorius, politologas Vytis Jurkonis tikina, kad tokiu interviu siekiama bauginti.

„Tai yra valstybė, kuri užsiima teroru. Ji bando aiškiai transliuoti žinią, kad pasigailėjimo nebus. Ir kad jiems yra nusispjauti į tarptautinę bendruomenę, normas, tarptautinę teisę ir visa kita“, – 15min sakė jis.

V.Jurkonis neabejoja, R.Protasevičiui buvo daromas didžiulis psichologinis ir fizinis spaudimas.

„Suprantama, kad tariamame interviu buvo nuorodos ir į tėvus, ir į jo draugę, kuri kartu laikoma įkaite. <...> Iš būsenos, kalbėjimo manieros matyti, kad Romano situacija yra labai sudėtinga, kad jis yra labai smarkiai paveiktas.

Romanas buvo kankinamas – tą reikia fiksuoti, o fiksuojant suprasti, kad viskas, kas buvo pasakyta surežisuotame filmuke, visi jo prisipažinimai yra niekiniai“, – pridūrė V.Jurkonis.

Politikos analizės ir prognozių centro analitikas Pavelas Usovas sako, kad vienas iš „interviu“ tikslų – parodyti, kad lėktuvo nutupdymas buvo teisingas ir naudingas žingsnis, nes taip buvo sulaikytas vienas svarbiausių protesto judėjimo veikėjų.

VIDEO: Suimto R.Protasevičiaus tėvas: tai ne jo žodžiai ir intonacija, o veidas nugrimuotas po sužalojimų

R.Protasevičius buvo sulaikytas gegužės 23 dieną, kai Baltarusijos dispečeriai iš Atėnų į Vilnių skridusio lėktuvo įgulai melagingai pranešė apie laineryje neva esantį sprogmenį. Lėktuvui nusileidus Minske, juo skridęs R.Protasevičius ir jo mergina Sofia Sapega buvo sulaikyti.

Pasak P.Usovo, transliuojant tokį interviu siunčiama žinia vis dar A.Lukašenkos režimą remiantiems bei už jį kovojantiems žmonėms: bandoma pateisinti jų veiksmus ir parodyti, kad neva nėra tikro protesto, jį remia užsienio jėgos.

„Siekiama pakenkti protesto judėjimo solidarumui ir stabilumui. Nes daug informacijos, kurią „atskleidė“ Romanas, buvo nukreipta prieš skirtingas politines grupes, ypač prieš Cichanouskają ir Latušką, siekiant juos diskredituoti.

Turime suprasti, kad negalime pasitikėti nė vienu Romano pasakytu žodžiu, nes jis kalbėjo labai sudėtingomis aplinkybėmis, patirdamas psichologinį ir fizinį spaudimą“, – 15min teigė P.Usovas.

VIDEO: Išplatintas vaizdo įrašas su Sofia Sapega, kuriame ji teigia esanti vieno „Telegram“ kanalo redaktorė

„Tai yra būdas bauginti, parodyti, kad negalima priešintis valstybei, nes valstybė yra stipri ir gali sunaikinti visus“, – pridūrė jis.

Pasak analitiko, palaužtą R.Protasevičių gali būti bandoma pasitelkti propagandos tikslais. Esą taip jau nutiko su pernai sulaikytu aktyvistu Jurijumi Voskresenskiu.

„Jis praleido kelis mėnesius kalėjime ir pareiškė, kad Lukašenka yra tikras lyderis, o visi kiti politikai negali būti su juo lyginami. Beveik tokius pat žodžius kartojo Protasevičius“, – teigė P.Usovas.

Analitikas prognozuoja, kad pasirodys daugiau panašių laidų su R.Protasevičiumi, jis po kelių mėnesių gali tapti režimo balsu.

„Nemanau, kad režimui jo reikia kalėjime, nes laikyti jį sudėtingomis sąlygomis reiškia jį versti didvyriu. Viena iš laidos užduočių buvo sunaikinti jo, kaip didvyrio, įvaizdį. Dabar kai kurie jo rėmėjai prarado orientaciją dėl to, kas įvyko.

Turime suprasti, kad tai nėra Romano kaltė, labai sunku būti tokiomis sąlygomis. Niekas nekaltins Romano dėl jo interviu“, – teigė analitikas.

Pasak V.Jurkonio, toks interviu rodo režimo brutalumą.

„Ir kad jis neišvengiamai baigsis. Nes tokiais būdais ir metodais labai ilgai neišgyvensi. Režimas labai žiauriomis priemonėmis bando laimėti laiko“, – sakė jis.

2019 metais iš Baltarusijos išvykęs R.Protasevičius tapo vienu A.Lukašenkos priešininkų. Jis valdė populiarų susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalą „Nexta“, suvaidinusį svarbų vaidmenį organizuojant antivyriausybinius protestus.

R.Protasevičius buvo apkaltintas masinių neramumų kurstymu, už tai jam gresia iki 15 metų kalėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius