Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Propagandininkai toliau tvirtina, kad karą pradėjo ne V.Putinas

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame kalbanti moteris atkakliai tvirtina, neva karą Ukrainoje pradėjo ne Vladimiras Putinas. Tačiau tiek paties Rusijos prezidento, tiek daugelio aukščiausių šalies pareigūnų veiksmai ir oficialūs pareiškimai paneigia šį teiginį.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Pagrindinė kalbėtoja, pristatoma „vokiečių politologe“ Christiane Reimann, įraše rodoma kalbanti nuo scenos.

Teigdama, kad „metas išsklaidyti mitus apie karą Ukrainoje“, ji pažėrė visą puokštę kontroversiškų teiginių.

„Pati mačiau, kas ir kaip pradėjo karą Ukrainoje, ir tai nebuvo Putinas!“ – galiausiai nuo scenos pareiškė Ch.Reimann.

Ji taip pat kartojo rusų propagandos teiginius apie Ukrainoje neva engiamus ir žudomus rusus, kuriuos taip reikėjo „gelbėti“, kad net teko pradėti karą.

Pasisakydama prieš ginkluotės perdavimą kariaujančiai Ukrainai, Ch.Reiman pareiškė, esą tai „kreditas, kurio karo nustekenta Ukraina nebus pajėgi grąžinti“.

Galiausiai, jos ugningą kalbą vainikavo populiarus sovietmečio hitas „Te visad šviečia saulė“, Berlyno širdyje atliktas rusų kalba.

Eklektiškieji pacifistai

Visos šios kalbos skambėjo rugpjūčio 5 d. Berlyne vykusioje demonstracijoje, kurios šūkiu tapo „Taika pasaulyje. Pervertinimo diena. Už taikos, laisvės ir džiaugsmo ateitį“, kurioje dalyvavo apie 4 500 dalyvių.

Renginį organizavo vokiečių aljansas „Wir sind Viele“ (liet. „Mūsų yra daug“). Šis judėjimas Vokietijoje išgarsėjo per COVID-19 pandemiją, dėl šios priežasties daugumą narių pritraukė kovodamas prieš taikytus suvaržymus.

Šiuo metu dienotvarkė tapo ganėtinai eklektiška – „Wir sind Viele“ pasisako už „nepriklausomą žiniasklaidą be propagandos“, „holistinę kūno, proto ir sielos sveikatos sistemą be farmacijos lobistų įtakos“, lobizmo draudimą, švietimo sistemą be spaudimo siekti rezultatų ir dar daug kitų dalykų.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu

Agresijos faktą pripažino pats V.Putinas

Dėl 2022 m. vasario 24 d. įvykusios Rusijos invazijos į Ukrainą V.Putinas pasisakė oficialiai – ir labai atvirai.

2022 m. vasario 24 d. lygiai 6.00 val. oficialioje Rusijos prezidento administracijos interneto svetainėje buvo paskelbtas V.Putino kreipimasis dėl „specialiosios karinės operacijos“ – karinės invazijos į Ukrainą – pradžios:

„Todėl, vadovaudamasis JT Chartijos 7 dalies 51 straipsniu, gavęs Rusijos Federacijos Tarybos sankciją ir vykdydamas draugystės ir savitarpio pagalbos sutartis su Donecko Liaudies Respublika ir Luhansko Liaudies Respublika, kurias šių metų vasario 22 d. ratifikavo Federalinis Susirinkimas, priėmiau sprendimą pradėti specialiąją karinę operaciją.“

V. Putinas taip pat paragino kitas šalis „laikytis toliau nuo konflikto“, grasindamas „pasekmėmis, kokių dar nematė“. V. Putinas skelbė, kad Rusija esą „neturi tikslo okupuoti šalies“.

VIDEO: V.Putinas: „Nusprendžiau surengti specialią karinę operaciją“

Pasmerkė agresiją

Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja rezoliucijoje ES-11/1 „Agresija prieš Ukrainą“ Rusijos Federacijos veiksmus taip pat apibrėžė kaip agresiją.

Dėl šios priežasties, kalbant apie teisinį 2022 m. įvykių aiškinimą, situacija yra visiškai aiški – kalbame apie Rusijos Federacijos įvykdytą ginkluotą agresiją prieš Ukrainą. Arba kitaip – apie tai, kad būtent Rusija užpuolė Ukrainą.

„Zuma press“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos būstinė Niujorke
„Zuma press“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos būstinė Niujorke

Prisipažino pradėjęs karą

Prieš visavertę karinę invaziją į Ukrainą Maskva vengė atvirai deklaruoti savo dalyvavimą kare Ukrainos pietryčiuose.

Tačiau labai svarbus yra vieno iš prokremliškų kovotojų lyderių, buvusio vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos „ministro“ Igorio Girkino (Strelkovo) pareiškimas:

„Karo nuleistuką vis dėlto paspaudžiau aš. Jei mūsų būrys nebūtų peržengęs sienos, viskas būtų baigęsi kaip Charkive, kaip Odesoje. Būtų buvę kelios dešimtys žuvusių, sudegintų, suimtų. Ir tuo viskas būtų pasibaigę. O praktiškai karo, kuris tebesitęsia iki šiol, smagratį pradėjo mūsų grupė“.

Yra žinoma, kad I.Girkinas yra į pensiją išėjęs Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) karininkas, aktyviai dalyvavęs Krymo okupacijoje.

Be to, esama įrodymų, kad jis naudojosi FSB parama ir po atsistatydinimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas-Girkinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas-Girkinas

15min verdiktas: Melas. Yra begalės įrodymų, kad Rusija dalyvavo pradedant karą Ukrainos pietryčiuose, Donecko ir Luhansko sričių ribose 2014 metais. Be to, V.Putinas atvirai paskelbė apie karinės invazijos į Ukrainą pradžią 2022 metų vasarį. Todėl Ch.Reimann teiginį, kad karą „pradėjo ne Putinas“, galima laikyti klaidingu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius